![]() |
d$d, od prvog do zadnjeg slova se slazem sa tobom..
To o cemu ti pricas jesu bitne stvari za nas koji tek dolazimo.... od placanaj osiguranja, vozackog, auta do prvog posla. Ja bih volio da mogu doci sa vise novca, i da mogu izdrzati par mjeseci ako ne nadjem odmah psoao, ali to jednostvno sa ovdasnjim primanjima i troskovima nije moguce. Pogotovo sto i prije nego sto krenemo u USA, moramo platiti 4000 $ (nas je dvoje)..a zamisli kako je porodicama koje jos imaju djecu. Pored ovoga trebas imati jos 5000$, za prvih dva tri mjeseca.. Zbog toga sto nemamo tolike kolicine novca, valjda moramo biti optimisti... Inace bi se ukakali u gace i ne bi ni krenuli za USA.. Bar mi je drago da smo spustili malo loptu.. i krenuli ponovo normalnu diskusiju..:) |
dreamers,
nije to nista! cekaj brale dok krenes da kupujes kola ili nekretnine, i to sve regularno od autorizovanih dilera i real-estate agenata sa licencama, koje zakon "obavezuje" da ti kazu "istinu" o vozilu, ili kucu....e tu da otvoris ne cetvoro nego desetoro ociju! znaci iako su oni kao "obavezni" po zakonu da ti ukazu na sve probleme u vezi toga sto kupujes, ti jednostavno ne mozes, i ne smes NIKOME da verujes, nego sve moras sam da proveravas, znaci ako se radi o kolima, narucujes carfax report da vidis da vozilo nije slucajno bilo u saobracajki, da li mu je clean title, koja mu je originalna miljaza i da li ima nekih drugih problema, a za kucu moras da unajmis title company da vidis ima li nekih problema sa nekrentinom, na primer nekakv lien, zbog koga ako se slucajno zeznes i kupis kucu sa tim, posle neces vise moci da je prodas....iznenadio bi se koliko se cesto desava upravo to, da agent prikaze sve super, sve je sto se kaze hunky-dory, a pravu istinu saznas tek kasnije ako si neoprezan. u toj zemlji pre svega morate znati svoja prava, i mogucnosti da se zastitite. |
Citat:
|
Drugarice i drugovi, i ja bih se nadovezao na prethodna izlaganja.
Sto se tice samog foruma, ja mogu reci da je meni svojevremeno posluzio kao izvor jako korisnih informacija -ovdje dolazi mjesto na kome se najiskrenije zahvaljujem Srdjevicu, Zani, Landu, XEGu i drugim znanim i neznanim herojima forumaskog rada- i kao mjestio na kome mogu procitati iz prve ruke utiske ljudi koji su vec tamo i tako stvoriti neku sliku o zivotu useljenika u SAD. U svemu tome, ono sto me je stvarno odusevilo je to sto je vecina ljudi koja se ovdje pojavljuje krajnje dobronamjerna, i tu ukljucujem i one koji vaze za optimiste kao i one druge :naughty:. Sto se tice mog odlaska (nadam se da ce do njega i doci), draga i ja citavu ovu avanturu vidimo kao sansu koja se iznenada ukazala i koju bi bilo zaista steta propustiti. Nemamo apsolutno nikakvih iluzija o tome sta nas tamo ceka, ali probacemo. Vazno je ucestvovati :suure:. Na kraju krajeva, ako nam bude baaas lose ili dodjemo u baaas losem momentu, naravno da cemo se vratiti. Ovo nije situacija u kakvoj su bili ljudi za vrijeme ratova ovdje kod nas, kad su odlazili ne znajuci gdje idu, ali znajuci da nece moci da se vrate. Mi ostavljamo i roditelje, i prijatelje a i nesto malo imovine gdje se uvijek mozemo vratiti, a i nase diplome i prethodno radno iskustvo nam (valjda!) nece ponistiti pri preuzimanju GC. Osim toga, gospodja Gringo, buduci da ima stalni posao, ce za pocetak uzeti godinu dana neplacenog tako da je back-up spreman ali ostaje ono: He who dares- wins! |
@gringo - jesi siguran da se po zakonu moze dobiti godina dana neplacenog?
To bi bilo super.. ako moze. To Vam je dobar plan.. poz |
Citat:
Npr. otplata cca 200$/mj uz pocek otplate od 6mj, a kojeg bi lakse otplacivali iz USA? Znam da je to dodatni i suludi trosak, ali cisto da imate novca za prvu ruku dok se ne snadjete. |
Citat:
|
Vidim da ovde neki ljudi pogresno shvataju savete/sugestije :-( Nije cilj ovde nikome da vas pokoleba ili ubedi da ne dolazite. Treba doci...tu govora nema. Ko sto sam napomenuo, svakome je ovde drugacija sreca i iskustvo...i ko zna...mozda nadjes dobar posao za 2 dana..sve je moguce. Medjutim, po meni je najbolja taktika spremiti se za najgore... Sa D$D se u potpunosti slazem, necete vi ovde kada stignete...ali bas niko...razmisljati o doskolovavanju i sl. stvarima. To mozda kasnije...definitivno ne odmah. Takodje, se iz ovih postova dalo zakljuciti da pozna jesen i zima nisu najbolje doba za dolazak i da ih treba izbegavati. Ovo je mozda i najbolji savet ovde. Mozda najbolji savet koji sam imao kada sam dolazio ovde, jeste od prethodnog gazde koji je ziveo 10 godina u Kanadi, ali je dosta obitavao i u USA. Ako imas decu...porodicu i zelis da se osecas sigurno, da si zdravstveno osiguran itd....onda idi u neku zapadno evropsku drzavu, ili u Kanadu.....ali ako hoces da zaradis ozbiljne pare, amerika je neprikosnovena. Delimicno je u pravu, i upravo zato je ovaj sistem toliko surov. E sada, nama je tako-kako je...dobili smo zelenu kartu i ne mozemo mnogo tu da biramo...dobili smo sansu ovde, ne u francuskoj, holandiji i sl. Generalno, bio sam u Kanadi 2 nedelje poslom i neke stvari mi se nisu svidele (ogromni porezi, nemas alkohola u prodavnicama....itd). Ipak mi je USA nekako slobodnija zemlja, ali zato se ovde covek manje oseca sigurnim....i zato je tako tesko na pocetku. Kada si ti ovde 5-10 godina, a pri tom si nesto postigao (lep posao i lepu ustedjevinu)....onda je skroz druga prica. Onda mozemo raspravljati o kulturi i sl. stvarima....na pocetku pak nikoga to toliko ne interesuje, interesuje ga samo da nadje posao i zadrzi isti dok se vremena ne promene, dok se neskuci i dok ne napravi neku ustedjevinu. Barem je meni tako.
Landlord je spominjao koliko para nosi i sl. Samo da vam kazem jednu stvar, ako u zivotu niste usli u prazan stan (ja bar nisam, ovo mi je bio prvi put). Trebace vam blizu 1000$ dok taj stan ne profunkcionise (da mozete da kuvate ko svet, brisete prasinu, imate net, brisete wc solju, kantu za smece, neku vrstu kreveta, stolicu i sto...ma sto sitnica o kojima covek ni ne razmislja koliko mu znacel). |
D$D mislim da si upravo dao jednu sasvim realnu procenu/sliku. Sigurno da oni koji su otisli pre 5-6-7 godina mogu dosta da nam pomognu, ali razlikuje se situacija onda i danas. Takodje se svi mi razlikujemo, neko je fakultetski obrazovan, ima radno iskustvo (samim tim i neke radne navike), a neki tek treba da ih stvore, sto ce svakako biti mnooogo za.ebano, ali he who dares wins, ne?! Ko ocekuje samo bajku i lepe momente, vara se... Ali zivot nije zivot ako sve ide kako treba, treba mnogo da se gilja da bi jednog dana ziveo koliko-toliko normalno...
|
Citat:
Plus ti treba za dva do tri mjeseca oko 5000$ - sto ti kazes i jos da opremis stan.. na to sam totalno zaboravio.. pa jos plus da kupis auto.. Na pocetku zaista jako puno novaca je potrebno a ja pitam.. odakle nama balkancima toliko? Zar mi je toliko potreban ovaj lijevi bubreg? pitanje koje sebi u zaddnje vrijeme postavljam..:) |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 11:32. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.