-
Vaša strana
(
http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=11)
Aristotel |
29.07.2013 00:33 |
Pronalazenje posla iz Srbije u USA
Ovako.... Radim iz Srbije za Američku transportnu kompaniju. I sada me zanima sledece. ako nadjem neku kompaniju kojoj treba ljudi moje struke, e sada ne bih ja tamo da radim za neke ludilo pare vec da trazim od njih neko strucno usavrsavanje, nesto kao internship program, gde ako oni kazu da bi me primili njih bi kontaktirala sponzorska organizacija i sponzorska organizacija bi preuzela troškove svega toga....
(inače gazda moje firme je srbin i nece da sredjuje papire nikome, a moze, ipak je on došao da radi ovde jer smo mi jeftina snaga i ne zeli da izgubi radnike, jer je tamo otpustio sve koji su radili ovo sto mi radimo)
Da cujem mišljenja, neke savete. Možda iskustva?
|
MIKI VELIKI |
29.07.2013 13:01 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Aristotel
(Poruka 39879)
Ovako.... Radim iz Srbije za Američku transportnu kompaniju. I sada me zanima sledece. ako nadjem neku kompaniju kojoj treba ljudi moje struke, e sada ne bih ja tamo da radim za neke ludilo pare vec da trazim od njih neko strucno usavrsavanje, nesto kao internship program, gde ako oni kazu da bi me primili njih bi kontaktirala sponzorska organizacija i sponzorska organizacija bi preuzela troškove svega toga....
(inače gazda moje firme je srbin i nece da sredjuje papire nikome, a moze, ipak je on došao da radi ovde jer smo mi jeftina snaga i ne zeli da izgubi radnike, jer je tamo otpustio sve koji su radili ovo sto mi radimo)
|
internship je "popularan" kod amerikanaca -dobijaju besplatnu radnu snagu ali tesko ce ti srediti papire posle sem ako nisi bas extra talentovan
ja licno na tvome mestu nebi kvario ovo sto imas sada
radis za americku firmu a i sam si primetio da je gazda "tamo" otpustio sve to sto vi radite iz srbije ..tako da prakticki ides suprotno trendovima ako bi isao u usa po neko usavrsavanje a posebna je prica sto bi sam sebe finansirao i sto bi te to kostalo djavo i po
u americi zadnjih 6-7 gdina ima izuzteno negativnih trendova bas sto se tice zaposljavanja i prosperiteta koji se samo pojacavaju i ubrzavaju
http://usnews.nbcnews.com/_news/2013...sness#comments
|
Aristotel |
29.07.2013 13:10 |
hmmmmm.... ovako... prvo nemam ja sta da pokvarim ovde, kad je već sve us*ano.... Gazda govedo koje ne daje platu mesecima, (par puta doneo je pa je potrošio, kupi neke nekretnine, dzipa koja stoje ispred firme) a ja znam koliko vredim takodje imam i pokazatelje svog rada.
Takodje imam i sponzorsku agenciju samo treba da nadjem kontakte iz kompanije (iz human resources, sto kod velikih kompanija nije lako) Pa me zanima jol neko ima iskusta, sta šalje pored CV i motivacionog pisma. Kako to sve izgleda?
|
Sta kazes onda MIKI VELIKI, da ostanem ovde i da cekam decembarsku platu ili ipak da probam tamo sa pozajmljenim parama ovde?
|
MIKI VELIKI |
29.07.2013 16:12 |
Citat:
(Poruka 39883)
hmmmmm.... ovako... prvo nemam ja sta da pokvarim ovde, kad je već sve us*ano.... Gazda govedo koje ne daje platu mesecima, (par puta doneo je pa je potrošio, kupi neke nekretnine, dzipa koja stoje ispred firme) a ja znam koliko vredim takodje imam i pokazatelje svog rada.
Takodje imam i sponzorsku agenciju samo treba da nadjem kontakte iz kompanije (iz human resources, sto kod velikih kompanija nije lako) Pa me zanima jol neko ima iskusta, sta šalje pored CV i motivacionog pisma. Kako to sve izgleda?
|
ok nisam shvatio situaciju
nisi opisao taj momenta da vas gazada neplaca ustvari
onda pokusaj ovde ,naravno
vidi firme kojima bi tvoje kvalifikacije odgovarale
napises krako radno iskustvo,cv,cover letter itd i direktno posaljes u hr firme koja te interesuje
e sad pitanje je dali oni znaju kako da odrade sponzorstvo
moras da ih pozoves telefonom (skype)i da im objasnis da h nece kostati nista (ameri nevole da placaju za "uvoz radne snage" -to im zesce smeta)
i da ih cimas - tako je moj drug nasao svoje sponzore za internship ali je sve papire on odradio sam i cak kopirao formulare i slao ih frmi na potpis jer je ovima bio nepremostiv problem da ih odstampaju tamo ili faxom posalju nazad za srbiju (u americi je jezivo skup taj toner za printovanje)
|
minimaxus |
30.07.2013 10:01 |
Citat:
(Poruka 39879)
|
Nisi nam napisao koje si struke i kada si završio fakultet? Pogledaj na ovom linku ko zapravo može da učestvuje u "Intern" programu, odnosno koji su preduslovi.
http://j1visa.state.gov/programs/intern/
Važno je istaći i to da je maksimalan period na tom programu 18 mjeseci i da bi po zakonu, nakon isteka, morao da napustiš SAD. Što se tiče agencija koje rade posredovanje, njih je prepun Internet. Idealno bi bilo kada bi se sam izborio za poslodavca a agenciji prepustio papirološki dio, takav je barem moj plan bio prije par mjeseci. Zašto sam odustao od tog programa? Nisam vidio mogućnost trajnog ostanka u Americi.
|
minimaxus |
30.07.2013 10:06 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik MIKI VELIKI
(Poruka 39885)
ok nisam shvatio situaciju
nisi opisao taj momenta da vas gazada neplaca ustvari
onda pokusaj ovde ,naravno
vidi firme kojima bi tvoje kvalifikacije odgovarale
napises krako radno iskustvo,cv,cover letter itd i direktno posaljes u hr firme koja te interesuje
e sad pitanje je dali oni znaju kako da odrade sponzorstvo
moras da ih pozoves telefonom (skype)i da im objasnis da h nece kostati nista (ameri nevole da placaju za "uvoz radne snage" -to im zesce smeta)
i da ih cimas - tako je moj drug nasao svoje sponzore za internship ali je sve papire on odradio sam i cak kopirao formulare i slao ih frmi na potpis jer je ovima bio nepremostiv problem da ih odstampaju tamo ili faxom posalju nazad za srbiju (u americi je jezivo skup taj toner za printovanje)
|
Ne vjerujem šta si napisao! Toliko je skup da još uvijek ručno prepisuju dokumenta :1060:. (oprosti morao sam :grin:)
|
Aristotel |
30.07.2013 14:39 |
[quote=minimaxus;39891] :beer: QUOTE] Ovako... Bavim se logistikom, diplomirao sam na saobracajnom, sada sam na masteru, kontaktirao sam jednu kompaniju koju sam nasao da cak i sponzorise za h1b vizu a iz agencije kazu mi da neko od tih kompanija treba da potvrdi da bi me primili na strucno usavršavanje, i da uzmem kontakt te osobe i da to dam agenciji i da ce oni proslediti kontakte tim sponzorskim agencijama. i tako.... mogo peripetija al gledam kako da namunjim SV. cov.letter i tako to... ako neko ima nekih iskustva. minimaxus reci mi kako je kod tebe isao proces. koja si struka...
|
MIKI VELIKI |
31.07.2013 08:31 |
[quote=minimaxus;39891]Ne vjerujem šta si napisao! Toliko je skup da još uvijek ručno prepisuju dokumenta :1060:. (oprosti morao sam :grin:
to je bio sarkazam nisam mislio ozbiljno naravno
samo neka vrsta upozorenja koliko su nezinteresovani kad ih ti juris cak i da se nudis za dz i da ih nista nekosta
a taj gazda koga aristotel spominje je dobro izucio skolu u americi kako se tretiraju zaposleni
|
Aristotel |
02.08.2013 12:53 |
MIKI VELIKI, u kom smislu izucio skolu u americi?!? Sta tamo se ne placa prevoz, neprijavljeni su svi radnici i plata se dobija jednom u 3-4 meseca? Daj nekad neki argument za to tvoje spamovanje svih tema?
|
MIKI VELIKI |
04.08.2013 01:47 |
Citat:
(Poruka 39926)
MIKI VELIKI, u kom smislu izucio skolu u americi?!? Sta tamo se ne placa prevoz, neprijavljeni su svi radnici i plata se dobija jednom u 3-4 meseca? Daj nekad neki argument za to tvoje spamovanje svih tema?
|
docices pa ces videti i sam
radnici se ne prijavljuju u pojedinim industrijama uopste (gradjevina,"hospitaity" retail,transportation ,"home renovation" itd su ti glavne za takav "odnos ")- radio sam na milion mesta po americi za ovih 14 godina i mogu ti reci da sam na 99% bio jedini sa nekom vrstom radne vize medju desetinama zaposlenih(na poslednjem poslu koji sam imao pre nego sto sam otvorio sopstvenu firmu je kompletan menadzment bio ilegalno u us -toliko o tome)
"placani prevoz" -hm mozda senatori to imaju ako si mislio na markice za prevoz itd
a plata ti je posebna prica -kazem docices pa ces videti
kao sto rekoh taj tvoj gazda je naucio tako da tretira radnike tamo ("preko bare")nije se rodio sa tim "talentom" to sigurno
u americi ti je radna snaga potrosna i ima je na tone narocito sada u krizi -ima uvek neko ko ce da radi bolje i jeftinije a ako i nema ima po milioni mexosa koji ce da rade za skoro za dz
|
Aristotel |
04.08.2013 02:11 |
Citat:
(Poruka 39947)
docices pa ces videti i sam
radnici se ne prijavljuju u pojedinim industrijama uopste (gradjevina,"hospitaity" retail,transportation ,"home renovation" itd su ti glavne za takav "odnos ")- radio sam na milion mesta po americi za ovih 14 godina i mogu ti reci da sam na 99% bio jedini sa nekom vrstom radne vize medju desetinama zaposlenih(na poslednjem poslu koji sam imao pre nego sto sam otvorio sopstvenu firmu je kompletan menadzment bio ilegalno u us -toliko o tome)
"placani prevoz" -hm mozda senatori to imaju ako si mislio na markice za prevoz itd
a plata ti je posebna prica -kazem docices pa ces videti
kao sto rekoh taj tvoj gazda je naucio tako da tretira radnike tamo ("preko bare")nije se rodio sa tim "talentom" to sigurno
u americi ti je radna snaga potrosna i ima je na tone narocito sada u krizi -ima uvek neko ko ce da radi bolje i jeftinije a ako i nema ima po milioni mexosa koji ce da rade za skoro za dz
|
Rođace moj daleki.. A da je tebe pitam nesto? Sto se ti ne vratis u srbiju ako ti je toliko loše! Sto nas koji pokusavam da odemo odavde sputavas i solis pamet? Kako god tamo da je sigurno ne stoji oštampano na papiru "ko dodje da trazi platu dobija radnu knjizicu odmah" Nemoj te price druze vidim ja mnogo si ti prosao al nekako ostao taj menatlitet u tebi, kuknjava... svi su ti lopovi i svi ti krivi....
|
MIKI VELIKI |
04.08.2013 13:47 |
Citat:
(Poruka 39948)
Rođace moj daleki.. A da je tebe pitam nesto? Sto se ti ne vratis u srbiju ako ti je toliko loše! Sto nas koji pokusavam da odemo odavde sputavas i solis pamet? Kako god tamo da je sigurno ne stoji oštampano na papiru "ko dodje da trazi platu dobija radnu knjizicu odmah" Nemoj te price druze vidim ja mnogo si ti prosao al nekako ostao taj menatlitet u tebi, kuknjava... svi su ti lopovi i svi ti krivi....
|
naprotiv !
ja ti kazem dodji ali pametno i oprezno
nemoj mnogo da se nadas da dolazis u neznam ni ja kakvu zemlju gde vlada neznam kakav red rad i postenje jer ces u prvo vremena imati kontakt samo sa ljudima koji su tu dosli iz jednog prostog razloga - da naprave pare i ti ih uopste neinteresujes niti ce razumeti tvoje probleme jer dolazis iz evrope i belac a s obzirom da su (vecina )dosli iz izuzetno surovih prilika -juzne amerike 99%(na primer spavali sa kozama u istoj prostoriji+ 9 clanova familije kao moj bivsi menadzer iz tgif u svom rodnom hondurasu tako ce te i tretirati jer za bolje neznaju )
nema tu kuknjave -taj luksuz sebi nesmes da dozvolis ,niko meni nije kriv niti su to lopovi (ovo neznam gde si izvukao iz mojih postova al ajd sad)
sto se tice skole
ja sad to isto primenjujem sto sam naucio i izucio od toga svega u americi
kod mene ko sad trazi povisicu recimo" leti" samo tako a i volim da im odbijam od plate ako mi zagube alat ili potrose vise goriva
- da nebude zabune ako ovo neradim bankrotirao bi za mesec dana jer ljudi koji rade za mene (ekvador,mexico itd) ce to shvatiti kao da sam "bendejo" i krali bi me na svakom koraku...
|
Aristotel |
04.08.2013 22:23 |
Stani bre o cemu ti pirčaš?
Jel mozes ti na napravis razliku između POVIŠICE I PLATE?????
Sta trabunjas? Ja kazem ovde ljud rade po 4-5 meseci bez plate i nesemju da je traze????
A ti pricas o povisicu??? Ja o tome kao pare koje dodju za platu budu potrošne na kockarnici? A ti pricas o tome kako kad neko napravi stetu bude kaznjen i ti to poredis rođače moj daleki??? Ja ne očekujem luksuz vec da imam leba da jedem bogtejebo.... ti mi prodaješ muda za bubrege... kakva povišici ti pricas... radim do 1am! Ovde zakonom je regulisano da poslodavac mora da placa prevoz a mi nemo pavo na odmor vec je neplacen!!!!!! E neplacen odmor od 7 dana ! koji je takodje zakonom regulisan i ti solis mi pamet kako i ako nadjem nacin da dobijem posao tamo to ce biti isto sranje.... Mi radili za novu godinu, bozić i uskrs, subotu i nedelju.... Nemamo klimu na poslu i 10 komijutera u 15 kvadrata i 10 ljudi nemamo prozor na kancalariji.... A a i neces da odgovoris STO SE NE VRATIS U SRBIJU AKO JE TAMO TOLIKO LOŠE KO ŠTO PRICAŠ? i nas odgovaraš?
|
Bockyman |
05.08.2013 02:43 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik aristotel
(Poruka 39964)
stani bre o cemu ti pirčaš?
Jel mozes ti na napravis razliku između povišice i plate?????
Sta trabunjas? Ja kazem ovde ljud rade po 4-5 meseci bez plate i nesemju da je traze????
A ti pricas o povisicu??? Ja o tome kao pare koje dodju za platu budu potrošne na kockarnici? A ti pricas o tome kako kad neko napravi stetu bude kaznjen i ti to poredis rođače moj daleki??? Ja ne očekujem luksuz vec da imam leba da jedem bogtejebo.... Ti mi prodaješ muda za bubrege... Kakva povišici ti pricas... Radim do 1am! Ovde zakonom je regulisano da poslodavac mora da placa prevoz a mi nemo pavo na odmor vec je neplacen!!!!!! E neplacen odmor od 7 dana ! Koji je takodje zakonom regulisan i ti solis mi pamet kako i ako nadjem nacin da dobijem posao tamo to ce biti isto sranje.... Mi radili za novu godinu, bozić i uskrs, subotu i nedelju.... Nemamo klimu na poslu i 10 komijutera u 15 kvadrata i 10 ljudi nemamo prozor na kancalariji.... A a i neces da odgovoris sto se ne vratis u srbiju ako je tamo toliko loše ko što pricaš? I nas odgovaraš?
|
мислим да човек хоће да каже да ни овде није мед и млеко, да је углавном као и свугде, ко се како снађе... није свима у србији лоше, као што није свима у америци добро... наравно, овде су веће шансе за неки нормалнији живот...
али, ти на пример некако живиш у србији месецима без плате, овде је то скоро немогуће, ако немаш неку уштеђевину, или те неко не издржава (жена, на пример, која ради...).
у радњи у којој сам радио, када сам се распитивао о одмору (нисам хтео да идем на одмор, само сам се распитивао), речено ми је да могу да одем на пример на недељу дана, када нема много гужве, тј. посла, неплаћено наравно....
што не значи да неко на неком добром послу нема плаћене све могуће бенефиције...
|
Citat:
(Poruka 39964)
Stani bre o cemu ti pirčaš?
Jel mozes ti na napravis razliku između POVIŠICE I PLATE?????
A ti pricas o povisicu??? Ja o tome kao pare koje dodju za platu budu potrošne na kockarnici? A ti pricas o tome kako kad neko napravi stetu bude kaznjen i ti to poredis rođače moj daleki??? Ja ne očekujem luksuz vec da imam leba da jedem bogtejebo.... ti mi prodaješ muda za bubrege... kakva povišici ti pricas... radim do 1am! Ovde zakonom je regulisano da poslodavac mora da placa prevoz a mi nemo pavo na odmor vec je neplacen!!!!!! E neplacen odmor od 7 dana ! koji je takodje zakonom regulisan i ti solis mi pamet kako i ako nadjem nacin da dobijem posao tamo to ce biti isto sranje.... Mi radili za novu godinu, bozić i uskrs, subotu i nedelju.... Nemamo klimu na poslu i 10 komijutera u 15 kvadrata i 10 ljudi nemamo prozor na kancalariji.... A a i neces da odgovoris STO SE NE VRATIS U SRBIJU AKO JE TAMO TOLIKO LOŠE KO ŠTO PRICAŠ? i nas odgovaraš?
|
Čoveče, smiri malo strasti, vidiš da ljudi samo hoće da te dobronamerno posavetuju. Sudeći po tvojim postovima imam utisak da misliš da te tamo čeka crveni tepih i teku med i mleko. Kao što ti pitaš što se ne vrate u Srbiju, takose nameće i pitanje zbog čega ti radiš a ne smeš da pitaš za platu.
A na topli obrok, novac za prevoz, regres i slične stvari iz Titovog doba zaboravi...
|
Aristotel |
05.08.2013 18:20 |
Ja samo ocekujem platu, a inace taj lik samo minira i spamuje tudje teme.... I pravi se mnogo pametan. Jesam se malo iznervirao al ne moš sa nekima drugacije. Nisam ja rekao da me ceka med i mleko al kontam da vi koji tamo radite sigurno ne radite za džabe...
|
zvercica |
05.08.2013 21:51 |
Citat:
(Poruka 39954)
naprotiv !
ja sad to isto primenjujem sto sam naucio i izucio od toga svega u americi
kod mene ko sad trazi povisicu recimo" leti" samo tako a i volim da im odbijam od plate ako mi zagube alat ili potrose vise goriva
- da nebude zabune ako ovo neradim bankrotirao bi za mesec dana jer ljudi koji rade za mene (ekvador,mexico itd) ce to shvatiti kao da sam "bendejo" i krali bi me na svakom koraku...
|
Ne verujem šta pročitah, znači izrabljuješ ljude i još javno pričaš o tome, kao da se hvališ ?????
|
dreamerns |
09.08.2013 21:59 |
Ja npr imam i topli obrok i placen prevoz i sve te cirkuse koje pominjete da ovde ne postoje + stvari o kojima ljudi u titovim vremenima ljudi nisu mogli ni da sanjaju (npr fleksibilno radno vreme). Sve zavisi za koga radis i sta radis. Ne moras biti senator drzave da bi dobio markicu za prevoz. Uglavnom velike kompanije imaju daleko bolje beneficije od malih, jer im se isplati. Nisu sve kompanije iste. Slazem se da ima ljudi kojima je u Srbiji dobro i kojima je ovde lose. Ono sto je po meni razlika je sto ovde covek stvarno ima ka cemu da tezi i da se nada. Ovde covek moze da uspe bez da se bavi kriminalom (pod kriminalom podrazumevam vecinu stvari za koje nasi ljudi kazu "snasao se"). Ovde covek moze da radi za druge i da lepo zivi. Odredjena kategorija poslova za koje se ne zahteva neko iskustvo ili zanat nije dobro placena i na tim poslovima se ne zivi dobro ni ovde ni u Srbiji. Tacnije, za neke od tih poslova mislim da je bolje tamo. No, u pocetku covek radi sta moze i sta nadje dok se malko ne snadje. Ali u tome i treba da bude cilj....da se napreduje. Ja mozda malko ruzicasto vidjenje imam, ali posto ima mnogo mracnog na ovoj temi, mislim da malko ruzicastog nije na odmet :-) Zapamtimo da u ovoj drzavi ima i prosjaka i beskucnika, ali i milionera koji su svoje bogatstvo stekli legalno u toku svog zivota. Jednostavno, nakon ovoliko godina moje vidjenje ove zemlje je: "sve je moguce". Za razliku od Srbije koju i kada posetim i dalje vidim neku kolotecinu iz koje taj narod nikako da se izvuce...i pitanje je da li ce se ikada izvuci.
|
Homer Simpson |
09.08.2013 23:34 |
Mozda bi vi sa malo duzim stazom tamo preko mogli da napravite neku temu o tome sta vam se ne svidja (ili eventualno pros & cons) u USA ?
Obicno ljudi pisu cim stignu tamo, pa onako na prvu loptu, dok su jos u soku, a nema bas utisaka nakon 2-3-5-10 godina, posle nekog perioda navikavanja...
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns
(Poruka 40038)
Ja npr imam i topli obrok i placen prevoz i sve te cirkuse koje pominjete da ovde ne postoje + stvari o kojima ljudi u titovim vremenima ljudi nisu mogli ni da sanjaju (npr fleksibilno radno vreme). Sve zavisi za koga radis i sta radis. Ne moras biti senator drzave da bi dobio markicu za prevoz. Uglavnom velike kompanije imaju daleko bolje beneficije od malih, jer im se isplati. Nisu sve kompanije iste. Slazem se da ima ljudi kojima je u Srbiji dobro i kojima je ovde lose. Ono sto je po meni razlika je sto ovde covek stvarno ima ka cemu da tezi i da se nada. Ovde covek moze da uspe bez da se bavi kriminalom (pod kriminalom podrazumevam vecinu stvari za koje nasi ljudi kazu "snasao se"). Ovde covek moze da radi za druge i da lepo zivi. Odredjena kategorija poslova za koje se ne zahteva neko iskustvo ili zanat nije dobro placena i na tim poslovima se ne zivi dobro ni ovde ni u Srbiji. Tacnije, za neke od tih poslova mislim da je bolje tamo. No, u pocetku covek radi sta moze i sta nadje dok se malko ne snadje. Ali u tome i treba da bude cilj....da se napreduje. Ja mozda malko ruzicasto vidjenje imam, ali posto ima mnogo mracnog na ovoj temi, mislim da malko ruzicastog nije na odmet :-) Zapamtimo da u ovoj drzavi ima i prosjaka i beskucnika, ali i milionera koji su svoje bogatstvo stekli legalno u toku svog zivota. Jednostavno, nakon ovoliko godina moje vidjenje ove zemlje je: "sve je moguce". Za razliku od Srbije koju i kada posetim i dalje vidim neku kolotecinu iz koje taj narod nikako da se izvuce...i pitanje je da li ce se ikada izvuci.
|
Slazem se. Ako ti se ne svidja posao, grad itd. imas sansu ovde da se preselis i promenis posao. A kod nas pustis korenje ko biljka i sta scepas. I trpis i kukas. A retki imaju sansu da menjaju posao ako im se ne svidja. Naravno ako si u grupaciji onih bez veza i vezica...
|
Svaka promena posla znaci promena sredine. Treba onda da prihvatimo da ako odemo u Ameriku ceka nas nomadski nacin zivota. Stalne selidbe podrazumevaju da se stalno gube prijatelji, prakticno zivi se sam, deca gube prijatelje, stalno menjaju skole, porodica sredinu itd. To me podseca na vojne porodice iz bivseg Yu sistema gde su stalno menjali sredine zbog prekomandi, i obicno takva deca su i bila problematicna kroz zivot, stalno pokidana selidbama zbog sluzbe svog oca. Nomadstvo je losa stvar.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik mijan
(Poruka 40043)
Svaka promena posla znaci promena sredine. Treba onda da prihvatimo da ako odemo u Ameriku ceka nas nomadski nacin zivota. Stalne selidbe podrazumevaju da se stalno gube prijatelji, prakticno zivi se sam, deca gube prijatelje, stalno menjaju skole, porodica sredinu itd. To me podseca na vojne porodice iz bivseg Yu sistema gde su stalno menjali sredine zbog prekomandi, i obicno takva deca su i bila problematicna kroz zivot, stalno pokidana selidbama zbog sluzbe svog oca. Nomadstvo je losa stvar.
|
Otrpilike tako zive. Bar ovi koje ja srecem. Nema ono - odakle si. Retki su oni koji kazu da su rodjeni u gradu u kom zive. Citala sam nesto o istoriji Amerike, takav im je sistem, gledaju da ne grupisu slicne ljude na slicnim mestima vec da je sto veca raznolikost. Npr kad su se naseljavali grupno iz nekih drzava gledali su da ih rasporedjuju da bi lakse svi prihvatili Engleski i novu drzavu (da se ne grupisu previse).
|
Homer Simpson |
11.08.2013 22:09 |
Ja mislim da je ovo balkansko pustanje korenja jos gora stvar od nomadstva.
Ta promena sredine moze biti skoro neprimetna - lokalna (menjanje kraja, eventualno predgradja ili sl.), osrednja - npr. drugi grad u istoj drzavi, ili ozbiljnija - country wide (a cak i to deluje daleko normalnije od zabadanja u isto mesto, uglavnom i istu kucu/stan generacijama). To mi je bas onako, nekako bolesno...
Jos ako neki potomak promeni grad - onda ga gledaju k'o izroda, napustio tradiciju, roditelje/pretke, ...
Ili stekne neke druge prijatelje osim onih iz detinjstva/kraja - auu, tek onda, los covek i sl.
:gun:
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 03:39. |
|
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.