![]() |
Dokolku nekoj ima iskustvo neka spodeli,inaku boris ,dali moze da spodelis sto dokumenti imas se da vidam dali se sovpagaat. (i dali znaes osven 330 dolari dali ima uste nesto sto e ona 165 dolara i koga se uplaka)
|
Citat:
|
Evo pronasla sam neki info koliko je do sad izdato viza
https://docs.google.com/spreadsheets...#gid=814812346 |
zdravo na site. eve i jas da go spodelam moeto iskustvo od denesnoto intervju vo ambasada. so soprugot i kerkata pristignavme do 8 i poradi toa sto ima samo godina ipol ne procitaa prvi na spisok da vlezeme zatoa sto nadvor bese mnogu ladno. potoa sledese proverka na dokumenti. zadrzaa samo izvod od rodeni, vencanica, diploma od sredno, diploma od fakultet, uvrenijata od sud i policija, affidavit, taksi od minatata godina i lekarskite. da napomenam deka mi pobaraa i svidetelstva od prva do cetvrta godina sredno ( koi jas slucajno gi ponesov zatoa sto nikade ne bese navedeno deka trebaat). ne bevme mnogu luge, dve familii i uste cetvorica. veke vo 9 casot sledese razgovor so makedonskiot sluzbenik, osnovni prasanja. potoa uplata na salter. po polovina cas ne viknaa da ostavime otpecatoci, a veke vo 10 imavme razgovor so konzulot koj ne traese poveke od 5 minuti :). me prasa samo za mojata prethodna poseta vo amerika, kade planiram da odam sega i sto rabotam vo makedonija. i tolku. soprugot go prasa samo dali bil dosega vo usa i na kraj ni posaka ubav zivot i da dojdeme vo cetvrtok po vizite :) ete tolku. na site sto doprva ke odite na intervju vi posakuvam sreka. pozdrav i srekni praznici
|
Citat:
|
Citat:
|
Dokumenta za interviju
Cao svima i srecna nova godina,
Imam par pitanja pa vas molim ko zna, ko je prosao interviju da nam pomogne. Ovo su pitanja: 1/ Koja dokumenta su potrebna za interviju, na vise forumima ima razlicitih informacija pa mi je potrebna tacan spisak potrebnih dokumenata. 2/ Ocigledno je dokumenta koja su na Srpskom jeziku a interviju ce biti u Beogradu se nemoraju prevoditi. 3/ Posto sam iz Makedonije, tamo sam zavrsio srednju skolu - dali treba da nosim potvrdu iz srednje skole iz Makedonije- naravno moram da je prevedem na engleski - dali treba da nosim potvrde in Makedonije iz Suda i Policije, pretpostavljam da treba i njih da prevodim na engleski. Hteo bih d saznam sta je stvarno potrebno za interviju. Negde sam pronasao da treba i neka forma ili potvrda o nekom depozitu ili stanje racuna u banci, dali neko moze da mi kaze o cemu je rec. Hvala svima koji ce odvojiti vreme da nam pomogne. Puno pozdrava, Sasa |
Anemone, ima li te? Jesi li preživjela današnji dan:obrva:? Vjerujem da se može čestati? :bravo:
|
Zdravo sakam da prasam dali so sigurno treba Affidativ i sto e potocno toa i kako da se ima celosno treba nekoj sto garantira da se potpise ili, i dali e potreben dokumend za dokaz na drzavjanstvoto bidejki ne najdov nesto takvo na stranata i vo vrska so slikite potrebni se 2 (koi dimenzii). Fala
|
Eeee na cestitke cu jos malo pricekati..naime, ova pametna glava nije ponijela stari pasos u kojem je bila turisticka viza, i koju OBAVEZNO moraju ponistiti da bi mi dali useljenucku..i tako ja cu opet morati u ambasadu, donijeti im stari pasos i nadam se,odnijeti novi sa vizom..
Uglavnom, evo kako je sve proteklo(i da se nekom ne desi slicna greska): Bila sam zakazana u pola 3, i kad sam usla u ambasadu sve je islo prilicno brzo (oko 40 min). Na prvom salteru jedna gospodja mi je zaprimila dokumente, i postavila vec uobicajena pitanja: gdje planiram ici,kod koga, sta cu raditi..poslije toga se ide na drugi salter i uplacuje viza 330$ (mogu i KM). Jos malo cekanja i konacno poziv za treci salter od strane konzula. Pitao me je na kom jeziku cemo pricati i ja sam izabrala srpski. E kako je poprilicni lose govorio isti, bilo je malo teskoca u razgovoru. Uglavnom me nista neoubicajeno nije pitao, ali kako sam vec bila tri puta u americi na tur.vizi pitao me je DVA puta da li sam tamo radila, i sta sam zapravo radila sve to vrijeme.Vec me je malo unervozio tim pitanjima jer ja zaista tamo nisam radila vec sam na ledjima drugih putovala amerikom :-D..i tako nas dvoje zbunjenih zavrsavamo razgovor tim kako mi ne moze dati vizu dok ne donesem drugi pasos, sledeci petak, tj 16.1. te se ja opet spremam na jedno ne bas ugodno putovanje.. Ali u pon.cu zovnuti ambasadu da pitam da li bi im mogla poslati pasos postom, ako ne..opet put Sarajeva |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 11:05. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.