![]() |
Da li je Amerika bolja i zasto od EU za IT-jevce?
Vec neko vreme se kanim pokrenuti ovu temu, a srociti je na pravi nacin kako ne bi izazvao lavinu nekonstruktivnog prepucavanja, a obicno se to desi kad neko postavi pitanje USA vs EU :grin: .
U medjuvremenu naidjoh na temu http://www.zelenalutrija.com/forum/s...ead.php?t=1887 . Ta tema se vec malo ohladila, a mislim da je moje pitanje mozda malo drugacije. Ako admini smatraju da nije ok, nek mi slobodno jave i obrisu ovu temu. Zanima me svi vi koji ste iz IT struke, a otisli ste u USA, zasto USA, a ne Nemacka, Austrija, Holandija, Kanada, Australija.... ? Ja sam u IT-ju vec nekih 12 godina, vec par godina sam siguran da necu ostati u Srbiji i kao sto vec znate finansije nisu razlog, razlog je sve ostalo. Naravno i tamo gde odem ne zelim otici na gore vec na isto ili bolje :) . Nekako se EU nametnula kao najlakse resenje, Nemacka ili Holandija prvenstveno. U poslednje vreme ne mogu sebi izbaciti iz glave odlazak u Ameriku. Tako sam i pronasao ovaj sajt i od tada je opsesija postala veoma ozbilja. Igrali smo i lutriju, pa cemo videti. Nazalost (ili na srecu) citajuci ovde po forumu razbijene su mnoge ruzicaste iluzije koje sam imao prema Americi. Koliko god zeleo USA nije Disneyland, Hollywood i Cuvari plaze. Sve se vrti oko para ocigledno, pare diktiraju lokaciju na kojoj cete zivite, samim tim i skolu u koju ce deca ici, zdravstveno koje cete imati itd itd. Da skratim pricu, a i ostavim nesto za kasnije... u Srbiji programer moze da zaradi u proseku oko 2000-3000$ neto. U Nemackoj npr. moze do nekih 80K-90K godisnje sto je nekih 4500$-5000$ neto mesecno (klasa 3, ozenjen sa decom). Prijatelj u Portlandu je placen 120K bruto kao programer, ne znam koliko mu ostaje neto, znam da zdravstveno osiguranje placa oko 500$/mo samo za sebe. Da li je 120K dobra cena za americke prilike i koliko se menja situacija ako je u pitanju California umesto Oregona? Ovo pitam jer je na jednoj drugoj temi "Sta vam se ne svidja u Americi" clan "Promenada" pominjao neke ludo visoke plate od 400K i opet tvrdio da ti ljudi ne mogu da zive korektno tj. zbog visine poreza ne moze da im ostane 10K neto mesecno. Znam da deluje kao tipicno trolovanje, ali niko nije ni opovrgao njegove tvrdnje tamo. Njegov primer da programeri u Google spavaju na parkingu u autu jer nemaju za stan jer je sve bolesno skupo u CA mi zvuci kao los vic, ako neko ko zaradjuje 6-cifrene iznose godisnje ne moze da se sredi onda sta drugi da rade? Programeri vec godinama u nazad mogu prakticno da biraju bilo koju zemlju EU u koju zele da emigriraju, a isto nije nemoguce ni bilo gde u svetu. Obzirom da je sistem u US takav, ne bas friendly, sta vas je navelo da izaberete USA pre neke evropske zemlje koja ima svoje benefite (blizu kuci, rodbini, prijateljima, zdravstvo, skolstvo, safety) ili ako se vec ide preko bare zasto ne Toronto ili Sidney? Hvala svima koji se jave i pomogu mi da ustanovim cinjenicno stanje "na terenu" :;D: I jos jednom puno srece svima koji ucestvuju na DV-2021 |
Citat:
|
Citat:
Ovo boldovano je presmesno. Za pocetak evo ti dva linka, prvi ti je da izracunas neto platu, drugi ti je pretrazivac za kupovinu/rentanje nekretnina. https://smartasset.com/taxes/paycheck-calculator https://www.zillow.com/homes/ |
Citat:
Detalje mozete pronaci ovde https://startit.rs/rezultati-istrazi...niora-porasle/ Istrazivanje je bilo anonimno, pa su i programeri bili poprilicno iskreni (ja sam bio :grin: ) TL;DR Citat:
@mveruovic Hvala za linkove, obavezno cu pogledati :book: |
Imas $2000-3000 neto u Srbiji??? Ako je tako, zasto onda hoces da ides bilo gde? Jel ti to malo para?
|
Pa ne odlucuju se ljudi da idu preko samo zbog mizernih plata.
|
Kao sto to rece tw33tyl1na, ne odlazimo svi zbog para, to sam naveo i u svom prvom postu. Odlazim zbog zilion drugih stvari i mali je ovaj forum da krenem da nabrajam sta je sve trulo u drzavi Srbiji.
Bila je lepa tema ovde na forumu o tome da se ne ponavljamo, reci cu samo da zelim svojoj deci omoguciti lepsu mladost neko sto sam je ja imao i ako neko treba da ode negde preko onda je bolje da to budem ja nego oni. Ko god je od IT-jevaca napustio Srbiju nije to uradio zbog novca ili bolje reci nije to uradio primarno radi novca. A u ostalom, ako mu se nudi znacajno bolja zarada tamo negde preko, zasto ne bi probao, najgore je nikad ne pokusati. Inace ne treba se zavaravati da su 3000$ basnoslovni novci i da mozes da se bahatis. Ako je to sav budzet jedne cetvoroclane porodice (sto je moj slucaj) ima se za jedan pristojan zivot, za povremene izlaske u restoran i da se ustedi nekih 500-700$. Na jednog "uspesnog" u familiji uvek pada bar nekoliko onih koji su u teskoj situaciji i koji direktno ili indirektno zavise od njega. Ono sto zelim postici emigracijom jeste pronalazenje stabilne zemlja, bez revolucija, sankcija, ratova. Dobro skolstvo, zdravstvo, mogucnost da nadjes lep posao i ako nisi programer ili zubar, penzija od koje cu moci ziveti u starosti... mozda zvuci neskromno, ali rekao bih jedan normalan zivot |
Yoda,
kazes da si 12 godina u IT, znaci da si prevalio 30. Nisi dete, jbg kapiras kako funkcionise svet. Nekom je 3000 puna kapa nekom dzeparac. Ajde da o tome vise ne raspravljamo, okay ? Sto se tice da IT spavaju u kolima u SF u skladu sa gore navedenim: ako im je to izbor - so be it ! :bigkiss: Kapiram da mnogi klinci dolaze u SF i onda rade na razvuju apps koje treba da im donesu milione. Ne kapiram zasto moraju biti bas u najskupljem gradu Amerike ? Gates je poceo u pustinji Novog Meksika, a Jobs u garazi kao i Bezos. Zuckerberg valda na kampusu. Neki se mozda i probiju pa vecinu vrate plemenitim invetitorima. :obrva: Protiv gluposti nema leka. Mada sam cuo da neki spavaju i po kancelarijama. Tako ne samo da stede na renti vec pokazuju i odanost projektu... :1072: |
Debelo prevalio tridesete :) i potpuno se slazem sa svim sto si rekao. Bitno mi je samo da mi koji ne zelimo da spavamo u kancelariji ne moramo to da radimo. Smatram da covek moze i tamo sebi priustiti jedan lep zivot.
A sto se posla tice, ne pucam ja na najskuplje gradove, ali mislim da je bitno biti relativno blizu kompanije za koju radis zbog vremena provedenog u putu (svaki dan puta dva), nazalost ako gledas da si blizu firme, pa i u dobrom kraju (niska stopa kriminala) kontam da ne moze biti jeftino :) . Znamo da je Silicon valley Meka za programere, pa se mislim ako se covek vec seli tolike hiljade kilometara valjda treba odmah da puca u epicentar, ne zato sto zvuci fancy vec sto je verovatno tamo i najbolja ponuda poslova |
SF je uglavnom postao skup, izuzetno skup, ne zbog fensi firmi iz oblasti IT vec koliko ja pratim zbog ogromne navale bogatasa sveta koji bas tu hoce da kupe stvan JER
jer SF je super fensi i kul.... (tako bar kazu, po meni obican americki grad) a pritom to je pre svega mali grad, tako da cene idu u nebo. Ono sto meni nije jasno, a to bi mozda ti znao bolje, zbog cega su velike kompanije recimo google bas tu namestile programere. To mi ide kontra neke logike da IT moze da se radi od svukuda. Sa druge strane tako mocne kompanije dovode creme de la Monde pa im valda nije problem da palte mesecno 10K. Ipak mora covek negde da zivi u gradu gde studio u kriminal kraju osta $2500 |
у суштини, ја пре бирам америку. увек се поставља питање ко има бољу економију, европа или амери. мислим да амери. таксе су заиста јако скупе, али колико сам читао нешто у флориди су јако мале или чак непостојеће за одређене послове, тако да тамо јако пуно људи отвара бизнисе и фирме.
једноставно, као што су рекли у објави коју си линковао, ако желиш неку сигурицу, да си ближе кући онда немачка, ако желиш амбицију, авантуру онда америка. имају најбоље високо образовање на свету, и најбољу медицинску негу која је ненормално скупа, што је јако велики минус. што се мене лично тиче за развијање бизниса не постоји боља земља од америке, највећи проблем јесу таксе, али не мора свако бити у калифорнији, са разлогом су ставили толике таске тамо. у суштини ако си програмер за себе и имаш фирмицу можеш живети у било ком делу америке и радити кући. што се пак тиче одрастања деце, мени би то лично био највећи проблем. деца постају амери, губи се наш језик, поприма се амерички менталитет, који по мом мишљењу је много лошији него наш. што се тиче самог одласка, ја се апсолутно слажем. паре нису највећи проблем овде. има толико ствари, политика, институције, здравство, све нам је уништено. потпуно те разумем. немам одговор зашто доста људи то не види, можда су једноставно оптерећени само ловом, због ситуације како и јесте... што се тиче америке и европе, тамо институције раде, али види и тамо је данас могућ неки облик сукоба са мигрантима, или у америци исто тако може свашта да се деси. јако пуно нација, јако пуно вера, али по мени је америка сигурнија од нереда него европа данас. све у свему, америка је стварно корак или 10 испред свих и пружа могућности. наравно да то није та америка пре 30 40 50 година, али није ни свет. тако да све у свему, моје мишљење је да је америка боља за бизнис, едукацију, 'слободу' итд. а европа је ето ту и има скоро исто добру економију, слободу итд. |
A што се тиче живота у СФ, то је постало неиждриво скупо, пребрутално. А град за те новце не нуди оно што је некада био. Сада је таква ситуација да буквално има људи који серу по главним улицама и дрогирају се и спавају ти, али буквално. Погледај видео на YT-San Francisco is a shithole, стварно је тако данас. Зашто тако богат град једноставно не реши то, то једино не знам. Дају им и тај њихов welfare, па са тим ови се дрогирају и не раде ништа. Сан Франциско је Европа у Калифорнији, али толико су га усрали да је постао Детроит западне обале. Једна обична собица негде далеко од центра је 1000 1200$ а камоли стан. Добар стан у граду није испод 3,4,5к сигурно, гледао сам детаљно. Тако да за сада је тако, сигурно је да ће се ситуација променити али временом.
Чуо сам да кажу да је Сан Дијего супер, не знам тачно. ЛА је још увек супер, мада и тамо бескућници и све и свашта. Мислим да су одлични мањи градићи попут Санта Барбаре итд. Има и један град који је главни град дроге у Калифорнији, али сам заборавио како се зове, то сам гледао пре пар месеци документарац. И то ми је чудно да у тако богатој држави се то деси, мада ко зна треба својим очима видети све па судити. Сигурно да је то њихова ствар богати и сиромашни квартови. Али мислим да никада не можеш бити странац у Америци као у Европи или Немачкој, сигуран сам јер су тамо све досељеници, и Амери су колко знам на прву лопту прихватљиви, а има и доста наших људи у Калифорнији око 150, 200к колко знам, удружења, састају се итд. Заиста ако се човек снађе, Калифорнија је супер место... |
Kako mislis da su takse "jako" skupe? Razlike na plati nisu toliko drasticne u odnosu na druge drzave, na Floridi nema state income tax na platu, i jos u 8 drzava mislim.
|
Meni je Amerika odgovarala iz vise razloga - najvise mozda kulturoloski jer mi se zbog uticaja pop kulture nekako najlakse bilo uklopiti u to drustvo. Drugu znacajnu ulogu je odigrao jezik - engleski govorim tecno dok nisam bio bas raspolozen za ucenje Holandskog ili Njemackog sa 30 godina. Istina - ti jezici nisu potrebni za obavljanje poslovne djelatnosti, ali nekako bas ne bih volio da zivim u zemlji u kojoj ne govorim jezik stanovnistva te zemlje. Proces prilagodjavanja je dovoljno tezak bez potrebe da bude otezan sa tom stavkom. Treca, mozda i presudna stavka je ta sto sam apslutno zaljubljen u NY i uzivam u svakom sekundu koji provedem u tom gradu. Tu satisfakciju novac ne moze da kupi :D
Plate mozda jesu znacajno visocije nego u ostatku svijeta, al ko sto spomenuste, i troskovi zivota znaju da budu prilicno zajebani. Tu prevashodno mislim na rentu i na velike gradove, ovdje je spominjan SF, al i NY prilicno divlja sa tim cijenama i sam proces rentanja stana je paklen. Ako vidite studio ispod $1000 na marketu, odmah znate da je u getu, a ni takvih prakticno da nema. Ja sam bas sad trazio stan u periodu kada je cak i slow market za rente i jedva, jedva nasao neki basement za $1400, u relativno pristojnom dijelu grada (doduse na skoro milju od voza). Novopecenim imigrantima uzasno situaciju otezava i nepostojanje kreditnog scorea, bar u ovim velikim gradovima. Vjerujem u manjim mjestima gdje je potraznja manja da to ide puno lakse. Sa imigracione pak strane, mislim da je sve pametnije, sem Amerike (osim ukoliko nemate vec spremnog sponzora za radnu vizu ili vas ubode lutrija). Prilicno je zatvoren taj sistem legalne imigracije za visoko obrazovane generalno. A i kada se nadje put, sve to uzasno mnogo traje (opet sem ako na neki nacin ne krenete odmah sa procesom sredjivanja GC). Svaki drugi put je muktorpan i potrebna je bas zestoka volja i zelja da se bude ovamo da bi se izguralo :) Sa druge strane, Kanada moze biti prilicno dobro rjesenje. (Relativno) lak imigracioni proces koji se zavrsava relativno brzo, poslova ima prilicno, mada su slabije placeni nego SAD i manje ih je nego u SAD-u, uredjeno zdravstvo, navodno znatno mirniji zivot. Slicna stvar je i sa Australijom samo je tamo proces imigracije znatno duzi (do godine dana ako ne i jace) i mnooogo skuplji od Kanade, a i sama zemlja je u odnosu na Evropu bas predaleko. Na kraju, mislim da u bilo koju od ove 3 zemlje se mnogo lakse uklopiti i biti prihvacen kao imigrant nego sto je to slucaj u Evropi. Vec je receno, ovo su zemlje nastale od imigranata upravo, i zbog toga sam proces asmilacije ide mnogo lakse. |
@Dimitrije hvala na postu, i ja sam dosao do slicnih zakljucaka lutajuci po Youtube i gledajuci SF.
Ima na HBO dokumentarac o SF kako sve postaje nenormalno skupo zbog IT giganata koji se guraju na tom malom prostoru istiskujuci bukvalno svo ostalo stanovnistvno koji ne mogu da priuste sebi taj standard. San Diego mi je cak privlacniji, klima je bolja, samo ako se moze naci posao u IT struci to bi bio pun pogodak. Neko je prokomentarisao na forumu da ko jednom ode da zivi u San Diego posle mu se nista drugo ne svidja u USA. :) Kazu da Seattle postaje novi Silicon valley i to mi je opcija takodje. Mislim da je mveruovic u pravu vezano za takse, na osnovu linka koji je ostavio za proveru taksi interesantno je da ti ostaje priblizno isti iznos novca nakon placenog poreza ako radis u SF ili u Portland, OR, ali cene zivota u SF Bay Area je paprena. Neko bi rekao da pravimo razanj dok je zec u sumi :) , ali ako se i desi da nas ikad izvuku na lutriji vredi se raspitati na vreme kakvo je stanje tamo. Veoma me interesuje iskustvo kolega koji su sad tamo. |
Citat:
Mislim da je jedini dobar naci u USA preko lutrije, znam da je sansa jako mala, ali jedino tako oba supruznika dobijaju GC i mogucnost da rade. Ako bi nasao tamo posao i sponzora i izborio se za H-1B visa supruga ne bi smela raditi sto znaci da bi nase napredovanje bilo otezano. Ne znam koliko vremena je potrebno proci (i da li je moguce uopste) kad bi ona mogla poceti da radi. Kanada kao i Australija imaju regularnu proceduru za imigraciju i to takodje deluje sasvim primamljivo. Mislim da dodatno olaksava stvar ako se prvo pronadje poslodavac tamo koji je spreman da se zalozi za vasu vizu |
Citat:
Kanada je laganija, mada sam čitao da novopristigli imigranti imaju problema da pronalskom posla jer nemaju Canadian experience koji je svuda requirement. Al kad udjes negdje legalno i bez restrikcija, opet je drugačije. Inače, San Diego je izuzetno lijep grad. Ako mi ikad dosadi NY, vjerujem da bih okušao sreću tamo. LA, sa druge strane mi je bio totalno razočarenje. |
Pozdrav,
nisam u USA, ali imam druga koji jeste, Austin Texas, kaze da sve velike IT firme dolaze sad u Austin, tako da mozda razmotriti i tu opciju. A i moto grada je "keep it wierd", ne moze biti lose :-) |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
иронија је са друге стране што вероватно није било никада лакше отићи у европу и средити папире. сада од марта моћиће буквално свако да иде, и верујем да кроз годину две људи тамо могу да среде зелене карте. са једне стране трамп прича како им фали радника да им је економија најбоља икада тренутно, а са друге стране затворени су јако, и ако је за нас европљане овако како је за африканце, индусе итд. то ми је чудно мало, мада ко зна, можда је то само политика... све је питање колико је човек спреман да уложи времена и ресурса да оде у америку а док овде може сутра отићи много лакше у европу и борити се за успех. шта знам, кажем америка ми је супер, али многоо су затегли брате... видећемо ове године баш ће бити интересантно колико се људи пријавило за лутрију због пасоша, чекам тај податак. исто тако, од ове године иде 5к виза више, што је исто лепа вест. H-1b је супер за почетак, али и они који имају високу струку данас тешко добијају, али мислим да може да се нађе. ако имаш 12 година искуства не би требао бити огроман проблем да нађеш за почетак нешто. јесте дуг процес, х1б, па онда ваљда годину две, па зелена карта може ако ти среди послодавац или ти, па 3 или 5 тек онда држављанство... увек има начина, само је питање колико желимо то, и да ли смо спремни да дамо време, новац, стрес итд. Што се тиче Тексаса, знам пар ликова који су тамо, чуо сам добре ствари око Тексаса, да им је економија добра, и да су закони ок. То је огромна држава, тако да можда варира, али верујем да је Тексас топ. Ја лично волим највише Калифорнију, али Америка је толико велика, има свега. Југ ми је јако занимљив, Лузијана, New Orelans итд. кажу да је јако занимљив. Опет западна обала је лускуз и то, више прилика за бизнис и успех... Орегон горе је леп, Лас Вегас стандарна прича, источна обала је свима позната, док је север најмирнији, и мени се јако свиђа тај мир горе на северу. Мада Америка је и Аљаска, и Хаваји, и Гуам је њихова територија, чак и Порто Рико који ми овде обожавамо хахах, верујем да знамо песму сви. Тако да шта знам, често људи који воле да је све уређено и насељено или бирају Калифорнија, или Флорида, југ и север као што сам рекао су прича за себе, источну обалу знамо сви. Унутрашњост Америке је у ствари где су баш прави Амери, и сигурно да ни тамо није лоше. Колорадо је супер, и остале државе. |
Citat:
|
Citat:
а такође мислим да што више пара зарађујеш да је мањи порез што је и логично. |
Citat:
Kako moze da ti bude porez manji sto vise zaradjujes, po kojoj to logici? Sto vise zaradjujes veci ti je i porez, imas tabele na netu za federalni porez kako ra rastom prihoda tj plate ti raste i porez. Najveca state stopa u Kaliforniji je za zaradu preko milion dolara godisnje i to je 13.3%. Po kojoj god racunici da se racuna, porezi uopste nisu veliki u Americi kako to neko misli, pa skuplje je 10ak % 2000$ neto mesecno u Srbiji nego u US kad se uracunaju porezi i dazbine koje placa poslodavac i zaposleni. |
Evo da se oglasim i ja posle nekog vremena.
Cali je skupa, licno sam u San Diego i ne planiram da se selim jer se moze zaraditi i izgurati sve. Ako ja mogu sa zenom i dvoje dece na ledjima mogu sigurno i drugi. Kao sto neko pomenu samo zavisi sta i koliko zelite i koliko cete se iscimati za to. Otvorio sam firmu na sebe pre par meseci, capital gain je 40% u Cali. Nigde nema porez od 50% brate to je surovo. Mene sad ne cepaju mnogo jer imam dosta dependenta kao sto rekoh. Sto se klime tice sigurno necete naci bolje mesto od SD, Teksas, Nevada, Arizona cak i severnije kad se krene od SD je vruce pakao. Meni je trebalo samo godinu dana da se razmazim lepim vremenom, na odmoru u SRB nisam mogao da disem, neverovatno. |
Citat:
за ово друго сам рекао да мислим да нисам сигуран јер сам слушао једног лика који спада у категорију милион да када покрије баш све може да га изађе до 50%, нисам се упуштао у причу јер се не разумем много, али мислим да калифорнија има једне од највећих такси са разлогом јер је најуређенија држава, и највише људи се ту слива, и имају 5. економију света, или сада 6.... |
Citat:
|
Evo šta kaže kalkulator na ovom sajtu, koliki je porez na dohodak od milion dolara...
https://i.postimg.cc/rwQk03Wr/Cal.png A evo za 100.000 dolara... https://i.postimg.cc/Y9FZ3s48/cal1.png Znači za milion total income tax je 46,86%, a za 100.000 je 29,2%. Inače znam da se jedan naš košarkaš koji igra u NBA, da ne imenujem sad, šokirao kada je video koliki porez mora da plati, bukvalno nije mogao da veruje i mislio je da hoće da ga prevare. |
Citat:
Elem bio sam u SRB u maju ove godine kad nije bilo vruce i umirao sam. Ovde (SD) je stalno 25 stepeni leti, ode malo vise, bilo je par dana sa 28-30, nikad preko 33. Zima 15ak, ujutru u 4 kad je najhladnije bude 6, nisam zapazio temperature ispod toga. Vazduh je suvlji nego kod nas, ponekad ima magle na pojedinim mestima. Kisa padne 6 puta godisnje, sunce skoro svaki dan sem May Gray and June Gloom. :) Sve to lepo kosta, "sunshine tax" kako ga zovu. Ali opet moze da se priusti sto je najbitnije! |
Porezi im zaista jesu povoljniji, 29% na ove normalnije plate je sasvim Ok. Ono sto se ne treba zaboraviti jesu troskovi koji idu nakon poreza, te dodatno umanjuju neto platu.
To je zdravstvo i penziono, a to svako odlucuje individualno da li ce i koliko odvojiti za to (ako sam ja to dobro razumeo). Najvise me brine to zdravstveno, da li postoji paket koji biste mogli uzeti za sebe i svoju porodicu, a koji nudi sigurnost koju imate u EU, tipa sta god da vam se desi bicete pokriveni i necete morati doplacivati hiljade dolara iako ste vec pukli fino para na osiguranje? Takodje, koliko sam shvatio, zavisno od poslodavca mozete dobiti kroz ugovor i zdravstveno osiguranje preko poslodavca. Dal to znaci da to onda placa poslodavac i to se ne odbija dodatno od vase plate? Ili samo znaci da imate osiguranje preko poslodavca po povoljnijim uslovima nego da uzimate individualno, a svejedno ga morate vi platiti? |
Ovo je racunato za samce, kad je neko u braku manji mu je federalni porez. Uglavnom kao sto je napisano, sto se tice state income poreza ne moze da bude veci od 13.3% i to za milionske iznose. Daleko od 50%.
Sto se tice osiguranja od poslodavca, poslodavac za kojeg radis full time i koji ima preko 10ak radnika (ne znam tacno podatak) mora da ti ponudi neki paket osiguranja. Moze da ti bude besplatno osiguranje, mozes ti da placas manji deo samo a mozes i da placas veci deo. Uglavnom to osiguranje tj taj paket od poslodavca tesko da moze da se nadje na slobodnom trzistu povoljno. Opet, osiguranje moze da bude bzvz bas, da ima ogromno ucesce itd. Osiguranje zdravstveno, auto i kucu je najveca prevara ovde, toliko je jaka mafija da su uspeli da uticu na sve zakone oko toga. Najprostiji primer, deductible ti je 2000$ (sto nije lose), a pokrice ti je 70/80/90% od strane osigurnja. Sta to znaci? Polomis ruku racun 3000$, prvo ti platis 2000$, onda platis za ostalih 1000$ 10/20/30%. Osiguranje pokriva ostatak. Imas participaciju za posetu dokoru 5/10/15/20$ za doktora opste prakse, za specijalistu recimo 50$ za svaku posetu. Jedino sto je dobra stvar sto postoji maximum out of pocket, znaci ne moze da platis npr preko 7000$ koliki god da su godisnji troskovi. I tako, komplikovano u pm. |
Citat:
да, стварно је одлична температура и увек је супер време. |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 08:05. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.