ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Priznavanje strucne spreme u US (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=335)

Danero 26.11.2012 23:28

Da li neko ima informaciju kakve su šanse diplomiranom ekonomisti, smjer Menadžment i marketing i desetogodišnjim radnim iskustvom u medijima (dakle, nije u struci) pokušati usmjeriti karijeru u pravcu računovodstva? Ukoliko se desi da me izvuku na lutriji, želja mi je prekvalifikovati se i raditi kao knjigovođa ili takvo nešto.....Postoje li neki dobri i priznati kursevi, programi u nekoj od zemalja s kojima bi se moglo takvo šta raditi ili je opcija upisati koledž?

Irena72 08.10.2013 21:19

Ja sam diplomirani defektolog (sada po novom specijalni educator i rehabilitator). Da li neko ima iskustva sa nostrifikacijom diplome defektoloskog fakulteta u u USA?

p.s Fakultet je, pre dve-tri godine, promenio ime u Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

vuxanne 09.10.2013 12:36

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Irena72 (Poruka 41214)
Ja sam diplomirani defektolog (sada po novom specijalni educator i rehabilitator). Da li neko ima iskustva sa nostrifikacijom diplome defektoloskog fakulteta u u USA?

p.s Fakultet je, pre dve-tri godine, promenio ime u Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Ja koliko znam ovde nasi feketolozi idu na Speech and Hearing Sciences. Pogledaj ovo klikni
A za nostrifikaciju bilo koje diplome, imas agencije, platis i oni ti to urade. Ima ih dosta. Ja licno nisam to radila jer sam dosla ovde na studije a to nisam morala da radim za prethodne diplome.

vuxanne 09.10.2013 12:43

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Danero (Poruka 34294)
Da li neko ima informaciju kakve su šanse diplomiranom ekonomisti, smjer Menadžment i marketing i desetogodišnjim radnim iskustvom u medijima (dakle, nije u struci) pokušati usmjeriti karijeru u pravcu računovodstva? Ukoliko se desi da me izvuku na lutriji, želja mi je prekvalifikovati se i raditi kao knjigovođa ili takvo nešto.....Postoje li neki dobri i priznati kursevi, programi u nekoj od zemalja s kojima bi se moglo takvo šta raditi ili je opcija upisati koledž?

Poznajem dvoje Kineza cije su zene dok jos uvek nisu na radnoj vizi ili zelenoj karti polagale ispite vezano za dobijanje sertifikata "Charteredfinancial analyst (CFA)". To je omiljena varijanta Kineskinja ili Kineza koji dodju ovde uz muza/zenu posto svi obicno ma sta zavrsili od fakulteta razbijaju matematiku. E sad, nisam te struke tako o tome ne znam nista osim sto mi dr google kaze a google-ati mozes i sam/sama pa probaj na tu temu. Evo za pocetak klikni

klikni za neke test nivoe izgleda ima 4

neki CFA institut i rokovi za polaganje

Ali opet neko ko je iz te struke bi sigurno znao bolje da te uputi. Ovo je nesto samo sto sam cula usput, kako sta tacno, ne znam (ovo mu dodje kao disclaimer).

Branimir Djuric 09.10.2013 13:53

Pozdrav svima,
Zanima me da li neko ima informaciju da li je u Americi priznat Prirodno-matematicki fakultet, skraceno PMF, a smer Turizmologija i Geografija, posto sam zavrsio i jedan i drugi i master sam.
Veliki pozdrav za sve

vuxanne 09.10.2013 15:13

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Branimir Djuric (Poruka 41239)
Pozdrav svima,
Zanima me da li neko ima informaciju da li je u Americi priznat Prirodno-matematicki fakultet, skraceno PMF, a smer Turizmologija i Geografija, posto sam zavrsio i jedan i drugi i master sam.
Veliki pozdrav za sve

Ja iz-google-ah ovo BS in Hotel and Tourism Mngmt i http://www.sti.edu/programs_tourism_...cal_procode=17

Trenutno im ne rade vladini sajtovi ali postoji jedan College Navigator koji je oficijalni sajt njihove vlade za trazenje edukativnih programa. Koja zvanicna zanimanja imaju mozete potraziti ovde ili na Departmant of Labor onecareerstop sajtu. Ne rade trenutno pa vam ne mogu proslediti linkove.

College navigator je bio pre http://nces.ed.gov/collegenavigator/ ali ne znam posto ne radi kako je tacno sad.

A to sta priznaju a sta ne, sve zavisi od licne srece i gde se prijavi. Znam da ne priznaju pravo i medicinu jer su to ovde poslediplomske studije a ove ostale mogu samo da nagadjam. A mislim da je veoma relativno jer oni imaju toliko razlicitih programa i univerziteta, nije onako sve drzavno kao kod nas i fiksirano. I sve je od drzave do drzave. Srbija je kao npr. Mejn tako da je tesko ukapirati da su ovo ipad SJEDINJENE Americke DRZAVE a ne jedna ista totalno drzava svuda, ima razlika od drzave do drzave.

Emiiuki 10.10.2013 14:34

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 41236)
Poznajem dvoje Kineza cije su zene dok jos uvek nisu na radnoj vizi ili zelenoj karti polagale ispite vezano za dobijanje sertifikata "Charteredfinancial analyst (CFA)". To je omiljena varijanta Kineskinja ili Kineza koji dodju ovde uz muza/zenu posto svi obicno ma sta zavrsili od fakulteta razbijaju matematiku. E sad, nisam te struke tako o tome ne znam nista osim sto mi dr google kaze a google-ati mozes i sam/sama pa probaj na tu temu. Evo za pocetak klikni

klikni za neke test nivoe izgleda ima 4

neki CFA institut i rokovi za polaganje
Ali opet neko ko je iz te struke bi sigurno znao bolje da te uputi. Ovo je nesto samo sto sam cula usput, kako sta tacno, ne znam (ovo mu dodje kao disclaimer).

CFA možeš polagati i kod nas. To je ranije organizovala Komisija za hartije od vrednosti po CFA programu i partijski profesori su se lepo nafatirali putem cene kursa i polaganja ispita. To se zvalo kurs za portfolio menadžera (teži kurs) i za investicionog savetnika (malo lakša varijanta). Po dobijanju licence si mogao da radiš u investicionim i penzionim fondovima kao menadžer/analitičar. Osim položenog kursa si morao da imaš nekoliko (zaboravila sam koliko tačno) godina iskustva na brokerskim ili investicionim poslovima da bi ti izdali licencu. Znam da je taj ispit mogao da se polaže i u Budimpešti, mislim da postoji nekoliko nivoa, a ta licenca je bila međunarodna. Oni koji su polagali oba kažu da su ovi međunarodni bili mnogo lakši i imali veću prolaznost (bar ti niži nivoi).
Sve u svemu, mislim da to nije ono što ti tražiš. Pretpostavljam da je za računovođu potrebno položiti neki kurs za licencu ali, naravno, moraš imati neko predznanje. Znam da si se raspitivala za Kanadu (pošto mene to najviše zanima) i tamo se polažu ispiti, s' tim da kod njih knjigovođe nisu svaštari kao ovde, imaš posebne knjigovođe za potraživanja, za dugovanja, za svaku stavku. Ono što je meni delovalo prilično primamljivo je zanimanje payroll clerk/officer (znam da ga ima i u USA pod tim nazivom), to bi bio neki obračun plata kod nas. Nema toliko puno knjigovodstva (pošto mi to nikada nije bila jača strana), relativno dobro je plaćeno i solidno se traži. Polaže se za licencu i plačaš članarinu godišnje. Prilikom spremanja licence moraš proći puno njihovih propisa i zakona što mislim da je za početnika teško zbog pravne terminologije. Ja sam spremala CFA ispite i sva literatura (osam velikih, debelih knjižurina) je bila na engleskom pri čemu sam samo par reči morala da potražim u rečniku. A kada uzmem bilo koji zakon na srpskom moram svaku rečenicu da pročitam bar pet puta (ako ne zaspim u međuvremenu)...

Irena72 11.10.2013 20:48

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 41235)
Ja koliko znam ovde nasi feketolozi idu na Speech and Hearing Sciences. Pogledaj ovo klikni
A za nostrifikaciju bilo koje diplome, imas agencije, platis i oni ti to urade. Ima ih dosta. Ja licno nisam to radila jer sam dosla ovde na studije a to nisam morala da radim za prethodne diplome.

Hvala. Znas li mozda kako se nalaze agencije? Ja prvi put cujem za to.

vuxanne 12.10.2013 05:05

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Irena72 (Poruka 41342)
Hvala. Znas li mozda kako se nalaze agencije? Ja prvi put cujem za to.

Na internetu klikni ovde

Npr. selektuj svoju drzavu

Koliko kosta klikni

Cula sam od jedne Ruskinje da je to radila kad je upisivala PhD (ima dpl.ing iz Rusije). Vise od toga ne znam jer to nisam radila.

mytweety.com 27.12.2013 15:14

Zdravo,jas sam od Makedonija, bi sakala nekoj od iskustvo da mi kaze dali vo Amerika se priznava diploma za zavrsen magistar po MBA i magistar po Agroekonomija i kakvi se sansite za vrabotuvanje. Pozdrav i fala

Zana 16.01.2014 00:02

Citat:

Pozdrav svima,
Veliki pozdrav za sve

Branimire, druze?! Koja od ove dve diplome je podigla Srbiju na noge juce :) Pretpostavljam Turizmologija... Znaci, od mene :beer: kad pristignes ovamo, a ovi sto lupaju one negativne komentare mogu da ti pljunu pod prozor (jos to kratko vreme dok si tamo). Diplome donesi ovde, kad vec tamo nema ko da ih ceni - na osnovu njih ces i dobiti posao, a ne na osnovu partijske clanske karte.

vuxanne 16.01.2014 01:13

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Zana (Poruka 43628)
Branimire, druze?! Koja od ove dve diplome je podigla Srbiju na noge juce :) Pretpostavljam Turizmologija... Znaci, od mene :beer: kad pristignes ovamo, a ovi sto lupaju one negativne komentare mogu da ti pljunu pod prozor (jos to kratko vreme dok si tamo). Diplome donesi ovde, kad vec tamo nema ko da ih ceni - na osnovu njih ces i dobiti posao, a ne na osnovu partijske clanske karte.

Tuzno... Ja kad citam statistike iz rodnog grada smrznem se. klikni 30 % nezaposlenih, od cega trecina mladi do 30 godina. U toj grupaciji 75 % nezaposlenih su zene, 25 % muskarci. I onda se pitaju ko im projektuje tu belu kugu... Sad nemaju ni vodu ta piju, tako da ce trend biti sve vise i vise odlazenja...

IgorMAD 16.01.2014 01:17

I ja hocu da dam podrsku Branimiru. Procitao sam clanak u Blicu i sve one negativne komentare, ima ih i dosta, ali na srecu vise je onih koji znaju sta je decko hteo da kaze.
Zbog ovih negativnih nam je zemlja kakva jeste, zato i svi bezimo iz nje. Stalno neko omalovazavanje i vredjanje drugih ljudi.

Jednostavno se ne zna ko je od koga pametniji, naravno amerikanci su uvek jako glup narod i sve ih ubacuju u isti kos. Mi smo po defaultu svi najpametniji. Cim se pomene Tesla, svi smo mi Tesle i najpametniji jer smo Srbi. Pa naravno, kako drugacije, svi nas mrze jer smo izuzetno pametni i sve novo sto se smisli je Tesla smislio, odnosno MI. :D

Cim se pojavi neko novo saznanje vezano za bilo koju zivotnu oblast, a to je pronasao neki istrazivacki tim u kom se nalazi neki nas covek, odmah se svi identifikuju sa njim, jer bez njega sigurno to nije moglo (mozda i nije), ali da nije nas ne bi bilo ni tog pronalaska! :D

Branimir dolazi da vozi kamion u Chicago, ni jedan taj pametan lik koji zna da prica negativno o njemu ne bi to radio, jer su svi dovoljno lenji, nesposobni ali imaju vezu da rade u Telekomu ili EPS-u.

Sutra kad covek nesto napravi u zivotu, svi ti koji su ga pljuvali (iz njegovog okruzenja ili neki koje nepoznaje) ce mu se javiti da mu kazu kako su uvek bas oni verovali u njega.

Branimire, prvi ja castim pivo :)

sile2302 04.05.2014 10:39

Pozdrav svima!

Završio sam arhitekturu u Sarajevu, po starom nastavnom planu i programu i imam zvanje diplomirani inženjer arhitekture, što je po novom planu i programu (Bolonji) Master, odnosno magistar diplomirani inženejr arhitekture.
Imam i 6 godina radnog staža, od toga oko 4 godine u projektovanju i 2 godine kao građevinski inspektor.

Ove godine smo izvučeni na lutriji i interesuje me šta mogu da očekujem sa ovom diplomom i njenim priznavanjem, odnosno sa nalaženjem posla u svojoj struci, pa makar to bilo i kao arhitektonski tehničar (pošto odlično radim u mnogim programima AutoCAD, ArchiCAD, ARtlantis i sl.) prvih nekoliko godina.

Što se tiče diplome, vjerovatno bih trebao da izvadim na fakultetu u Sarajevu kompletan spisak predmeta sa planom i programom rada i da to prevedem kod ovlaštenog sudskog tumača i kada dođem tamo da sa tim papirima apliciram za nostrifikaciju, gdje bi mi trebali poriznati ako ne sve bar jedan dio ispita, a taj dio što mi ne priznaju bih vjerovatno mogao ponovo da polažem. Ovo se neke moje pretpostavke, pa bih molio nekog koje možda prošao kroz sve to ili zna kompletnu proceduru da mi napiše nešto o tome!

Znam da se za odlazak u Australiju šalje mailom diploma, radni staž, naravno sve prevedeno i ovjereno, plati se oko 1200 AUD i za mjesec dana dobiješ nostrifikovani diplomu (ovo znam konkretno da je slučaj sa priznavanjem diplome arhitekture) i znam ljude koji su uspješno odradili tu nostrifikaciju, pa me interesuje da li postoji nešto slično i za USA, tako da dok čekam na intervju mogu taj dio da odradim!? Ili čak da uradim nostrifikaciju u Australiji, ne znam da li bi mi to bilo više priznato u odnosu na BiH diplomu?!

Hvala svima unaprijed na svim informacijama i savjetima!

hope 09.05.2014 21:52

moj drug je arhitekta. završio je fax i odma zapalio za Kanadu u Toronto. bio je pun nade da će da se zaposli tamo i da će da ga cene.
radi već godinu dana u Walmart.

Magelan 09.05.2014 22:08

Citat:

Pozdrav svima,
Veliki pozdrav za sve

Evo nam forumasa i u Blic-u.

karadjordje 09.05.2014 22:36

Da i ja nesto spomenem, za inzenjerske struke:
http://ncees.org/credentials-evaluations/
NCEES radi pri inzenjerskoj komori i oni samo uporedjuju nasu "diplomu" (na osnovu predmeta i fonda casova) sa njihovim standardima i na osnovu toga dobijate kredite sa kojima se vidi da li ste "kompatibilni" sa njihovim sistemom skolstva.

- A. 32 college semester credit hours of higher mathematics and basic sciences (uglavnom smo tu isti)
- B. 16 college semester credit hours in a general education component that complements the technical content of the curriculum (mislim da ovo ne zadovoljavamo)
- C. 48 college semester credit hours of engineering science and engineering design Courses (skoro duplo vise imamo)

Rezultati se salju state board-u (u drzavi u kojoj se nalazite) i oni odlucuju da li mozete da polazete za FE (osnove inzenjerstva) koji inace svi njihovi studenti polazu, ako polozite, za par godina FS pa za par god. za PE (profesionalnu inzenjersku licencu).

Gore navedeni testovi: FE,PS,PE vaze samo za onu drzavu u kojoj se nalazite (u kojoj ste polagali za iste) ako se preselite u drugu moracete ponovo da polazete.

nesto vise o tome na:
http://www.gradnis.net/obrazovanje/e...diplome-u-usa/

Sale2322 11.05.2014 00:24

Pozdav,

Zanima me da li neko zna bilo sta oko priznavanja diplome sa Ekonomskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu, smer Marketing.

Inace, izvucen sam na lutriji, ocekujem intervju sledece godine, a takodje treba i fakultet da zavrsim do sledeceg leta, pa me zanima da li mogu da nostrifikujem diplomu, da nadjem posao ili da nastavim studije...?

Hvala.

vuxanne 11.05.2014 02:20

Citat:

Prvobitno poslao korisnik karadjordje (Poruka 45942)
Da i ja nesto spomenem, za inzenjerske struke:
http://ncees.org/credentials-evaluations/
NCEES radi pri inzenjerskoj komori i oni samo uporedjuju nasu "diplomu" (na osnovu predmeta i fonda casova) sa njihovim standardima i na osnovu toga dobijate kredite sa kojima se vidi da li ste "kompatibilni" sa njihovim sistemom skolstva.

- A. 32 college semester credit hours of higher mathematics and basic sciences (uglavnom smo tu isti)
- B. 16 college semester credit hours in a general education component that complements the technical content of the curriculum (mislim da ovo ne zadovoljavamo)
- C. 48 college semester credit hours of engineering science and engineering design Courses (skoro duplo vise imamo)

Rezultati se salju state board-u (u drzavi u kojoj se nalazite) i oni odlucuju da li mozete da polazete za FE (osnove inzenjerstva) koji inace svi njihovi studenti polazu, ako polozite, za par godina FS pa za par god. za PE (profesionalnu inzenjersku licencu).

Gore navedeni testovi: FE,PS,PE vaze samo za onu drzavu u kojoj se nalazite (u kojoj ste polagali za iste) ako se preselite u drugu moracete ponovo da polazete.

nesto vise o tome na:
http://www.gradnis.net/obrazovanje/e...diplome-u-usa/

Bas sam gledala na NSEEC sajtu skoro imaju nase univerzitete na spiskovima u bazi. Probaj da napravis profile koji ti treba da bi se ragistrovao/la za FE ispit, ja sam moj maticni univerzitet nasla (Univerzitet u Novom Sadu).

AmarM 19.05.2016 19:58

Pozdrav svima,zelio bih da pitam da li je diploma iz kriminalistike dobivena u Sarajevu priznata u SAD?Hvala

BetterFuture 21.05.2016 22:52

Citat:

Prvobitno poslao korisnik AmarM (Poruka 62126)
Pozdrav svima,zelio bih da pitam da li je diploma iz kriminalistike dobivena u Sarajevu priznata u SAD?Hvala

S obzirom da za sada nema nikoga ko bi ti odgovorio precizno, evo jedno pitanje i Zanin odgovor iz 2011 (post #60 sa ove teme:) ) :"
Citat:
Prvobitno poslao korisnik adojca http://www.zelenalutrija.com/forum/i...s/viewpost.gif
Imam i ja jedno pitanje :)
Video sam da je ovde bilo reči o priznavanju naše diplome u US, a i o tome da li postoji ili ne mogućnost da se neko sa GC-om zaposli u policiji.
Naime, konkurisao sam ove godine prvi put, i planiram da to činim dok me ne izvuku :)
E sad, studiram na Kriminalističko-policijskoj akademiji u BG-u, to je državni fakultet, i kad diplomiram imaću 240espb poena. Zanima me, da li postoji mogućnost da mi ovaj faks priznaju tamo, posle određenog vremena naravno, koje se javlja uopšte kao uslov za zaposlenje u policiji..?
Ako neko ima bilo kakvu informaciju, ili nagađenje, pretpostavku, dobro bi mi došla, čisto da znam da l' će mi faks biti vrednovan tamo, ili ne :)
Pozdrav svima ;)

Za LAPD officer job treba da si drzavljanin, odnosno da si u vreme aplikacije za posao "eligible and in process" za dobijanje drzavljanstva ukoliko si Green Card holder. Nakon 4 godine na ulici kao officer (akademija je placena) mozes da budes promovisan u detektiva ili drugu poziciju koja je otvorena. Bez obzira na skolovanje, u istom si kosu sa kandidatima koji imaju srednju skolu ili GED. U boljoj poziciji si kad dodje do promotion. Benefits su great.

Za ostale kriminalisticke poslove pretpostavljam da su ista pravila (criminalist na primer ali se ne trazi Policijska Akademija vec druge diplome).

Sve mozes da proveris vrlo lako na sajtu bilo kojeg PD. Meni je policijska stanica u istom bloku :grin: likovi su sjajni, kapetan (ili kako li se to vec sada kaze - kapetanjkinja mozda :grin:) je zaista cool lik - saradjujemo odlicno na nivou "komsijskog" udruzenja :) To protect and serve :) "

Koristi pretragu na forumu, sigurno ces naci jos korisnih informacija.

AmarM 22.05.2016 08:39

Citat:

Prvobitno poslao korisnik BetterFuture (Poruka 62157)
S obzirom da za sada nema nikoga ko bi ti odgovorio precizno, evo jedno pitanje i Zanin odgovor iz 2011 (post #60 sa ove teme:) ) :"
Citat:
Prvobitno poslao korisnik adojca http://www.zelenalutrija.com/forum/i...s/viewpost.gif
Imam i ja jedno pitanje :)
Video sam da je ovde bilo reči o priznavanju naše diplome u US, a i o tome da li postoji ili ne mogućnost da se neko sa GC-om zaposli u policiji.
Naime, konkurisao sam ove godine prvi put, i planiram da to činim dok me ne izvuku :)
E sad, studiram na Kriminalističko-policijskoj akademiji u BG-u, to je državni fakultet, i kad diplomiram imaću 240espb poena. Zanima me, da li postoji mogućnost da mi ovaj faks priznaju tamo, posle određenog vremena naravno, koje se javlja uopšte kao uslov za zaposlenje u policiji..?
Ako neko ima bilo kakvu informaciju, ili nagađenje, pretpostavku, dobro bi mi došla, čisto da znam da l' će mi faks biti vrednovan tamo, ili ne :)
Pozdrav svima

Za LAPD officer job treba da si drzavljanin, odnosno da si u vreme aplikacije za posao "eligible and in process" za dobijanje drzavljanstva ukoliko si Green Card holder. Nakon 4 godine na ulici kao officer (akademija je placena) mozes da budes promovisan u detektiva ili drugu poziciju koja je otvorena. Bez obzira na skolovanje, u istom si kosu sa kandidatima koji imaju srednju skolu ili GED. U boljoj poziciji si kad dodje do promotion. Benefits su great.

Za ostale kriminalisticke poslove pretpostavljam da su ista pravila (criminalist na primer ali se ne trazi Policijska Akademija vec druge diplome).

Sve mozes da proveris vrlo lako na sajtu bilo kojeg PD. Meni je policijska stanica u istom bloku :grin: likovi su sjajni, kapetan (ili kako li se to vec sada kaze - kapetanjkinja mozda :grin:) je zaista cool lik - saradjujemo odlicno na nivou "komsijskog" udruzenja To protect and serve :) "

Koristi pretragu na forumu, sigurno ces naci jos korisnih informacija.

Hvala vam na odgovoru,ali nažalost niste shvatili moje pitanje.Pitao sam da li mi je priznat fakultet ili moram da radim nostrifikaciju.Posao u policiji ne mora da bude zagarantovan,samo zelim da znam da li ce mi vrjednovati da imam Bachelors Degree :) Hvala ipak

slucajni_prolaznik 22.05.2016 09:01

Citat:

Prvobitno poslao korisnik AmarM (Poruka 62161)
Hvala vam na odgovoru,ali nažalost niste shvatili moje pitanje.Pitao sam da li mi je priznat fakultet ili moram da radim nostrifikaciju.Posao u policiji ne mora da bude zagarantovan,samo zelim da znam da li ce mi vrjednovati da imam Bachelors Degree :) Hvala ipak

Pretpostavljam da ce to tesko znati iko ukoliko nije bio u potpuno istoj situaciji (ista skola, isti zeljeni posao/skolovanje). Mozda da nekako pitas neku policijsku administrativu direktno, to jest da ti neko sa foruma pomogne oko toga koga bi trebalo direktno da pitas.

Kuguar 22.05.2016 10:07

Citat:

Prvobitno poslao korisnik AmarM (Poruka 62161)

Ovo je forum ipak za lutriju, a nekako, ako te zanima uskostručno, mogao si da potražiš preko neta milion puta. Ipak, nema svako istu školu pa da znamo.
Moraš nečega da budeš svestan, retko koji fakultet ili viša škola se odavde priznaju. A lepo su ti napisali, moraš da budeš državljanin, da bi radio posao u toj struci...

AmarM 22.05.2016 15:50

Postavio sam pitanje u nadi da ce neko vidjeti ko je zavrsio takav fakultet.Izgleda da vecina ovdje misli da je kriminalistika usko vezana za policijsku struku.

Magelan 22.05.2016 19:23

Citat:

Prvobitno poslao korisnik AmarM (Poruka 62165)
Postavio sam pitanje u nadi da ce neko vidjeti ko je zavrsio takav fakultet.Izgleda da vecina ovdje misli da je kriminalistika usko vezana za policijsku struku.

Postovani,

Ljudi su odlicno shvatili vase pitanje, odgovorili na vase pitanje, dali vam smernice gde van ovog foruma da potrazite detaljnije informacije, medjutim vi ocito ocekujete da vam neko odgovori ono sto biste vi zeleli da cujete. Niti imamo clanove koji su se na forumu javno izjasnili kao osobe koje su zavrsile/bave se kriminalistikom, glumom ili hortikulturom, niti je ovaj forum usko specijalizovan za tematiku te vrste.

Mastarenje i sanjarenje po forumu je ok, dok ne predje u domen trolovanja, a vi ste vec tu negde. Zamolicu vas za socijalno odgovorno ponasanje na forumu.

Unapred zahvalan,
Moderator

AmarM 22.05.2016 21:31

Ja samo istrazujem mogucnosti ali su nazalost svi toksicni

cilimcilim 06.06.2016 02:02

Ima li nekih novosti o specijalnoj edukaciji?
Jel postoje neki sajtovi gde mozes da pronadjes full scholarship za ovakve programe?

vuxanne 11.06.2016 03:47

Citat:

Prvobitno poslao korisnik cilimcilim (Poruka 62279)
Ima li nekih novosti o specijalnoj edukaciji?
Jel postoje neki sajtovi gde mozes da pronadjes full scholarship za ovakve programe?

Ima sigurno, u to ne sumljam. Srecno sa trazenjem, ovde nekako najcesce koriste google i najvazniji su dobre kljucne reci. U tvom slucaju preporucujem ove reci: "special education programs scholarships" i dodaj koji nivo obrazovanja te zanima. Ako te mrzi da kucas evo kopiracu ti i link klikni

mengel 19.12.2016 15:27

Da li iko zna da li se u Americi priznaje diploma za policajca i koja je procedura predati zahtev za prijem u policiji USA?

johnywalker 19.12.2016 19:54

Da bi radio u policiji moras biti americki drzavljanin. Oni imaju svoju obuku koju moras proci. Ta diploma ti eventualno moze biti od koristi poslije, kako se napreduje u policijakoj karijeri, pa da bude kao plus.

cirapfc 20.12.2016 04:00

Neke drzave dozvoljavaju i ljudima sa green cardom da se zaposle kao policajci... To sam vec cuo negde, a malo sam i izguglao: http://www.usatoday.com/story/news/n...cers/70236828/

Ggaga 22.05.2017 14:30

Da li moze da se evaluira nezavrsen fakultet: naime muzu je ostalo jos 3 isipta na masinskom fakultetu. Da li moze da se posalje spisak polozenih ispita sa opisom bez diplome ( jer je ne poseduej) i da dobije bilo kakvu evaluaciju?
Hvala

LJ75 22.05.2017 15:43

Ovi bi trebali da budu mjerodavni, pa mozda da provjerite sa njima. Inace, primarno se bave nostrifikacijom (kompletiranih) diploma i sl., ali nece skoditi da ih direktno kontaktirate.

http://www.wes.org/evaluations/preliminary.asp

SEEUSAIC 22.05.2017 16:44

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Ggaga (Poruka 67315)
Da li moze da se evaluira nezavrsen fakultet: naime muzu je ostalo jos 3 isipta na masinskom fakultetu. Da li moze da se posalje spisak polozenih ispita sa opisom bez diplome ( jer je ne poseduej) i da dobije bilo kakvu evaluaciju?
Hvala

Molimo vas da ne postavljate isto pitanje na vise tema. Copy/paste postova nije dozvoljen.

Sup.Mod.

Ggaga 22.05.2017 22:01

Citat:

Prvobitno poslao korisnik SEEUSAIC (Poruka 67318)
Molimo vas da ne postavljate isto pitanje na vise tema. Copy/paste postova nije dozvoljen.

Sup.Mod.

ok hvala pardon nije mi bilo jasno posto ima vise tema sa istom predmetom koja je najaktuelnija/najaktivnija

markoni 08.06.2017 01:38

Zna li neko nekog ovlascenog prevodioca nasih diploma na engleski u Beogradu sa okolinom, prvenstveno nekog koji ovo radi?

Zanima me takodje koliko traje taj postupak prevodjenja diplome i sta sve treba uraditi u tom procesu, kao i da li nasa diploma moze nesto da znaci u americi ako nije prevedena kod ovlascenog prevodioca, nego ako je na srpskom jeziku.

Magelan 08.06.2017 04:51

Citat:

Prvobitno poslao korisnik markoni (Poruka 67542)
Zna li neko nekog ovlascenog prevodioca nasih diploma na engleski u Beogradu sa okolinom, prvenstveno nekog koji ovo radi?

Zanima me takodje koliko traje taj postupak prevodjenja diplome i sta sve treba uraditi u tom procesu, kao i da li nasa diploma moze nesto da znaci u americi ako nije prevedena kod ovlascenog prevodioca, nego ako je na srpskom jeziku.

Ukoliko je u pitanju diploma vise ili visoke strucne spreme, mnogo vise vredi evaluacija diplome nego sam prevod. Postoji vise agencija u US usko specijalizovanih za evaluaciju stranih diploma kao su ECE i gore pomenuti WES.

Po dolasku u US 2010. sam odradio evaluaciju preko ECE-a i imam dokumentaciju o broju kredita i stecenom zvanju (transcript). Ono sto je potrebno poslati u ECE jeste kopija originala diplome i prevod iste. Prevod za ECE moze, ali NE MORA da bude izvresen od strane prevodioca - moze i licni prevod podnosioca zahteva ukoliko je sposoban da ga sam prevede. Sto se tice kredita po pojedinim predmetima, za to sam dodatno prilozio kopiju indeksa (sve strane) sa prevodom. Ovo je konkretno bila "Course by Course" evaluacija koja kosta $160.

Za WES nemam informacije iz prve ruke.

slucajni_prolaznik 08.06.2017 05:01

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 67544)
Ukoliko je u pitanju diploma vise ili visoke strucne spreme, mnogo vise vredi evaluacija diplome nego sam prevod. Postoji vise agencija u US usko specijalizovanih za evaluaciju stranih diploma kao su ECE i gore pomenuti WES.

Po dolasku u US 2010. sam odradio evaluaciju preko ECE-a i imam dokumentaciju o broju kredita i stecenom zvanju (transcript). Ono sto je potrebno poslati u ECE jeste kopija originala diplome i prevod iste. Prevod za ECE moze, ali NE MORA da bude izvresen od strane prevodioca - moze i licni prevod podnosioca zahteva ukoliko je sposoban da ga sam prevede. Sto se tice kredita po pojedinim predmetima, za to sam dodatno prilozio kopiju indeksa (sve strane) sa prevodom. Ovo je konkretno bila "Course by Course" evaluacija koja kosta $160.

Za WES nemam informacije iz prve ruke.

Nisam jos stigao da pregledam ceo pomenuti sajt, pa bih vas pitao da li ste prevod strana u indeksu isto sami uradili? Da li umesto prevoda indeksa moze da se koristi spisak polozenih ispita i da li i on moze samostalno da se prevede? Hvala.

Magelan 08.06.2017 05:06

Citat:

Prvobitno poslao korisnik slucajni_prolaznik (Poruka 67545)
Nisam jos stigao da pregledam ceo pomenuti sajt, pa bih vas pitao da li ste prevod strana u indeksu isto sami uradili? Da li umesto prevoda indeksa moze da se koristi spisak polozenih ispita i da li i on moze samostalno da se prevede? Hvala.

Sve sam preveo sam. Poslao sam bio i prevod onog spiska sa predmetima i brojem sati koji sam bio dobio kao dodatak diplomi prilikom diplomiranja.

Koliko vidim na njihovom sajtu pise "uverenje ili indeks" tako da pretpostavljam da je moguce odraditi evaluaciju samo sa diplomom i uverenjem sa spiskom polozenih ispita (dodatak diplomi se to zvalo na mom fakultetu). Najbolje bi bilo da ih kontaktiras i proveris.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 21:19.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.