Hvala na odgovorima @ZeljkoUSA, @Zana.
@Zana, tebi svaka čast na svemu do sad napisanom u cilju informisanja nas neinformisanih, još jednom, respect ;)
|
NightSky |
16.01.2012 18:18 |
Ima li arhitekata na forumu?
Kako je sa priznavanjem VSS arhitektonski fakultet, petogodišnji studij, prema starom programu (prije Bolonje)? Kod nas je po Bolonji sad to master, a po starom programu je diplomirani inženjer arhitekture.
I kakve su šanse za zapošljavanje? Radite li kao arhitekti, kao tehničari/crtači ili nešto skroz deseto?
|
zdravko80 |
16.01.2012 19:41 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik NightSky
(Poruka 26806)
Ima li arhitekata na forumu?
Kako je sa priznavanjem VSS arhitektonski fakultet, petogodišnji studij, prema starom programu (prije Bolonje)? Kod nas je po Bolonji sad to master, a po starom programu je diplomirani inženjer arhitekture.
I kakve su šanse za zapošljavanje? Radite li kao arhitekti, kao tehničari/crtači ili nešto skroz deseto?
|
Koliko sam ja informisan naše diplome nisu baš preterano merodovne ( pričao sa više njih koji su tamo vec više godina)... Znam samo da najbolje prolaze ljudi iz medicine pa i oni imaju trnovit put ... Da bi tamo radio kao arhitekta moraš bukvalno da kreneš od nule jer kao arhitekta teško da ćeš početi... Moj jedan drugar je građevinski inženjer koji je imao iskustva i sa tim iskustvom je otišao u Ameriku... Tamo je prve dve godine radio kao majstor iako je imao duplo bolje znanje od njegovog šefa... sad radi kao građevinski tehničar ... U ovoj godini očekuje da će biti neki pomoćnik inženjera a u toj firmi radi punih 5 godina...Meni je rekao da bukvalno moraš da imaš duplo bolje znanje od njihovih da bi uopšte i imao šanse za neku ozbiljniju poziciju... U svakom slučaju ne odustaj i samo napred... Svaki trud se isplati pre ili kasnije :) On je prezadovoljan. Najbitnije je da tamo se dobija šansa da napreduješ što tebi i odgovara :)
|
NightSky |
17.01.2012 09:05 |
zadravko80, hvala na odgovoru! Meni to uopće ne zvuči loše. Treba se prilagoditi novom načinu rada, drugim standardima, mjernim jedinicama, materijalima, načinima gradnje i logično mi je početi od niske pozicije (ne odmah projektovati novi WTC :;D:). Super je stvar što tamo ipak napreduješ. Sjetih se onog lika Pantića iz "Tesne kože" što je penziju dočekao kao "mlađi referent" :==D:
|
zdravko80 |
17.01.2012 22:20 |
Apsolutno se slažem. Oni imaju neki svoj princip rada koji funkcioniše jako dugo i siguran sam da ga se nece odreci. Znaci krenes od pocetka i ucis po njihovom šablonu. Tek kasnije tvoje znanje će biti plus više. Kod njih nije sistem da svako radi sve i svašta... Znači ako si arhitekta oni te tamo upoznaju sa svojim principima rada i kroz određen period pripremaju te za mesto inženjera arhitekture...Još jednom svako dobro i da pozelenimo :)))
|
dreadnot |
18.01.2012 00:11 |
Ja imam par arhitekata u okruzenju, do skora su svi srecno radili, ali od kada je udarila kriza, a posebno u gradjevinskom sektoru, neke firme su otisle pod led, neke smanjile broj zaposlenih, pa su ljudi ostali bez posla. Kao i u svemu, i ovde je bitno da li imas srece, pa firma uspeva da nabavlja dobre poslove. Ocekuj da za pocetak budes tehnicki crtac, dug je put do arhitekte...
|
zdravko80 |
18.01.2012 00:28 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreadnot
(Poruka 26828)
Ja imam par arhitekata u okruzenju, do skora su svi srecno radili, ali od kada je udarila kriza, a posebno u gradjevinskom sektoru, neke firme su otisle pod led, neke smanjile broj zaposlenih, pa su ljudi ostali bez posla. Kao i u svemu, i ovde je bitno da li imas srece, pa firma uspeva da nabavlja dobre poslove. Ocekuj da za pocetak budes tehnicki crtac, dug je put do arhitekte...
|
Svakako da je i tu kriza ucinila svoje... reci mi molim te jel imaš nekog od tvojih poznanika koji rade u mašinstvu i kakva je potražnja za mašinskim inženjerima. Svestan sam svega i ako bih uspeo da odem za početak morao bih da krenem od znatno manje pozicije ali kako je tu situacija sa mašinstvom? Hvala :)
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik zdravko80
(Poruka 26829)
Svakako da je i tu kriza ucinila svoje... reci mi molim te jel imaš nekog od tvojih poznanika koji rade u mašinstvu i kakva je potražnja za mašinskim inženjerima. Svestan sam svega i ako bih uspeo da odem za početak morao bih da krenem od znatno manje pozicije ali kako je tu situacija sa mašinstvom? Hvala :)
|
Konacno neko od moje fele! E pa dragi zdravko, ja licno mislim da za masince posla ima sve je stvar nauciti kako da nabudzis biografiju po americki i kako da naucis da se ponasas na intervjuima po americki (sto telefonskim sto onima uzivo). Koji si smer, znas li neke CAD/CAM/CAE i FEA softvere? Ako znas FEA, takve traze na jako puno mesta.
Jedina frka na pocetku moze biti oko ovih blesavih imperijalnih jedinica ali vremenom se naviknes i na ince i blesave standarde. Sve ostalo je isto i ovde i tu (mislim sto se na samu struku tice), zupcanik je zupcanik, proces je proces. Za razliku od arhitekture i gradjevine gde nije isto praviti kuce od blokova i cigli i ove ovde drvene ili one od metala i stakla.
A medicina je ovde poslediplomska skola (kao i pravo) i kad kazu za njih da su doktori (MD) stvarno jesu zavrsili dva fakulteta i odradili brdo praksi i ispita. Zato im, izmedju ostalog) ne priznaju diplome i moraju da polazu brdo tih ispita i da rade specijalizacije.
A ako si dipl.ing.mas ovde si M.S. u ME tako da imas i vise nego sto treba za masinca (za razliku od nasih lekara).
E da dodam jos i ovo: za prvi posao ti ne treba licenca ali kad jednom dobijes posao mozes da polazes ispit koji se zove FE exam (fundamentals of engineering exam) klikni a nakon tri godine rada u struci mozes da polazes za inzenjersku licencu PE (professional engineer).
Moj ti je savet pucaj na radna mesta i prijave u firme ali mozda da imas za neku rezervnu varijantu da radis kao asistent na faksu (da se prijavis na neku poslediplomsku skolu gde finansiraju studije ) jer tako mozes da upadnes u neki bolji sistem za trazenje posla (skolu ne moras da zavrsis ako neces, mozes da napustis cim skontas neki posao, ovo ce samo da te ubaci u pricu, da ti da brze kreditne kartice, kreditnu istoriju, racun u banci i pristup firmama).
|
zdravko80 |
22.01.2012 02:36 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne
(Poruka 26867)
Konacno neko od moje fele! E pa dragi zdravko, ja licno mislim da za masince posla ima sve je stvar nauciti kako da nabudzis biografiju po americki i kako da naucis da se ponasas na intervjuima po americki (sto telefonskim sto onima uzivo). Koji si smer, znas li neke CAD/CAM/CAE i FEA softvere? Ako znas FEA, takve traze na jako puno mesta.
Jedina frka na pocetku moze biti oko ovih blesavih imperijalnih jedinica ali vremenom se naviknes i na ince i blesave standarde. Sve ostalo je isto i ovde i tu (mislim sto se na samu struku tice), zupcanik je zupcanik, proces je proces. Za razliku od arhitekture i gradjevine gde nije isto praviti kuce od blokova i cigli i ove ovde drvene ili one od metala i stakla.
A medicina je ovde poslediplomska skola (kao i pravo) i kad kazu za njih da su doktori (MD) stvarno jesu zavrsili dva fakulteta i odradili brdo praksi i ispita. Zato im, izmedju ostalog) ne priznaju diplome i moraju da polazu brdo tih ispita i da rade specijalizacije.
A ako si dipl.ing.mas ovde si M.S. u ME tako da imas i vise nego sto treba za masinca (za razliku od nasih lekara).
E da dodam jos i ovo: za prvi posao ti ne treba licenca ali kad jednom dobijes posao mozes da polazes ispit koji se zove FE exam (fundamentals of engineering exam) klikni a nakon tri godine rada u struci mozes da polazes za inzenjersku licencu PE (professional engineer).
Moj ti je savet pucaj na radna mesta i prijave u firme ali mozda da imas za neku rezervnu varijantu da radis kao asistent na faksu (da se prijavis na neku poslediplomsku skolu gde finansiraju studije ) jer tako mozes da upadnes u neki bolji sistem za trazenje posla (skolu ne moras da zavrsis ako neces, mozes da napustis cim skontas neki posao, ovo ce samo da te ubaci u pricu, da ti da brze kreditne kartice, kreditnu istoriju, racun u banci i pristup firmama).
|
Hvala puno na veoma kvalitetnom odgovoru i dobrom savetu :) Ja sam inženjer procesnog mašinstva i imam stepen 6-1 ( znači tri godine traje). Mada imam iskustva i u proizvodnom mašinstvu. Od programa najviše koristim CAD, a što se tiče 3D koristim Pro Engeneer. Nisam imao prilike da razgovaram sa nekim ko ima iskustva u Americi,samo ono što načujem od drugih a i to je sve površinski. Koliko sam ja shvatio oni tamo striktno imaju podeljene smerove i ne idu previše u širinu za razliku od nas. Znam da je tamo drugi sistem i da bih se na početku morao prilagoditi njihovom sistemu rada...da budem iskren neće mi to biti problem... nisam planirao da nastavim školovanje mada nikakd ne reci nikad... Svakako i sam način razgovora sa njima je drukčiji. Od prilike nije mi problem ostati duže na poslu ako je to potrebno itd.... Čekam prvi maj pa videću... za sad mi je to najbitnije ... Veliki pozdrav i ako imaš još neku informaciju bio bih ti veoma zahvalan... Pozzz :)
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne
(Poruka 26867)
|
Plz, mozes li dati link za neku od tih poslediplomskih skola gde finansiraju studije? Ja to prvi put cujem, a stvarno bi me interesovalo? Da li je to zaista skola ili ipak fakultet?
Tnx!
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 19:23. |
|
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.