![]() |
Драги Милане, да ли је или није легална аценција usagc нико од нас ти поуздан одговорор дати не може.
Ја сам се пријавио преко званичног сајта америчке владе, travel.state.gov, на овом сајту можда можеш наћи и информацију која је теби потребна. Оно што знам је да када си извучен за ЗК, никакве мејлове не добијаш, већ те писменим путем, поштом (стигне ти бели коверат) обавесте да си извучен, шта даље да радиш, добијеш формуларе који су ти потребни... Наравно они ти (амери) у тим папирима дају свој маил на који можеш да им се обратиш ако ти нешто није јасно или... Чуо сам урбане легенде да су људи преко разних агенција добијали за ЗК. Искрено ја када сам хтео да се пријавим први пут, кренуо сам преко агенције, тражили су ми кеш, ја сам их искулирао. Наравно, онда сам сео за рачунар, кренуо дабунарим по нету и избунарио сам официјални сајт, на коме се ич не плаћа http://www.dvlottery.state.gov/ Сигхт ради само када је време за пријаве. Толико од мене. Надам се да сам макар малкице помогао. Поѕдрав |
Bio sam juce postavio ovde komentar, ali sada ga nema...
Hteo sam svima da se zahvalim, a pogotovo milosu i lucky sto su izdvojili vreme da sa svima nama podele svoje iskustvo. Ja sam u slicnoj situaciji kao i Lucky (moja devojka je dobila belu kovertu :)) Interesuje me sta navesti pod temom vojska, ako si civilno sluzio vojsku...? Poz. |
Драги Никола,
под темом војска наведи време служења, специјалност... :) Пошто си служио цивилно, наведи да си слушио цивилно. Немој лагати. Барем тако сви кажу. Амери су јако строги ако провале да их је неко слагао. То би требало да буде то. Него имам једно питањце за тебе. Кажеш да ти је девојка добила белу коверту. А одакле ти онда попуњавање за војску? Девојка ти је служила армију? Питам те ово не да бих се шалио, већ што формуларе за попуњавање добијају само најужи чланови породице. Притом када се пријављујеш за ЗК мораш да их наведеш у пријави. На основу тога, амери ти шаљу одговарајући број формулара, за све чланове породице. Амери под најуже чланове сматрају: супружника и сву не удату децу старости до 21 године. Ти рече да ти је девојка добитник. Надам се да схваташ моју недоумицу. Поздрав |
Pozdrav svima
moja devojka je dobila tu belu kovertu. Mi smo se vencali i sada ne znamo da li da saljemo vencani list u kentaki ili ne znam ni sam sta treba. Da li treba i ja da skidam formulare sa neta i da ih popunim i posaljem tamo zajedno sa prevodom vencanog lista. Ako neko zna tacnu informaciju neka mi napise.Unapred hvala puno bi nam znacilo |
Devojka sada...uskoro zena :)
Zabavljamo se vec 5 god. i svakako smo nameravali uskoro da se vencavamo... Neko je ovde rekao da kada se ozenis i ti dobijas te upitnike, pa sam zato pitao.... Pozdrav. |
Za Dragana i Nikolu:
Ako ste pazljivo citali od pocetka, znate moj slucaj (slican je situaciji u kojoj se i vi nalazite). Moj savet vam je da nazovete Kentucky , prijavite promenu statusa, a od njih cete dobiti dalja uputstva. Pozdrav! Za Milosa S. Ne bi bilo lose da se na ovom blogu(kad budes imao vremena) napravi sekcija : "Gde su, sta rade?-Dobitnici DV lottery".:) Mislim da bi da razmena iskustava bila zanimljiva kako nama u USA tako i onima koji tek treba da se upuste u avanturu zvanu emigracija. |
Lucky valjana ideja :D, a spominjao je Milosh neshto, kontam uradi jedan forum, na onom subdomain-u za lutriju :)
|
Ovo sto je naveo covek pod rb.520 kao komentar je sasvim ok.
svako moze da proveri na sajtu svoj broj tj okvirno kada bi se mogao nadati pozivu iz ambasade. Samo mi nije jasno kako su termini obrade razliciti iz godine u godinu ( vidi se u arhivi sajta). Ja sam dobio kovertu isto kada i covek pod rb 520 i njegov broj je dosta manji nego li moj a u isto vreme nam je poslato obavestenje 11 aprila. |
Kada dobijes gc i izadjes iz USA , koliko mozes biti van ??? 6 mes ili 1 god ?? To me zbunjuje jer ne znam za rok boravka van USA.
|
Evo posle duzeg vremena da napisem i ja koju rec. Ovo mozda nece biti interesantno ljudima koji tek ocekuju razgovor u ambasadi ali onima koji se spremaju na put (narocito ako dolaze u region Washington DC-ja, Maryland ili Virginiju) moze biti od koristi.
Radi se o vremenu i nacinu na koji sam dobio Zelenu kartu i SSN. Naime, supruga i ja smo doslu 20. maja i na aerodromu su nam pokupili dokumente tj zute koverte koje smo dobili u ambasadi. Nije bilo nikakvog posebnog saltera za imigrante vec su nam to pokupili u delu za carinjenje. Dali smo opet otiske prstiju, potpisali neke formulare i to je u sustini bilo to. Posle nekih 20-tak dana smo dobili prvo pismo, Welcome Notice, u kome obavesavaju da su primili k znanju nasa dokumenta i da su nam dodelili A broj. Vrlo je zanimljivo da sam ja dobio 5 a moja supruga 3 kompletno ista pisma, tako da smo zakljucili da su nas ovde toliko cekali i zeleli da dodjemo da su morali vise puta da nam pozele dobrodoslicu :) O ovome je Meelosh vec pisao ali nisam primetio da je spomenuo sledece. Na tom pismu, osim A broja postoju i Receipt Number, koji moze dobro da posluzi jer pomocu njega kasnije mozete da pratite u kom stadijumu se nalazi vas "slucaj". To se moze proveriti na sledecoj adresi: http://www.uscis.gov/portal/site/uscis (u donjem desnom uglu postoji polje Check Case Status u koje se upise receipt number i tacno vam da sta se trenutno desava sa vasom zelenom kartom. 10 dana nakon toga (tj. mesec dana nakon ulaska u USA) su nam dosle zelene karte i sreci nije bilo kraja :) Sad se osvrcem na pricu o SSN-u i onome sto su mi ambasadi rekli, tj da ne treba da se aplicira za SSN ako ste popunili u formularu DS-230 da hocete da vam oni automatski dodele taj broj. Moj savet je da ne slusate njihove price, nego da odmah po dobijanju zelene karte ili 26 dana po ulasku (pre toga ne uzimaju aplikacije) odete u Social Security Administraciju i ponesete pasos i Zelenu kartu ako ste je dobili. Ja sam na salteru uredno objasnio da smo mi trebali da dobijemo SSN zajedno sa zelenom kartom, pokazao fotokopiju formulara DS-230, rekao da cekamo vec mesec dana ali da nista nije doslo. Zena je proverila u racunaru i pronasla da je kao proces zapocet i da je to tako ostavljeno iz ko zna kog razloga. Onda nam je opet uzela podatke, ukucala tamo u racunar i kroz nedelju dana oboje smo dobili brojeve. Naravno, rekla nam je da je vrlo dobro sto smo dosli jer se cesto desava da se tako proces zapocne, da tamo neko nije umeo nesto da uradi (recimo da procita ime ili prezime iz ovih krajeva) i da to chami nezavrseno mesecima. Ovo sve pisem da bih koliko toliko pomogao ljudima koje ovo tek ceka jer sam cuo od prijatelja da su stvarno postojali slucajevi da ljudi cekaju i po 3 meseca da im dodje SSN a da pri tome nisu ni otisli do administracije da se raspitaju o slucaju. A kao sto najverovatnije znate, ovde je SSN najbitnija stvar bez koje se nista ne moze uraditi (legalno). Eto malo sam se raspisao ali nadam se da ce nekom biti od pomoci. Pozdrav, M PS mozda bi stvarno trebalo otvoriti novu temu sa iskustvima posle dobijanja zk a ne da ovde stvaramo pometnju i haos sa razlicitim komentarima. Meeloshe, ti si na potezu! @hrvoje na sajtu koji sam gore dao imas kompletna objasnjenja o svemu sto se tice zelene karte i duzime boravka van amerike. |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 02:20. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.