ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Prijava na Lutriju (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Pitanja i odgovori - Q&A (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1327)

loreley 30.10.2013 23:43

Ikac89, visoka skola u trajanju od 3 godine (sto sada imamo po Bolonji) nije isto sto i nekadasnja visa u trajanju od 2 godine. Visoka jeste university degree i tu nema nikakve dileme. Malo je skakljivije pitanje ta stara visa, ali za prijavu za GC uopste nije toliko bitno sta se stavi, ne bavi se ambasada time, samo im je vazno da imas srednju skolu.

Iako si naveo vocational, a mogao si komotno da stavis university degree, problema neces imati sigurno jer ces, ako te ista pitaju u ambasadi, reci da nisi bio siguran kako se tvoja diploma klasifikuje pa si odabrao kako si odabrao. Diskvalifikovan zbog toga sigurno neces biti. Bez brige. Ali da znas za ubuduce, kad treba da predstavis strancima diplomu, tvoja jeste university degree.

vuxanne 31.10.2013 05:04

Posto sam sticajem okolnosti prosvetni radnik koji trenutno upravo razvija jedan kurs za lokalne CTE programe u okviru nekog projekta za njihovo Ministarstvo rada i neko ko je slusao na poslediplomskim studijama kurs sefa odseka za Vocational & Career Education, mogu da slobodno tvrdim da ce vam pregled oficijalnih sajtova vezanih za ovu vrstu obrazovanja mnogo vise reci nego nase ovde razmenjivanje nasih subjektivnih misljenja o zadatoj tematici.

Pa evo nekoliko izvora gde mozete lepo iz prve ruke proveriti o cemu se radi.

"For a large part of the 20th century, CTE (formerly vocational education) was a mainstay in the career readiness preparation of the majority of secondary students who entered the labor force directly from high school. Those going on to college were schooled in the academic track and exposed to a more rigorous set of college preparation courses. Vocational majors in secondary school were placed on a track that was more occupationally focused. As greater percentages of high school graduates enrolled in college directly from high school, this dual track system resulted in increasingly negative perceptions of vocational education as programs where students were not adequately prepared for further education at the postsecondary level. Moreover, employers raised their expectations that new job entrants would bring strong basic academic skills, including high school graduates who were firmly grounded in reading, writing and mathematics skills (Levy and Murnane, 2004). "

U.S. Department of Education, Office of Planning, Evaluation and Policy Development, Policy and Program Studies Service, National Assessment of Career and Technical Education Interim Report

Career and Technical Education in the United States: 1990 to 2005 - Statistical Analysis Report

Office of Vocational and Adult Education (OVAE) - Office of Vocational and Adult Education (OVAE) administers, coordinates programs that are related to adult education and literacy, career and technical education, and community colleges.

Association for Career and Technical Education
a odatle:
"
- In the 2010-2011 school year, according to the Office of Vocational and Adult Education, there were 7,494,042 secondary CTE participants, or students who took at least 1 credit of CTE, and 3,020,163 CTE concentrators who took multiple CTE credits in one career pathway.
- CTE is offered at all levels of postsecondary education, including two-year and four-year colleges. In 2005, more than 5,700 postsecondary institutions--90 percent of all Title IV eligible schools--offered career education. In addition, about 3,200 postsecondary institutions awarded certificates that take at least one year but less than two years and more than 2,500 institutions awarded associate degrees and less-than-one-year certificates."

Prosle nedelje sam bila na konferenciji gde su upravo debatovali o razlikama izmedju ovog ovde sistema za tehnicko obrazovanje (ja upravo mislim o tehnickom obrazovanju i pretpostavljam da neko ko je zavrsio nasu visu tehnicku skolu strukovnih studija spada u tu kategoriju - tehnicko lice a ne neku drugu struku). Naime ovde se vodi citava debata oko toga da li im je bio bolji stari sistem ili ovaj sad koji imaju. Oni nemaju drzavni kurikulum da sva pravila vaze za sve drzave i za svaku skolu posebno. Generalno, skolski sistem je pun raznih vrsta skola koje prate razlicite programe, ne definisane uvek direkt iz ministarstva. Obicno se ovim sto danas zovu Career & technical education ili vocational schools bavi direktno industrija ili community (sira drustvena zajednica koja otvara edukacione programe na osnovu potreba uslovljenim lokacijom skole). Univerzitete ili im finansira drzava ili su privatni biznisi i imaju drugacija pravila ponasanja. Broj diploma sa fakulteta je u disproporciji sa otvorenim datim radnim mestima oko lokacije univerziteta. A za njihove community college programe vazi sasvim druga prica. Formiraju se i rasformiravaju na osnovu potreba. Tipa, ako se zatvori neka fabrika i ne treba im zilion CNC operatera, transformisace taj program u npr. PLC programere ako je potreba u lokalnim fabrikama za tim profilom. U svetu tehnickih nauka ovde rec tehnicar je obicno neko sa 2 godine obrazovanja nakon srednje skole. Ako uzmu te CTE kurseve u srednjoj, oni se kvalifikuju da upadnu na neke Apprenticeship programe tipa da idu da uce da budu zavarivaci, neki operateri, glodaci, strugari i slicno. A ti programi su obicno u okviru fabrike ili kursevi na community college-ima. Bas pre dva meseca smo pravili neki predlog projekta da drzimo neke osnove elektrotehnike ovde jednoj fabrici koja przi i pakuje kafu. Trebalo im je jako puno casova, pet nekih kurseva slicnih community college nivou. Pregovarasmo, pregovarasmo i na kraju ce oni ipak da odu na community college za tu obuku jer je kod nas malo rigidnija situacija tice sto se kurseva i broja sati nedeljno i u toku semestra tice.

aspirin 31.10.2013 07:13

Visoka skola jeste University degree, ali Visa skola (moja konkretno) je do negde 2006. postojala dok nije postala Visoka skola po Bolonji, i meni je problematicna opcija. Narocito ako ste nju zavrsili posle trogodisnje skole kao i ja pa ne mozete staviti high school. U pitanju su Vise skole elektro, tehnickog, masinskog smera koje su trajale 2,5 godina, i dosta ih je upisalo posle 3 godine srednje skole.

ikac89 31.10.2013 14:07

Svestan sam da sam pogrešio što sam stavio Vocational school, i da je bolje bilo da sam stavio University degree, ali šta je tu je. Bitno mi je samo da ne budem automatski diskvalifikovan samom prijavom, a na intervjuu ću lako da dokažem nivo obrazovanja.

Sandra05 31.10.2013 19:24

Treba mi jedna pomoc, koliko vidim, kada pisem poslednji stepen obrazovanja, ne postoji Visa skola, tj bar ne znam kako je njima to prevedeno, cini mi se da ima srednja skola, neki kursevi pa univerzitet... a moja beogradska poslovna skola nije nista od toga :no:.. Pomoc?

cape011 31.10.2013 19:44

A čoveče božji......
pa pogledaj prethodnu stranu, dal je moguće da se javljate i pitate totalno ista pitanja a samo da klikneš jednom mišem na broj 7 i videćes iste te odgovore.

Nemoj da se ljutiš ali zamisli sad neko opet da ti objašnjava

Djordje001 31.10.2013 19:52

izvinjavam se jel se prijava popunjava na engleskom ili na srpskom i dali moze link gde da se prijavim tacno od lutrije link i kako se salje ?

Sandra05 31.10.2013 19:55

Citat:

Prvobitno poslao korisnik cape011 (Poruka 41931)
A čoveče božji......
pa pogledaj prethodnu stranu, dal je moguće da se javljate i pitate totalno ista pitanja a samo da klikneš jednom mišem na broj 7 i videćes iste te odgovore.

Nemoj da se ljutiš ali zamisli sad neko opet da ti objašnjava

Upravu si, ali tek kada sam poslala pitanje procitala sam prethodne postove. Izvinjavam se na tome. Hvala u svakom slucaju :;D:

vuxanne 31.10.2013 21:51

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ikac89 (Poruka 41922)
Svestan sam da sam pogrešio što sam stavio Vocational school, i da je bolje bilo da sam stavio University degree, ali šta je tu je. Bitno mi je samo da ne budem automatski diskvalifikovan samom prijavom, a na intervjuu ću lako da dokažem nivo obrazovanja.

Vocational ti je ili high school ili associate degree tako da obe su ok. Ja mislis da se dzabe frkises. Gore je da stavis University degree a da nemas B.S. Bolje da se downgrade-ujes nego da se unapredjujes...

loreley 31.10.2013 22:13

Vuxanne, nase sadasnje visoke skole (od kako je uvedena Bolonja) traju 3 godine i izdaju uglavnom bachelor diplome, a Ikac ima to i on jeste university degree.

Stare vise skole (po sistemu pre Bolonje), koje su trajale 2 godine, uglavnom nisu bachelor (zahtevalo bi ekvivalenciju da se utvrdi tacan stepen) i tu je sigurnije staviti nizi stepen. Kod Ikca ne, on jeste university degree.

Ali svakako za GC nije problem sto je stavio nizi stepen. No za neke druge stvari ne bi trebalo da se daungrejduje, nema razloga za to.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 13:46.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.