ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Stare teme (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=22)
-   -   Drugi utisak - sta vam se ne dopada u USA? (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=435)

bibi 21.03.2009 23:49

e, mnogo mi se svidja ta opcija: online.
nekoliko ispita koji su mi bili potrebni da bih napredovala na poslu sam tako...

To u Srbiji jos ne funkcionise kako treba, a mnogima koji zele da se usavrsavaju bi ustedela i vremena, i cipela.
Ali to je za drugu temu...

dreamerns 23.03.2009 01:20

Wooowww.....ala se raspisaste ljudi.
Generalno, uopste mi se ne svida pravac kojim je ova tema otisla, ali mislim da se iskazala poenta..a to je da svakom je ovde drugacije "Amerika je nekome majka, a nekome maceha". Mnogo toga zavisi i od srece i ne mozemo na sve bas uticati.
Vidim da su me neki ljudi i pogresno shvatili, samo zato sto sam rekao da postoje stvari koje ovde losije funkcionisu nego u Srbiji.
Ja sam trenutno ovde i bolje mi je nego u Srbiji (da to odmah rastumacim). Razlog zbog kojeg mi nekada nenormalno nedostaje Srbija nije bolji internet i mobilna telefonija, nego socijalni zivot...koji ovde za ovih 5.5 meseci uopste nisam uspeo da otkrijem....ali to je vec neka druga tema.
Internet je trebalo da nameste preko mesec dana i to me je maksimalno iznerviralo (ne zbog toga sto je toliko trajalo, nego zbog 10-15 poziva AT&T-u po 45 min). Od tada radi lepo..kuc,kuc,kuc :-)
Razlog sto ja ovde pominjem problem sa mobilnom telefonijom nije u tome sto mi je u Srbiji bolje radilo, nego zato sto mi ovde ne radi. Osecaj mi je isti koji sam imao u srbiji sa dvojnikom devedesetih godina...i taman sam se bio toga resio (dobio digitalno 2005-e)...i sada opet isto. Kada covek treba da nazove zenu da je pita iz radnje "jel treba jos ovo ili ono da uzmem?" i vidi da nema signal u jewels u centru lakeview-a, ili moram hitno da je nazovem da nesto pitam i shvatim da za to moram 5 puta da okrenem, da bih na kraju dobio 20 sekundi price...izvinite, ali ja ne mogu da to ovde ne pomenem. To je AT&T. T-Mobile mi radi daleko bolje sto se price tice, ali njemu net crkava cesto.

E sada, to je cisto moje iskustvo, ne mora biti i vase. Saveti tipa "a sto si uzeo at&t, uzmi US cellular (taj radi), uzmi ovaj, uzmi onaj..." Ja se izvinjavam, ali jednostavno ne mogu svaki dan da menjam provajdere...glupo je. Ja sam se raspitao i to dobro pre nego sto sam uzeo karticu. A pomogli su mi saveti i sa ovog foruma da odem na AT&T...ali jednostavno ja kada sam stigao u ameriku, nisam poznavao jos amere iz chicago-a. Kada sam ih upoznao, rekli su da je AT&T sranje na podrucju chicago....nisam to mogao znati.

Koliko sam sve shvatio, ovde pored saveta treba ostaviti i geografsku sirinu i duzniu gde oni vaze, jer ocigledno je razlika izmedju state-ova ogromna. A evo i primer:

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Good Spirit (Poruka 8843)
U USA sam dobio ADSL za nepunih 24 sata. Otišao na sajt AT&T (tj. u tom trenutku je to bila firma SouthBell ako se dobro sećam, pa ih je mesec dana od tada kupio AT&T) i uzeo paket za nekih ~$40 mesečno i naravno da je bio flat paket, brzina je bila 8mbt download i recimo nekih 512kbt upload što je za mene koji sam došao sa brzine 256kbt bilo kao munja.

Postoji u AT&T-u nesto sto se zove U-Verse i rezervisano je (trenutno) samo za burzujska sela. Za nas ostale (ukljucujuci i ceo Chicago) max. brzina je 6 mbit-a (ni to ne moze svako). Minimum vremena za koji treba da te ukljuce je 10 dana...to je ako nema problema, meni je trebalo mesec. Ovo znam 1000% jer je moja zena prodavala pakete AT&T-a. E sada, vidim da si ti bio u GA, sto je ocigledno neka sasvim druga prica.

Jos jednu stvar koju moram dodati na pricu, a to je da su ovde ljudi zamrznuti sto se tice srbije u vremenu kada su stigli. Tako je meni kada pomislim na srbiju oktobar 2008, srdjevicu 2005, zani 2001 itd. To je sasvim normalno i prirodno. To je ono sto pamtis. Mozes svaki dan pratiti vesti odande i biti u toku, nece ti promeniti osecaj koji si imao kada si otisao.

Ja sam jos na prepaid iz prostog razloga....pa ljudi ja nemam ni koga sa tog telefona da okrenem. Koji ce mi djavo 50$ mesecno da dajem.... Ja sam na prepaid planu da mogu sa at&t da pricam za 1$ dnevno koliko hocu. Posto u proseku svaki drugi dan pricam sa zenom.....to mi 15$. Pored toga nemam kreditnu istoriju, od koje mi polako vec puca film...i jos cekam 15 dana pre nego sto odem da podnosim aplikacije za kreditnu karticu...pa kud puklo da puklo.

@Zana
Za banke sam rekao da mi se ne svidja sto neko moze da te pokrade, a bez da ti ukrade karticu (fizicki).

dreamerns 23.03.2009 01:25

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Amerikanac2009 (Poruka 8850)
Svi koji imaju lose iskustvo sa bankama mobilnim i fiksnim telefonima ili internetom sami su krivi jer se nisu dodatno informisali (radio u kablovskoj kompaniji pa znam o cemu pricam).

O cemu pricas? Bas me zivo interesuje gde se to nisam dovoljno informisao....a i znao sam jos engleski (mozda i tu greska, jer sam dobio debelu crnkinju koja je pogresno napisala zenino ime na kratice, umesto nekog nebojse koji je nas covek).

Zana 23.03.2009 02:00

Eto...ja se lepo spremila: fotografije, pet puta objasnila sta hocu i ne vredi... kako me je covek razumeo da od malo layered i duga kosa treba da je "otfikari" 15 cm meni nije jasno... pri tom mi jos nakon sto sam ga zaustavila kod prvog pramena rekao i da on moze da stane a ja da mogu da idem kod nekog drugog???????? A de bre da idem nedovrsena? Eto, kad me ne ubise u pojam ni ekonomske krize ni koje kakva sranja.... ali me kreten natera da placem (ali bukvalno) od jedanast jutros pa do pola cetiri popodne, dok me najzad ne odvedose kod drugog frizera na "opravku"... 7 godina trazim frizera u LA: isla sam na skupu i jeftinu varijantu, preporuke od prijateljica, koleginica - preporuke iz magazina... ne znam ni sta da kazem...ako neko ima dobrog neka javne, i avionsku kartu cu da platim :smrc: i ovo je ne drugi utisak, nego 55-ti... Ni H od Hollywood u frizerima ovde :no: biti ce da kurseve zavrsavaju online :;D: sa tri dana prakse.... uzas.... da sam "frizerski" razmazena jesam (sta cu kad mi je frizer u Vrscu bio odlican) ali ovo je neverovatno...

p.s.
sad pisem pisamce,sa slikama before and after hihihihihi i trazim novce nazad... bas me zivo interesuje sta ce da bude :)

dreamerns 23.03.2009 02:10

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Žana (Poruka 8882)
Eto...ja se lepo spremila: fotografije, pet puta objasnila sta hocu i ne vredi... kako me je covek razumeo da od malo layered i duga kosa treba da je "otfikari" 15 cm meni nije jasno... pri tom mi jos nakon sto sam ga zaustavila kod prvog pramena rekao i da on moze da stane a ja da mogu da idem kod nekog drugog???????? A de bre da idem nedovrsena? Eto, kad me ne ubise u pojam ni ekonomske krize ni koje kakva sranja.... ali me kreten natera da placem (ali bukvalno) od jedanast jutros pa do pola cetiri popodne, dok me najzad ne odvedose kod drugog frizera na "opravku"... 7 godina trazim frizera u LA: isla sam na skupu i jeftinu varijantu, preporuke od prijateljica, koleginica - preporuke iz magazina... ne znam ni sta da kazem...ako neko ima dobrog neka javne, i avionsku kartu cu da platim :smrc: i ovo je ne drugi utisak, nego 55-ti... Ni H od Hollywood u frizerima ovde :no: biti ce da kurseve zavrsavaju online :;D: sa tri dana prakse.... uzas.... da sam "frizerski" razmazena jesam (sta cu kad mi je frizer u Vrscu bio odlican) ali ovo je neverovatno...

p.s.
sad pisem pisamce,sa slikama before and after hihihihihi i trazim novce nazad... bas me zivo interesuje sta ce da bude :)

Ajoj...bas mi te zao :smrc:
Ja sam do sada dva puta bio kod frizera, prvi put me lose osisao, drugi put me neka ukrajinka uzas osisala....zena kada me videla, poludela. Na svu srecu, musko sam, pa se kratko sisam i brzo mi naraste. Rekao sam zeni da sledeci put idem u Halo, za 45$...cisto da vidim i tu ekskluzivu od frizeraja :-)
Ono sto meni nije jasno je kako to da nasi frizeri, kojih ima dobrih, ne dodju vamo. Znam neke koji su isli, ali to uvek na neke brodove...
Generalno i sami saloni im deluju dosta jadno...cak i ti ekskluzivniji. Gledao sam dosta u filmovima one berberaje, slicne nasim....ja ne znam gde to da nadjem ovde...sve neki ilegalci sa 3 meseca kursom.

kaneolopa 23.03.2009 02:37

Citat:

p.s.

Joooj Žana :( ce da ga bijemo smo reci
Bolje traži da ti odrade hair extensions za to da barem malko imaš mira dok ne izraste kosa.
Još jedan od razloga zašto se ja nisam 5 meseci sisala od kako sam ovde... ali moraću uskoro ako uspe pišem.
Da li neko ima preporuku za dobrog frizera u Chi?

Zana 23.03.2009 03:56

Priloženih datoteka: 1
Hvala na podrsci narode :grin: ali jos uvek tuga pregolema... nista kad dodjete muske pakujemo u Floyd's, a nas dve u podragu za frizerom Zoranom po Venice Beach :1081: :1081: nema nam druge...

Nego evo ga kreten zvani Julian Perlingiero, sliku li mu njegovu ne mogu da ga tucem kad je u martial arts sunce mu njegovo, a i u akademiji je creative director... i kome ja sad da se zalim? Njemu na njega....

Priložena datoteka 230

D$D 23.03.2009 05:01

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Amerikanac2009 (Poruka 8850)
Dragi moji,
u perodu 2006-07 nekih 6 meseci sam bio u Cikagu. U pocetku zbog prirode novinarskog posla pod hitno sam morao doci do mobilnog. U pocetku sam uzeo prepaid varijantu T-mobile iz nekoliko razloga:
- nisam tada osim pasosa imao drugih dokumenata
- za postpaid potreban je ugovor koji se zakljucuje na osnovu SSN, credit history-ja i drugih elemenata.

Napominjem da je prepaid neka turisticka varijanta i prilicno skupa. Posle odredjenog vremena kada sam dobio SSN i ID otisao sam u kompaniju US Cellular (ne znam da li jos uvek postoje) i potpisao ugovor za postpaid varijantu. Depozit je bio 50$, dobio mobilni tel. i mesecni racun je bio oko 40$ Imao sam 80 besplatnih minuta i nesto free SMS. Vikendom su razgovori besplatni i svakog radnog dana od 21-06h. Svuda su imali domet jedino ga nije bilo u podzemnoj. Srbiju sam zvao iskljucivo preko onih long distance kartica koji se kupuju na benzinskim pumpama. Ukucam lepo toll free number, zatim code i za 5$ pricam sa mojima sat ipo! Za te pare je nezamislivo iz Srbije zvati Ameriku. Sa US cellular sam bio prezadovoljan. U ugovoru sam striktno trazio da mi zabrane odlazne pozive ka inostranstvu i precizno mi rekli da se dolazni pozivi iz Srbije i bilo koja vrsta dolaznog SMs-a ne naplacuje! Naravno postavio sam im gomilu pitanja sto uzivo sto preko free customer service-a. Apsolutno su na svako vrlo ljubazno i detaljno odgovorili. To im je dakle posao!

Druga stvar tice se banaka: Otvorio sam racun u Chase bank i verovali ili ne obezbedili su mi menadzera koji je nas covekjer je moj engleski bio los. I njega sam hiljadu stvari pitao, cakme covek par puta nazvao da mi razjasni detalje koji me interesuju, jer sam dosao iz Srbije u kojoj sam morao da radim na crno, a cekovi, platne kartice i redovna plata koja uz to leze na bankovni racun bili su spansko selo - nazalost!

Svi koji imaju lose iskustvo sa bankama mobilnim i fiksnim telefonima ili internetom sami su krivi jer se nisu dodatno informisali (radio u kablovskoj kompaniji pa znam o cemu pricam).

I na kraju da ne idem u off topic ozbiljan pristup pocetku zivota u USA pocinje prakticno od kupovine avio karata. Mora da se covek iscima preceslja internet, posalje gomilu mejlova agencijama i okrene desetine brojeva dok ne dodje do najpovoljnije avio karte koja mu pritom odgovara po uslovima i ceni.

Zana je osoba koja apsolutno nepogresivo vidi stanje i sliku Srbije! Setite se koliko umeju da u nasoj administraciji da kidaju zivce dok skupljate dokumenta za intervju u ambasadi i sa druge strane uporedite kulturu ponasanja osoblja ambasade? Reci cu jos samo ovo kada sam dosao da pokupim vizirane pasose, cekali smo napolju nas troje ne zeleci da kucamo na vrata. jedna gospodja vise nije mogla da ceka, vec se popela uz stepenice pokucala na vrata, sluzbenik je izasao pozvao nas gore pitao za prezimena i na kraju samo rekao "buduci americki drzavljani nema potrebe da cekaju ipsred svoje ambasade' i slika od pre nekoliko nedelja nadrndane sluzbenice u sudu koja kaze coveku "mars napolje"!:;D:

I ja sam mislio tako, i nadao se da dolazim u jednu uredjenu zemlju u kojoj sve funkcionise u kojoj nema svega onog negativnog sto sam dozivljavao u Srbiji, ali kao sto rekoh posle odusevljenja ide otreznjenje pa na kraju mozda i razocarenje zavisi kako ko sta dozivi ovde.
Nemoj da me shvatis pogresno nije ovde lose meni, ali sam jako razdrazljiv kada se pocnu desavati iste stvari ko u Srbiji.
No nema veze dobro ti nama dosao,i sretno a to kako neko vidi Srbiju da li je to ovako ili onako to je najmanje bitno.
Ja ne volim Srbiju kao politicku zemlju ja volim samo ljude koji su u njoj moje prijatelje, drugove i rodbinu i ne mogu da kazem sta me briga sta se desava u Srbiji, ja nikada ne prelazim preko toga sta sam i ko sam i necu nikada imam jednu uzrecicu koju volim da kazem razum u glavi Srbija u srcu,

dejancic 23.03.2009 10:23

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Amerikanac2009 Prikaz poruke
Posle citanja ovog posta, prva stvar koja mi je prosla kroz glavu je bila: Dreamere javi se:grin:....ostalo je istorija.....
Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 8880)
O cemu pricas? Bas me zivo interesuje gde se to nisam dovoljno informisao....a i znao sam jos engleski (mozda i tu greska, jer sam dobio debelu crnkinju koja je pogresno napisala zenino ime na kratice, umesto nekog nebojse koji je nas covek).

dejancic 23.03.2009 10:25

Citat:

p.s.

Dragane!!!!!!! Dragane, javi se:smrc:

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 01:58.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.