ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vaša strana (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Zelena lutrija - Retro (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1)

sandrin muz 07.01.2008 08:51

u ambasadi s pravom mogu da sumnjaju u vencanje iz koristi, pa bi trebalo imati dokaze o, da se izrazim,
dugogodisnjem verenickom statusu", prethodno, naravno poslati nov obrazac o promeni bracnog stanja;
znaci, ako neko ima snimljenu veridbu pre dobijanja na lutriji, njegovo je pravo da vencavsi se,
trazi useljenicku vizu i za bracnog druga;

od trazenja posla preko neta, bolja varijanta je imati kes, mislim da je limit iznosa deviza iz zemlje povecan
sa 2 na 5 hiljada po osobi, a moja porodica je imala ukupno 7 hiljada $, znaci minimalno, a cak smo odseli kod
garanta koji nam je i poslao i-134 (overen kod javnog notara); isti garant nam je trebao i kod iznajmljivanja stana,
a izdaju se na godinu dana najcesce, jedna kirija unapred; takodje i kod kupovine kola, osim ako necete da se vozite u krsu od par hiljada za kes; opet, trebaju vam dva takva ako imate bracnog druga (u vecini usa zivot bez auta je nezamisliv, osim u metropolama tipa nyc);

pare prosto isklizavaju kroz prste, zapravo karticu/cekove, tako da je nalazenje posla imperativ, a vremenski to oduzme 2 meseca, koliko je potrebno i da polozi vozacki neko ko nikada nije vozio, iskusnim vozacima treba par dana, dok procitaju buklet o propisima (bukvalno debil moze da polozi);

kod odabira mesta za imigraciju, rukovoditi se brojem nasih, cikago, klivlend, - trebalo bi da vazi pravilo da nasi hoce da pomognu preporukom kod svog poslodavca da se ubacite, jer bez preporuka tesko da cete doci do posla, osim ako niste expert u svojoj struci koji im bas treba; za pranje sudova takodje ne treba preporuka;

na pitanje da li porodicu da dovedem kasnije kada se snadjem, odgovor je: zavisi - u svakom slucaju dve plate su neophodne, ili 1, ali extra; moglo bi da protekne mnogo meseci dok se jedan supruznik ne snadje; ja sam npr. posle par meseci cekanja dobio 2 ponude, a supruga je za pola godine vec na trecem poslu sa 30% vecom platom od mene; ja radim kontinuirano, posle 3 meseca dobio sam beneficije, zdravstveno (za celu porodicu, u zavisnosti od % odvajanja, %-ualno su pokrivene razne usluge), a ona je pauzirala 3 meseca; od trnovitog pocetka, na putu smo da se izdignemo iznad proseka

bili smo kod pedijatra par puta, pre osiguranja pregled smo platili oko 100$, vakcinu nam nije naplatio, posle osiguranja samo smo pruzili karticu naseg osiguranja; sto se tice slozenijih zdravstvenih usluga, znam za slucaj kada je covek bankrotirao (nista strasno ovde) po zeninom porodjaju, jer nije mogao da plati troskove, a nije imao nikakvo osiguranje; ono opet zavisi od % koji vam se odbija, tj. od firme gde radite; isto je i sa penzionim 401k, na koje sticete pravo posle nekih 6 meseci, ali i tu je u pitanju % - sami ga birate, koliko zelite da odvajate od svoje bruto plate (taj novac se ne oporezuje, ukoliko odlezi 5 godina, sto firma jos dodaje na njega neki %), ali buduci da $ pada, po meni je bolje stedeti u evrima, ako ko ima sta da ustedi, a ako ne, onda krecu krediti, gradjenje kreditne istorije, najbolje preko garanta

sandrin muz 07.01.2008 09:15

jos jedan savet dok ne dodjete je da se informiste npr. preko sajta craigslist:
- koje su mogucnosti zaposlenja, koji poslovi se traze i koliko su placeni
- kolike su cene iznajmljivanja stanova u razlicitim delovima usa, npr. ako je vasa struka jednako placena bilo gde da radite, nije isto da li za rentu odvajate polovinu ili cetvrtinu plate; sta je sve ukljuceno u rentu, kako izgledaju ti stanovi
- kakva kola se voze, i koliko su jeftinija nego u eu;) koliko milja prelaze po galonu (mpg) ako je galon oko 3$

Gagi 08.01.2008 15:30

Imam zelenu kartu pa me interesuje, ako neko zna, ukoliko se vencam( a to planiram) sa devojkom iz nasih krajeva, kakva bi bila procedura za dobijanje papira za boravak i rad ovde u USA?

Matchkytza88 11.01.2008 19:40

Cao, ljudi!
Ja slucajno naletela na ovaj site pa reko' da ostavim comment... Nisam uspela da prodjem kroz sve komentare koji su dosad postovani, stigla negde do pocetka 2007. i vise su mi pobelele oci od citanja... I'll get back to it later on...
Anyways... Ja sam vam tipicna an American wannabe... Otkad znam za sebe, zaludjena sam Amerikom, tim nacinom zivota. Razmisljala sam o svakoraznim (naravno, legalnim :)) nacinima da emigriram, ali nikako sve kockice da se posloze... Zbog godina, finansija i tako...
Ove godine sam se prvi put prijavila za DV Lottery i recimo da pokusavam da ne razmisljam o tome da li ce me izvuce ili ne ali, jbg, uvek mi je to negde u glavi. Imala sam bas peripetija sa nabavkom odgovarajuce fotografije, zesce sam se iscimala i nisam ni sigurna da sam im poslala neku koja ce mi skroz odgovarati (sad se tripujem da su me vec diskvalifikovali zbog fotke, a ja tu sedim kao budala i uzalud se nadam)...
Da ne duzim za prvi post... Htela bih samo da pohvalim site i Meelosa, naravno :), zato sto sam ovde dosla to dosta informacija koje su mi trebale... Bila sam u nedoumici sta se desava kad tamo odes, to pozivno pismo je isto malo za*ebano (bar za mene), ali mi je sada sve jasnije... Ima jos par stvari koje me zanimaju, ali o tom potom :)
Cujemo se, ljudi i puno srece svima koji su aplicirali ove godine... Fingers crossed and we'll see what happens! :)
P.S. Srecni novogodisnji i bozicni praznici, naravno! :)

Prika 12.01.2008 19:45

Pozdrav za sve koji jos prate desavanja na ovom sajtu.
Cini mi se da je interesovanje malo opalo ili nema novih tema,
pa rekoh da ja nacnem jednu temu.
Prvo da kazem da ja jos nisam izasao iz Srbije i da cu to da uradim tek u Aprilu
interesuje me da li je nekom SSN broj dosao odvojeno od zalene karte i da li
se moze naci posao u Usa ukoliko se nema zelena karta tj. nije jos dosla iz ko zna kog razloga.
Povodom ove teme imam oprecne informacije pocev od ambasade do mog brata koji je u Usa i te informacije se znatno razlikuju.
Naime u Ambasadi su mi rekli da moja viza menja zelenu kartu 1 godinu i da u tom roku treba da dobijem zeleni karton.
Tumace da se moze raditi sa brojem socijalnog osiguranja i sa tom vizom u pasosu,ali od brata imam drukcije informacije.

Naime on kaze da bez zelene karte cu tesko naci posao iako imam vizu i SSn broj.
Ova iformacija je bitna jer kako mi je receno u ambasadi zbog birokratskih problema moze da se desi da
zelena karta kasni i do 6 meseci od momenta ulaska.
E, vidite tu je vec problem. Ako se dobije karta za 6 meseci onda znaci da cu ja da 6 meseci stojim bez mogucnosti
da radim, naravno vadi me samo slucaj da mi dodje zajedno SSN i zelena karta u one predvidjene 3 nedelje.
Molim za komentar i unapred zahvalan .

Dragan NY 13.01.2008 16:34

Cao Prika,
Ja sam nedavnostigao ovde u USA i pricao sam sa gazdom na tu temu.
Meni je verovatno vec stigao SSN na adresu prijatelja koji je trenutno u
Evropi, a posto sam dao njegovu adresu za SSN i GC, moracu jos malo
da se strpim (jos dan-dva)....
Elem, stvari stoje ovako... Iako imam u pasosu vizu koja mi menja GC
godinu dana , gazda ne moze legalno da me prijavi bez SSN broja...
Znaci, 3-4 sedmice po dolasku ovamo bi trebao da dobijes SSN broj sa
kojim bi odmah mogao da se redovno zaposlis...
Meni ce se to desiti za koji dan. Cim me prijave (bez GC, ali sa SSN),
javicu ti sve detalje tako da mozes mirno da spavas.
Pozdrav prijatelju i neka ti je sretno...

V777 13.01.2008 23:51

Prika,

evo mojih informacija. Zelena karta dolazi odvojeno od SSN broja, jer dolazi od dva razlicite institucije. Iseljenicka viza koji imas u pasosu MENJA zelenu kartu dok ista ne dodje na kucnu adresu. Trajnost vize koja menja zelenu kartu je jedna godina. U tom periodu trebalo bi da dodje i zelena karta. Ukoliko nakon nekog vremena ne dodje, dobro je pozvati nadleznu instituciju i raspitati se za slucaj.

Kad udjes u USA, na aerodromu postoji Imigraciona sluzba, koja ti svojim pecatom OVERAVA vizu, kojom ti i naznacava DATUM od kada si usao u USA. Takodje dobijas i parce papira kojim se sve to potvrdjuje.

U mom slucaju, Department of Homelend Scurity nije slao moj imigracioni fajl u Social Security Department, tako da sam isla sama u isti i Prijavila svoj dolazak, popunila formular na licu mesta, predala kopiju prve strane pasosa i vize i pecata pored vize i papira kojim se objasnjava cekanje zelenog kartona (administraciji je sve to poznato, celokupna procedura)i potpisala istinitost datih podataka. Od SS Sluzbe dobila sam zvanicno pismeno OBAVESTENJE da sam se prijavila za SSN, da ce mi isti biti dodeljen kad se pregleda moj imigracioni fajl (koji je u to vreme jos uvek bio u Imigracionoj sluzbi na aerodromu), u pismo mi je bilo naznaceno da cu dobiti SSN u roku od 8 nedelja, gospodja na salteru mi je rekla da cu ga dobiti za 6 nedelja, ali mi je u pismu naznaceno da, obzirom da imam zelenu kartu (tj. vizu u pasosu) i obzirom da sam predala dokumentaciju za SSN, MOGU DA POCNEM DA TRAZIM POSAO I MOGU DA RADIM - UKOLIKO NADJEM POSAO, iako jos uvek nemam broj. Inace, na moje zadovoljstvo i radost, SSN mi je stigao nakon DVE NEDELJE (racunajuci i praznike!) Zelena karta mi jos uvek nije stigla, ali obzirom da imam imigracionu vizu i SSN, nema nikakvih problema.

To je moje iskustvo iz Texasa.

Evo i objasnjenja u ORIGINALNIM dokumentima:

PECAT PORED VIZE U PASOSU:
EXPLANATION OF PERMANENT RESIDENCE STAMP

This stamp in your passport is your evidence of residence in the United States. This stamp is temporary: it is good for one year. You should receive your card by mail at the address, on your visa. If you do not receive your card within one year, you need to go to the immigration office nearest you to obtain another stamp and to investigate what happened to your card. This stamp is like your card. It is good for travel, work, to obtain your social security number and to enroll in school.

MISLIM DA OVO GOVORI DOVOLJNO STO SE TICE ZELENE KARTE, PECATA I MOGUCNOSTI RADA.

Evo pisma koje se dobija kad se predaju dokumenta za SSN, a PRE DOBIJANJA ISTOG:

SOCIAL SECURITY ADMINISTRATION - IMPORTANT INFORMATION

This is acknowledge that you applied for a Social Security number on....

Before we can issue your a Social Security number card, we must verify the documents your gave us to show your citizenship or alien status with the Federal, State or local office in the United States that issued the documents.THIS MAY TAKE UP TO EIGHT WEEKS.

If that office verifies the authenticity of your documents we will mail you a Social Security number card. If that office does not verify your documents, your are not eligible for a Social Security number card and we will inform your of this in writing.

If you are not a U.S. citizen and your are applying for a Social Security number card for employment purposes and your immigration status allows you to work, YOU MAY LEGALLY BEGIN EMPLOYMENT WHILE YOU AWAIT ISSUANCE OF A SOCIAL SECURITY CARD. You cannot work if your immigration status does not authorize you to do so. ...

Mislim da je i ovaj dokument jasan. Naravno, ovde se radi o generalnom pismu, obzirom da se SSN moze dobiti na vise razlicitih nacna, ne samo putem zelene karte. Vazne delove pisma koji se odnose na NOSIOCE ZELENE KARTE - koji su autorizovani da rade u USA, namerno sam ispisala VELIKIM SLOVIMA, da se neko ne bi zabunio u tumacenju istog.

Mislim da sam sada razjasnila situaciju! U svakom slucaju, kad odlucis da krenes, srecan put i sve najlepse!!!

Puno pozdrava!

Prika 15.01.2008 10:53

Hvala na ovako iscrpnim informacijama.
Mislim da smo sada neke nedoumice resili.
Nas odlazak je planiran za April mesec, pa ako budemo imali nekih
pitanja naknadnih mi ce mo da postavimo.
Jos jednom hvala V777 i Draganu na informacijama.

maki 16.01.2008 16:16

Htela bih da promenim adresu u americi na koju bi trebalo da stigne green card , jos uvek nisam usla u usa .Da li da zovem ambasadu i njih obavestim ili to mogu da uradim na aerodromu kada stiugnem u usa? Pozdrav svima
maki

V777 17.01.2008 04:59

Prika,

nema problema. Mi smo svi ovde da jedni drugima pomognemo. Samo pitaj sto te interesuje (kao i svi ostali clanovi ovog bloga, uostalom, sve sto znam, ja cu da odgovorim. Meni licno ovaj sajt je puno pomogao, tako da i ja zelim isto da pomognem drugima.

Pozdrav i sve najlepse!

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 11:40.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.