![]() |
Citat:
Pa znas kako obicne B.S. studije masinstva su ti npr vise priblizne prve 3 godine masinstvu kod nas gde su predmeti opsti - tipa mehanike, fluidi, termo, i ostali. A ono sto je kod nas na zadnje 2 godine - ono vise specijalistickije - kod njih je drugacije - obicno je na poslediplomskim to dalje produbljivanje jednog smera. Njihov B.S. je univerzalniji, mozes da radis i termo, i fluide, i procese, i dizajn i sta god sa tim B.S. ME. Oni takodje ovde imaju podelu na Engineering i Technology koja je nesto drugacija nego kod nas. Ja big rekla da je Mechanical Engineering (ME) kod njihe vise toplotna, fluidi, mehanika i sl. a Mechanical Engineering Technology (MET) vise proizvodno masinstvo i mala automatizacija. Procesno inzenjerstvo ovde cesto moze i da spada u rang ne samo masinstva vec i Chemical Engineering ali bolje se poslovi traze sa pretragom za "Process Engineer" a ne da probavas sa "Mechanical Engineer" samo. |
Citat:
Evo ti link za pretragu 19,079 MS and PhD programa na 2240 univerziteta (zavisi koja te oblast zanima): Search 19,079 Master's and PhD programs at 2,240 US universities Primer: A za kolegu masinca, evo Boston Univerzitet koji mislim da ima njveci broj internacionalnih studenata: klikni ovde idi na "Support" pa "Type of Financial Support" pa ces da vidis da li imaju stipendije za asistente. 44 % su RA (research assistant), 20 % su TA (teaching assistant) A sto se tice terminologije u Americi: - Faculty - ovde ti znaci ne fakultet nego zaposleni na fakultetu - School ili College - na srpskom skola je cesto naziv School of Engineering = College of Engineering ili School of Liberal Arts = College of Liberal Arts sto je u srpskoj terminologiji skup vise fakulteta u jednoj organizacionoj jedinici. - Department of ________ (sta god) - ono sto bi kod nas bio pojedinacni fakultet ili insitut Mene su placali da radim svoje poslediplomske studije. Isto kao sto su i u Srbiji - bila sam asistent (ovde sam imala nazive "Graduate Research Assistant", "Graduate Teaching Assistant", "Graduate Instructor" i "Graduate Fellow" - kako koje godine, sve u zavisnosti od metode finansiranja i sta sam radila). Samo sto u Americi se vodi da radis 20 sati nedeljno (ako si na F1 vizi, za one sa zelenom kartom mislim da smeju i vise da rade - nisam sigurna), oni ti pokriju troskove skolarine i plus dobijes mesecnu stipendiju. Imas jako mnogo takvih univerziteta u Americi. Zavisi u kojoj drzavi zivis... Evo ti vise o tome kako se finansiraju studije poslediplomcima u Americi: Sve sto ste oduvek zeleli da znate o studijama u Americi a niste smeli da pitate: Finansije Kada budete popunjavali prijavu verovatno cete primetiti da u jednom delu traze od vas da im prilozite potvrdu o finansijama u kojoj im dokazujete da imate nekih 30,000 $ koliko ce vam trebati godisnje dok ste tamo (skolarina+zivot). Postedecu vas padanja u nesvest i reci da to nije problem. Fora je u tome da vecina katedri nudi neku vrstu finansijske pomoci. Kazem vecina jer mnogi privatni univerziteti i oni drzavni koji su najprestizniji znaju da ce bez obzira na sve uvek imati studenata koji ce se slomiti da budu primljeni i biti spremni da plate skolarinu i sami se izdrzavaju. Ostali fakulteti (katedre) u zavisnosti od toga koliki im je budzet nude neku od sledecih finansijskih pomoci: 1.) TA (teaching assinstantship) - to je posao asistenta i to je najverovatnije da cete dobiti ako trazite. Kada ste asistent, znaci zaposleni na univerzitetu, skolarinu automatski ne placate, a u isto vreme dobijate i platu od koje se izdrzavate. 2.) RA (research assistantship) - to je posao asistenta nekom profesoru gde mu pomazete u njegovom istrazivanju i to je super jer u principu sami odaberete profesora i onda u isto vreme i radite to sto volite, ucite, sticete iskustvo, a jos ste i placeni za to. Medjutim, obicno je mala verovatnoca da cete to dobiti u prvoj godini posto niko od tih profesora jos uvek ne zna koliko ste sposobni a ni vi mozda sami jos uvek ne znate s kim biste voleli da radite. 3.) fellowship - to je stipendija. Znaci ne placate skolarinu, dobijate svakog meseca pare od kojih se izdrzavate a ne morate nista sem svojih studija i onoga sto zelite da radite. Postoje dva nacina da dobijete stipendiju- ako zasluzite, tj. ako budu impresionirani vasim rezultatima na testovima i prosekom, ili ako jednostavno zele da vas prime ali vec imaju suvise asistenata (ili mozda imaju mesta za asistente ali vase znanje engleskog nije dovoljno dobro da bi vas pustili da drzite vezbe njihovim studentima) i onih koji predaju i onih koji rade sa profesorima. 4.) tuition waiver - ovo je nagora varijanta finansijske pomoci posto obuhvata samo to da ne morate da platite skolarinu a za zivot (stan, racuni, klopa, knjige...) morate sami da se snadjete. Znaci, kad budete popunjavali prijavu popunite deo gde vas pitaju da li vam treba finansijska pomoc i rangirajte bas ovako ponudjene opcije, a uz onaj papir gde vam traze dokaz da imate 30,000$ nakacite jos jedan papir na kom im lepo napisite da je finansijska situacija u Srbiji takva i takva i da vi ako ne dobijete neku finansijsku pomoc ni necete moci da dodjete i to bi trebalo da resi stvar. No, dobro je da i pored te izjave koju cete nakaciti prvo kontaktirate nekog od njih ko je zaduzen za kontakte sa potencijalnim studentima i njemu objasnite situaciju. Kad se radi o finansijama jako bitan faktor jer razlika izmedju zivota u malim i velikim gradovima. Dok veci gradovi, metropole, pruzaju zanimljiviji kulturni i nocni zivot, stanovati u njima je veoma tesko sto se tice finansijske strane jer i najruznija, najmanja soba koju mozete da iznajmite kosta vise nego citav dvosoban (napomena: kad se ovde kaze dvosoban misli se na dve spavace sobe, posto se dnevna soba podrazumeva) stan u nekom manjem univerzitetskom mestu. To ne bi bio problem da plata koju vam nude u velikim mestima naspram malih mesta proporcionalno raste, ali na zalost nije tako. S te strane, iako su neki od najboljih univerziteta smesteni bas u najvecim gradovima, tom izboru treba prici pazljivo bas iz ovog razloga. |
Da li neko mozda ima neke informacije, ili josh bolje iskustva, kako stoje stvari kod priznavanja diplome Tehnolosko metalurskog fakulteta iz Beograda (TMF)? U pitanju je odsek chemical engineering. Chuo sam da je jako teshko ako ne i nemoguce za posao? Unapred hvala.
|
Citat:
Samo nemoj da stavljas u rezime kad si rodjen, sliku, jel si u braku i slicne podatke koji su ubicajeni za rezimee na nasim prostorima. Probaj da pronadjes kakav format ovde koriste. klikni ovde za AFS Ovde ti je da se registrujes kao novi korisnik Placa se ali vredi da uspostavis kontakte jer poslodavci cesto pretrazuju ovo i mogu da te kontaktiraju. Mene su kontaktirale tri livnice a da se nisam ni prijavljivala. Jedna u Cikagu a druge dve isto na Midwest-u. Oni organizuju svake godine negde na jesen ogromnu konferenciju u Drake Hotelu u Cikagu gde dodje masa kompanija i trazi kandidate. Moje iskustvo je da ovi americki studenti ne zude nesto preterano da rade u livnicama i da posla ima. To nije bas neko radno mesto iz snova mnogim ljudima a dobro placaju. Ako imas fakultet neces raditi na proizvodnoj traci nego u kancelariji za kompjuterom. Ja sam bas moje studente vodila u jednu livnicu i niko izgleda nema zelju da radi u nekoj kad zavrsi. Tako da moj licni utisak je da ima posla u livnicama ako ti to odgovara. A za samo priznavanje diploma - ako napises u rezimeu sta si po zanimanju i objasnis u propratnom pismu, dostavis prevod ispita - nece te niko ni pitati za nostrifikaciju. Bar ja mislim. Cula sam od mnogih ljudi iz AFS-a da cene ljude obrazovane u istocnoj Evropi obrazovane vezano za metalurgiju. Ovde livenje najcesce imaju samo kao deo predmeta, ne kao posebno i mnogi rade to na poslediplomskim. Neki od vodecih strucnjaka u toj oblasti su iz naseg dela sveta, tipa Rumuni i sl. |
Hvala puno na iscrpnom odgovoru :1072:, medjutim ja sa metalurgijom imam jako malo veze. Moj smer je hemijsko inzenjerstvo :sleeping:, i po prirodi smera najprirodnija odrednica bi bila neka hemijska industrija, energetika (nafta itd.), farmacija i tako to.
|
Citat:
A u livnicama imaju zaposlene hemicare koji se staraju da je hemijski sastav legura sto liju odgovarajuci i prate procese. Ovdasnje livnice su totalno automatizovane, SCADA-e i cuda. A pominjem ti ih ne kao idealan posao nego kao sektor za koji mi se cini da ima problema da nadje ljudi. Sto bi rekli Idoli "Plamene zore, bude me iz sna, la la la la". Ali opet kazem, pare su pare, mozda bolje to nego kasa u Walmart-u. A sto se nafte tice - gde drugo nego u Teksas. Srecno! |
U pravu si, hemijski inzenjeri su stvarno nesto sto, sto bi rekla jedna domaca reklama, 'u sve (se) mesa'. :D To je i dobro i loshe. Voleo bih da nadjem bilo kakav posao - da je u struci, nemam nishta protiv metalurgije. Krecem put Chicago-a krajem marta, pa shta mi Bog da. :bravo:
Znachi sveukupno mislish da mi nije potrebno posebno doshkolovavanje/nostrifikacija? |
Citat:
A ako stvarno hoce neki papir da ti izvri evaluaciju, google-aj "foreign degree evaluation usa" i vidi imas razlicite sajtove sa razlicitim cenama. Evo ti primer jednog cenovnika klikni Moja dipl.ing iz Srbije se ovde racuna kao M.S. (master diploma). I imam drugaricu iz Rusije kojoj su isto uradili ekvivalenciju preko agencije i isto je petogodisnja inzenjerska diploma prevedena u njihov master. Upisala je sa njom doktorske studije. |
Citat:
Pazi kod nas studije traju 10 semestara, znachi pet godina. Ima nekih 34 ispita. Ja sam dobio titulu 'diplomirani inzenjer tehnologije' , ali fakticki je jednostavnije reci hemijski inzenjer. Sada po novom programu dobijaja se master diploma, koja je kao izjednachena sa 'diplomiranim', ali ne predstavlja magistraturu, shto je ustvari master u USA ako sam dobro shvatio. |
Citat:
dipl.ing = graduated engineer Cim radis diplomski to se racuna u thesis ili directed project kako nekad kazu za zavrsni radu u M.Eng. Za B.S. oni imaju samo zavrsni grupni projekat u poslednjem, osmom semestru. |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 07:17. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.