ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vaša strana (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Pomoc, savet, sugestija bilo sta!!!!!!!!!!! (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=347)

landlord 09.02.2009 08:44

d$d, od prvog do zadnjeg slova se slazem sa tobom..

To o cemu ti pricas jesu bitne stvari za nas koji tek dolazimo.... od placanaj osiguranja, vozackog, auta do prvog posla.
Ja bih volio da mogu doci sa vise novca, i da mogu izdrzati par mjeseci ako ne nadjem odmah psoao, ali to jednostvno sa ovdasnjim primanjima i troskovima nije moguce. Pogotovo sto i prije nego sto krenemo u USA, moramo platiti 4000 $ (nas je dvoje)..a zamisli kako je porodicama koje jos imaju djecu.
Pored ovoga trebas imati jos 5000$, za prvih dva tri mjeseca..

Zbog toga sto nemamo tolike kolicine novca, valjda moramo biti optimisti...
Inace bi se ukakali u gace i ne bi ni krenuli za USA..

Bar mi je drago da smo spustili malo loptu.. i krenuli ponovo normalnu diskusiju..:)

ex-usa 09.02.2009 10:00

dreamers,

nije to nista! cekaj brale dok krenes da kupujes kola ili nekretnine, i to sve regularno od autorizovanih dilera i real-estate agenata sa licencama, koje zakon "obavezuje" da ti kazu "istinu" o vozilu, ili kucu....e tu da otvoris ne cetvoro nego desetoro ociju! znaci iako su oni kao "obavezni" po zakonu da ti ukazu na sve probleme u vezi toga sto kupujes, ti jednostavno ne mozes, i ne smes NIKOME da verujes, nego sve moras sam da proveravas, znaci ako se radi o kolima, narucujes carfax report da vidis da vozilo nije slucajno bilo u saobracajki, da li mu je clean title, koja mu je originalna miljaza i da li ima nekih drugih problema, a za kucu moras da unajmis title company da vidis ima li nekih problema sa nekrentinom, na primer nekakv lien, zbog koga ako se slucajno zeznes i kupis kucu sa tim, posle neces vise moci da je prodas....iznenadio bi se koliko se cesto desava upravo to, da agent prikaze sve super, sve je sto se kaze hunky-dory, a pravu istinu saznas tek kasnije ako si neoprezan. u toj zemlji pre svega morate znati svoja prava, i mogucnosti da se zastitite.

ex-usa 09.02.2009 10:05

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 7400)

iskreno, i bolje je da ne donosis velike kolicine novca. cak i ako ih imas. ostavi ih kod kuce, lako ces se po njih vratiti. to je moj savet. to ce ti dati realniju sliku, a ne simulaciju zivota u Americi. po meni je jedna od najglupljih stvari koju novi emigranti mogu da urade je da prodaju svoj stan u zemlji iz koje dolaze, i krenu sa tom lovom grlom u jagode. znaci podji sa nekom manjom kintom....za 1-2 ljudi i 5,000 je dosta....a ne sad donositi desetine i stotine hiljada dolara/evra jer ne znas ni gde ides, ni sta te ceka, a pare se jako lako i brzo potrose......i kao sto vec rekoh uzasno tesko zarade, a jos teze ustede.

Gringo 09.02.2009 10:31

Drugarice i drugovi, i ja bih se nadovezao na prethodna izlaganja.

Sto se tice samog foruma, ja mogu reci da je meni svojevremeno posluzio kao izvor jako korisnih informacija -ovdje dolazi mjesto na kome se najiskrenije zahvaljujem Srdjevicu, Zani, Landu, XEGu i drugim znanim i neznanim herojima forumaskog rada- i kao mjestio na kome mogu procitati iz prve ruke utiske ljudi koji su vec tamo i tako stvoriti neku sliku o zivotu useljenika u SAD. U svemu tome, ono sto me je stvarno odusevilo je to sto je vecina ljudi koja se ovdje pojavljuje krajnje dobronamjerna, i tu ukljucujem i one koji vaze za optimiste kao i one druge :naughty:.

Sto se tice mog odlaska (nadam se da ce do njega i doci), draga i ja citavu ovu avanturu vidimo kao sansu koja se iznenada ukazala i koju bi bilo zaista steta propustiti. Nemamo apsolutno nikakvih iluzija o tome sta nas tamo ceka, ali probacemo. Vazno je ucestvovati :suure:. Na kraju krajeva, ako nam bude baaas lose ili dodjemo u baaas losem momentu, naravno da cemo se vratiti. Ovo nije situacija u kakvoj su bili ljudi za vrijeme ratova ovdje kod nas, kad su odlazili ne znajuci gdje idu, ali znajuci da nece moci da se vrate. Mi ostavljamo i roditelje, i prijatelje a i nesto malo imovine gdje se uvijek mozemo vratiti, a i nase diplome i prethodno radno iskustvo nam (valjda!) nece ponistiti pri preuzimanju GC. Osim toga, gospodja Gringo, buduci da ima stalni posao, ce za pocetak uzeti godinu dana neplacenog tako da je back-up spreman ali ostaje ono: He who dares- wins!

landlord 09.02.2009 11:06

@gringo - jesi siguran da se po zakonu moze dobiti godina dana neplacenog?
To bi bilo super.. ako moze. To Vam je dobar plan..

poz

beresmed 09.02.2009 11:54

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 7400)
d$d, od prvog do zadnjeg slova se slazem sa tobom..

To o cemu ti pricas jesu bitne stvari za nas koji tek dolazimo.... od placanaj osiguranja, vozackog, auta do prvog posla.
Ja bih volio da mogu doci sa vise novca, i da mogu izdrzati par mjeseci ako ne nadjem odmah psoao, ali to jednostvno sa ovdasnjim primanjima i troskovima nije moguce. Pogotovo sto i prije nego sto krenemo u USA, moramo platiti 4000 $ (nas je dvoje)..a zamisli kako je porodicama koje jos imaju djecu.
Pored ovoga trebas imati jos 5000$, za prvih dva tri mjeseca..

Bar mi je drago da smo spustili malo loptu.. i krenuli ponovo normalnu diskusiju..:)

Jeste li razmisljali o tome da podignete kakav manji kredit od cca 7000€?
Npr. otplata cca 200$/mj uz pocek otplate od 6mj, a kojeg bi lakse otplacivali iz USA?
Znam da je to dodatni i suludi trosak, ali cisto da imate novca za prvu ruku dok se ne snadjete.

Gringo 09.02.2009 13:29

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 7404)
@gringo - jesi siguran da se po zakonu moze dobiti godina dana neplacenog?
To bi bilo super.. ako moze. To Vam je dobar plan..

poz

Da budem iskren, nisam se nesto udubljivao u Zakon o radu (pretpostavljam da je njime to regulisano) u administrativnoj jedinici u kojoj zivim :-), ali znam za nekoliko slucajeva takve prakse u posljednjih par godina, medju kojima je i jedan momak koji je takodje otisao vani uzeo neplaceno, a njegovo radno mjesto se u medjuvremenu popunjava angazmanom ljudi na odedjeno vrijeme.

dreamerns 09.02.2009 16:31

Vidim da ovde neki ljudi pogresno shvataju savete/sugestije :-( Nije cilj ovde nikome da vas pokoleba ili ubedi da ne dolazite. Treba doci...tu govora nema. Ko sto sam napomenuo, svakome je ovde drugacija sreca i iskustvo...i ko zna...mozda nadjes dobar posao za 2 dana..sve je moguce. Medjutim, po meni je najbolja taktika spremiti se za najgore... Sa D$D se u potpunosti slazem, necete vi ovde kada stignete...ali bas niko...razmisljati o doskolovavanju i sl. stvarima. To mozda kasnije...definitivno ne odmah. Takodje, se iz ovih postova dalo zakljuciti da pozna jesen i zima nisu najbolje doba za dolazak i da ih treba izbegavati. Ovo je mozda i najbolji savet ovde. Mozda najbolji savet koji sam imao kada sam dolazio ovde, jeste od prethodnog gazde koji je ziveo 10 godina u Kanadi, ali je dosta obitavao i u USA. Ako imas decu...porodicu i zelis da se osecas sigurno, da si zdravstveno osiguran itd....onda idi u neku zapadno evropsku drzavu, ili u Kanadu.....ali ako hoces da zaradis ozbiljne pare, amerika je neprikosnovena. Delimicno je u pravu, i upravo zato je ovaj sistem toliko surov. E sada, nama je tako-kako je...dobili smo zelenu kartu i ne mozemo mnogo tu da biramo...dobili smo sansu ovde, ne u francuskoj, holandiji i sl. Generalno, bio sam u Kanadi 2 nedelje poslom i neke stvari mi se nisu svidele (ogromni porezi, nemas alkohola u prodavnicama....itd). Ipak mi je USA nekako slobodnija zemlja, ali zato se ovde covek manje oseca sigurnim....i zato je tako tesko na pocetku. Kada si ti ovde 5-10 godina, a pri tom si nesto postigao (lep posao i lepu ustedjevinu)....onda je skroz druga prica. Onda mozemo raspravljati o kulturi i sl. stvarima....na pocetku pak nikoga to toliko ne interesuje, interesuje ga samo da nadje posao i zadrzi isti dok se vremena ne promene, dok se neskuci i dok ne napravi neku ustedjevinu. Barem je meni tako.

Landlord je spominjao koliko para nosi i sl. Samo da vam kazem jednu stvar, ako u zivotu niste usli u prazan stan (ja bar nisam, ovo mi je bio prvi put). Trebace vam blizu 1000$ dok taj stan ne profunkcionise (da mozete da kuvate ko svet, brisete prasinu, imate net, brisete wc solju, kantu za smece, neku vrstu kreveta, stolicu i sto...ma sto sitnica o kojima covek ni ne razmislja koliko mu znacel).

wrath:of:the:lich:king 09.02.2009 16:39

D$D mislim da si upravo dao jednu sasvim realnu procenu/sliku. Sigurno da oni koji su otisli pre 5-6-7 godina mogu dosta da nam pomognu, ali razlikuje se situacija onda i danas. Takodje se svi mi razlikujemo, neko je fakultetski obrazovan, ima radno iskustvo (samim tim i neke radne navike), a neki tek treba da ih stvore, sto ce svakako biti mnooogo za.ebano, ali he who dares wins, ne?! Ko ocekuje samo bajku i lepe momente, vara se... Ali zivot nije zivot ako sve ide kako treba, treba mnogo da se gilja da bi jednog dana ziveo koliko-toliko normalno...

landlord 09.02.2009 16:40

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 7416)

Landlord je spominjao koliko para nosi i sl. Samo da vam kazem jednu stvar, ako u zivotu niste usli u prazan stan (ja bar nisam, ovo mi je bio prvi put). Trebace vam blizu 1000$ dok taj stan ne profunkcionise (da mozete da kuvate ko svet, brisete prasinu, imate net, brisete wc solju, kantu za smece, neku vrstu kreveta, stolicu i sto...ma sto sitnica o kojima covek ni ne razmislja koliko mu znacel).

Ma ne ja sam rekao koliko za dvoje treba para a da ne dodju do aerodroma.. to je 4000 $ (karte, viza i sl.)
Plus ti treba za dva do tri mjeseca oko 5000$ - sto ti kazes i jos da opremis stan.. na to sam totalno zaboravio.. pa jos plus da kupis auto..
Na pocetku zaista jako puno novaca je potrebno a ja pitam.. odakle nama balkancima toliko? Zar mi je toliko potreban ovaj lijevi bubreg? pitanje koje sebi u zaddnje vrijeme postavljam..:)

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 11:32.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.