![]() |
Posedovanje nekretnine u Srbiji i GC
Ne mogu da se setim da li je o ovome bilo priče, ali interesuje me sledeće: imam nekretninu koju planiram da prodam i na netu sam negde našla da bih je trebala prodati pre nego uđem u USA, jer ako to uradim nakon ulaska plaćam porez američkoj vladi od 50%. Da li je to tačno i da li neko ima slična iskustva?
|
Delimicno tacno, platices svoju redovnu tax rate ali to nikako ne moze da bude 50%. Tax is due bez obzira da li si prebacila pare ovde ili ne, jer treba da se prijavi kao income. Mozes da oduzmes od dugovanja iznos koji je placen Srbiji.
Mozes i da precutis, to ce mnogi isto da te savetuju. Mozes da to uradis i onda ne znam, mozes da imas zbog toga probleme kasnije a mozda i neces. U te vrste "mutljavina" se ne razumem. Moja imovina preko je prijavljena IRS (pisala sam o tim pravilima onomad). Kad sredim jos neke stvari i to novo ce da bude prijavljeno. Ako i kad prodam, platicu porez i onima i ovima. Mozda sam ja luda, ali lepo spavam i ne treba mi advokat na retainer :grin: |
Citat:
nadam se da se salis, zar stvarno mislis da trebas da platis taxu Americi ako ti prodas svoju kucu koja nema ama bas nikakve veze sa ovom drzavom? Naravno pozovi sutra IRS i pitaj .da li ja trebam da platim taxu u US ako prodam svoju kucu ,odgovor ce biti naravno da trebas da platis niko ovde pare ne odbija posebno IRS. nemoj da poklanjas i da zuris u prodaji svoje kuce na silu zbog nekog clanka procitanog sa IRS saita. Ti nisi rodjena u USA pa da imas takve obaveze prema ovoj zemlji. |
Citat:
|
Meni samo treba tačna informacija pa da na osnovu toga vidim šta ću i kako i sa koje strane da se čuvam. Ako ćemo zaista biti u obavezi da platimo porez, možda je bolje da vlasništvo nad nekretninom prenesem na nekog dok sam još ovde ili slično.
Ja razumem Zanu i ljude poput nje koji bi radije platili gde god treba nego da ih boli glava. To je jednostavno stvar izbora, tako se bolje oseća. Da li ću platiti ili ne, dobro ću razmisliti i zavisiće od toga koliko treba da platim naspram mogućnosti IRS da me provale. Jednostavno tako. To što su oni meni dali GC ni jednog trenutka me neće naterati da kažem "Jao hvala vam puno, evo vam pola moje kuće". Ne kažem da ne treba poštovati zakone, naprotiv, biće mi jako drago da živim u zemlji u kojoj postoji red. Ali, dobro ću razmisliti u ovom slučaju i ukoliko ne uspem da prodam kuću pre nego krenemo pokušaću da eventualno prenesem vlasništvo na nekog ili sl. |
Citat:
Ne bih da ulazim u polemiku ali.... prvo ja nisam citirao tebe dao sam odgovor na postavljeno pitanje i ja nemam green card jer sam US citizen. Ja neznam zasto bih ja trebao da joj napisem da proda kucu jos sutra i da plati taxu u USA kad to nije tako. Ja na moj komentar ne stavljam gard kao ti da moram biti u pravu i daleko bilo da se nekom podsmevam na komentar.Sto se mene tice moze da proda kucu jos sutra i sve pare da da Obami ja je necu ubedjivati da to ne uradi ,samo nemora da zuri eto toliko. drugo ne razumem zasto me ovako demantujes sa podsmevanjem? izgleda ironicno i nekulturno jer ja tebe neznam. trece da te podsetim da si isto tako i meni davno dala negativan neobjektivan odgovor za green card da nemam sanse da dobijem nazad pa sam ja ipak dobio i to ne green card nego drzavljanstvo ,tako da nije lepo se podsmevati na tudjim komentarima i misliti da sve znas. Ja sve svoje komentare pisem iz licnog iskustva ne googlam internet da trazim odgovore, a svako kome smetaju moji komentari moze da ih jednostavno i ne cita. Ovde tipkam samo zbog moje dobrote da kolko tolko pruzim ljudima pomoc kome treba ,a mogu i da ne tipkam jer mi se ovde ovo vreme ne placa,situiran sam i ja i familija hvala Bogu. Ali ne volim podsmevanje,to je nekulturno ne odgovaram |
Citat:
Rekla, kazala ima mnogo, ne samo ovde nego uopsteno. Ono sto ja znam je da nikad necu nekom reci nista u duhu koji si ti imao u prethodnom postu, vec cu da odgovorim sa onim sto znam da je zakonski (uz naravno obrazlozenje da nisam advokat). Znam da zvuci neprijateljski sad, ali pokusavati iz Srbije da se "provali" takseni sistem ovde je suludo. Nema potrebe da se ide 10 koraka unapred, nego kad dodje vreme a na osnovu tadasnjih potreba se ili zove IRS ili se plati CPA ako ima potrebe. Odredjeni iznos prihoda iz inostranstva je oslobodjen poreza, da li se novac od prodaje kuce uklapa u to, kako ja sad to da znam? Ili bilo ko na ovom forumu. Uopsteno pitanje, uopsten i odgovor. Tako je bilo i u tvom slucaju (verujem). Moje licno misljenje je da je tamo odakle smo dosli postojao dobar poreski sistem i da ljudi nisu varali niti birali ove sto kradu, mnogo nas ne bi bilo ovde. Zato i reagujem na izjave tipa da li je neko lud ili ne da placa porez Americi. Ovde ima toliko poreskih kredita da nema potrebe da se ima takav stav, a ako u startu postoji bez pokusaja da se nesto odradi kako treba - e to ni meni ni drugim ljudima koji ovde zive nece da donese nista dobro. No... moram da radim pa te stvari na drugoj temi i posle radnog vremena :grin: Sto se tice opaske za BBB, to je upravo zbog polovicnih informacija i nepotpunih podataka: kako sam ja koja je sa drugom kompanijom totalno znala da taj rebate je za easy pay a ti nisi? Potrosaci treba da budu zasticeni, ali u isto vreme imaju i obavezu da se obaveste sta kupuju i pod kojim uslovima. Ne moze drzava da trci za svakim od nas i da proverava da li smo mi razumeli sta kupujemo. Discounting je ovde vrlo uobicajen za easypay, i ta promocija se uopste nije razlikovala od mnogih drugih. Super sto su ti vratili pare, njima se i ne isplati da se ganjaju za te novce - ali zvati BBB za sve sto nam nije po volji je...pa ajde, malo diskutabilno. A i Google nije los u tim situacijima, cak je i pozeljan :grin: Jer, licno iskustvo je jedno, a realno stanje stvari moze da bude sasvim drugo, zar ne? Tako. I pozdravi Milevu :) Z |
@Zana sta god si uzela prije nego si napisala ovaj iznad post, posalji i meni. :) Salim se malo. Nisam razumio ni rijeci, ali izgleda d a se vi poznajete od ranije. :)
A sad back to the topic. Ovo sam nasao uz pomoc googleta: US citizens and resident aliens are taxed on their worldwide income. The gain will be taxed as a long-term capital gain at the 15% tax rate since you owned the property for more than a year. If you lived in the property for at least 24 months in the 5-year period ending on the date of sale, then you could exclude the gain of up to $250,000. The taxes you paid to the other country would qualify you for a foreign tax credit on your US return. Dakle ako si zivjela u kuci bar 24 mjeseca u zadnjih 5 godina prije nego si prodala kucu mogu ti "odvaditi" 250.000, a ako si bila udata i do $500.000. Nadam se za tvoje dobro da vrijednost tvoje kuce ne premasuje ovaj iznos. :) @EDIT: Mozda sam ja ovo nesto i pogresno shvatio. Pogledaj i ovaj link: http://www.askmehelpdesk.com/taxes/d...ad-663311.html |
Citat:
there you go :) o tome pricam! btw, avocado brate, izgleda ima neke cudne moci :bravo: |
Citat:
|
@zvercica edit: naravno stopa poreza odnosi se samo na kapitalni dobitak. Sto u sustini je jeste problem jer su stari ugovori bili koje-kakvi mora i u Srbiji da se plati kapitalni dobitak kad to saberes izadje bas dosta a ima tu jos nekih zezancija uglavnom treba ti dobar tax savetnik u US za sve to jer ima tu mnogo zezancija da li je bio kredit ili nije da li je rentirana nekretnina itd.
Mnogo je lakse odreci se nekretnine u korist recimo roditelja ili tako nesto pa samo da ti poklone novac ili samo da je ta nekretnina bila kuca/stan a ne neki lokal ili poslovni prostor |
Citat:
|
da ili da je poklon samo sto je to sve dok ne dobijes green card. Jednom kad udjes i dobijes green card onda je to to. Opet moras da prodas da bi ti se racunala taxa na gain ali svakako moras prijaviti nekretninu u svom prvom tax returnu cim budes radio.
|
Citat:
Kako je zavrsena prica oko prodaje nekretnine i poreza? Da li je prijavljeno, oporezovano, placeno, ...? |
Citat:
|
Citat:
Oprostite, ali mozete li ovo pojasniti? Da li ovo znaci da mi moramo prodati nekretninu u slucaju da dobijemo GC? Imam nekretninu i ne pada mi na pamet da je prodajem. U slucaju da dobijem GC prije bih stan izdala i ostavila roditeljima novac, pa nek se nadje za ne daj boze, nego da prodam. Nadam se da sam pogresno shvatila. |
Citat:
Moderator |
Nadam se da će neko odgovoriti na moje pitanje, ali uz tačne informacije :;D:
Ako permanent resident nakon četiri meseca u Americi proda nekretninu u Srbiji čija je vrednost ispod 25.000 dolara, a pod uslovom da mu je to tokom poslednje četiri godine bila stalna adresa stanovanja, da li je dužan da plati porez? Iščitala sam prethodne postove i nisam sigurna da li sam dobro razumela - ne mora da se plati porez ako je vrednost nekretnine manja od 250.000 i ako je u pitanju stan u kome je osoba živela pre emigracije? |
Citat:
|
Imovina i ustedjevina treba da se PRIJAVI, ne podleze placanju poreza ukoliko se nekretnina ne proda i/ili dobijete dividende ili isplatu kamate na stednju. Kada je u pitanju prijavljivanje, imovina se prijavljuje IRS-u, a finansijski racuni se prijavljuju drugoj agenciji (Department of Treasury). Prihod se, bez obzira na vrstu, prijavljuje IRS-u. Prijavljivanje je prijavljivanje, ne znaci bilo kakvo placanje - jednostavno prijavljivanje u evidenciju, sto je obaveza na osnovu federalnih zakona.
Sta je podlozno prijavljivanju i kojoj agenciji moze se pogledati ovde. Za placanje poreza pogledati Schedule D i Form 1116 Foreign Tax Credit. Napomena: bez namere da uvredimo clanove koje ne zive i rade u USA, ova i slicne teme nisu lako razumljive ukoliko nemate iskustva sa USA poreskim sistemom. Nacin objasnjavanja poreskog sistema clanovima koji ne zive ovde je Sizifov posao i ulazi u detalje koji su i dalje nerazumljivi strancima, a sasvim logicni ljudima koji zive ovde. Sup.Mod. |
Hvala puno! Nama poreski sistem i dalje deluje komplikovano ali vremenom ćemo naučiti.
|
Citat:
Primer: prodali ste stan za $20,000. Poreska stopa u Srbije je (na primer) 30% za capital gain i vi platite $6,000. Na kraju taksene godine u US vase dugovanje je $6,500. Kada uzmete Credit for Foreign Taxes Paid (Form 1116), vase dugovanje je u stvari $500. Vazno: ne mesati tax credit i tax deduction, koji samo umanjuje osnovicu za porez. Planiran liability primer: muz i zena bez dece ostvare godisnji prihod od $40,000. Na to dodajte $20,000 od prodaje. Nakon standard deduction i ostalih obracuna, godisnja taksa je $8,081. Bazirano na koliko se odbija od svakog pay check-a, treba izracunati optimalane allowances na formi W-4, kako bi se ostvario potreban liability. Za prethodni primer, od obaveze od $8,081, treba da se plati putem plate razlika od $1,581. Za by-monthly isplatu (15-og i poslednjeg dana u mesecu), to je $65 po ceku. To je na formi W-4, married with 4 allowances - 1 za sebe (A), 1 za supruznika (C), 2 dependants (D). Za IL je onda $63.64 federal tax per check. Ovo je gruba kalkulacija. Pogledati: Form W-4, Pay Check Calculator (koriscen za kalkulaciju u gornjem primeru), IRS calculator, IRS Tax Tables. Napomena: poreska pravila za druge vidove inostranih prihoda su drugacija. Sup.Mod. Legal Disclaimer: The information contained on Zelena Lutrija is provided for informational purposes only, and should not be construed as legal and/or financial advice or as an offer to perform legal and/or financial services on any subject matter. The content of this web site contains general information and may not reflect current legal developments or information. The information is not guaranteed to be correct, complete or current. Zelena Lutrija makes no warranty, expressed or implied, about the accuracy or reliability of the information at this website or at any other website to which it is linked. |
Šta se dešava ako je u pitanju nelegalizovana nekretnina? Znači što se tiče države Srbije taj stan ni ne postoji.
|
Citat:
Sup.Mod. |
Nije prodaja nelegalna, samo nekretnina nije legalizovana, kao i gomila drugih nekretnina u Beogradu i Srbiji. Potražiću savet na drugom mestu, hvala u svakom slučaju.
|
Citat:
Ako je neko prodao stan za $20k to nije osnovica za capital gain, osnovica za kapital gain je razlika u ceni. Ako taj neko kupio taj stan za $19k a sad ga prodao za $20k, onda je osnovica $1k. |
Pozdrav svima,
Da li ima nekog ko je prodavao stan pre ili posle aktiviranja GC ko bi podelio iskustva? Citao sam ovu temu i sad sam u velikoj dilemi bolje receno panici da li da prodajem stan pre dolaska koji je sad bas blizu. Nisam bio svestan da moze da bude tema poreza po ulasku u Ameriku. Zanima me ako sam dobro razumeo - ako je u pitanju stan u kom sam ziveo bar dve godine, i takodje bio vlasnik bar dve godine (da li moraju oba ova uslova da budu ispunjena ili samo jedan?) u prethodnih 5 godina, ako ga prodam za manje od 250hiljada dolara odnosno 500hiljada u braku ne placam porez nikakav? Ali svejedno treba da prijavim prodaju i dostavim dokaze o tome? Kako to ide? Plus ovo bi trebalo bi znaci da moram da ga prodam u naredne tri godine da bi bio ispunjen ovaj uslov bar 2 godine zivota u stanu u prethodnih 5? 2 pitanje- ako dakle odem u USA i stan nisam prodao, koliko sam razumeo treba da ga prijavim kao imovinu tamo. Da li je potrebno da ponesem odavde neki dokaz o imovini preveden na engleski? Kako se to prijavljuje? I takodje za racune u banci - ako sam dobro razumeo potrebno je njima prijaviti samo racune na kojima ima vise od 10hiljada dolara? Ako na racunu ima manje onda nikom nista? 3 pitanje - posto je opcija verovatno da kad prodam stan kupim neki manji stan ovde, a posto cu onda vecinu vremena biti u Americi i to nece moci da bude stan u kom zivim, ako bih njega jednom prodao onda bih platio u Americi porez 15% na razliku u ceni za koju sam ga kupio pa prodao, a ne na celokupan iznos? I jos od toga moze da se oduzme iznos placen za porez u Srbiji? A za kupovinu stana u Srbiji se ne placa nista? Izvinjavam se na opsirnom pitanju tj gomili pitanja, nadam se da razumete :) Hvala unapred! |
Citat:
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 09:26. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.