![]() |
USA or GERMANY
Pozdravljam drustvo !
Treba mi vasa pomoc oko odlucivanja gde ziveti pogotovo pomoc onih koji su vec napolju u USA. Naime izvucen sam za daljnje procesiranje i broj mi je 24???. Poslao sam papire sto sam prije mogao i sada sam na cekanju. Bio sam u USA sa h2b vizom 6 meseci i stvarno je bilo super i stekao sam prijatelje bas prave amere koji su i bili kod mene u Subotici ove godine. Oni ce mi biti garancija jako su sretni zbog nas i cekaju nas oberucke itd itd.Ali naravno green card jos nije zagarantovan ! Ozenjen sam imamo sina koji je 5 god i zena je trenutno u 6-om mesecu trudnoce. Eletro-monter sam po struci sa 12 god iskustva. E sad druga strana ! U medjuvremenu sam dobio madjarski pasos tako da mogu raditi i ziveti u EU. Plan je bio da nadjem neki bilo kakav posao u germany i odem da ustekam kintu radi sto lakseg iseljenja u USA. Roditelji su mi radili u Nemackoj 70-ih god tako da znaju jezik sto se za mene ne moze reci a ni za moju porodicu. Otac i je otisao u Nemacku prije 2 nedelje i naso posao sebi i meni kao elektro monteri u jednoj veoma ozbiljnoj i jakoj firmi. Sa druge strane rodbina koju imamo tamo na veliko iznenadjenje svih veoma zeli da pomogne itd. Sve se dobro namesta za nas u Nemackoj ! Izvinite sto vas smaram ali sve ovo sam napisao da bi dobili neki uvid u moju situaciju. Googlao sam o svemu da gde je bolje ziveti jer naravno svi mi ocemo da emigriramo zarad boljeg zivota.Neke stvari su bolje tamo neke bolje u germany jednostavno neznam da odlucim. Da nemam Madjarski pasos tu ne bi bilo dileme i da cale nije nasao ovako dobar posao ali ovako verujte mi poludecu. Kao da mi se dvojca macuju u glavi. Jedan kaze usa a drugi germany. Molim vas verovatno ima ljudi koji su vise upuceni od mene u ekonomiju i buducnost tih drzava i iz iskustva onih koji tamo zive pomozite da odlucim. Glupo zvuci ali stvarno mi treba pomoc oko odluke ! Hvala unapred ! |
Uvek je bilo škakljivo odlučiti umesto nekoga. Ne mogu da kažem šta bih ja uradio u tom slučaju, jer igram lutriju zbog odlaska u USA.
Ali, nije da nisam razmišljao o drugim evropskim gradovima i državama. Finska, ne znam finski. Švedska, ne znam švedski. Nemačka, slabo divanim, ali razumem. Kako god okrenem, ne bih mogao da uspem u nekoj grani (bilo to muzika, umetnost...) koja radi sa ljudima, ako ne znam jezik zemlje. Tako da sam davno odlučio da je to definitivno USA. Sad, šta sam rekao, da li sam pomogao, nem' pojma, ali sam rekao ono što sam mislio :D Srećno, i dobro izvagaj šta TEBI i TVOJOJ porodici će najviše odgovarati. |
Germany
ja ne znam kako je u Americi,ali zivim u Nemackoj i moje misljenje je da dodjes ovde ako imas papire..jer ovde ako si papiroloski sredjen,jedino ti preostaje da radis sve je regulisano,postena zemlja,posteni ljudi mislim na svabe..pogotovo sto imas malu decu,to je super prilika za njihovo odrastanje...dosta se radi ali se zna zasta,po meni jedna divna zemlja,opustena,kulturna...a sto se tice familije,ne verujem da ce iko da te pogleda kad dodjes,svi su oni fini jer verovano misle da nema sanse da se sredis papiroloski,a kad budes doso okrenuce ti ledja..jos ako si bolji od njih,to sigurno nece moci da podnesu...ovde treba izbegavati nase ljude jer toliko su iskompleksirani da svi glume svabe...mozda su tvoji drugaciji,ja sam iz jednog primitivnog vlaskog kraja,gde svako svakog prijavljuje..strasno i to je jedini razlog zasto,sam se prijavila na lutriju..jer sa njima nema zivota...po meni je mnogo bolja Nemacka,a sto se tice jezika ja i moj muz pricamo engleski,sreca svi ga znaju tako da ti nemacki i ne treba...:;D:
|
:grin:Ne bi ni ja znao sta da radim da sam na tvom mestu veruj mi, a bio sam u jako slicnoj situaciji, kada sam morao da odlucim izmedju dve najvece zivotne zelje, veruj mi da znam kakv je haos u glavi, ja sam cak i plakao od muke :grin:.
Ono sto sam hteo da ti kazem, ako ti je zelja za jednom i za drugom stanom ista, tj ako nemas preferencije koje bi vise zeleo, trebalo bi da uradis najprostiju stvar koja barem meni pomaze. Stavis lepo sve na papir, ali svega cega se mozes setiti. Za i protiv. gde imas vise tu idi. Jedino moze da ispadne problem ako su jednaki rezultati. Ako te brine to sto si visok broj, veruj mi da ne treba. Tvoj broj jos spada u normalan opseg. Ako realno razmisljas, tebi bi trebalo da odustanu 4000 ljudi sto i nije tako puno. da si 30000 mozda bi i bilo tesno.Samo pogledajte do koliko broja dodje svake godine sa podelom viza. A u drugoj temi sam cak i stavio podatke koliko viza ostaje nepodeljeno svake godine. A vi se bojite da necete doci na red. Dobro, treba ostaviti par procenata za ne daj boze, nikad se ne zna...ali ja verujem da cete doci na red. Svakako sa ovim ne zelim da te ubedjujem u to da sigurno prolazis, samo kazem ono sto ja mislim. Iako moje misljenje nije toliko relevantno, barem ne sa realne tacke gledista, jer nisam ziveo ni u jednoj zemlji do sada, moj brat jeste plus sto sam polu nemac, iako nemam njihovo drzavljanstvo :grin:. Mene ipak vise privlaci zapad. Ali da bilo kojim slucajem ne dobijem americku vizu, i ja cu da uzmem madjarski pasos i da idem u beli svet tj Evropu :) Ali iskren savet jedan. Nemoj puno da se oslanjas na stvari koju ti ostali kazu gde treba da ides. Svako ce da ti kaze svoju stranu, koja tebi ne mora da bude dobra. Svako ce hvaliti mesto gde je. Onaj ko zivi u Deutschland ce reci da je tamo najbolje, a onaj ko zivi u United States ce reci da je iapk tu bolje. A jako je dobra stvar sto imas pomoci i sa jedne i sa druge strane, to ti je veliki plus... Sad bi jos nesto dodao ali necu :grin: |
Citat:
na tvom mestu bih ucio vec neke reci na nemackom |
Ono sto ti trazis je da mi presudimo u tvojoj neodlucnosti. Njemacka ili Amerika pa to je bar lako. Ako ti se ne ide u Ameriku, a znaces ako ti se ide, onda idi u Njemacku. Nigdje nema bez rada dobrog zivota tako da sam siguran da ces da uspijes gdje god se odlucis samo je pitanje koliko nesto zelis.
Sretno!!! |
Tata nasao posao i sebi i tebi. Odlicno.
Imam nesto osjecaj da nas lozis ali ajd neka bude. Ja bih otisao u Njemacku poceo raditi taj posao koji mi je tata nasao, ali ne bih odustajao od zelene karte. S obzirom da ti ej broj 23000 neces na red doci bar do marta, aprila.. do tada ces vidjeti kako ces se snaci na poslu i kako ces reagovati na Njemacku. Sretno. |
Citat:
|
Citat:
Potvrđeno Aj sad u švabiju na šljaku :grin: Vidi šta ti kaže otac koliko se plaća taj posao pa se preračunaj... "Molim vas verovatno ima ljudi koji su vise upuceni od mene u ekonomiju i buducnost tih drzava i iz iskustva onih koji tamo zive pomozite da odlucim." Ovo je sjajno, ekonomija Nemačke je u PLUSU u sred ove krize i to popriličnom to možeš da vidiš na netu.... Ako Nemačka propadne (hahahaha) propašće ceo svet. To mogu da budu lagane turbulencije koje neće uticati mnogo na njih i koje će da se prevale na ove banana republike (klasičan primer Srbija) u regionu i drugim delovima sveta. Ma slično važi i za USA malo krize, frke, panike ali brzo to prođe.... U Mađarsku nikako oni su odavno bankrotirali, sreća njihova što im EU upumpava pare.... Dogovori se ti sa ženom :;D: Pozdrav |
Podrzavam ono sto su ti i ostali preporucili, pravac Njemacka, vidi kako ide, ako je ok onda ostani tu i nastavi sa radom, jer sto neko rece drugacije je u Njemackoj nego u USA, bar zbog toga sto mozes da iznajmis stan bez onih peripetija o kreditnoj istoriji i slicno. A opet ako ti se ne svidi onda mozes lagano u martu na razgovor za vizu pa preko bare
|
Citat:
|
Drustvo ja danas krecem u Germany ! U ponedeljak se moram javiti na posao !
Juce sam razgovarao sa Starim i malo se smestaj iskomplikovao ali nadam se resice se ! Znate sada sam isti kao onaj lik iz fazona kada ode lik kod lekara i kaze : Doktore imam problem.Kazite sta vas muci rece lekar. pa znate neodlucan sam u zadnje vreme ................. ili mozda nisam ? Mozete mi molim vas pojasniti za iznajmljivanje stana i credit history u usa ? Gledajte da sam sam sa zenom nema tu dileme usa 100% ali ja jos malo pa dvoje male dece. Hvala bogu ovaj stariji nije bolesljiv ali neznam kakvo ce biti ovo novo celjade. To jako skupo zdravstvo me muci naj vise. A mislim da sam i nostalgican . U svakom slucaju videcemo tamo u martu. Za sada verujte mi vec se smejem sam sebi toliko su izjednacene strane u mojoj glavi da recimo cim se nesto desi kao na primer juce za smestaj i matori nervozan odmah prevagne zelja za usa a onda kad se malo smirim onda se izjednace i u momentima povede germany hahaha. |
Nema sta da razmisljas. Nemacka naravno. Free skolovanje, velike beneficije za decu (obdanista i slicno), medicnisko free i jos dosta stvari. Ne moze da se poredi sa USA za nekog ko ima decu.
|
Moj brat od strica zivi u Nemackoj. Placa detetu 60 evra vrtic, kao kod nas a sa njihovim primanjima. Svake godine zimi dolazi 3 nedelje a leti 4-5 nedelja na odmor. Ko ce ti u Srbiji dati 5 nedelja odmor?! Ide redovno na more, auto promeni svake 3-5 godina, hrani se i oblaci sta god pozelii, i radi 40 sati nedeljno. Kada mi prica o nekim drugim ljudima koji su tamo a poznajem ih ista prica i kod njih, normalan zivot. Nemacka i Amerika nikad nece propasti i njihovi gradjani ce imati dostajanstven zivot. Sve ostale price o propasti nemaca i amerikanaca su suplje price nas balkanaca koji cekamo da bez rada imamo bolji zivot i uz to radujemo se tudjoj propasti i bavimo se visokom politikom. Sta sam hteo reci?! Gde god da odes od te dve zemlje bice ti bolje nego ovde, i zato bezi sto pre u Nemacku pa iz Nemacke vagaj sta ces dalje.
|
Citat:
I sam razmisljam o slicnoj promeni za 3.5 godine (obaveze ovde, drzavljanstvo, itd). |
Ja imam malo iskustvo zivljenja/boravljenja u Nemackoj tri meseca (Minhen) i to je jedno savrsenstvo. Ako ikad budem imao prilike, sigurno cu se vratiti u taj grad.
Svakako ces probati za koji dan i sam ces videti. Nisi naveo gde ides, ali valjda ides u bivsu Zapadnu Nemacku. Verovao ili ne razlika nije bas zanemarljiva izmedju istocne i zapadne, mada je i istocna za nas pojam :) Uglavnom odes, probas, svidja ti se ostajes, ne svidja ti se - amerika. |
Citat:
|
Pa ovako sa moje tacke gledista bice,ako odes za Ameriku posle nekog vremena ces reci ma trebao sam ja za Nemacku a ako prvo odes u Nemacku isto tako ces reci posle izvesnog vremena ma zeznuo sam se trebao sam ja za Ameriku,tako ce se desiti po meni 95 %.
Ovako,ja sam nesto kratko radio u Nemackoj,mislim da zato sto si vec ozenjen i imas dete je bolja Nemacka,prvo tu ti je i porodica da ti pomogne,drugo mozes za Srbiju kolima za nekih 12 sati,odnosno zavisi gde stanujes.Sredjeno je,imace posla,dosta se gradi Nemacka,velika je. Posto pises da si elektro monter mislim da bi mogao da imas oko 15 eur po satu,sad mozda + - 3 eura. Vikend neradis tako da imaces vremena za porodicu. Najvise ce te nervirati sto ne znas nemacki jezik,za godinu dana ces ga savladati ako se budes trudio. Sve u svemu bices u Nemackoj i radices a razmisljaces o Americi i obrnuto. Ovako sad,posto vec imas Madjarski pasos bas te briga,mozes da probas u Americi kako izgleda na nekoliko meseci i da ispunis sebi hir a uvek mozes za Nemacku i ne samo Nemacku nego i celu evropu,jer sa Madjarskim pasosem mozes raditi svuda. Pozz druze |
Cuo sam da je procedura za dobijanje madjarskog pasosa malo komplikovanija nego pre, u smislu da se treba znati barem sporazumeti na madjarskom?
Imam na osnovu cega da dobijem pasos ali madjarski ne znam ni beknuti. :==D: |
Citat:
|
Citat:
Deda je nedavno dobio madjarske papire preko njegovog caleta (pokojnog), tako da mislim da necu morati polagati te ispite iz istorije i jezika, ne? (nije radio nikakve testove) U tom slucaju da li moram ipak da znam madjarski, tj. da li cu morati pricati sa njima u ambasadi na nekom intervju-u ili kako to vec ide? |
Citat:
Ispravite me ako grešim, ali ja mislim da je poznavanje tečnog Mađarskog jezika obavezno. A evo nekih od interesantnih linkova: Uvođenje obaveze poznavanja jezika Novosti - Mađarski Pasoš Vesti - Mađarski Pasoš |
Evo malo statistike za one koji vole to, ovde je opisano sve i svašta, pa možda tu nađeš neki interesantan podatak koji može da presudi.
US - statistika Germany - statistika E sad lično što se mene tiče: Amerika je No.1 izbor, jednostavno zato što mislim da može da pruži više i to u svim životnim sferama, mislim da taj osećaj slobode u Americi ne može da se poredi ni sa jednim drugim (da li je tako u praksi, pa videćemo ;) ), a i jezik je neuporedivo bolji i lepši nego Nemačkog, međutim ako ne bude ništa od GC ima da me Nemačka vidi :) a jezik ćemo naučiti. |
Citat:
Én, (tvoje ime) fogadom, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. A Magyar Köztársaságnak hő állampolgára leszek, Alkotmányát és törvényeit tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom.” Kako ces to da procitas, bilo bi zanimljivo cuti... :1060: :grin: |
|
Uslov za Madjarsko drzavljanstvo je da ti je neko rodjen na teritoriji vojvodine prije 1920 godine. Znaci bilo ko Prababa, Pradeda i sve jedno sa cije strane dali sa majcine ili oceve ! Tu granu treba dokazati papiroloski znaci smrtovnice ili izvodi iz knjige rodjenih i tako a moze i iz crkve ako ne postoji drugi dokaz o postojanju te osobe !I naravno znanje osnovnog vida komunikacije na madjarskom. Treba prikupiti sve papire i predati na konzulat u Subotici jer su oni vec iskusni sa tim svarima ! Ako prihvate papire to je to ceka se jedno 6 meseci pa te pozovu na zakletvu i kraj. Posle toga mozes pristupiti izradi pasosa koji traje jos jedno mesec dana !
|
I da kazao sam ranije da mi je zena trudna e pa nije vise rodio se mali Mateo i ja sam trenutno kuci na godisnjem. Dobio sam 3 nedelje placenog godisnjeg od svaba ! inace za sada sam jako zadovoljan u nemackoj cak sto vise kao sto mnogi kazu i ovde na forumu a i van njega za porodicnog coveka sa malom decom je bolji izbor Nemacka ali jos je rano da kazem bilo sta jer jos green card nije siguran. To ocu da vas pitam d mi kaze neko ja imam 11 godina kontinualnog skolovanja od 86-te do 97-e i posle sam 2006-te zavrsio 4-ti stepen vanredno za elektro-tehnicara. To je u stvari univerzitet za strucno osposobljavanje odraslih osoba i imam diplomu. ja sam sve to naveo u papirima sto sam poslao ! Dali ce to priznati ? Jer znam da treba min-12 god skolovanja. I ako neko ne prodje dali to jave ili samo obaveste one koji idu na intervju ?
|
Meni je USA definitivno izbor i to iz razloga što je to imigrantska zemlja. Ima svih i svakakvih i to odasvud i svi imaju (relativno) iste šanse u životu. Imam utisak da ćemo u Nemačkoj uvek biti gradjani drugog reda, dođoši...Oni imaju svoju nemačku kulturu, nemački način života, dok je američka kombinacija svega i svačega.
|
Slazem se sa zvercicom,oni jesu sila,ekonomski stabilni,jaki,ma sve u superlativima....ali bas takvo stanje dovelo ih je do toga da druge gledaju kroz naocale koje trostruko umanjuju vrijednost,karakter,rad,bas sve sto nije zuto i njemacko. Zatim njihov jezik svojstven samo njima,izgovor koji u originalu rijetko ko moze savladati a da nije Njemac. Njihova tradicija,kultura,nekako su sve to postavili kao nedostizno ausländerima. Amerika sa druge strane nudi svima jednaakost,pa koliko smo samo puta vidjeli doktore nauka u bilo kojoj oblasti da su Japanci,Indijci,Arapi. Koliko je samo nasih ljudi uspjesnih gore... Ne znm,ja sam na Balkanu i dalje,ali kroz ono sto slusam i vidim moj izbor bez premca bila Amerika,nekako mi se cini vise zemljom jednakih
|
Sa ekonomskog gledista:
Njemacka je socijalisticka zemlja, koja pruza vise sigurnosti tj. zdravstveno, penzisko, siguran posao itd. Ali sa druge strane ne moze se napredovati tako brzo kao u Americi. Amerika ne pruza te sigurnosti, ali sa druge strane mozes postici mnogo vise u kracem vremenu i tvoja net plata je veca. Naravno brze se penje ali brzo i pada . Sa socijalnog/kulturnog gledista. Amerika je zemlja imigranata, koja je vec navikla da prima razlicite ljude i razlicite nacije i zbog toga su mnogo tolerantiji i razumljiviji. Njima je cak interesanto da se druze sa ljudima koji su drugaciji od njih. Sa druge strane, Njemacka je zemlja Njemaca, sa svojom specificnom kulturom i nacinom zivota. Oni su vise zatvoreni prema strancima nego Amerikanci. Obije zemlje su dobre, samo svaka na svoj nacin. Ti treba da odlucis prema kakvom nacinu zivota vise naginjes. |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 06:24. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.