ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Intervju (interview) - Ambasada (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Intervjui - 2014 (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1322)

ncitkovic 15.05.2014 18:20

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ZliZec (Poruka 45920)
Evo i našeg iskustva sa jučerašnjeg intervjua. Prvo što bih naglasio je da se naoružate strpljenjem, jer je prošlo skoro celo jedno radno vreme u čekanju! U 8.30 smo smo imali zakazano, bili tamo oko 8.15. Bilo je nekih dvadesetak, trideset ljudi za turističke vize. Čekanje do 8.45, kada smo ušli. Na ulazu pokazujete neki dokument (pasoš, ličnu kartu), zbog identifikacije, jednom jako ljubaznom gospodinu. Da naglasim da je kompletno osoblje vrlo prijatno i profesionalno. Ono što nas je iznenadilo je da su nas upamtili već posle prvog prolaska kontrole i da su nam se kasnije obraćali kao da smo tu svakog dana, a prošlo im je bar 200 ljudi juče, po mojoj proceni. Nakon pokazivanja jednog od pomenutih dokumenata ulazite u prvu prostoriju, gde prolazite kroz metal detektor i ide kontrola svega što nosite, nešto slično kao na aerodromu. Da napomenem da nosite sa sobom od elektronskih uređaja samo neophodno, jer ćete sve morati da ostavite na ulazu. Ja sam imao neku fleš memoriju, privezak od alarma na ključevima od kola, mobilni telefon... Sve ostaje kod njih i dobijate broj sa kojim to podižete kada izlazite. Nakon kontrole nastavljate kroz dvorište ambasade do druge zgrade gde ćete provesti ostatak dana. Sledi šalter gde dobijate štampan broj na jednom parčetu papira....I čekate...Do kraja dana čekate i pratite displej da se vaša cifra pojavi na njemu. Taj broj vam daje jedan gospodin koji je priča za sebe. Nas je tokom celog dana tretirao kao da smo kućni prijatelji. Pretpostavljam da tako sa svima postupa, jer mu je to posao, ali kamo sreće da su naši službenici barem upola ljubazni i profesionalni kao on. Čovek je stvarno legenda i uvek je tu ako vam bilo šta treba. Sledi čekanje od nekih sat vremena, pa idete u neku prostoriju pod rednim brojem 10. Od 1 do 9 su šalteri i ta jedna, poslednja, u kojoj predajete dokumenta i u kojoj će biti i intervju. Tu ostavljate dokumenta i imate razgovor na srpskom koji je skoro identičan samom intervjuu. Pitanja tipa gde idete, kod koga, koliko puta ste aplicirali itd. Nama konkretno je vratio ja mislim polovinu papira i dokumenata, koji su verovatno nepotrebni. Ono što je zadržao su koverte sa lekarskog, originali i kopije izvoda iz matične knjige rodjenih i venčanih, samo originale iz suda i policije, original i kopiju suprugine diplome (pošto je ona izvučena) i pasoše sa kopijama prve strane. Da, još po dve fotografije je uzeo prvo, tako da i to treba. Iste kakve ste slali u Kentaki sa dokumentima. Ovo ostalo kao da nije ni gledao. Pod ostalo mislim na moju diplomu sa kopijom, kopije iz suda i policije za oboje, štampan mail od brata (pozivno pismo), suprugin stari pasoš (pošto je nov bio star svega petnaestak dana, pa smo nosili i stari za svaki slučaj) i one papire o vakcinama koje dobijete na lekarskom. Ovo što sam nabrojao izgleda da i ne treba! Opet čekanje od oko sat vremena, pa plaćanje taksi za vize od 660$ za dvoje. Mi smo imali dolare i sve je prošlo bez problema, a može i u dinarima. Pošto nismo imali sat, jer smo telefone ostavili na ulazu, ne znam tačno koliko je bilo sati kad smo izašli, između 11 i 11.30. rekli su nam da će intervju biti najverovatnije u 13.30. Pauza od dva sata i stigli smo oko 13.15 ponovo ispred ambasade. Tu ispred je bilo, da ne preteram pedesetak mladih ljudi, ja mislim studenata, i kasnije su stalno dolazili i dolazili, pretpostavljem kako su imali zakazano. Ponovo ista precedura na ulazu sa obezbeđenjem, nov broj i pogađate? Čekanje od sat vremena, možda i više :no: Da smo bar imali telefone pa bi valjda lakše podneli. Meni je baš teško palo to sedenje u prazno, valjda što sam bio baš umoran i neispavan od ranijih obaveza. To se videlo u toj meri da su nas na izlazu iz ambasade, kada smo išli na pauzu, ljudi iz obezbeđenja pitali zašto smo toliko smrknuti. Kao šta vam je, pa idete u Ameriku, osmeh na lice... Dalje, prvo prozivka na neki šalter 8 gde su nam uzeli taj papir sa brojem, pa ubrzo i odlazak na još jedan šalter gde nam je čovek koji govori na engleskom uzeo otiske svih deset prstiju. Ako vam se znoje ruke, kao mojoj supruzi, dobijete neki gel da namažete jagodice :da: Sledi čekanje od oko pola sata i napokon intervju! Ponovo prostorija sa brojem 10. Sedite nasuprot osobe sa kojom razgovarate, a između staklo i pult kroz koji razmenjujete papirologiju. Ne znam da li je bio konzul ili vicekonzul, ali u svakom slučaju jedna fina i veoma prijatna osoba. Sed čovek sa sedim brkovima ili bradom, nisam baš najbolje zapamtio lik. Vratio nam je original diplome i izvode iz matične i knjige venčanih. Razgovor je bio na engleskom i nije ni pitao na kom jeziku želimo da razgovaramo, ali koliko sam shvatio razume i srpski. Pitao nas je naizmenično prvo imena, pa koliko imamo godina. Onda je pitao suprugu koju školu je završila, pa i mene to isto. Zatim da li radimo negde, gde i kod koga planiramo da idemo i šta planiramo da radimo kad odemo tamo. Ništa specijalno, neka osnovna pitanja. Na kraju nam je rekao da su nam vize odobrene i dao nam jedan savet. Da idemo u Njujork, jer po njegovim rečima svakako treba videti taj grad, ali da, pošto smo oboje školovani, ozbiljno razmislimo i o nekim drugim delovima SAD. Mislim da je nabrojao Teksas, Severnu i Južnu Dakotu i još nekih par država. Reče da je Njujork jako skup i da bismo lakše našli posao i generalno se lakše snašli u tim nabrojanim regijama, pogotovo ja, pošto sam inženjer. Tako nas je savetovao. Rekao je da sačekamo da nam se osoblje obrati sa informacijama o podizanju viziranih pasoša. Opet čekanje od oko 40min. i pozivaju nas na šalter da nam kažu da dodjemo sutra oko 15h po pasoše. Izašli smo oko 16h iz ambasade i to je bilo to. Još bih dodao je stvarno sve ovo oko razgovora u ambasadi formalnost, ali ipak dobro vodite računa da tačno i precizno popunite papire koje šaljete u Kentaki i da u ambasadi na razgovoru odgovorite na pitaja precizno i samo istinu. Neki ljudi koji su sa nama čekali su imali fine komplikacije i odlaganje viziranja samo zbog ne slaganja nekih datuma oko završetka školovanja.
Malo sam odužio ovo pisanje i nije baš sređen tekst, ali sam se trudio da što detaljnije objasnim proceduru i ceo taj dan intervjua. Ako se setim još nečega bitnog, napisaću... Juče sam bio preumoran, ali danas ćemo malo da zalijemo vize i neki novi, nadam se dobar, početak :beer:

Primjer kakve su komplikacije bile kod ne salganja oko zavrsetka datuma skolovanja? je kome bilo odbijeno? Ja kad sam ispunjavala dokumente nisam znala tocno mjesec pa sam otprilike napisala 12 mj iako je na diplomi drukcije.

LAV Sk 15.05.2014 18:30

Evo konacno sam dobio mail i promenjen status sa zakazanim untervju 24.07. u ambasadu u Skopje pa najverovatno cemo se veceras malo :beer:

sonny_crockett 15.05.2014 19:06

Meni je 08.07. u Beogradu. Veceras ce biti potop :)

nina-venus 15.05.2014 19:07

@NCitkovic,vi ste toliko pismeni i imate tako savrsen tok misli i izrazavanja da za vas nema zime gde god da se nadjete.Odavno nisam procitala jasnije sastavljen tekst na srpskom jeziku.Gramatika bez greske.

ncitkovic 15.05.2014 19:19

Zanima me ,posto je @ZliZec napisao da su ljudi imali komplikacije kod ne slaganja datuma oko skolovanja, jel imao itko problema ako je na papirima za kcc napisao drugaciji datum (mjesec) zavrsetka skolovanja nego sto pise na diplomi? Hvala unaprijed.

pedjolino 15.05.2014 19:49

Promenjen status zakazan intervju u Beogradu 15.07 vece sa razlogom za ladno pivo uzdravlje...

ZliZec 15.05.2014 21:01

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ncitkovic (Poruka 46131)
Primjer kakve su komplikacije bile kod ne salganja oko zavrsetka datuma skolovanja? je kome bilo odbijeno? Ja kad sam ispunjavala dokumente nisam znala tocno mjesec pa sam otprilike napisala 12 mj iako je na diplomi drukcije.

Ljudi su imali intervju isti dan kao i mi. Nisam siguran šta je tačno bio problem, znam samo da je nešto oko datuma završetka školovanja. Da li su pogrešno upisali datume ili je nešto drugo, ne znam. Ono što znam je da nisu odbijeni, nego su im tražili da dopune dokumentaciju tj. da donesu svedočanstva srednje i osnovne škole, odnosno ne oboje nego samo muž koji je izvučen.

alek 19.05.2014 09:22

eve i kaj nas promena na status intervju zakazano za 29.07 vo ambasadata vo skopje

macodlak 20.05.2014 21:35

Imam pitanje za one koji su sve završili u BIH!!! Koji su troškovi pojedinačno, znači viza, ljekarski takse i šta već ima???

PozZ

sonny_crockett 21.05.2014 08:57

Sto se tice izvoda iz maticne knjige rodjenih, da li on treba da bude internacionalni, dvojezicni ili obican (na srpskom)? Posto sam video da ima da se bira koji od ta tri da se naruci online.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 14:24.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.