![]() |
draga v777,
kako sada izgeda sve u dalekom svetu? da li si se snasla i sta sada radis?kolike su plate i da li se oseca recesija o kojoj ovde svi pricaju, kao sada je tamo mnogo sve skuplje i teze se dolazi do posla u odnosu na neku godinu pre. da li si ti smestena kod nekih prijatelja i kako se krece cena stanova tamo kada se iznajmljuju? mene konkretno interesuje chicago, tamo imam rodjaka, za pocetak...ja sam zavrsila ekonomski faks, kakve su sanse da se tamo nadje posao npr. u banci i da li treba da se nesto polaze dodatno, pri zaposlenju?kako ljudi koji imaju gc mogu da apliciraju za neki kredit npr. za skolovanje dece? da li postoji neka varijanta da deca rade i studiraju, i sami od toga placaju neki koledz? veliki pozdrav svima, neka se neko javi ko dobije prvi koverat???? pozdrav,v777 |
Cao Jelenche,
posto imas puno pitanja, ali ne znam bas najbolje koliko si ti stara, koliko su ti velika deca i sve to, onda cu nekako da pokusam da odgovorim, izvini ako ne bude bas dovoljno konkretno...Evo ovako: ne znam kako kome, ali meni je u dalekom svetu puno boje nego sto mi je bilo u nasoj zemlji, pogotovo sto sam ja zivela i u drugim zemljama, ne samo u nasoj, te mogu da napravim paralelu s nekim drugim zemljama. Koliko sam se snasla i to je pitanje, mislim da sam jos uvek u procesu da se snadjem bolje,(pogotovo kad zavrsim USA skolu i skupim mnogo vise USA radnog iskustva), ali opet je mnogo bolje nego u nasoj zemlji, to je sigurno. Kolike su plate: opet zavisi sta radis, gde radis i koliko radis, pocinjes od minimalca obicno, ili nekog malo veceg iznosa, ali to je pocetak, dok se ne prikupi USA iskustvo...Recesija je svida u svetu, tako i ovde, i ljudi koji ovde zive mnogo duze godina, ili su rodjeni ovde, kazu da je sada mnogo teze za posao nego ranije, da jeste sve skuplje, ali da su vidjali da je ovde bilo i mnogo gore u jednom trenutku, a onda se okrene pa je opet super. Moras da imas u vidu da, kad se kaze da se radi o recesiji, misli se na poredjenje ekonomske situacije u ovoj zemlji ranije i sada....za nas koji dolazimo iz nase zemlje, u USA sa trenutnom recesijom, treba da bude mnogo lakse da podnesemo tu recesiju, nego domacima ovde, jer mi znamo odlicno kakva je ekonomska situacija u nasoj zemlji....Znaci, za recesiju se ne brini...plus dok ti dodjes, proci ce jos nekoliko meseci, a dotle ce ovde sigurno biti jos boje, obzirom i na predstojece izbore ovde.... Stanovi: ja sam bila u Houstonu, TX, sada sam u Indijanapolisu, IN i mogu ti reci da je ovde dosta jeftinije nego u Houstonu. Sto se tice cene stanova u Chichagu, znam da je skuplje nego ovde...predlog sajtova za stanove je: www.rent.com, http://www.appartmants.com/, mozes da pogledas i craiglistu....sve zavisi koliko veliki stan hoces, u kom delu grada..... Ekonomski faks: ako ides na dalje skolovanje, treba ti evalucaija (nostrifikacija) faksa ili akreditovane institucije da vidis gde si sa svojom skolom i sta treba dalje da radis (sve se to odradjuje preko faksa kad jednom odlucis gde hoces dalje da nastavis skolu)...Ne znam koje radno iskustvo imas, ali sto se tice rada u banci, moze da pomogne ako si radila u banci, ako ne, traze za ulaznu poziciju u banci (teller), tj. blagajnik - to ti je ulazna pozicija za banku, da imas customer service experience, tj. da imas prethodno radno iskustvo u radu s ljudima, te da imas cash handling experience - da si radila s novcem direktno...to ti dodju kao must - obavezne stavke za prijavu za banku....nije bitno koji faks imas, ali se mnogo gleda USA radno iskustvo...ja sam zavrsila Pravni, ali nisam imala usa experience, te sam radila kao cashier u velikom supermarketu, time sam stekla i usa working experience i cash handling i customer service.....Pri zaposlenju se polazu npr. neki dodatni testovi, zavisno od mesta gde ides da radis, ali to ti dodje kao trening, te posle kao neki test...nije to problem....za banku se obicno ide na vise krugova intervjua, ali imas test kao opste sposobnosti vezan s nekim matematickim problemima....ti sa ekonomskim faksom, taj test imas da polozis zatvorenih ociju....ma ne brini se nista....samo da dodjes, te posle krenes s jednim poslom, pocnes da skupljas USA iskustvo, ako ti se posao ne svidja, nadjes drugi, prvi ostavis...te tako dok ne dodje ono sto ti se svidja i dobro je placeno....Napomena za sve nase koji dolaze s ne znam kojim skolama i s ne znam kojim radnim iskustvom: iz mog licnog iskustva, nije vazno koliko skole imas (jer to nije USA skola, znaci moras da ides dalje), nije vazno ni koliko godina radnog iskustva imas iz tvoje zemlje (moze da bude interesantno, ali ne mnogo odlucujuce, cisto da imas za resume), da bi bilo gde usao da radis, moras da krenes od ulazne pozicije...npr. ti imas ekonomski faks (iz Srbije) i ko zna koliko godina radnog iskustva (npr. u banci), te sa tim kvalifikacijama mozes da budes i branch manager (direktor filijale npr.) - a ovde svaka banka ima miliardu filijala, i svaki state ima neke svoje banke....ALI da bi usao u banku (nas primer), moras da udjes tj. da se prijavis za poziciju teller - sto bi kod nas bilo nesto kao blagajnik (za koju se trazi da imas srednju skolu zavrsenu, ali trebas da imas, kao sto sam napomenula, cash handling experience, customer service experience..) Ovde sam vidjala decu od 15,16,17 godina koji su radila kao part-time kasiri, ili po restoranima...i sticali iskustvo koje banka trazi...i isli u srednju skolu...ali oni onda mogu da uskoce sa 18 u banku kao telleri, zavrsavaju college, university, master..npr u finance sectoru, za svo to vreme rade u banci, pomeraju se na vise u organizacionoj strukturi,(nije vazno da li rade full time ili part time...cesce su part time, ukoliko moraju da idu na predavanja...) da ne pominjem da vecina banaka zeli i da plati deo skolovanja svojih radnika....te onda nije cudo kad sa svojim 25 postanu branch manageri sa mozda i 10 godina radnog iskustva.....malo drugacija situacija nego sa nasim edukacionim i radnim iskustvom...ali ok... Kredit za skolovanje dece: ovo mi nije jasno....koliko su velika deca i koja je to skola u pitanju koja treba kredit....izvini ako ne mogu da te skopcam najbolje....po pravilu, kredit mozes da uzmes od banke, ali banka ima visoku kamatu....za skolovanje generalno, moze da se aplicira za stipendije, drzavne kredite....(taj deo mi je poznat sto se tice npr. poslediplomskim studija) ali ne znam da li ti ovde mislis na to ili ne....Varijanta da deca rade i studiraju postoji, ali posto su skole skupe, ne verujem bas da ce moci samo od posla da se plati cela skola (moze da bude kombinacija rada i neke stipendije i ako nije dovoljno da se uzme npr. drzavni kredit koji ima najnizi % kamate...a isplacuje se tek kad se zavrsi skola....) Izvini ako nisam bas najkonkretnija bila, mozes ponovo da me pitas, ali konkretnije, mozes i preko milosha da uzmes moj email pa da mi pises private....kako god ti odgovara....nadam se da sam bar malo pomogla.... Podvlacim i pozivam i druge ljde koji su u USA mnogo duze nego ja da iznesu svoja misljenja, ja sam svega nekoliko meseci ovde.....u svakom slucaju, nije vazno kolika je recesija, samo dodjite, bice vam sigurno mnogo bolje.... Pozddrav! |
V777,
Ako mozes pusti mi tvoj mail na cinderella1.man@gmail.com. Pitao bih te za par saveta u vezi odlaska u USA. Hvala unapred, Pozdrav :-) |
OK.
Pozdrav! |
Cindarella, nesto ti nije u redu s ovom email adresom, komp mi je vratio kao nepostojecu, ajd pogledaj sta je u pitanju ili posalji neku drugu.
Pozdrav! |
V777,
Cudi me da imas problem sa adresom,dobro sam upisao. Pisacu ja tebi.Pitacu Priku za tvoju adresu. :-) Vazi? Pozdrav! |
v777 ne znam kako da stupim u kontakt sa tobom na private mail
milosh ima i moj, pa mi se ti javi ako znas kako hvala na informacijama |
Za cinderella man i jelenche: Milosh mi je pustio vase mejlove, ja sam vam poslala pozdrav poruku, nadam se da ste primili, te se mozemo dopisivati i private sada.....
Puno pozdrava! |
Za V777: Sve je to tako kao sto si navela, to je i najbrzi proces, upoznat sam sa njim naravno, ali brak smo ostavili jos malo po strani cisto da vidimo kako ce ovaj proces sa GCL ici jer nemam sta da izgubim, a i zbog odredjenih privatnih razloga.U svakom slucaju i to je jedna od opcija, koja ce doci bas u krajnjem slucaju.Pozdrav i tebi, a posebno hvala za pomoganje sa informacijama! Svako dobro i puno srece na svim poljima u USA!
|
Izvinjenje za dupli post zaredom, ali vidim da ste pitali za koverte.
Na par stranih foruma je izasla informacija da su poceli sa slanjem, javili su se ljudi koji su dobili, za sada samo Juzna Amerika i Australija. Krajnji rok do kada mozete da je ocekujete je Jun. Pozdrav, srecno i da vas sve obraduje postar! :) |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 14:01. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.