![]() |
Hvala, Nikola, za informaciju, puno ce koristiti mnogima, siguran sam. :ludak:
|
Hvala i sa ove strane. Moja kuma je rodjena u Sarajevu ali je sada u Vojvodini, i ja cu morati jos malo da se raspitam o ovom s obzirom da je ona izbegla i da tamo ne postoji niko ko moze da joj izvadi dokumenta. Ne verujem da u situaciji kad je neko refugee treba da stavi zemlju iz koje je izbegao. Nema mi logike uopste - jer ako negde ne mozes da se vratis kako onda mozes da vadis dokumenta tamo? Moram ja to malo jos da razmotrim. Mi smo inace prosle godine za nju stavili da je country of eligibility Srbija, bas sam sad pogledala kopije aplikacija...
Bas se brinem za nju i ako je izvuku kako ce da nabavi dokumenta posto dugo nije mogla da dokaze ni gde je rodjena ni kad - u Srbiju je izbegla bez icega - bukvalno u onome sto je imala obuceno na sebi i sto je imala u rucnoj torbi. Ali ako kazu da tako treba da se stavi - sta da radimo, stavicemo tako pa ako je izvuku onda snalazenje. Jos i pitanje za Kosovo - da li oni sad i za Kosovo imaju posebne kvote za lottery ili ne? Ajde onda i to da proverimo.... |
A zasto ne bi mogla da dodje u Sarajevo i da izvadi dokumente koji su joj potrebni???
Ne zelim ulaziti u detalje ali ne treba ni fantomizirati situaciju. I ovdje zive normalni ljudi i nista joj se nece desiti ... Svasta |
Nisam rekla da ce joj se nesto desiti... ne u tom smislu. Zena zivi u garsonjeri sa detetom i suprugom koji je morao da ode da radi u drugom gradu jer u Vrscu nije mogao da nadje posao... to sad govori o materijalnoj situaciji u kojoj je i koliko moze "lako" da finansira nekoliko putovanja i ostanak u hotelu. Njena plata kasni po mesec dana - radi u televiziji u kojoj sam ja radila tako da pouzdano znam da nema sanse da dobije duze od nedelju dana off a da ne dobije otkaz (na zalost). Cak i da mi isfinansiramo sve troskove (kao sto i planiramo put i troskove intervjua) ne moze da priusti sebi da ostane bez posla godinu dana pre nego sto joj odobre vizu. Vrsac je mesto od 40 hiljada ljudi i nije tako lako naci novi posao... I nije svasta - ne skaci odmah, nisam rekla da se u Sarajevu desava neznam sta, pobogu nego nemaju svi ustedjevinu i nemaju roditelje za back up. I u vreme kad je vadila dokumenta za status u Srbiji (ima tome dosta) - nije mogla da se vrati u Sarajavo ni za sta, nemoj sad da se pravimo ludi... Drugo, i kad refugee dodje u Ameriku, niko ih ne tera da idu u "staru" zemlju da vade dokumenta (to znam zasigurno) pa sam stoga zbunjena zasto bi to zahtevali u drugim slucajevima... Isto sto znam je da kad u Vrscu zatrazis u OUP-u potvrdu o nevodjenju postupka oni sami zatraze od drugih gradova u kojima si ziveo/la podatke bez obzira da li je u nekoj od okolnih zemalja ali neznam da li to rade i u drugim gradovima u Srbiji (jer svi znamo kako neki sluzbenici umeju da budu "revnosni" a i ja bila prijatelj sa nacelnikom pa neznam da li je to uobicajen procedura) i da li je takva potvrda priznata u ambasadi s obzirom da nije izvadjena na licu mesta.... ali nebitno, zvacu ambasadu i pitacu, samo sam iznosila nedoumice javno...
|
Ma ok, rekla sam odmah necu da ulazim u detalje jer je svaka situacija specificna. Razlozi mogu biti neki drugi, kao sto i kazes da jesu. Ali kad kazes
Citat:
Zao mi je ako je ispalo kao da je pretjerana reakcija, ne mislim nista lose, ponavljam, samo necu da imas pogresnu sliku. |
Da, mozda je tako ispalo :-( sorry. Ali po definiciji refugee ovde - kind of si izbegao i ne mozes da se vratis... bar tako to tumace u immigracionom. Prijateljica je dobila azil iz Srbije pa ti sad vidi (rodjena u Srbiji i zivela u Srbiji do dolaska ovde - majka hrvatskog porekla, udata bila u Srbiji). Azil dobila prosle godine na konto stvari koje je Seselj pravio po Vojvodini svojevremeno (a malo se o tome prica u Srbiji, malo.... ) pa sad dal' to sve ima logike nemam pojma, pogotovo prosle godine u vreme kad je ona dobila azil...
|
ok samo nemojte o politici i pricama ko je sta radio, to ce otici u nedogled, jer nemamo svi isto misljenje o nedavnoj istoriji. zato bolje ne ulaziti u to, ovde smo iz drugih razloga.
koliko sam ja shvatio citajuci po forumima (a to najbolje znaju ljudi koji su isli na razgovore), jedini dokument iz drzave rodjenja koji ti treba je rodni list? Pretpostavljam da rodni list moze dobiti za dan bez vecih problema? A potvrde o nekaznjavanju i sl. vadi tamo gde zivi (valjda?).. U svakom slucaju ako saznas nesto, javi, pa makar i da potvrdis ovo sto su meni rekli :) |
Ma ne pricam o istoriji nego o realnoj situaciji... stvari su takve kakve jesu, pricali mi o tome ili ne...
Nego, za potvrdu o ne kaznjavanju - ja sam je bila izvadila u sudu umesto u policiji pa mi nisu odmah izdali vizu a podaci se proveravaju u svakom gradu gde je aplikant ziveo. Te tako je policija u Vrscu morala da "potrazuje" podatke za mene iz Smedereva i Velikog Gradista. E sad to uzme vecnost, pa sam morala da radim "naplatu poznanstava". U svakom slucaju, ja sam pozvala nacelnika policije u 5 popodne kad smo stigli iz ambasade nazad, potvrda me je cekala gotova u 7 ujutro. A moglo je da potraje nedeljama. Kuma je zivela u Sarajevu (ali je rodjena u nekom mestu pored), pa u Beogradu pa onda u Vrscu gde zivi i danas. I sad sam totalno pogubljena kako ce to da se sve izvede... Zato moram da zovem i da priupitam konkretno. Ja cu zvati po nasem nedelja uvece, znaci ponedeljak po vremenu na balkanu i napisacu sta su mi rekli. Ako i treba da putuje za Sarajevo, sta da radimo - mora se. Organizovacemo se. Njoj je dolazak ovde previse bitan da bi ga propustila zbog birokratije. |
Evo ovako: Izvod iz maticne knjige rodjenih je jedan od dokumenata koji je potreban za intervju. Moze da se izvadi medjunarodni, koji je na vise jezika, te ne mora da se placa prevodjenje istog. Apostili ne trebaju ni za jedan document (Apostil za one koji nisu upuceni, je sudski pecat tzv. Haski pecat, kojim se overava svaki document, pogotovo kopije, kada se prezentuju pred inostranim organom. U ovom slucaju nije potreban, sto je I odlicno, jer kosta veoma mnogo). Izvod iz maticne knjige rodjenih se vadi po mestu u kome je prijavljeno vase rodjenje, neovisno od mesta gde trenutno zivite. To mozete proveriti u Opstini gde zivite. Ukoliko ste prijavljeni u mestu gde zivite, Izvod mozete da izvadite odmah, pogotovo sto su skoro uvedeni I neki noviji I brzi sistemi izdavanja dokumenata, tako da nakon popunjava prijave I uplate, dobijate Izvod za nekoliko minuta. Ukoliko ste prijavljenji u drugoj opstini, a ne znate nikog u toj opstini, morate pisati zahtev, poslati zahtev, sacekati da se zahtev primi, zavede I Izvod odradi I posalje, a naravno vi platite taksu. Pitanje je koliko vi imate vremena za sve ovo, mozete I da odete do tog mesta, ja preporucujem da se prvo o svemu do u detalj dogovorite sa Maticarem koji ce da vam I odradi Izvod, da ne bi gubili nepotrebno vreme (najbolje je da pozovete nekoliko dana ranije, ukoliko planirate da putujete za taj drugi grad, da bi se na vreme pronasle I Maticne knjige, pogotovo u manjim mestima, koja jos nisu kompjuterski centralizovana; jos jedan napomena: znate I sami da sva dokumentacija prilikom podnosenja na intervju u Ambasadi, ne treba da bude starija od 6 meseci; najbolje je da sa sobom, ako je ikako moguce, imate vas raniji Izvod, nebitno iz koje godine I kakvom stanju, jer se na njemu nalazi broj u Protokolu, pod kojim ste zavedeni kad ste prijavljivani I koji je uvek isti, neovisno koliko puta vadili Izvod. To ce maticaru mnogo pomoci pri pronalazenju vasih podataka). Ako ste u situaciji da ste izbeglica, morate da se raspitate u gradu u kome zivite, gde se nalaze sluzbe opstine iz koje vi poticete (to se sve moze saznati u Opstini grada gde zivite). Pre vise godina, znam da je u Opstinskom sudu u Krusevcu bilo sediste ne samo sudova sa Kosova, vec I organa Opstina vise gradova, te su postojale Opstine Prizrena, Pristine, etc, ne secam se tacno kojih jos gradova, tako da su njihovi gradjani sva potrebna dokumenta, ne samo Izvod iz maticne knjige rodjenih, vadili kod njih. Kasnije su se oni preselili u neke druge prostorije, ali su bili u gradu. Misilm da je tako I sa svim ostalim gradovima, tj. izbeglicama iz drugim mesta, te da se u Opstini grada u kojoj zivite najlakse mogu saznati prave informacije. Ako nekoga jos nesto po tom pitanju interesuje, mozemo pogledati I po internetu ili poslati dopis zvanicnim institucijama za odgovor. Sledeci document je Potvrda iz SUP-a, s nazivom, Izvod iz kaznene evidencije– ovaj dokument se ne vadi u Sudu ( u sudu se moze dobiti Potvrda o neosudjivanosti, koja nema vaznost za US ambasadu, jer se ovom potvrdom pokriva samo vas period zivota u zadnjih 6 meseci, ne ceo zivot I sa ovom potvrdom se samo oznacava da li ste osudjivani u zadnjih 6 meseci ili ne – da ne pominjem da se neke lakse osudjujuce presude brisu tokom vremena, te vam ta potvrda I nije potrebna – ako vi bas insistirate, mozete je izvaditi, vadi se iz Opstinskog I Iz Okruznog suda, znaci dva odvojena dokumenta, trebalo bi za dan ili dva da bude gotova, plus prevodi istih etc). Izvod iz kaznene evidencije se u nekim slucajevima trazi samo po sluzbenoj duznosti, znaci ne daje se na zahtev stranke, ali ako se obrazlozi razlog zbog koga trazite, odobrice vam se izdavanje. Taksa za ovaj izvod je malo skuplja, samo da znate. Ovaj Izvod vam pokriva celokupan period zivota koji ste proveli u datom mestu. Vezuje se za mesto prijave I duzinski je odredjen. Ukoliko ste studirali u drugom gradu, ziveli u drugoj drzavi etc duze od 6 meseci u kontinuitetu, morate da vadite ovaj Izvod iz svakog grada ili drzave gde ste ziveli. Ovo studiranje u drugom gradu se odnosi na situaciju da ste se prilikom pocetka studija odjavili iz Opstine gde ste ziveli do tada I prijavili u drugu Opstinu, tamo gde ste studirali (znam mnogo ljudi koji su to uradili, te vam to navodim kao primer. Mnogo studentata je to radilo, ukoliko je zelelo da ostane u gradu studiranja I da se tamo nastani). Za svaki period zivota koji ste proveli drugde od mesta gde trenutno zivite, morate da imate poseban Izvod. Ukoliko ste ziveli u Inostranstvu duze od 6 meseci, a sada zivite u Srbiji, morate da pribavite ovaj Izvod takojde. Od zemlje do zemlje organ koji izdaje ovaj Izvod je razlicit. Procedura za dobijanje ovog Izvoda iz inostranstva je sledeca (znam iz sopstvenog primera): obratite se US ambasadi bilo telefonom ili emailom I objasnite situaciju. Poslace vam precizan email s adresom, brojevima telefona I organom kome treba da se obratite da bi ovaj izvod pribavili. Nevolja je u tome da, zbog specificnosti ovog Izvoda (po pravilu druga lica sem vas, ili ovlascenog organa koji trazi ovaj Izvod, ne smeju da vrse uvid u vasu kaznenu evidenciju, to je poverljiv dokument – zato se u nacelu za ovaj izvod I trazi zahtev od strane sluzbenog lica), znaci zbog specificnosti Izvoda, trazi se ili da, vi licno odete u Inostranstvo I uzmete taj izvod, ili ako vam je neko od familije tamo, a mozete da dokazete srodstvo – npr. Pasos sa zajednicnim prezimenom etc… da na izricit zahtev npr. Vaseg rodjaka, nadlezni organ prihvati zahtev, kao da ste ga vi podneli. Sam izvod se ne izdaje na ruke drugog lica, vec se salje (barem je tako bilo u mom slucaju), sluzbenim putem u Srbiju, u Ambasadu zemlje u kojoj ste vi ziveli duze od 6 meseci. Ukoliko je vama hitno, a I sluzbenici su u dobroj volji, organ moze da posalje Izvod telefaxom u Ambasadu, te da vi licno odete sto pre u Ambasadu I uzmete dokument (naravno uz dokaz da je to vas dokument - pasos etc). Ukoliko ste dobili iz inostranstva vas Izvod putem faxa, obavezno zatrazite od ovlascene osobe u Ambasadi (obicno je to osoba na visokom polozaju, koja I sama zna to, ali ovo je cisto napomena), da ta osoba stavi pecat na original faxiranog dokumenta, kojim kaze I potvrdjuje da je ona izvrsila uvid u Vasu kaznenu evidenciju (tj. kolega u inostranstvu je izvrsio uvid, ali obzirom da se radi o faxu, tj. kopiji, ne originalu, taj pecat vam sluzi kao dokaz I daje kopiji snagu originala). Naravno da se I taj dokument mora prevesti na Engleski, ukoliko nije izdat na Engleskom jeziku. Mislim da je to to, ako sam nesto zaboravila, slobodno pitajte, nacicemo odgovor. Puno pozdrava I sa srecom.:1081::1081::1081: |
i ovo je bilo od koristi.
znaci da bi dobio potvrdu o nekaznjavanju iz neke EU drzave, moras ici tamo da podneses zahtev, ili neko od blize rodbine da to ucini.. :| e mashala :) nije moguce podneti zahtev u ambasadi te drzave? |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 03:22. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.