-
Vaša strana
(
http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=11)
Moje prezime se pominje još 1890g. u Američkim Imigracionim knjigama, međutim pošto mnogi od tih useljenika nisu znali jezik prilikom ulaska je došlo do raznoraznih varijacija prezimena. Ja sam uspeo da pronađem nekih 30 varijanti mog prezimena a sve je to na kraju krajeva bilo radi lakšeg sporazumevanja...
A što se tiče da li bih ja menjao moje Prezime i Ime, pa možda i bi, jer rađe bi da me ljudi zove tačno tj. ispravno zovu nego da se muče sa izgovorom...
Uostalom kad se ode preko bare, stari život se ostavlja za sobom a počinje novi, onda u vezi sa tim što da ne, novi ime, prezime...
P.S.
korene ne treba zaboraviti, ali oni ne treba da predstavljaju teret
|
Homer Simpson |
04.01.2013 18:42 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik chicagopn
(Poruka 34745)
moram da napomenem da nije bas zgodno menjati imena ili prezimena iz iskustva da radim da covekom koji je promenio ime.
Uvek nakon sto je promenio ime ima problema sa necim po pitanju papirologije ,posto nam je takav posao da prevozimo robu sa aerodroma imamo i razne provere od strane FBI ,uvek mu traze neko obrazlozenje, naknadni papir ,pa to onda uzme vreme da se proveri pa opet nesto nije OK i tako kaze da se pokajao sto je to uradio .Inace zvao se Oskar Mendoza sad se zove Tony Mendoza.
Ja zbog njegovog iskustva moje ime nisam hteo da menjam prolikom polaganja drzavljanstva iako sam razmisljao o tome zato sto se zovem Dragan ,ali sad mi je to bas cool ime jer ko te god pita za ime ja kazem Dragan( u prevodu zmaj )niko mi neveruje onda izvadis ID i dobijes WOW i never seen this before.
Tako da razmislite malo bolje o tome .
|
Zar nije David (u engleskom) nesto slicno Draganu (na nasem)?
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Vangelistexas
(Poruka 34848)
Eeee matori, imao sam ja u srednjoj u Texasu trenera fudbala, zvao se Chris Kovacs, svi su mu izgovarali prezime kao Koveks :D Ali kad sam ga pitao odakle mu prezime, kaze mi: moj tata je Kovach, iz Madjarske, meni su samo adaptirali prezime, za tebe sam Kovach, lakse ti je. haha
|
Pa da, na madjarskom ga ja pisem Kovacs, ali na srpskom je kovac, tako da cu verovatno ja biti kovek :) al bice mi interesantno kada vide slovo k u imenu umesto c...bice is this typo error :) hahah al ne znam kako ce ga procitati, sudeci po google-u ide ono glupavo oskaaarh :grin:
|
Goran Višnjić je u seriji ER bio dr. Luka Kovach pa nije imal problema :) salu na stranu, ja ne bi mijenjao ime jer je internacionalno, a na prezime bi umjesto 'ć' stavil 'ch' pa nek se muče jer je malo zeznuto :D živjeli
|
petar.world |
05.01.2013 21:40 |
Moje ime Petar je medjunarodno tako da je nemam problema.
Ti uvjek imas opciju da skratis ili "amerikanizujes" svoje ime npr. Pavle u Paul ali da ga ne mijenjas u zvanicnim dokumentima. Znaci da se predstavljas kao Paul i obavljas sve pod tim imenom, osim kada se radi o zvanicnim dokumentima gdje stavljas svoje zvanicno ime. Amerikanci to cesto rade, npr. ja sam znao lika koji se zvao Jonathan ali ga je svako znao pod imenom John, cak je dobijao i postu pod tim, skracenim imenom. I tek sam saznao njegovo puno ime kad mi je pokazao vozacku dozvolu. Isto tako nekim Amerikancima se ne svidja svoje prvo ime pa koriste svoje srednje ime (middle name).
Ja sam u se u pocetku pitao jeli to uposte legalno jer se ipak predstavljas pod drugim imenom. Mada vecina Amerikanaca to prihvata kao resenje.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik petar.world
(Poruka 35068)
Moje ime Petar je medjunarodno tako da je nemam problema.
Ti uvjek imas opciju da skratis ili "amerikanizujes" svoje ime npr. Pavle u Paul ali da ga ne mijenjas u zvanicnim dokumentima. Znaci da se predstavljas kao Paul i obavljas sve pod tim imenom, osim kada se radi o zvanicnim dokumentima gdje stavljas svoje zvanicno ime. Amerikanci to cesto rade, npr. ja sam znao lika koji se zvao Jonathan ali ga je svako znao pod imenom John, cak je dobijao i postu pod tim, skracenim imenom. I tek sam saznao njegovo puno ime kad mi je pokazao vozacku dozvolu. Isto tako nekim Amerikancima se ne svidja svoje prvo ime pa koriste svoje srednje ime (middle name).
Ja sam u se u pocetku pitao jeli to uposte legalno jer se ipak predstavljas pod drugim imenom. Mada vecina Amerikanaca to prihvata kao resenje.
|
Za taj "fenomen" i ja znam. Nego fazon je sto kod nas ljudi nemaju srednje ime. Tj srednje ime koristimo kao ime roditelja. Tek to ako stavim stvarno ce misliti da sam nemac :grin: Mislim i jesam, ali polu...
|
ZukotheCat |
23.06.2013 11:29 |
Ja bih prezime odmah promijenila (predak mi je navodno stigao iz Grčke u Foču u 14./15. vijeku jer je tad Foča bila značajan centar trgovine. Onda su se slovenizirali po pitanju prezimena, pa su se onda po pitanju imena islamizirali. E ako odem, sve ću fino vratiti na sami početak ako Bog da:wee:
|
Pisala sam u onaj drugi thrread (opusteno cavrljanje) o ovome. Zanima me,jer neko od vas koji vec zivite u USA ste na bilo koji nacin modifikovali svoje ime (bez official change),samo za sluzbena upotreba. znaci birth cetificate i ostali dokumenti i dalje glase na vase rodjeno ime..
Recimo, moje rodjeno ime je Donka,da li bi mogla da koristim ime Donna za laksu adaptaciju,a pritom ne menjam papire,id i slicno ;)
Hvala vam...;)
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik DDAmkd
(Poruka 52023)
Pisala sam u onaj drugi thrread (opusteno cavrljanje) o ovome. Zanima me,jer neko od vas koji vec zivite u USA ste na bilo koji nacin modifikovali svoje ime (bez official change),samo za sluzbena upotreba. znaci birth cetificate i ostali dokumenti i dalje glase na vase rodjeno ime..
Recimo, moje rodjeno ime je Donka,da li bi mogla da koristim ime Donna za laksu adaptaciju,a pritom ne menjam papire,id i slicno ;)
Hvala vam...;)
|
Svaki Kinez koga znam se zove Steve, Kevin i slicno. Mislim da nije problem ovde menjati ime, npr ako uzmes drzavljanstvo mozes da se zoves i Arnold Svarceneger ako hoces. Sta sa imenom tu nazad? Moja jedna drugarica nije menjala devojacko kad se udala. Posle se predomislila pa je u Sarajevu bukvalno morala da menja indentitet i JMBG. Isla 3 h na intervju u policiju kao najgori kriminalac.
Ja licno dodam "pronanciation" uvek uz potpis u email-u pogotovu kad nekog upoznam (a i na linkedinu stavim u zagradi). Nek lome jezik. Pre ili kasnije savladaju mi ime, prezime mnogo lakse. A ime su mi i tu zaboravljali, nije tako popularno uvek bi me pamtili pogresno. Cak mi se i u skoli desavalo da me pogresno zapisu. Tako da sam se na to odavno navikla.
Mozes me zvati kako god hoces jer ja nisam ime.... :)
|
[quote=vuxanne;52024]Svaki Kinez koga znam se zove Steve, Kevin i slicno. Mislim da nije problem ovde menjati ime, npr ako uzmes drzavljanstvo mozes da se zoves i Arnold Svarceneger ako hoces. Sta sa imenom tu nazad? Moja jedna drugarica nije menjala devojacko kad se udala. Posle se predomislila pa je u Sarajevu bukvalno morala da menja indentitet i JMBG. Isla 3 h na intervju u policiju kao najgori kriminalac.
Ja licno dodam "pronanciation" uvek uz potpis u email-u pogotovu kad nekog upoznam (a i na linkedinu stavim u zagradi). Nek lome jezik. Pre ili kasnije savladaju mi ime, prezime mnogo lakse. A ime su mi i tu zaboravljali, nije tako popularno uvek bi me pamtili pogresno. Cak mi se i u skoli desavalo da me pogresno zapisu. Tako da sam se na to odavno navikla.
Mozes me zvati kako god hoces jer ja nisam ime.... :)[/QUOTE
Hvala ti vuxanne, uvek si tu ;) znaci ,bottom line, nije ilegalno da se prestavljam recimo drugacije i da mi primer name tag bude drugaciji nego docs?
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 20:09. |
|
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.