![]() |
Country of Eligibility - ?
Poz pipl,
Dvoumim se sta da stavim u "Country of Eligibility". Rodjen sam u BiH, zivim u Srbiji duze, medjutim ove godine sam u Srbiji izvadio licnu kartu i pasos (imam drzavljanstvo). E sad, pitanje je da li da stavim "Country of Eligibility" Bosna i Hercegovina ili Srbija? posto jedina dokumenta koja trenutno imam su ova iz Srbije. Da ne bude da stavim Bosnia pa da mi traze Bosanski pasos ili slicno... Any idea? :pozz: |
Ja bih stavio Srbija.... i tako ces raditi intervju u BGu....
Mada, dzaba se prijavljujes... Vec sam im dojavio da te ne izvuku... :belj: |
Country of eligibility pojam podrazumeva da je zemlja iz koje se prijavljujes - na listi zemalja kojima je dozvoljeno da se njihovi gradjani prijavljuju - i Srbija i BiH su na toj listi, tako da ne treba da brines uopste...evo malo da procitas na tu temu - http://travel.state.gov/pdf/2009DVInstructions.pdf tako da vidis koje su zemlje eligible a koje nisu...
Pozdrav i srecno! |
...
Pozdrav svima.
Nov sam na forumu, pa se nadam da mi necete zameriti ako sam nesto pogresio. Nisam otvorio novu temu, vec se javljam na ovoj, jer je problem slican... Naime - rodjen sam na Kosovu, a vec duze vreme zivim u uzoj Srbiji (drzavljanstvo, licna karta, itd.). Da li ima svrhe da se prijavljujem ako za country of eliglibility ili za drzavu u kojoj sam rodjen napisem: Srbija. Sa americke tacke gledista to je pogresan podatak (za njih je Kosovo drzava). Mislim, neko bi to resio lako - napises ono sto oni zele da cuju i to je to. Ali ja ne mogu - jace je od mene. Tako da ne znam da li ima svrhe slati prijavu... Hvala unapred. |
Razumem sta hoces da kazes, ali ti si rodjen u Srbiji i sada zivis u Srbiji, centralnoj. Da bi ti bilo lakse popuni prijavu gde za country of eliglibility uzimas drzavu u kojoj zivis a to je opet - Srbija. Kad upisujes gde si rodjen isto upisi Srbiju. Nemas potrebe nigde da upisujes Kosovo.
Drugacije bi bilo da sada zivis na Kosovu, ako bi zeleo da ucestvujes u GC Lottery morao bi da napises da ti je drzava Kosovo jer su ga od ove godine zasebno ubacili u prijavu, u suprotnom bi ti odbacili aplikaciju ako bi bio izvucen. Samo napred, ovako kako sam ti rekao cist si i moralno i igras za GC. Srecno:wavey: |
thx za odgovore.. :papa:
Srbija, ok.. nego dvoumio sam se jer u pravilima :estudian: pise da bi Country of Eligibility bila drzava u kojoj si rodjen, a ako ta drzava nema pravo da ucestvuje na GCLutriji onda navodis drugu zemlju preko koje mozes da ostvaris ucesce.. pa reko da ne stavim BiH pa mi traze BiH dokumenta a ja imam RS pasos.. ili stavim RS pa me cimaju sto nisam stavio BiH posto je rodni list BiH.... ih al ga zakomplikova :smil42fc: Da sumiram, vi mislite da bih mogao da stavim, Country where born: BiH, Country of eligibility: Serbia :rubikt4i: |
Citat:
p.s. jel ti to E404 - Error 404, "omiljena" strana? |
Citat:
U svakom slučaju - hvala još jednom. A ako neko ima pouzdane informacije ili link gde bih mogao da se informišem o ovome molio bih ga da se javi. Pozdrav. |
Citat:
Ta ajde ti onda lepo zovi Ambasadu u Beogradu i pitaj ih ovo sve sto si nama rekao, te kad ti oni daju odgovor, a ti tako napisi u prijavi, a onda i nama pusti post ovde da vidimo sta kaze Ambasada. Sta kazes na to? Tako ces i ti da budes miran i mi cemo znati sta kaze ambasada, vazi? Pozdrav! |
He he jel' to zadovoljstvo zvanja jos uvek kosta $15 :obrva: ili je to samo za PIN? Svojevremeno moj kum morao 2 puta da plati da bi uspeo i da se poveze sa njima pa da zapitkuje. Vidis sad, kad si citizen onda prvo pitas sto kod ti milo i drago :grin: a kad si spreman da zakazes datum za nekog onda te ljubazno pitaju za broj kartice :grin: Diskriminacija na delu :1081: ha ha
|
Citat:
@gc.lutrija: hmm po pravilniku :estudian: "COUNTRY WHERE YOU WERE BORN – The name of the country should be that which is currently in use for the place where you were born." "in use", pretpostavljam da ne tangiraju UN ni 3% nego gledaju svoj spisak drzava, a oni priznase Kosovo... E sad pitanje je, da li da stavis Born Kosovo, Eligibitlity Serbia...ili kako vec :a014: |
Citat:
Pozdrav Opomena: Ovo nije nacin na koji mi razgovaramo na forumu i molim te da to imas u vidu kada sledeci put postavljas post. Mi mozemo da razmenimo iskustva ali ako je tebi mrsko da okrenes par telefona nego ti je lakse da zaposlis nekoliko ljudi na ovom forumu da traze informacije umesto tebe - onda imas pogresnu predstavu i o ovom sajtu i o nacinu na koji se nabavljaju informacije. Ako je ovo nacin na koji obicno komuniciras, ne verujem da ce bilo ko od "stalnih" i imati volju da ti pomogne. Inace, mi smo nase naucili - zato smo i ovde. Ako zelis pomoc i druzenje, molim te budi pristojan i postuj pravila foruma. Hvala, Zana - super moderator |
Ja se trudim da bar prvih desetak postova govorim tiho i vodim psa sa sobom, a neki odmah po ' ako ne znas odgovor ticu'!?!?!
Ajmo fight, fight, fight!!!!!! :bigkiss: |
Ja kad sam zvala, imala sam direktne brojeve telefona (imamo ih ovde negde na forumu, a ima ih i na sajtu US ambasade u Bg) i to se ne placa (koliko se secam, prvo su oni mene zvali i ostavili broj telefona)...e sad, to je za imigraciju, a za turisticku se cini mi se placa, ali i to se placa kad se zakazuje intervju...tako nekako...ima tacno na sajtu Ambasade procedura...
On moze da pozove imigracione brojeve, jer njega imigracija interesuje, te da vidi sta ce da mu kazu. Pozdrav!:1081::1081::1081: |
Za gc.lutrija:
U ime svih clanova foruma zelim ti dobrodoslicu. Opomena gore je dobronamerna - nadam se da mozes da se uklopis u nacin komunikacije koji je uobicajen na ovom forumu. Ovde smo da pomognemo jedni drugima ukoliko je moguce kroz normalan vid komunikacije. Mnogo korisnih informacija je vec postovano, molim te pronadji vremena da procitas bar neke od njih pre nego sto pocnes sa postavljanjem pitanja. Mi nismo official predstavnici DV lottery programa - te svaku informaciju treba proveriti, sto ne bi trebalo da predstavlja problem bilo kome koje ozbiljan u vezi sa imigracijom. Ukoliko zelis profesionalnu pomoc i peace of mind, uverena sam da postoji dosta agencija koje ti mogu pomoci uz nadoknadu. Isto je moguce i ovde ukoliko zelis da neko drugi odradi celi posao umesto tebe. Nadam se da ce ovaj forum ispuniti tvoja ocekivanja. Pozdrav i sve najbolje. |
Citat:
Country of eligibility: Serbia Imaš sve naše papire, tako? Krštenicu na kojoj piše "Rodno Mesto, Republika Srbija", ili šta? Pasoš imaš Srbije (YU), tako? Citat:
Kada budeš čitao dalje na forumu, primetićeš trend da gde god ljudi koji žele da pomognu (a neki su otišli toliko daleko da više nisu obični članovi) nisu sigurni koji je odgovor tačan, savetovaće zainteresovanog da "okrene" ambasadu telefonom i da ostavi informaciju ovde. Iz istog tog razloga će ti i tih 99% gorenavedenih informacija biti potvrđene i tačne, te će ti ovaj forum koristiti bar malo... :;D: Iz tog razloga i Zanina poruka stoji na mestu i ja je takođe potpuno podržavam. Dobrodošao nam na forum, želim ti ugodan i opušten boravak na našemu (ti uračunat) sajtu, kao i uspešnu emigraciju (ili makar informisanje o istoj). Ako budeš imao neko pitanje, slobodno otvaraj teme; ako znamo odgovor, reći ćemo ti ga (ili uputiti na temu gde je to već odgovoreno u slučaju da je tebi promakla), ili ćemo te uputiti na zvaničan izvor informacija (tamo ambasadu, ovde USCIS). I svi srećni i zadovoljni. :obrva: Svako dobro ti želim. :wavey: Citat:
Citat:
|
Citat:
Hvala na dobrodošlici. Nisam imao nameru da narušavam uobičajene norme ponašanja ustanovljene ovde, ali kada mi se neko prvi put obrati rečima: Citat:
Hvala i na odgovoru na postavljeno pitanje. Ono što mene zaista muči je da li ću biti diskvalifikovan ukoliko napišem Country where born: Serbia. Na kraju krajeva - sva dokumenta su mi srpska. I na dokumentima piše Republika Srbija. Ako bih napisao (a to ne želim, kako već rekoh) ono što mi ti savetuješ - onda se podaci na zvaničnim dokumentima ne bi podudarali sa onim koje sam ja dao prilikom prijave. A ako napišem ono što želim, doći ću u situaciju da oni mogu da kažu da (sa njihove tačke gledišta) nisam dao ispravne podatke. Pošto je to malo nedefinisana situacija, nisam uspeo da pronađem konkretan odgovor. Ukoliko nešto saznam, svakako ću postovati ovde. Pozdrav. |
V777 je zensko i nista sto je napisala nije uvredljivo. Napisala je da provjeris u ambasadi da budes siguran i da onda napises oficijalan odgovor na forum jer zaista do sada nismo imali ovakvo pitanje. Dakle svi bi iz tog tvog postovanog odgovora nesto naucili. Mislim da si samo stavio krive naglaske na njenu recenicu pa je ispalo da ti ona pametuje. Inace v777 pise duuuuuuuugacke postove o mnogim stvarima i zaista odvaja vrijeme da pomogne sa svojim iskustvom. Do sada od nje nisam procitala niti jednu cinicnu ili bezobraznu izjavu a iscitala sam cijeli forum, pa i retro dio.
Dobrodosao na Forum i sretno u apliciranju!!! :;D: |
Mislim da svi znamo sta treba da se upise da bi takva prijava bila 100% prihvatljiva sa njihove strane, hteli mi to ili ne hteli da priznamo. Najbolje je da sam odlucis sta ces.
Sto se tice Veke (V777 zvuci hladno kao StarWars R2D2:grin:) i mene je docekala stiklom, a ja bio najboljih namera. Mora da je bila u SMS-su:grin: Mesec-dva smo se zaobilazili u temama pa je opet sve OK. Mogu ti reci da je OK lik i da hoce da pomogne a to je nama koji skakucemo sa ove strane zida jako bitno. Svi smo mi drugaciji ali ovde nam je cilj isti. Mnogima moj nacin komunikacije i moj stil zajebancije ne odgovaraju, nekima su i uvredljivi ali zato postoje i oni drugi sa kojima se odlicno razumem. E to se zove razlicitost a braca Amerikanci kazu diversity, da nije toga ne bi bilo ni Diversity Visa Lottery, zar ne? Sve okrenemo i opet smo na pocetku:) Nekada se stvarno desi da neko s nekim ne moze nikako da se skonta - e upravo zato postoji u forumima opcija Ignore User, ne samo zbog njih vec i da bi ostali bili postedjeni prepucavanja jer to ipak nosi neku losu karmu. Aj' jos jednom dobro dosao lutrijohttp://img.photobucket.com/albums/v1...s/beerchug.gif i okreni na salu i zajebanciju! p.s. Bar imamo vremena za zajebanciju do veceras jer je V777 otisla da puni baterije, kad se vrati opet smo ga naje.ali:grin: http://img.photobucket.com/albums/v1...vatar/r2d2.gif:RRofl: Veko nisam mogao da odolim:rofl: |
Dobrodosao!
Kao sto uvazeni kolega Guster :grin: rece prije mene, mislim da je jasno sta trebas napisati. Country of eligibility Serbia, Country where born Kosovo. Kad si se rodio Kosovo je bilo Srbija, ali sada je to odvojena drzava i da bi se sve poklapalo u njihovim papirima pises Kosovo. Zao mi je ako ti to stvara problem, ali predji preko toga zbog krajnjeg cilja. Na kraju krajeva, dajes informaciju kakva jeste, ipak nema nista nejasno u vezi toga! |
Citat:
E da - da mi ti ne reče, stvarno bih pomislio da ste predstavnici DV lottery programa... Kažeš ima agencija? A ja mislio da ih nema... Mislim, stvarno - je l' tako zaista dočekujete sve nove članove? Čudi me da ih uopšte ima... Opomena gore je pokazatelj postojanja dvostrukih kriterijuma. Jer, ako ne opomeneš onoga ko se nepristojno obratio, a opomeneš onoga ko je na nepristojnost odgovorio (makar i oštrijim tonom), onda tu nešto debelo nije u redu. Ili smatraš da kao novi član treba da prođem nekakvu inicijaciju u vidu kuliranja tuđeg bezobrazluka. Ako taj neko nije imao nameru da bude bezobrazan, onda treba sam to i da kaže. Meni nije bila namera da započinjem bilo kakvu polemiku (ili ne daj Bože svađu) ovde, jer je ovo forum gde se uglavnom razmenjuju informacije, a ne sučeljavaju stavovi (barem sam ga tako doživeo čitajući ono što ste svi pisali). Izgleda da sam se prevario. Žao mi je ako sam narušio mir male autistične zajednice koja ima dvostruke kriterijume kada se radi o tome šta je nekome dozvoljeno, a šta nije. Pozdrav svima. P.S. Postoji li mogućnost brisanja naloga na ovom forumu? P.P.S. Iskreno izvinjenje svim članovima foruma koji su konstruktivnim pristupom pokušali da pomognu. Izvinjenje i onima koji nisu odmagali. Nisam zaista imao nameru da stvari krenu ovim tokom, ali šta da se radi... A ovim drugima... Ma znaju oni i sami. |
Postovani gc. lutrija,
Izvinjavam se sto se ranije nisam javila, bila sam opravdano odsutna. Izgleda da se mi nismo najbolje razumeli, te hajde da ponovo napisem, sada malo vise obrazlozeno I nadam se dovoljno razumljivo. Najpre, ako te je moj post uvredio, ja se izvinjavam, namera mu uopste nije bila te prirode. Posao moderatora nije da vredja, nije da cuti, vec da pokusa da pomogne clanovima foruma, sve koliko je to u njegovoj moci, pravovaljanim informacijama (mi smo nas status zasluzili nesebicnim radom na blogu I sada na forumu, status nam nije poklonjen). Materija koju obradjujemo na forumu krajnje je osetljiva I veoma ozbiljna. Niko od nas na forumu nije zastupnik nijedne drzavne institucije koja je nadlezna za proceduru izdavanja Zelene karte, kao sto je pomenula moja kolegenica supermoderator, te kolega administrator, za to su nadlezni, iskljucivo, Ambasada US u Beogradu (sto se tice Srbije), kao I Ambasade US drugih drzava, dok je u US nadlezan USCIS. Navodjenjem primera kako bi se trebalo postupiti u tvom slucaju, putem tvog pitanja, te tvojim razmisljanjem i dilemama o ispravnosti nasih odgovora, logicno sam dosla do zakljucka da se odgovor treba potraziti u drzavnim organima, jer, kao sto je navela clanica foruma, ovakvu situcaiju do sada nismo imali. Iz tog razloga, a u nadi da bi tvojim odgovorom, koji bi dobio u kontaktu sa nadleznim organom, bio zadovoljan I ti, na prvom mestu, jer bi dobio apsolutno pouzdan odgovor na tvoje pitanje, a I tvojim postovanjem dobijenog odgovora na nasem forumu bili bi zadovoljni I mi, imali bi resenu situaciju I primer za buduce clanove koje bi imali identican slucaj kao I ti. Navela sam, takodje, da sam ja, kada sam imala potrebe, direktno kontaktirala US Ambasadu I dobila odgovore na pitanja koja sam imala, te sam sa svim cinjenicama upoznavala I sve clanove bloga, koji su tada prolazili put isti koji sam I ja prolazila… Ukoliko zelis da kontaktiras US Ambasadu u Beogradu, ovo su informacije: http://belgrade.usembassy.gov/contact.html Consular Section Consular Public Hours: 9:00 - 12:00 and 14:00 - 16:00 (Except for American and Serbian holidays listed below) Immigrant Visa Information call + 381 11 306 4660 or + 381 11 306 4662 Working hours: 09:00-16:00 E-mail: Consularbelgrd@state.gov S postovanjem I nadom u bolju saradnju u buducnosti. |
da udaram ja ovde :deniselo: ili da cekamo da neko (ko je pricao sa ambasadom) da pouzdanu informaciju?
Malo zapljusnusmo temu offtopic-om, a bitna je mnooooogima sigurno (sa istim problemom) ali sta ces.... i to je za ljude. :grin: |
jes vala odosmo u debeli Off :67:
Citajuci malo po netu, Ameri priznaju drzavljanstvo na osnovu mesta gde si rodjen dok kod nas nasledjujes drzavljanstvo od roditelja. Ako drzava gde si rodjen ima pravo ucestvovanja u lutriji, stavis tu drzavu kao "Country of eligibility" i to je to. Bitno je da imas validan rodni list koji ce da pokaze da si rodjen u toj drzavi. E sad, ukoliko drzava rodjenja nema pravo na lutriju onda se koristi "chargability". Ukoliko budes izvucen, ne moras ici u drzavu rodjenja na razgovor nego biras gde ces (mozda mzete da potvrdite ovo). Ovo su samo informacije koje sam pronasao na netu po raznim forumima. Najbolje bi bilo da se okrene ambasada i pita direktno ako je moguce. V777, znaci da okrenem "Immigrant Visa Information" vezano za GC? |
Citat:
Puno pozdrava i svako dobro! |
Evo ja mogu da potvrdim da se moze ici u ambasadu trenutnog boravka. Ja sam iz Hrvatske, tamo rodena, al trenutno u Makedoniji i tu sam isla na intervju i na ljecnicki pregled. Bitno je znaci, kao sto E4o4 rece da imas validni rodni list s kojim ces dokazati zemlju rodenja, a koja ce ti biti i country of eligibility.
Inace ja sam imala sto pitanja i slala sam emailove u ambasadu. Nije mi se dalo zvat i sporazumjevat se na drugom jeziku. Preko telefona mozes nesto krivo i razumjeti. Najbolje email pa poslje imas i pisani dokaz informacije koju od njih dobijes. |
Citat:
Puno pozdrava! |
Citat:
Ma brate, vidi sto sam lepa!!!:grin::1081::1081:Nisam punila baterije, isla sam na posao:1081::1081::1081:..a moram ja i tebi neku ovakvu slicicu da nadjem....ha ha ha...dobra ti je ova slicica... Pozdrav i samo opusteno! |
[quote=srdjevic;5337]da udaram ja ovde :deniselo: ili da cekamo da neko (ko je pricao sa ambasadom) da pouzdanu informaciju?
Ma, udaraj gazda, ne mora da boli, ali bar da se glasno cuje:grin: |
evo dobih info iz prve ruke..
U mom slucaju Country of eligibility je Bosnia & Herzegovina i tu se zavrsava cela prica. Nebitno je gde trenutno zivim, cije drzavljanstvo imam i sl.. "Thus, if you were born in Bosnia and Herzegovina, that is your country of birth, regardless of where you live now or what nationality you have now." sto se tice gc.lutrijinog problema. Ako na razgovor moras da poneses rodni list ne stari od 6 meseci ili slicno, onda pretpostavljam da je country of eligibility Kosovo, jer ces na kosovu dobiti rodni list (rodni list vadis tamo gde si rodjen? nisam 100% siguran kako ovo ide, pretpostavljam da i Srbija izdaje rodni list za teritoriju Kosova. )... Citat:
|
Hvala, Nikola, za informaciju, puno ce koristiti mnogima, siguran sam. :ludak:
|
Hvala i sa ove strane. Moja kuma je rodjena u Sarajevu ali je sada u Vojvodini, i ja cu morati jos malo da se raspitam o ovom s obzirom da je ona izbegla i da tamo ne postoji niko ko moze da joj izvadi dokumenta. Ne verujem da u situaciji kad je neko refugee treba da stavi zemlju iz koje je izbegao. Nema mi logike uopste - jer ako negde ne mozes da se vratis kako onda mozes da vadis dokumenta tamo? Moram ja to malo jos da razmotrim. Mi smo inace prosle godine za nju stavili da je country of eligibility Srbija, bas sam sad pogledala kopije aplikacija...
Bas se brinem za nju i ako je izvuku kako ce da nabavi dokumenta posto dugo nije mogla da dokaze ni gde je rodjena ni kad - u Srbiju je izbegla bez icega - bukvalno u onome sto je imala obuceno na sebi i sto je imala u rucnoj torbi. Ali ako kazu da tako treba da se stavi - sta da radimo, stavicemo tako pa ako je izvuku onda snalazenje. Jos i pitanje za Kosovo - da li oni sad i za Kosovo imaju posebne kvote za lottery ili ne? Ajde onda i to da proverimo.... |
A zasto ne bi mogla da dodje u Sarajevo i da izvadi dokumente koji su joj potrebni???
Ne zelim ulaziti u detalje ali ne treba ni fantomizirati situaciju. I ovdje zive normalni ljudi i nista joj se nece desiti ... Svasta |
Nisam rekla da ce joj se nesto desiti... ne u tom smislu. Zena zivi u garsonjeri sa detetom i suprugom koji je morao da ode da radi u drugom gradu jer u Vrscu nije mogao da nadje posao... to sad govori o materijalnoj situaciji u kojoj je i koliko moze "lako" da finansira nekoliko putovanja i ostanak u hotelu. Njena plata kasni po mesec dana - radi u televiziji u kojoj sam ja radila tako da pouzdano znam da nema sanse da dobije duze od nedelju dana off a da ne dobije otkaz (na zalost). Cak i da mi isfinansiramo sve troskove (kao sto i planiramo put i troskove intervjua) ne moze da priusti sebi da ostane bez posla godinu dana pre nego sto joj odobre vizu. Vrsac je mesto od 40 hiljada ljudi i nije tako lako naci novi posao... I nije svasta - ne skaci odmah, nisam rekla da se u Sarajevu desava neznam sta, pobogu nego nemaju svi ustedjevinu i nemaju roditelje za back up. I u vreme kad je vadila dokumenta za status u Srbiji (ima tome dosta) - nije mogla da se vrati u Sarajavo ni za sta, nemoj sad da se pravimo ludi... Drugo, i kad refugee dodje u Ameriku, niko ih ne tera da idu u "staru" zemlju da vade dokumenta (to znam zasigurno) pa sam stoga zbunjena zasto bi to zahtevali u drugim slucajevima... Isto sto znam je da kad u Vrscu zatrazis u OUP-u potvrdu o nevodjenju postupka oni sami zatraze od drugih gradova u kojima si ziveo/la podatke bez obzira da li je u nekoj od okolnih zemalja ali neznam da li to rade i u drugim gradovima u Srbiji (jer svi znamo kako neki sluzbenici umeju da budu "revnosni" a i ja bila prijatelj sa nacelnikom pa neznam da li je to uobicajen procedura) i da li je takva potvrda priznata u ambasadi s obzirom da nije izvadjena na licu mesta.... ali nebitno, zvacu ambasadu i pitacu, samo sam iznosila nedoumice javno...
|
Ma ok, rekla sam odmah necu da ulazim u detalje jer je svaka situacija specificna. Razlozi mogu biti neki drugi, kao sto i kazes da jesu. Ali kad kazes
Citat:
Zao mi je ako je ispalo kao da je pretjerana reakcija, ne mislim nista lose, ponavljam, samo necu da imas pogresnu sliku. |
Da, mozda je tako ispalo :-( sorry. Ali po definiciji refugee ovde - kind of si izbegao i ne mozes da se vratis... bar tako to tumace u immigracionom. Prijateljica je dobila azil iz Srbije pa ti sad vidi (rodjena u Srbiji i zivela u Srbiji do dolaska ovde - majka hrvatskog porekla, udata bila u Srbiji). Azil dobila prosle godine na konto stvari koje je Seselj pravio po Vojvodini svojevremeno (a malo se o tome prica u Srbiji, malo.... ) pa sad dal' to sve ima logike nemam pojma, pogotovo prosle godine u vreme kad je ona dobila azil...
|
ok samo nemojte o politici i pricama ko je sta radio, to ce otici u nedogled, jer nemamo svi isto misljenje o nedavnoj istoriji. zato bolje ne ulaziti u to, ovde smo iz drugih razloga.
koliko sam ja shvatio citajuci po forumima (a to najbolje znaju ljudi koji su isli na razgovore), jedini dokument iz drzave rodjenja koji ti treba je rodni list? Pretpostavljam da rodni list moze dobiti za dan bez vecih problema? A potvrde o nekaznjavanju i sl. vadi tamo gde zivi (valjda?).. U svakom slucaju ako saznas nesto, javi, pa makar i da potvrdis ovo sto su meni rekli :) |
Ma ne pricam o istoriji nego o realnoj situaciji... stvari su takve kakve jesu, pricali mi o tome ili ne...
Nego, za potvrdu o ne kaznjavanju - ja sam je bila izvadila u sudu umesto u policiji pa mi nisu odmah izdali vizu a podaci se proveravaju u svakom gradu gde je aplikant ziveo. Te tako je policija u Vrscu morala da "potrazuje" podatke za mene iz Smedereva i Velikog Gradista. E sad to uzme vecnost, pa sam morala da radim "naplatu poznanstava". U svakom slucaju, ja sam pozvala nacelnika policije u 5 popodne kad smo stigli iz ambasade nazad, potvrda me je cekala gotova u 7 ujutro. A moglo je da potraje nedeljama. Kuma je zivela u Sarajevu (ali je rodjena u nekom mestu pored), pa u Beogradu pa onda u Vrscu gde zivi i danas. I sad sam totalno pogubljena kako ce to da se sve izvede... Zato moram da zovem i da priupitam konkretno. Ja cu zvati po nasem nedelja uvece, znaci ponedeljak po vremenu na balkanu i napisacu sta su mi rekli. Ako i treba da putuje za Sarajevo, sta da radimo - mora se. Organizovacemo se. Njoj je dolazak ovde previse bitan da bi ga propustila zbog birokratije. |
Evo ovako: Izvod iz maticne knjige rodjenih je jedan od dokumenata koji je potreban za intervju. Moze da se izvadi medjunarodni, koji je na vise jezika, te ne mora da se placa prevodjenje istog. Apostili ne trebaju ni za jedan document (Apostil za one koji nisu upuceni, je sudski pecat tzv. Haski pecat, kojim se overava svaki document, pogotovo kopije, kada se prezentuju pred inostranim organom. U ovom slucaju nije potreban, sto je I odlicno, jer kosta veoma mnogo). Izvod iz maticne knjige rodjenih se vadi po mestu u kome je prijavljeno vase rodjenje, neovisno od mesta gde trenutno zivite. To mozete proveriti u Opstini gde zivite. Ukoliko ste prijavljeni u mestu gde zivite, Izvod mozete da izvadite odmah, pogotovo sto su skoro uvedeni I neki noviji I brzi sistemi izdavanja dokumenata, tako da nakon popunjava prijave I uplate, dobijate Izvod za nekoliko minuta. Ukoliko ste prijavljenji u drugoj opstini, a ne znate nikog u toj opstini, morate pisati zahtev, poslati zahtev, sacekati da se zahtev primi, zavede I Izvod odradi I posalje, a naravno vi platite taksu. Pitanje je koliko vi imate vremena za sve ovo, mozete I da odete do tog mesta, ja preporucujem da se prvo o svemu do u detalj dogovorite sa Maticarem koji ce da vam I odradi Izvod, da ne bi gubili nepotrebno vreme (najbolje je da pozovete nekoliko dana ranije, ukoliko planirate da putujete za taj drugi grad, da bi se na vreme pronasle I Maticne knjige, pogotovo u manjim mestima, koja jos nisu kompjuterski centralizovana; jos jedan napomena: znate I sami da sva dokumentacija prilikom podnosenja na intervju u Ambasadi, ne treba da bude starija od 6 meseci; najbolje je da sa sobom, ako je ikako moguce, imate vas raniji Izvod, nebitno iz koje godine I kakvom stanju, jer se na njemu nalazi broj u Protokolu, pod kojim ste zavedeni kad ste prijavljivani I koji je uvek isti, neovisno koliko puta vadili Izvod. To ce maticaru mnogo pomoci pri pronalazenju vasih podataka). Ako ste u situaciji da ste izbeglica, morate da se raspitate u gradu u kome zivite, gde se nalaze sluzbe opstine iz koje vi poticete (to se sve moze saznati u Opstini grada gde zivite). Pre vise godina, znam da je u Opstinskom sudu u Krusevcu bilo sediste ne samo sudova sa Kosova, vec I organa Opstina vise gradova, te su postojale Opstine Prizrena, Pristine, etc, ne secam se tacno kojih jos gradova, tako da su njihovi gradjani sva potrebna dokumenta, ne samo Izvod iz maticne knjige rodjenih, vadili kod njih. Kasnije su se oni preselili u neke druge prostorije, ali su bili u gradu. Misilm da je tako I sa svim ostalim gradovima, tj. izbeglicama iz drugim mesta, te da se u Opstini grada u kojoj zivite najlakse mogu saznati prave informacije. Ako nekoga jos nesto po tom pitanju interesuje, mozemo pogledati I po internetu ili poslati dopis zvanicnim institucijama za odgovor. Sledeci document je Potvrda iz SUP-a, s nazivom, Izvod iz kaznene evidencije– ovaj dokument se ne vadi u Sudu ( u sudu se moze dobiti Potvrda o neosudjivanosti, koja nema vaznost za US ambasadu, jer se ovom potvrdom pokriva samo vas period zivota u zadnjih 6 meseci, ne ceo zivot I sa ovom potvrdom se samo oznacava da li ste osudjivani u zadnjih 6 meseci ili ne – da ne pominjem da se neke lakse osudjujuce presude brisu tokom vremena, te vam ta potvrda I nije potrebna – ako vi bas insistirate, mozete je izvaditi, vadi se iz Opstinskog I Iz Okruznog suda, znaci dva odvojena dokumenta, trebalo bi za dan ili dva da bude gotova, plus prevodi istih etc). Izvod iz kaznene evidencije se u nekim slucajevima trazi samo po sluzbenoj duznosti, znaci ne daje se na zahtev stranke, ali ako se obrazlozi razlog zbog koga trazite, odobrice vam se izdavanje. Taksa za ovaj izvod je malo skuplja, samo da znate. Ovaj Izvod vam pokriva celokupan period zivota koji ste proveli u datom mestu. Vezuje se za mesto prijave I duzinski je odredjen. Ukoliko ste studirali u drugom gradu, ziveli u drugoj drzavi etc duze od 6 meseci u kontinuitetu, morate da vadite ovaj Izvod iz svakog grada ili drzave gde ste ziveli. Ovo studiranje u drugom gradu se odnosi na situaciju da ste se prilikom pocetka studija odjavili iz Opstine gde ste ziveli do tada I prijavili u drugu Opstinu, tamo gde ste studirali (znam mnogo ljudi koji su to uradili, te vam to navodim kao primer. Mnogo studentata je to radilo, ukoliko je zelelo da ostane u gradu studiranja I da se tamo nastani). Za svaki period zivota koji ste proveli drugde od mesta gde trenutno zivite, morate da imate poseban Izvod. Ukoliko ste ziveli u Inostranstvu duze od 6 meseci, a sada zivite u Srbiji, morate da pribavite ovaj Izvod takojde. Od zemlje do zemlje organ koji izdaje ovaj Izvod je razlicit. Procedura za dobijanje ovog Izvoda iz inostranstva je sledeca (znam iz sopstvenog primera): obratite se US ambasadi bilo telefonom ili emailom I objasnite situaciju. Poslace vam precizan email s adresom, brojevima telefona I organom kome treba da se obratite da bi ovaj izvod pribavili. Nevolja je u tome da, zbog specificnosti ovog Izvoda (po pravilu druga lica sem vas, ili ovlascenog organa koji trazi ovaj Izvod, ne smeju da vrse uvid u vasu kaznenu evidenciju, to je poverljiv dokument – zato se u nacelu za ovaj izvod I trazi zahtev od strane sluzbenog lica), znaci zbog specificnosti Izvoda, trazi se ili da, vi licno odete u Inostranstvo I uzmete taj izvod, ili ako vam je neko od familije tamo, a mozete da dokazete srodstvo – npr. Pasos sa zajednicnim prezimenom etc… da na izricit zahtev npr. Vaseg rodjaka, nadlezni organ prihvati zahtev, kao da ste ga vi podneli. Sam izvod se ne izdaje na ruke drugog lica, vec se salje (barem je tako bilo u mom slucaju), sluzbenim putem u Srbiju, u Ambasadu zemlje u kojoj ste vi ziveli duze od 6 meseci. Ukoliko je vama hitno, a I sluzbenici su u dobroj volji, organ moze da posalje Izvod telefaxom u Ambasadu, te da vi licno odete sto pre u Ambasadu I uzmete dokument (naravno uz dokaz da je to vas dokument - pasos etc). Ukoliko ste dobili iz inostranstva vas Izvod putem faxa, obavezno zatrazite od ovlascene osobe u Ambasadi (obicno je to osoba na visokom polozaju, koja I sama zna to, ali ovo je cisto napomena), da ta osoba stavi pecat na original faxiranog dokumenta, kojim kaze I potvrdjuje da je ona izvrsila uvid u Vasu kaznenu evidenciju (tj. kolega u inostranstvu je izvrsio uvid, ali obzirom da se radi o faxu, tj. kopiji, ne originalu, taj pecat vam sluzi kao dokaz I daje kopiji snagu originala). Naravno da se I taj dokument mora prevesti na Engleski, ukoliko nije izdat na Engleskom jeziku. Mislim da je to to, ako sam nesto zaboravila, slobodno pitajte, nacicemo odgovor. Puno pozdrava I sa srecom.:1081::1081::1081: |
i ovo je bilo od koristi.
znaci da bi dobio potvrdu o nekaznjavanju iz neke EU drzave, moras ici tamo da podneses zahtev, ili neko od blize rodbine da to ucini.. :| e mashala :) nije moguce podneti zahtev u ambasadi te drzave? |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 07:03. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.