ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vaša strana (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Odlazak u USA sa malom decom - Iskustva! (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1183)

vuxanne 31.05.2013 16:09

Moje dete je konacno dobilo mesto u vrticu (daycare), krece od 23. juna. Pocela je nesto da prica ima 2.5 godine, mesa Engleski i maternji (TV je tu). Mislim da bih volela bas sad da krene dok i sva ostala deca pricaju nesto ovako pomalo jedino me zanima da vidim da li ce skroz da se presalta na Engleski i da cu biti mommy ili cu ostati mama (zezam se). Srecna sam ko mali majmun jer mislim da je pravo vreme da krene da se druzi i uci sa vrsnjacima. Presli smo u manji i jeftiniji stan, nemamo ves masinu u stanu, ali posto jedina radim u ovom momentu mi je to da ona krene sa obrazovanjem bitnije od zivota ovakog ili onakog u ovakom ili onakom stanu. Sve je stvar kompromisa. A do pete cu joj placati vrtic oko 800 mesecno. Posto mi rade zelenu kartu, nadam se da uskoro ce i muz smeti da radi pa cemo onda videti kasnije sta cemo. Sad trenutno, sto bi ovi rekli "downsizing all for the kids benefit".

Sasa99 31.05.2013 22:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreadnot (Poruka 39100)
Iskustvo iz Milvokija - kada smo dosli nas sin je imao 4.5 godina. Hteli smo da ga upisemo u K4. Odabrali smo kraj koji ima dve jake skole, rentirali stan i otisli u blizu. Tu su nam blago preporucili da je mozda ipak bolje da odemo u drugu skolu jer tamo imaju ESL program, a nas klinja je tek dosao i ne zna ni rec engleskog. Ja sam im se zahvalio na ponudi i, posto sam cuo da je to jako dobra skola, insistirao da ga upisu, pa da probamo. Ako bas ne bude mogao da se uklopi, prebacicemo ga. Ispostavilo se, kao sto smo i ocekivali, da je kao sundjer upio jezik i bez ikakvih problema je pregurao tu i sledecu godinu u obdanistu, da bi sada zavrsavao prvi razred kao jedan od najboljih, ispred dece rodjene ovde, u cisto americkim porodicama, sa engleskim kao jedinim jezikom koji se govori. Da ne pricam da mu je akcenat neuporedivo bolji nego moj ili moje supruge, cak nas ispravlja kada nesto ne kazemo kako treba. Neki nasi prijatelji su slali dete u ESL kada su dosli, on je tada imao nekih 6 ili 7 godina, ali su gledali da ga sto pre prebace na normalno skolovanje. Najbolji nacin da se sto pre prilagodi i ukljuci je da ga sto pre "bacite u vatru". Ipak, tek da s vidi da skola brine, svake godine mu daju testove (kao i svoj drugoj deci kojima roditelji nisu native speaker), da bi proverili kako napreduje u znanju jezika. Vec ove godine je skoro sve parametre pregurao preko granice za svoj uzrast i presao u napredno znanje jezika. Da se malo i hvalim - bio je treci na takmicenju u spelovanju medju svim prvacima u svojoj skoli. Narvno, prvo mesto je osvojio Meksikanac, drugo Indijka, a trece Srbin. Amera ni od korova...
Nemojte nista da brinete, motivisite ga sto vise da uci engleski pre polaska, a tamo ce ga vec situacija naterati. Ja sam malo skeptican prema ESL odeljenjima jer deca prirodno teze da pricaju na svom jeziku kada su u grupi, tako da ce mozda pre nauciti spanski ili kineski nego engleski u takvom odeljenju.

Izvini Milvokija vidim da ste otisli 17 septembra. Jel nije problem otici u septembru postu sam upoznat da skole pocinu 1 septembra. Radi se o 8 godisnje detetu. Jel nije problem da zakasnimo da ne dogemo bas 1 septembra. Trenutno me ova tema najvise zanima posto nas odlazak u Ameriku zavisi islkucivo od prihfatanje deteta na novoj sredini. Ako ne prihvati nista nam ne vredi onda mogu reci cabe vize. Ako prihvati ta nova sredina u Ameriku bicu presrecan. Unapred hvala na odgovor.

Sasa99 31.05.2013 22:40

Citat:

Iskustvo iz Milvokija - kada smo dosli nas sin je imao 4.5 godina. Hteli smo da ga upisemo u K4. Odabrali smo kraj koji ima dve jake skole, rentirali stan i otisli u blizu. Tu su nam blago preporucili da je mozda ipak bolje da odemo u drugu skolu jer tamo imaju ESL program, a nas klinja je tek dosao i ne zna ni rec engleskog. Ja sam im se zahvalio na ponudi i, posto sam cuo da je to jako dobra skola, insistirao da ga upisu, pa da probamo. Ako bas ne bude mogao da se uklopi, prebacicemo ga. Ispostavilo se, kao sto smo i ocekivali, da je kao sundjer upio jezik i bez ikakvih problema je pregurao tu i sledecu godinu u obdanistu, da bi sada zavrsavao prvi razred kao jedan od najboljih, ispred dece rodjene ovde, u cisto americkim porodicama, sa engleskim kao jedinim jezikom koji se govori. Da ne pricam da mu je akcenat neuporedivo bolji nego moj ili moje supruge, cak nas ispravlja kada nesto ne kazemo kako treba. Neki nasi prijatelji su slali dete u ESL kada su dosli, on je tada imao nekih 6 ili 7 godina, ali su gledali da ga sto pre prebace na normalno skolovanje. Najbolji nacin da se sto pre prilagodi i ukljuci je da ga sto pre "bacite u vatru". Ipak, tek da s vidi da skola brine, svake godine mu daju testove (kao i svoj drugoj deci kojima roditelji nisu native speaker), da bi proverili kako napreduje u znanju jezika. Vec ove godine je skoro sve parametre pregurao preko granice za svoj uzrast i presao u napredno znanje jezika. Da se malo i hvalim - bio je treci na takmicenju u spelovanju medju svim prvacima u svojoj skoli. Narvno, prvo mesto je osvojio Meksikanac, drugo Indijka, a trece Srbin. Amera ni od korova...
Nemojte nista da brinete, motivisite ga sto vise da uci engleski pre polaska, a tamo ce ga vec situacija naterati. Ja sam malo skeptican prema ESL odeljenjima jer deca prirodno teze da pricaju na svom jeziku kada su u grupi, tako da ce mozda pre nauciti spanski ili kineski nego engleski u takvom odeljenju.

Jao pitanje se odnosi na Dreadnot Milvokija bio grad izvini :)

noki 01.06.2013 03:49

Citat:

Ma to je sve u redu,sto kazes da treba sto pre da se baci dete u vatru,kad je dete manje i tek pocinje sa skolom.Ja imam dvoje,mali je imao samo 3 i po godine kad smo stigli,ja pocela da radim u privatnoj skoli i upisem ga a on bez problema od prvog dana poceo da prica sa drugom decom.Teze je kad je dete starije.Moj stariji sin je imao 8 i po i u Makedoniji je tamam zavrsio 2-gi razred,mene su svaki dan zvali iz njegove skole,posto je plakao puno svaki dan.Nova skola,novi drugovi i tudji jezik-ja sam ipak previse meka da bi ga samo tako bacila i ostavila da se muci,nakon svega dosli smo ovde za bolji zivot,i ne bih volela na samom pocetku da on zamrzi jezik i to sto smo se preselili u drugu drzavu.Savetovali su me iz skole da on fino lepo krene u ESL,i ko sto sam vec spomenula,on za ove dve godine usavrsio jezik,cak je dobio i diplomu za best improved student,i u septembru pocinje sa obicnom engleskom nastavom.Sta sam primetila kod njega je da ne samo sto je usavrsio jezik,i prica bez akcenta,vec je i pun samouverenja,ni traga od onog uplasenog,placljivog decaka.Zato i mislim da sam uradila pravu stvar - nisam se protivrecila,vec sam ga pustila na ESL nastavu.

noki 01.06.2013 04:05

I da dodam da gresis ako mislis da u ESL nastavi deca pricaju na drugom jeziku osim engleski.U cemu se sastoji ESL nastava je da sva deca u razredu uce sve iste predmete i materijal kao i druga deca na njihovoj uzrasti,sa jedinom razlikom sto imaju svaki dan dodadnu nastavu sa ESL profesorom u trajanju od po 1 i po sat.I dosta od dece u razredu sa mojim sinom su americka deca koja imaju poteskoce sa spelovanjem ili citanjem jezika,kao i deca sto su rodjena u Americi,ali im roditelji slabo govore jezik.Neki ljudi misle da ce ESL profesor pricati na istom maternjem jeziku kao i dete,sto uopste nije tacno.Prica se iskljucivo Engleski.ESL profesor ti u neku ruku dodje kao tutor sto bi pomogao tvom detetu da brze prodje niz tu tranziciju.

noki 01.06.2013 04:10

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 39102)
Moje dete je konacno dobilo mesto u vrticu (daycare), krece od 23. juna. Pocela je nesto da prica ima 2.5 godine, mesa Engleski i maternji (TV je tu). Mislim da bih volela bas sad da krene dok i sva ostala deca pricaju nesto ovako pomalo jedino me zanima da vidim da li ce skroz da se presalta na Engleski i da cu biti mommy ili cu ostati mama (zezam se). Srecna sam ko mali majmun jer mislim da je pravo vreme da krene da se druzi i uci sa vrsnjacima. Presli smo u manji i jeftiniji stan, nemamo ves masinu u stanu, ali posto jedina radim u ovom momentu mi je to da ona krene sa obrazovanjem bitnije od zivota ovakog ili onakog u ovakom ili onakom stanu. Sve je stvar kompromisa. A do pete cu joj placati vrtic oko 800 mesecno. Posto mi rade zelenu kartu, nadam se da uskoro ce i muz smeti da radi pa cemo onda videti kasnije sta cemo. Sad trenutno, sto bi ovi rekli "downsizing all for the kids benefit".

Srecno Vuxanne,i ja sam isto to radila za moje decake,preschool,summer camp.A isto mozes da cuvas priznanice iz skole,za svoj tax return.Jedno je skoro sasvim sigurno,nema vise da budes mama,jednom kad krene u skolu celo vreme ces da cujes mom,mom ahhaha

via 01.06.2013 10:12

Citat:

Hvala ti puno za ovaj post, ovakve stvari me najviše zanimaju i ova tema mi je trenutno najvažnija. E sad, jel' može malo objašnjenje? Vidim da je sin imao 4,5 god kad ste stigli i upisali ste ga u školu (K4), jel' ovo nekakva vrsta predškolskog? Koliko sam shvatila nalazi se u sklopu škole, imaju li sve škole ovakve programe? Zanima me jer imamo dva klinca, 4 i 6 god. Dakle, ako sve bude ok i "pozelenimo" manji bi trebao imati 5 god. kad bi trebali doći, i mogao bi krenuti u K5 pretpostavljam, ispravite me ako griješim. Također me zanima koliko se plaća ovakav program , jer iskreno najveća briga nam je bila oko vrtića (jer njegov uzrast je prema našem obrazovnom sistemu još uvijek u vrtiću), a cijene vrtića tamo su takve da se više isplati da jedno od nas bude kod kuće. Nadam se da su cijene ovakvih programa povoljnije. Ako može okvirni pregled troškova vezano za školu bila bih zahvalna, dakle šta se plaća/ne plaća (public school naravno). Također, mislim da si negdje spominjao nešto tipa produženog boravka, možeš li mi pojasniti kako to funkcioniše. Stariji sin će primjerice krenuti ove god. u školu ovdje i koristit će produženi boravak. Dovozim ga ujutro do 8h i dolazim po njega poslije 16h, od toga nastavu ima 3h, ostalo borave u prilagođenoj prostoriji gdje se "igraju", rade zadaću, gledaju crtani, izlaze u park u školskom dvorištu i također imaju dva obroka i užinu. Zanima me postoji li nešto tog tipa tamo i koliko se plaća.
Ako još netko ima iskustva sa školarcima, molim vas podijelite.

Citat:

Prvobitno poslao korisnik noki (Poruka 39111)
Ja imam dvoje,mali je imao samo 3 i po godine kad smo stigli,ja pocela da radim u privatnoj skoli i upisem ga a on bez problema od prvog dana poceo da prica sa drugom decom.Teze je kad je dete starije.Moj stariji sin je imao 8 i po i u Makedoniji je tamam zavrsio 2-gi razred,mene su svaki dan zvali iz njegove skole,posto je plakao puno svaki dan.Nova skola,novi drugovi i tudji jezik-ja sam ipak previse meka da bi ga samo tako bacila i ostavila da se muci,nakon svega dosli smo ovde za bolji zivot,i ne bih volela na samom pocetku da on zamrzi jezik i to sto smo se preselili u drugu drzavu.

Noki, ovo je kao da gledam projekciju svojih klinaca. Mlađi je otvoreniji i brže se opusti i uklopi u novo okruženje i mislim da će njemu biti puno lakše, dok je stariji malo povučen u novom društvu, i bojim se da bi situacija mogla biti kao kod tebe. Od same pomisli na to i meni se plače :smrc: I sama sam iskusila preseljenje kao dijete i promjenu škole i znam koliko to može biti teško, djetetu se to može činiti kao kraj svijeta. Ali to prođe, djeca to zaborave, dokaz su i ova, u konačnici, pozitivna iskustva.

Drago mi je kad pročitam pozitivna iskustva porodica sa djecom, da su se djeca adaptirala i pogotovo da nižu uspjehe. Svaki početak je težak, ali kad je krajnji cilj bolja budućnost naših mališana, to je vjetar u leđa.

PS. dreadnot, treće mjesto :bravo::bravo:
samo se hvali, imaš na šta biti ponosan

familly 01.06.2013 11:09

Uvek ista razlika medju decom, mladji otvoreniji, stariji zatvoreniji. Moji decaci imaju 7 i 12 godina, pa me interesuje racunica oko Public skole kao i mogucnost produzenog boravka Public skole jesu javne ali ne i besplatne. Interesuje me i da li bi dete imalo obezbedjen prevoz cuvenim zutim autobusom ukoliko stanuje recimo 30 min. pesaka od skole? Molim vas pisite ako znate nesto o ovome. POzdrav :papa:

noki 01.06.2013 13:52

Citat:

Prvobitno poslao korisnik familly (Poruka 39118)
Uvek ista razlika medju decom, mladji otvoreniji, stariji zatvoreniji. Moji decaci imaju 7 i 12 godina, pa me interesuje racunica oko Public skole kao i mogucnost produzenog boravka Public skole jesu javne ali ne i besplatne. Interesuje me i da li bi dete imalo obezbedjen prevoz cuvenim zutim autobusom ukoliko stanuje recimo 30 min. pesaka od skole? Molim vas pisite ako znate nesto o ovome. POzdrav :papa:

Moja oba decaka koriste,"zuti" autobus.Pravilo je da treba biti udaljen od skole,bar 0,8 milja da bi dobio besplatni prevoz istim.
Sto se tice produzenog boravka i early care,to je ono ako treba da ostavis dete ranije ujutru pa ga oni prebace u skolu,ima koliko hoces.Ja bas radim u takvoj ustanovi,da ne spominjem ime da ne bi zvucilo kao reklama.Cene su prilicno velike 25 dolara je taj sat,sat i po pre nego sto ga prebace u redovnu skolu.A sto se tice produzenog boravka tu ti je izbor malo veci,zavisi dali ces upisati dete na primer na plivanje,ili karate,ili samo hoces da ti ga paze dok ga ne pokupis.Sta je dobra stvar u produzenom boravku,deca se odmore pola sata,pa onda ih vaspitacica "natera'da napisu domaci zadatak,i posle toga deca se igraju i cekaju da neko dodje po njih

DD mak 01.06.2013 16:26

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 39102)

Mene baš zanima u kom se rangu kreću cifre tipa rentiranje (što mi mi još uvek rekli iznajmljivanje :) ), visina zarade i slično. U stvari sve se kreže oko tih cifara, zar ne? :wacko:

vuxanne 01.06.2013 17:13

Citat:

Prvobitno poslao korisnik DD mak (Poruka 39121)
Mene baš zanima u kom se rangu kreću cifre tipa rentiranje (što mi mi još uvek rekli iznajmljivanje :) ), visina zarade i slično. U stvari sve se kreže oko tih cifara, zar ne? :wacko:

Ja placam stan 810 dolara mesecno i garazu 65 (imam neke stvari koje treba da pregledam da bacim ili da ostavim - ziveli smo pre ovog u stanu od 130 m2 koji je bio mesecno 1100). Nemam ves masinu, moram da idem u javnu prostoriju gde se pere i susi ves. U ovom kraju ima skola koja ima ocenu 10 od 10 (ona prva od cetiri razreda), posao mi je na 15 min peske. Kuce se rentiraju od 1500 pa navise u kraju oko nas, videla sam i za 4000. U mom naselju (apartment complex) vidim dosta stranaca (Indija, Kina, Bliski istok, studenata). Ovi koji nisu studenti su ovde izgleda privremeno dok deca ne zavrse sva cetiri razreda. Cak vidim da i Kinezi zive zene sa decom i babom a otac negde sasvim drugo pa dolazi vikendom. To je kod njih cesto, zbog bolje racunice.

Ja licno jedina radim, imam platu za kraj ok, vecu od gradskog proseka ali meni licno stan je stan, zidine ko zidine, mesto gde prespavas. U zgradi sam staroj 75 godina, stan kao stan je zilion puta jadniji od onog u kom sam zivela u Srbiji (koji je bio nov). Ali sve je ovo jedna jos faza do neke sledece. Tako gledam na to. Bolje mi je da placam 875 dolara i da sam izmedju dve osnovne skole sa ogromnim igralistima, komsilukom koji je sasvim ok za decu i setnju nego da platim 1800 da sam sa druge strane ulice u novim nabudzenim stanovima sa svim zivim pogodnostima, ves masina, bazen, teretana, nerdjajuci celik u kujni itd. Stvar moje i muzevljeve licne odluke. A i moracu da ubrzo puknem dobre pare za nase zelene karte (placam i advokata i jos neke troskove koje vi preko lutrije nemate - od 5000 do 8000).

familly 01.06.2013 18:10

Citat:

Prvobitno poslao korisnik noki (Poruka 39119)
Moja oba decaka koriste,"zuti" autobus.Pravilo je da treba biti udaljen od skole,bar 0,8 milja da bi dobio besplatni prevoz istim.
Sto se tice produzenog boravka i early care,to je ono ako treba da ostavis dete ranije ujutru pa ga oni prebace u skolu,ima koliko hoces.Ja bas radim u takvoj ustanovi,da ne spominjem ime da ne bi zvucilo kao reklama.Cene su prilicno velike 25 dolara je taj sat,sat i po pre nego sto ga prebace u redovnu skolu.A sto se tice produzenog boravka tu ti je izbor malo veci,zavisi dali ces upisati dete na primer na plivanje,ili karate,ili samo hoces da ti ga paze dok ga ne pokupis.Sta je dobra stvar u produzenom boravku,deca se odmore pola sata,pa onda ih vaspitacica "natera'da napisu domaci zadatak,i posle toga deca se igraju i cekaju da neko dodje po njih

Hvala Noki ! Ovo mi daleko olaksava stvari, jer su dobre skole = visoke kirije, a malo nize u drugoj ulici su cene pristupacnije. Vec sam pocela da mislim kako cemo svi kupiti po bicikl :blink: Blizu dobrih skola u Bostonu je jednosoban stan 2000$ sto je obeshrabrujuce:no:. Da li vam je bilo komplikovano sa decom na pocetku price? Stici na vreme u skolu, na posao uklopiti smene ? Hvala jos jednom, kad stignes pisi, imamo jos celu godinu dana do odlaska (ako dobijemo vize naravno).

noki 01.06.2013 20:33

Citat:

Prvobitno poslao korisnik familly (Poruka 39126)
Hvala Noki ! Ovo mi daleko olaksava stvari, jer su dobre skole = visoke kirije, a malo nize u drugoj ulici su cene pristupacnije. Vec sam pocela da mislim kako cemo svi kupiti po bicikl :blink: Blizu dobrih skola u Bostonu je jednosoban stan 2000$ sto je obeshrabrujuce:no:. Da li vam je bilo komplikovano sa decom na pocetku price? Stici na vreme u skolu, na posao uklopiti smene ? Hvala jos jednom, kad stignes pisi, imamo jos celu godinu dana do odlaska (ako dobijemo vize naravno).

Da je lako,na pocetku,skoro svi znaju da nije.Ali eto mogu da kazem da smo imali dosta srece.Prvo sto smo bili izvuceni na lutriji,a onda eto moj suprug nasao poso prilicno brzo,minimalac ali dobro za pocetak.Moja sestra je ovde nekih dobrih 17-18 godina,ali nekako se zetu(amerikanac)nije svidelo da on nama to nesto puno pomaze,pa smo bili gore dole sami na svome.Srecom ko sto spomenuh,moj muz uzme bicikl od mog unuka,i krene iz firme u firmu,i naso poso kod jednog italijana,u firmi za plocice.Sto se tice stana posto nismo imali kola,a moja sestra nije imala vremena da mi trazi stan,mi pesice komsilukom i nadjosmo ovaj stan,u kome smo od samog pocetka evo vec treca godina.Placamo 1100 dolara za dvosobni stan sa malom ostavom sto je zovu kupatilo(moj suprug treba da otvori vrata da bi uspeo da se obuce),ali eto nismo ga menjali iz razloga sto hocemo da kupimo kucu u ovom kraju,a stan ko stan gore dole svaki isti,pogotovo ako ranije nisi ziveo u stanu vec u kuci.Tu dve ulice dalje smo sreli jednog mladjeg makedonca iz skoplja(i on dobio na lutriji pre 7 godina)pa nam on pozajmio jedna kola koju smo vozili 1 mesec,dok nismo kupili nasa.Dve nedelje posle mog muza i ja nadjem poso,ko sto sam spomenula u privatnom sportskom centru-skoli,pa su oni bili ekstra dobri sa mnom.Oni meni kazu eto za dve nedelje nam pocinje letnji kamp za decu,pa mozes da doneses tvoje decake dacemo ti veci popust,posto tek pocinjes da radis.Tako smo ja i moj suprug poceli da radimo obadvoje,od 8 ujutru do 4,a decu sam nosila samnom na poso.Koleginica cije sam mesto nasledila mi je ponudila da kupimo njen auto,posto se ona selila u drugu drzavu,a kola su bila u super stanju,i kostala nas samo 1000 dolara.Posle toga je vec pocelo da postaje lakse,posle nekog meseca smo kupili jos jedan auto,pa je moj muz promenio poso,ja dobila unapredjenje i tako lako polako,poceo zivot da nam se stabilizuje.

familly 02.06.2013 13:42

Jasno je da je mnogo teze sa decom. Racunam, ako je skola od 8.00-14.20, ne znam sta bih posle sa decom, ako recimo radim do 4 ne mogu da dodjem po njih pre 4.30 nikako. Da li postoji produzeni boravak u okviru skole kao kod nas i koliko to kosta? Za Day care mi nije jasno - vaspitac iz Day care ide u skolu po decu u 14.20 ili kako ? A to mi je jasno da se placa na sat.
Negde sam procitala da je na Floridi produzeni boravak u skoli za nedelju dana 50$, ne znam da li je tacna ta informacija i da li vazi i za neke druge drzave. U koliko sati sacekate zuti bus ispred kuce pod pretpostavkom da treba biti u skoli u 8 ? Plasi me to sto mozda ne moze da se stigne po decu na vreme, ako ne radis u takvom servisu kakav je tvoj na poslu. Letnji raspust mi se cini jos problematicniji kad nemas gde decu, a ne smeju da budu sam . Da li to znas -do koje godine deca ne smeju da budu sama? Ili je druga varijanta da jedan roditelj ne radi sto nikako nije dobro jer su troskovi bas veliki.

noki 02.06.2013 16:25

Citat:

Prvobitno poslao korisnik familly (Poruka 39139)
Jasno je da je mnogo teze sa decom. Racunam, ako je skola od 8.00-14.20, ne znam sta bih posle sa decom, ako recimo radim do 4 ne mogu da dodjem po njih pre 4.30 nikako. Da li postoji produzeni boravak u okviru skole kao kod nas i koliko to kosta? Za Day care mi nije jasno - vaspitac iz Day care ide u skolu po decu u 14.20 ili kako ? A to mi je jasno da se placa na sat.
Negde sam procitala da je na Floridi produzeni boravak u skoli za nedelju dana 50$, ne znam da li je tacna ta informacija i da li vazi i za neke druge drzave. U koliko sati sacekate zuti bus ispred kuce pod pretpostavkom da treba biti u skoli u 8 ? Plasi me to sto mozda ne moze da se stigne po decu na vreme, ako ne radis u takvom servisu kakav je tvoj na poslu. Letnji raspust mi se cini jos problematicniji kad nemas gde decu, a ne smeju da budu sam . Da li to znas -do koje godine deca ne smeju da budu sama? Ili je druga varijanta da jedan roditelj ne radi sto nikako nije dobro jer su troskovi bas veliki.

Nastava u skoli za decu do 5-tog razreda,pocinje u 8:55am i traje do 3:30pm,za decu od 6-8 razreda je od 8:15am do 3;05pm i za srednju skolu od 7:40am do 2:30 pm.Svako dete sto treba da ima after care bude pokupljeno "zutim" autobusom i odneseno u ustanovu gde ga roditelj registruje,na toliko i toliko sati.Vecinom ove ustanove imaju taj poslecasovni program do 6:00pm.Kod mene u kraju nijedna redovna skola nema takav program.Ako hocu moje dete da ima produzeni boravak,treba da idem u ustanovu sto nudi takav servis(necu da ih nabrojim,da ne bih reklamirala iste),platim i u cenu je obicno ukljucen prevoz autobusom iz skole u ustanovu.

free 02.06.2013 18:27

A jel ima neko iskustva sa malom bebom od 14-15 meseci, posto cemo mi na jesen doci u US sa bebanom od 14 meseci.Posto planiramo NJ-NYC kakve su cene jaslica-obdanista tj. ima li smisala davati tako malo dete u takve ustanove posto ono tek je krenulo da uci maternji jezik a ovamo ga bacamo u potpuno drugu sredinu. To nam je najveca briga trenutno i to kako ce proci let i sve to maltretiranje. I jos jedno pitanjce ako moze neko iz prve ruke da da info koliko kostaju okvirno potrebstine za bebu (pelene, kasice,kupke i sta ti ja sve znam i neznam :D) na mesecnom nivou.

Sasa99 02.06.2013 19:17

Ajde da pitam nekoga ko zna i ovo sta mi je palo na pamet. ne znam dali je najpametnije jel ima sanse da kad odemo sa detetom supruga i dete se vrate posle mesec dana a ja da ostanem da nagem posao i stan i oni kad najkasnije moraju da dogu a da nema posledice po zelenoj karti. Ne znam jel ovo pametno sto pitam brinem kako cemo se svi da se snagemo a ovakva sansa mi se ne propusta. Supruga je nositelj. Cilj svega ovoga je da uspesno dodjemo.

vuxanne 02.06.2013 20:59

Citat:

Prvobitno poslao korisnik free (Poruka 39144)
A jel ima neko iskustva sa malom bebom od 14-15 meseci, posto cemo mi na jesen doci u US sa bebanom od 14 meseci.Posto planiramo NJ-NYC kakve su cene jaslica-obdanista tj. ima li smisala davati tako malo dete u takve ustanove posto ono tek je krenulo da uci maternji jezik a ovamo ga bacamo u potpuno drugu sredinu. To nam je najveca briga trenutno i to kako ce proci let i sve to maltretiranje. I jos jedno pitanjce ako moze neko iz prve ruke da da info koliko kostaju okvirno potrebstine za bebu (pelene, kasice,kupke i sta ti ja sve znam i neznam :D) na mesecnom nivou.

Sve zavisi gde si. Mene ce vrtic da kosta oko 800 dolara mesecno (2.5 godine mi je dete - sto starija jeftiniji je). Pelene su nam mislim oko 200 dolara mesecno, klopa do 300 dolara. Dve kasice od po 100 gr su ti oko dolar i po. Zavisi koliko ti jede. Ako kupujes AD mleko ono je oko 25 dolara kutija. Kupka zavisi koju kupis npr. Mustella je oko 10 dolara. Meni dete kad preraste broj odece dam recimo oko 150 dolara da kupim celu garderobicu. Mene moje trenutno kosta ko npr. 750 - 800 dolara, kad krene u vrtic bice oko 1600. Autosediste je moje bilo ko 150 dolara, kolica oko 250. Sve zavisi sta gledas i sta nadjes. Malo dete je ovde jako skupo za odrzavanje. Nema nista dzabe i za nasledjivanje, sve kupujes sam.

A ako ides u NYC sve ovo moze da bude i puno vise jer tamo je sve skuplje koliko znam nego ovde gde sam ja.

noki 03.06.2013 13:54

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 39146)
Sve zavisi gde si. Mene ce vrtic da kosta oko 800 dolara mesecno (2.5 godine mi je dete - sto starija jeftiniji je). Pelene su nam mislim oko 200 dolara mesecno, klopa do 300 dolara. Dve kasice od po 100 gr su ti oko dolar i po. Zavisi koliko ti jede. Ako kupujes AD mleko ono je oko 25 dolara kutija. Kupka zavisi koju kupis npr. Mustella je oko 10 dolara. Meni dete kad preraste broj odece dam recimo oko 150 dolara da kupim celu garderobicu. Mene moje trenutno kosta ko npr. 750 - 800 dolara, kad krene u vrtic bice oko 1600. Autosediste je moje bilo ko 150 dolara, kolica oko 250. Sve zavisi sta gledas i sta nadjes. Malo dete je ovde jako skupo za odrzavanje. Nema nista dzabe i za nasledjivanje, sve kupujes sam.

A ako ides u NYC sve ovo moze da bude i puno vise jer tamo je sve skuplje koliko znam nego ovde gde sam ja.

Pa da ne samo beba,vec i mladje dete te skupo kosta,ali moze malo i da se reduciraju troskovi,tako sto cete pratiti rasprodaje i kupone.To je jedna stvar sto je ovde volim.Nisam ekstremni kuponista,ali moze dobro da se zastedi.Najbolje od svega,sto sve ima i kao "app" za mobilini,pa izguglas kupon za ovo ili ono,skeniraju ti ga u prodavnici i mozes na neke stvari da zastedis i 100% od vrednosti.

familly 03.06.2013 13:57

Kad je odeca za decu u pitanju mogu se naci povoljno kvalitetne stvari. U Bostonu sam kupila detetu timberland cipele za zimu za 20$, u Srbiji kostaju oko 60-70 eura. Kupljene su u robnoj kuci Marshalls. Sportske patike reebok i nike se mogu kupiti 10,20$. Kad je snizenje to je stvarno snizenje. I moze se sigurno puno ustedeti, pogotovu za decu koja rastu i stalno im treba nova odeca i obuca. Pred Bozic i u avgustu su najvece rasprodaje.
Hvala noki i vuxanne za dragocene informacije oko decjih pitanja! Pozdrav

dreadnot 03.06.2013 15:42

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Sasa99 (Poruka 39106)
Izvini Milvokija vidim da ste otisli 17 septembra. Jel nije problem otici u septembru postu sam upoznat da skole pocinu 1 septembra. Radi se o 8 godisnje detetu. Jel nije problem da zakasnimo da ne dogemo bas 1 septembra. Trenutno me ova tema najvise zanima posto nas odlazak u Ameriku zavisi islkucivo od prihfatanje deteta na novoj sredini. Ako ne prihvati nista nam ne vredi onda mogu reci cabe vize. Ako prihvati ta nova sredina u Ameriku bicu presrecan. Unapred hvala na odgovor.

Mi smo dosli u USA 17. septembra, ali nismo odmah upisali klinca u predskolsko, nego smo cekali dok se ne snadjemo i rentiramo stan, da bi znali u koju skolu ce da ide. On je krenuo tek 13. januara, i to bez ikakvih problema. E sad, to je predskolsko i tu i ne bi trebalo da bude nikakve frke. Predpostavljam (nisam bas detaljno proverio) da i sa vama, kad god da dodjete, dete ce biti upisano. U krajnjem slucaju, zakonska obaveza je da se dete skoluje i drzavne skole ce mu naci mesto, nije to ovde pitanje prteranog zatezanja, nisu zadrti, vec se trude da izadju u susret. Nemoj zbog toga da brines.

dreadnot 03.06.2013 16:05

Noki, ja nemam licnih iskustava sa ESL, preneo sam samo sta sam cuo od nasih ljudi ovde koji nisu bili presrecni tom vrstom edukacije. kao i puno puta do sada, samo smo potvrdili da nema opstih pravila i da sve varira od situacije do situacije.

Skola u koju ide moj klinja ima veliko dvoriste, a u njemu objekat u kome su prostorije za nesto sto lici na nas dnevni boravak. Jedna privatna firma je to zakupila i preko nje placamo samo za jutarnje cuvanje, dok ne pocne skola. Nas kosta $10 dnevno, oni ga odvedu do ucionice kad dodje vreme. Skola je od 8:15 - 3:15, kada ga moja supruga pokupi i vodi kuci. Da ona nema skraceno radno vreme, morali bi da ga ostavimo i tokom popodneva (najkasnije do 18 h), sto bi bila dodatna kinta. Takodje, tokom dana kada nema skole (kojekakvi drzavni praznici manjeg znacaja, kada vecina drugih firmi radi, a skole ne, ili pred tromesecje, kada se zakljucuju ocene), damo ga na ceo dan, negde oko $45 ili $48, nisam siguran. Preko leta postoje razne varijante u vidu jednodnevnih ili visednevnih kampova sa raznoraznim organizovanim aktivnostima. Mi smo klinju upisali (vec trecu godinu za redom) pri lokalnoj rekreativnoij agenciji koja ima svoje prostorije u srednjoj skoli, svake godine angazuju obucene studente koji paze decu, vode ih na predvidjene aktivnosti (sport, umetnost, akademske aktivnosti), tako da nam je svaki radni dan pokriven. Cene su vrlo popularne, ceo dan izadje negde oko $22, plus eventualna doplata za pojedine kurseve (vecina je besplatna). Jedino, vazi za sve navedeno, klopu pripremamo i saljemo sami. Obicno su to sendvic, mleko ili jogurt, neke grickalice i voce.
Kraj u kome smo mi je relativno mali, sve je "walking distance", tako da skola nema zute autobuse. Svi dolaze peske ili ih dovoze mame i tate.

vuxanne 03.06.2013 16:36

Citat:

Prvobitno poslao korisnik familly (Poruka 39156)
Kad je odeca za decu u pitanju mogu se naci povoljno kvalitetne stvari. U Bostonu sam kupila detetu timberland cipele za zimu za 20$, u Srbiji kostaju oko 60-70 eura. Kupljene su u robnoj kuci Marshalls. Sportske patike reebok i nike se mogu kupiti 10,20$. Kad je snizenje to je stvarno snizenje. I moze se sigurno puno ustedeti, pogotovu za decu koja rastu i stalno im treba nova odeca i obuca. Pred Bozic i u avgustu su najvece rasprodaje.
Hvala noki i vuxanne za dragocene informacije oko decjih pitanja! Pozdrav

Ja recimo ne gledam marke uopste, cipele nosi neke sa dorom jesu oko 20 dolara. Odecu je sad prerasla Carter's pa idemo sad u Children's Place i Old Navy. Dete mi raste velikom brzinom pa mi nije bitno bas jel ovo ili ono, sve je ionako made in China. Ja ne bi dala 70 evra ni za svoje cipele a kamoli za decije koje nosi mesec dana.

familly 03.06.2013 17:07

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 39160)
Ja recimo ne gledam marke uopste, cipele nosi neke sa dorom jesu oko 20 dolara. Odecu je sad prerasla Carter's pa idemo sad u Children's Place i Old Navy. Dete mi raste velikom brzinom pa mi nije bitno bas jel ovo ili ono, sve je ionako made in China. Ja ne bi dala 70 evra ni za svoje cipele a kamoli za decije koje nosi mesec dana.

Ne radi se o brendu vec o kvalitetu. Kad imas dva decaka nije na odmet da imas kvalitetnije, a za male pare. Mladjem detetu garderobu skoro da ne kupujem, cipele moram. U Srbiji ne mozes da kupis detetu cipele za 10-20$ dolara, a da se ne raspadnu za nedelju dana.

vuxanne 03.06.2013 17:52

Citat:

Prvobitno poslao korisnik familly (Poruka 39161)
Ne radi se o brendu vec o kvalitetu. Kad imas dva decaka nije na odmet da imas kvalitetnije, a za male pare. Mladjem detetu garderobu skoro da ne kupujem, cipele moram. U Srbiji ne mozes da kupis detetu cipele za 10-20$ dolara, a da se ne raspadnu za nedelju dana.

Ovde ti je veoma slicno sve. Odes u jednu prodavnicu nadjes nesto pod jednim brendom (markom) odes u drugu vidis ocigledno da je ista fabrika napravila sve isto samo je drugi brend (marka). A to da se raspada, raspada se. Kad ti je dete malo, za mesec dana ne stigne da to razbuca ne znam kako. Mada ja imam po dva para istih cipelica jer jedne zna da ukvasi pa joj trebaju druge. A videces ovde je totalno drugaciji pristup sto se tice brendova i marki. Nema takmicenja na osnovu oblacenja, bar ne svugde. Naravno ako odes medju mega giga burzuje ima sigurno. Ali medju masom ljudi toga nema jer su te materijalne stvari za oblacenje znatno pristupacnije. Ja ipak znam nase ljude koji ce za cipele dati po 180 dolara. Ja i dalje necu. Mislim da su mi najskuplje bile oko 60 dolara. I kad sam bila u Srbiji nisam kupovala original ne znam sta vec jeftinije. A posto mi je zanimanje takvo da imam oko da vidim kako je sta slepljeno i napravljeno, lako mi je da cesto nadjem nesto za manje pare sto ce duze da mi traje. Ove moje od 60 dolara nosim vec 2.5 godine svaki dan na posao (imam dva komada istih) i jos se drze.

familly 06.06.2013 10:58

Da li neko zna od koje godine deca mogu sama da idu u skolu i ostaju sama kod kuce ? Vazno mi je jer moje dete ima sada 12 god.
Vec sam pisala u temi Boston ali da pomenem i ovde da u Bostonu u mnogim skolama ima produzenog boravka (Extended day) u okviru skole koji kosta 570$ mesecno od 2.20pm-6pm za decu od 1 do 5 razreda (za vise razrede nema). Dorucak u skoli za decu kosta 1,25$, a rucak 3$. Pominje se refundiranje nekih troskova i niza cena hrane u skoli pa me zanima od cega to zavisi ?

landlord 06.06.2013 16:02

Jedini bitan dio sto kupujes za dijete kad treba da prohoda i kad prohoda su cipele. Cipele koje imaju ulozak i koje su duboke i pruzaju pootporu su bitne iz razloga da dijete ne dobije ravne tabane i kasnije zbog formiranja drzanja i polozaja kicme.
Marke garderobe i ostale gluposti su totalno nebitne, ali su cipele jako bitne.

DD mak 04.07.2013 10:50

deca i finansije

Pošto odavno nije bilo komentara na ovu temu, ja bi da ponovo pokrenem. Nama su deca prva na listi prioriteta, i odlazak u USA bi značio obzbeđivanje njihovog normalnog života i budućnosti (kod nas kriterijum ua normalan život je sve niži).

Znači zanima me šta se može očekivati u smislu finansija recimo dve godine posle odlaska, kad se malo sredimo, kuća, škola, posao, auto... Kakva je jedna uobičajena mesečna finansiska kalkulacija, u kojim se okvirima kreće? Na kom nivou se kreću zarade (inženjer, srednista), tročkovi stanovanja, škola....

Komplikovano pitanje? Sigurno, ali i više nego bitno. :book:

vuxanne 05.07.2013 02:05

Citat:

Prvobitno poslao korisnik DD mak (Poruka 39580)
Pošto odavno nije bilo komentara na ovu temu, ja bi da ponovo pokrenem. Nama su deca prva na listi prioriteta, i odlazak u USA bi značio obzbeđivanje njihovog normalnog života i budućnosti (kod nas kriterijum ua normalan život je sve niži).

Znači zanima me šta se može očekivati u smislu finansija recimo dve godine posle odlaska, kad se malo sredimo, kuća, škola, posao, auto... Kakva je jedna uobičajena mesečna finansiska kalkulacija, u kojim se okvirima kreće? Na kom nivou se kreću zarade (inženjer, srednista), tročkovi stanovanja, škola....

Komplikovano pitanje? Sigurno, ali i više nego bitno. :book:

Ja imam dete od dve i po godine. A mesecno trosim oko 4000 kesha. Zarada mi je iznad proseka za ovaj grad, radim u kuci samo ja. Stan, vrtic, komunalije, rata za auto i osiguranja mi izadju oko 2655 dolara mesecno.

Sve ti je relativno u zavisnosti gde ides i sta ces raditi.

Rusici 11.02.2014 09:24

Evo naidjoh na jako lep tekst,ima i lepih informacija, pa verujem da ce zanimati roditelje koji imigriraju sa malom decom...
http://www.mojpedijatar.co.rs/kako-i...ece-u-americi/

dreadnot 18.02.2014 22:37

Odoh, videh, procitah... i moram da kazem da nisam bas impresioniran. Sve to je vec vise puta i sa mnogo vise detalja ispricano na forumu. Ima puno opstih mesta i nedovoljne preciznosti u informacijama. Najbolji deo je recenica koja kaze da je Amerika suvise velika da bi se izneto uzelo kao pravilo.

dreadnot 18.02.2014 23:07

Ajde da dodamo jos malo iskustva... O prvim danima sam vec pisao, evo kako izgleda posle 3 i po godine. Kada smo tek stigli moj klinja je krenuo u K4, a sada je drugi razred. Skola u koju ide je prilicno dobra, tako da smo vise nego zadovoljni njegovim akademskim napretkom. Za one koje zanima cena - $125 godisnje, taksa koja se placa prilikom upisa. Naravno, tu su i razni "dobrotvorni prilozi" koji sustinski nisu obavezni, ali cik nemoj da se ucipis. Recimo, par puta godisnje posalju nam prospekt sa knjigama koje mogu da se naruce preko skole, a za svaku narucenu skolska biblioteka dobije dodatnu knjigu. Ajde sad pa nemoj, a sva druga deca narucuju. Slicnih akcija ima jos - hot-dog day, pasta dinner, movie night u skoli i sl. I uvek kapne po koji dolar za ovo ili ono. No, sve to nije nista strasno, a ako doprinosi skoli, nije nam ni krivo da pomognemo koliko god mozemo. Iako je vec tokom prvog i drugog razreda imao malo mogucnosti da se oproba u naprednim predmetima i dodatnom gradivu, pravo "advanced learning" pocinje tek od sledece godine. Skola ima dobre programe da izdvoji nadarenu i vrednu decu koja pokazuju nadprosecne rezultate i da im pruzi vise izazova. Ovo je jako dobra fora, pre svega jer takva deca mogu vise da nauce, a i da se ne dosadjuju na casovima, gde je nastava prilagodjena prosecnima.
Nakon proteklog vremena ovde, mogu slobodno da kazem da se nas sin najbolje prilagodio novom zivotu. Dosavsi sa samo 4 i po godine, u velikoj meri je zaboravio prethodni zivot i sada se ovde oseca kao kod svoje kuce. Njegov engleski je daleko napredniji od naseg, pre svega po izgovoru. Naravno, fond reci je i dalje na nasoj strani, ali je samo pitanje vremena kada ce nas i tu prestici. Poceo je da nas ispravlja i da nam objasnjava razliku u izgovoru reci koje nama zvuce potpuno isto. Sjajno je kako se njegovo uvo prirodno adaptiralo da cuje te tanane razlike u izgovoru koje za mene ne postoje. Sa druge strane, na zalost toga smo bili svesni, njegov srpski je i dalje rudimentaran i sve slabiji jer ga ne koristi u toj meri kao engleski. Mi se trudimo da u kuci pricamo samo srpski, ali to je ogranicen fond reci koji se vrti u krug. On pita za objasnjenja kad mu nesto nije jasno, no ne vidim da se nove reci lepe i ostaju kao sto se desava sa novim engleskim recima. Ma kako mi bilo tesko da priznam i prihvatim, engleski ce mu biti "maternji" jezik, a srpski tek doucen. Letos smo uspeli da odemo do Srbije na dve nedelje i odmah se video napredak u govoru, ali su takve prilike retke i pitanje je koliko ce ih biti u buducnosti. Za one koji tek treba da dodju sa decom, imajte ovo u vidu - bez slanja dece u zavicaj, ne ocekujte da ce sacuvati jezik. Sto mladji dodju, pre ce ga zaboraviti ili oklevati da ga koriste. Kada se ovde sastanemo sa prijateljima, dok smo svi zajedno deca pred nama pricaju na srpskom/hrvatskom, cim se odvoje medjusobno pricaju na engleskom. Normalno i prirodno, deca postaju deo novog drustva brze, bolje i uspesnije od nas.
Pomenute su i sportske aktivnosti - mi smo ga upisali na plivanje, ide od kursa do kursa i lagano napreduje, vec drugu sezonu igra fudbal rekreativno, isao je u pocetnu skolicu saha, sledece godine planiramo basket. Dokle god je rekreativno nije skupo i zato roditelji rado menjaju, da vide da li ce neki sport da se "primi", pa da onda krenu na ozbiljnije bavljenje. Tada postaje skupo... Nasi prijatelji imaju najmanje $1000 izdatka mesecno za cerku koja trenira sinhrono klizanje, plus vreme i volontiranje. Uopste nije zezanje, a pri tome nije jos uvek na profesionalnom nivou. Ako bismo hteli, recimo, da predjemo sa rekreativnog fudbala, koji nas kosta manje od $200 po sezoni na malo organizovaniji, sa dva treninga nedeljno umesto jednog, odmah bi nas kostalo preko $1000 godisnje, plus oprema, putni troskovi ako negde gostuju i sl.

zvercica 19.02.2014 08:41

@Dreadnot, nije mi jasno za šta dajete $125? Moja kćerka ide u drzavnu i ne placa ama bas nista. Nismo placali nista prilikom upisa, ne placamo cak ni rucak (koju inace uglavnom i ne koristi, ali kad ne stignem da joj spremim neki sendvic, ona opusteno ruca u skoli). Sto se tice tih raznoraznih knjiga, pizza ili sta god vec traze da se placa, iskulirali smo najstrasnije. Njoj te aktivnosti jos uvek nisu zanimljive zato sto jos uvek ne razume sta se desava, ali verujem da ce i to doci vremenom.

Upisali smo je na balet i cena je bila $35 za upis, $65 mesecno i $65 za baletski kostim. Ovde takodje ima i odlican zenski fudbalski tim i upisacemo je i tu. Koliko sam shvatila, to zadovoljstvo ce nas kostati $80 za citavu sezonu, feb - jun. Malo nam je bilo smesno kad su nam predlozili da ide na soccer, ali ovde skoro samo devojcice treniraju taj sport, a i njoj je to sasvim OK.

Salec 19.02.2014 09:26

Da li i za vecu decu od npr 12-13 godina postoji rekreativno bavljenje nekim sportom ili tada vec mora biti kao ozbiljnije?

Moj sin trenira kosarku vec nekoliko godina, ali nikad nece biti za profesionalno treniranje. Niti ga mi teramo, niti je on neki talenat. Ali kao eto voli da ide I treba necim da se bavi.

dreadnot 19.02.2014 16:47

Skola u koju ide moj sin ima "enrollment fee" od $125, ono sto bi mi verovatno nazvali "porez za budale", tek da od svake porodice uzmu malo para, da se nadje za tokom godine. Nominalno je skolovanje besplatno, ali je ovo verovatno dogovoreno na nivou skolskog distrikta kao deo prihoda svih skola (dve osnovne, jedna intermediate i jedna srednja). Pored toga, mame koje su aktivne u PTO (Parents - Teacher Organization) se redovno nacrtaju ispred vrata i ubiru porez po principu 5+5+5, sto ce reci od svakoga po $15. Od toga se finansiraju neke njihove aktivnosti, a pre svega organizovanje klope za ucitelje kada imaju Teacher Conference tri puta godisnje, plus sitni pokloni zahvalnosti i sl.. Upravo pomenute PTO mame su siva eminencija skole, petljaju se u sve i treba ih se ili dobro cuvati ili biti dobar sa njima.
Klopa nije besplatna vec je po nekim sombolicnim cenama. Mi mu za sada spremamo sta ce da jede, jer je izbor u kafeteriji uglavnom sveden na hot-dog, picu, pastu ili nesto podjednako zdravo i hranljivo.
I mi izbegavamo najveci broj akcija za prikupljanje novca kao sto su te pasta vecere i sl., ili donacije za ovo ili ono, ali po nekada, posebno kada se organizuje Book Fair u skoli i sva deca idu sa uciteljem da vide sta ima novo od izlozenih knjiga i da kupe neku, ne mozes da ga ostavis da visi, mora i on da se ucipi kao i ostali vrsnjaci.
Sto se tice sportskih i drugih aktivnosti, to sve zavisi gde zivis i koliko dobro je organizovan Recreational Department za tu zajednicu. Nas je vrlo aktivan, hvala im na tome, preko leta obezbedjuju jako povoljno cuvanje dece kad nema skole, plus gomila besplatnih ili vrlo pristupacnih kurseva (jedna cena ako si rezident, druga ako si van mesta), plus sportske aktivnosti preko godine. Kod nas je moguce trenirati rekreativno kosarku i fudbal do kraja srednje skole, ali, kazem, to verovatno varira od mesta do mesta i treba se raspitati. Kada se uporedi sa onim na sta smo navikli u zavicaju, prosto je neverovatno koliko mogucnosti za rekreaciju svake vrste ti stoji na raspolaganju ovde, samo ako malo procunjas i raspitas se.

filia 19.06.2014 22:08

Da li mozemo malo osvjeziti ovu temu za nas sa malom djecom??? (a vjerovatno vas ima i sa malo vecom)..zaista su dragocjeni postovi svih, koji su sa djecom otisli..nabasala sam i na one koji su se brzo vratili (ali se nadam da je to bilo zbog recesije i teskog pronalaska posla 2009/2008)
Strahovi su ogromni i mislim da nas ljudi gledaju kao ludake kad pomenemo odlazak u nepoznato sa malom djecom (trenutno 2 i po godine i beba od 4 mjeseca) ali je nasa zelja da pobjegnemo odavde mnogo veca od straha, koji osjecamo..

noki 20.06.2014 14:15

Mi smo dosli ovde sa decom, starom 3 i 8 godina. Nije isto sto i tvoja deca,moja su bila u malo starijoj uzrasti,ali ipak neke stvari su iste-kao ko ce da ih cuva kad smo na poslu i sl.
Najvaznije je da se ima zelje za novi pocetak i upornosti.
U vasoj situaciji,pogotovo ako idete bez ikog poznatog tamo treba da ponesete dovoljno novaca za pocetak, posle je vazno cim uzmete zelenu kartu i SSN da podnesete za decu za zdravstveno osiguranje.To je obicno skupa stvar pa je najbolje za pocetak da im podnesete za drzavni program.Svaki stejt ima posebni program.Ja sam kad sam dosla odma podnela za NJ Family Care(to je za NJ). A ti uradi domaci zadatak koji fond je za NC.Ti programi pokrivaju decije posete lekaru,u zavisnosti u koju kategoriju vas stave,platis $5,$15,$25...dolara na posetu,sto je odlicno u sporedbi da nemas osiguranje($1000,$2000....)
I mozda se neko nece sloziti,ali sam tamo kod nas kupila nase medicine,ospen,aspirin,cepice za temeraturu i sl, i kad bi se deca prehladila koristila nasa lekarstva a ne njihova (ova medicina njihova iz samoposluge nista ne valja),a jedina dobra je sto ti je prepise lekar ali nije kao kod nas-molim te doktore prepisi mi ospen...)vec kao sto on odluci.
Ova vam je dobra sansa da dodjete ovde i pocnete sa novim zivotom.Bice vam tesko u pocetku,ali ako spadate u onu grupu sa Balkana kao ja,da svaki mesec jedva vezes kraj sa krajem iako obadvoje radite,onda ima da prebrodite pocetak i posle dve-tri godine ce vam biti mnogo lakse i bolje ovde.

Tomislav1970 20.06.2014 23:22

Par puta je postavljeno pitanje, ali nisam primjetio da je netko odgovorio pa ga ponavljam i molim, ako netko ima informaciju:
da li postoji ogranicenje, obaveza, zabrana, da djeca budu/ostanu sama kod kuce, ili vrate se sama iz skole ?
I ako ima, da li postoji neka granica/uzrast?

mikiSA 21.06.2014 01:06

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Tomislav1970 (Poruka 47112)
Par puta je postavljeno pitanje, ali nisam primjetio da je netko odgovorio pa ga ponavljam i molim, ako netko ima informaciju:
da li postoji ogranicenje, obaveza, zabrana, da djeca budu/ostanu sama kod kuce, ili vrate se sama iz skole ?
I ako ima, da li postoji neka granica/uzrast?

https://www.childwelfare.gov/pubs/fa.../homealone.pdf Izvoli citaj, u Illinoisu je to 14 godina, u Marylandu 8, u Oregonu 10. Znaci sve zavisi od drzavnih zakona, nema jedan federalni zakon.

Tomislav1970 21.06.2014 07:56

Citat:

Prvobitno poslao korisnik mikiSA (Poruka 47113)
https://www.childwelfare.gov/pubs/fa.../homealone.pdf Izvoli citaj, u Illinoisu je to 14 godina, u Marylandu 8, u Oregonu 10. Znaci sve zavisi od drzavnih zakona, nema jedan federalni zakon.

Hvala na informaciji.
Da li znas da li se to zaista kontrolise i kako ili je to samo slovo na papiru?
Da li starija djeca mogu/smiju da brinu o mladjoj?

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 07:24.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.