![]() |
|
Priznavanje strucne spreme u US
Pozdrav svima,otvorio sam ovu temu kako bi razmjenili informacije.
Mene zanima na koji nacin nostrificirati diplomu kad dodemo u US,da li je to netko napravio i ako je da posalje upute. Pozdrav svima i hvala. |
Citat:
O diplomi koje skole se radi, da li je u pitanju srednja, visa, fakultet, magistratura, doktorat...Sta se planira studirati dalje? Svaki fakultet ima svoja pravila, svako trazi nostrifikaciju iz druge agencije...pojasni nam malo.. Pozdrav! |
Radi se o faksu.Ekonomski fakultet u Osijeku,Sveuciliste JJSttrossmayera.
Nama su sad po Bologni u Hrvatskoj dali akademske titule sa diplomiranih ekonomista promjena je bila magistar ekonomije. Posto mi(dipl oec iliti sad mag oec) u USA imamo vise od Bachelor a sigurno nam nece priznati magisterij,u koju skupinu mi spadamo i kako da se predstavimo kad trazimo posao. Ako je netko bio u takvoj situaciji,bio bih zahvalan kad bi napisao kako je to rijesio i sta bi bilo najbolje napraviti. Sto se tice diplome zanima me da li moramo raditi nostrifikaciju diplome kad udemo u US ili samo trazimo posao i predstavimo se kako je sad. Hvala |
Master diploma
Nemoj sad pogresno da me razumes ali - ja sam taj primer imala na poslu. Bivsa koleginica je pokusavala da zakaze razgovor sa HR Manager da bi razgovarala o Master koju je trebalo da dobije iz Zagreba i do razgovora nikad nije doslo. Evo ukratko sta je meni sefica rekla o tome: ne interesuje ih usaglasavanje bilo kakvih diploma - ni iz Hrvatske (ni uskoro iz Srbije). Po njenim recima ne radi se o diplomi vec o stecenom znanju u okviru Master programa. Inace, moja prijateljica je uradila evaluaciju diplome Ekonomskog Fakulteta u Novom Sadu, i sa tom diplomom radi pa pitacu je jos jednom za proceduru (svi predmeti su se poklopili, koliko sam ja razumela). Ja licno ne znam kako to sve ide jer studiram ovde, ali mogu da se raspitam. Sto se tice usaglasenih Master diploma (ne govorim o regularnim), nisam toliko optimisticna sto se toga tice ali mozemo jos da se raspitamo. Ako neko ima iskustva sa tim neka postuje.
|
Pozdrav Zana
Slazem se apsolutno sa tobom. Ja sam dipl.oec. sad kao mag.oec.To je ustvari dipl oec izmedu njihovog Bachelour i Mastera. Ajde raspitaj se ako ti nije problem. Pitanje,kad trazim posao u Americi kako da se predstavim?To je ono sto mi nije jasno.Naravno najbitnije je sto si od predmeta prosao,s tim se slazem ali sta kad stave natjecaj da traze osobu sa tom i tom strucnom spremom?Kojoj struci i strucnoj spremi mi u Americi pripadamo? |
Cao svima, evo jednog primera iz Atlante, GA a odnosi se na Fakulter fizicke kulture iliti krace receno DIF.
Naime moj kolega je otisao (ko i mi svi difovci sto smo isli u USA) ozenio se (iz ljubavi) sa curom iz Sarajeva i ona posto je znala proceduru (u njegovo ime) je uradila sledece: Trazili su program studija sa DIF-a iz Nisa(tamo smo studirali) onda su to preveli na english(bitno je koliko sati kog predmeta je odrzano ili tako nesto) onda su to poslali u Department of Education drzave GA, platili neke takse i posle mislim manje od 3 meseca dobio je odgovor da mu je SVE PRIZNATO i da ima pravo da radi 2 godine do sledeceg update-a svog zvanja - PE teacher. Pera(kolega) mi je takodje rekao da su jednoj curi iz Poljske sa istim faxom, priznali 2 i po godine!!! Pa sad vi procenite DIF iz Nisa :obrva: E sad da se razumemo, to zavisi od drzave do drzave. I ja sam to pokusao u PA ali su mi u Filadelfiji rekli "vi posaljite pa cemo vam mi reci koliko jos treba da dostudirate" Znaci ne da li treba, nego koliko jos. Onda nisam ni pokusavao. Eto nadam se da ce nekome ovo pomoci a svakako kontaktirajte Department of Education drzave gde zelite ici pa zasto ne i posaljite pa ce vam oni vec odgovoriti. __________________________________________________ _______ 2009EU11XXX |
Ne bih ja da procenjujem DIF iz Nisa :grin: nego mozes ti da dobijes dozvolu da radis svasta, pitanje je da li ce neko da te zaposli….
California: - Foreign Transcript Evaluation - California Subject Examinations for Teachers (CSET) for Physical Education : 1. Growth, Motor Development, and Motor Learning 20 questions, 1 short (focused) essay and The Science of Human Movement 20 questions, 1 short (focused) essay 2. The Sociology and Psychology of Human Movement 10 questions, 1 short (focused) essay and Movement Concepts and Forms 24 questions, 1 short (focused) essay and Assessment and Evaluation Principles 6 questions 3. Professional Foundations 16 questions and Integration of Concepts 24 questions, 1 extended essay - Pass the Reading Instruction Competence Assessment (RICA). - Pass an examination in the Provisions and Principles of the U.S. Constitution given by a regionally accredited college or university – sto bi se reklo da polazes Ustav - Complete a Commission-approved Professional Teacher Induction Program. Verification of training in cardiopulmonary resuscitation (CPR) that covers infant, child, and adult CPR skills is also required. I onda radis kao substitute teacher u Public School – znaci zamenjujes po potrebi. Plata nije negotiable, evo ga schedule: Daily Base Rate $173.04 Base Hourly Rate (6-hour day) $28.83942 Daily Incentive Plan Rate $233.52 Base Hourly Rate (6-hour day) $38.92002 Day-to-Day Substitute, Extended Rate $233.52 Base Hourly Rate (6-hour day) $38.92002 Pa onda kad zavrsis skolicu za teachers, onda pocnes da radis kao jedan – full time. Pa zavrsis Masters, pa radis kao coach… i tako. Razlikuje se od drzave do drzave, ali ne nesto narocito…. I sad, drugarici od drugarice koja je zavrsila DIF u BG sve ovo je uzelo neko vreme (mereno u godinama cini mi se), ali vise i nije bitno, vratili su se nazad… @dele506 - raspitacu se oko tvog problema. Uostalom, nekako smo u istoj struci, pa najkasnije u januaru imam konsultacije na univerzitetu u finance department - pitacu ih da li i kako moze da se odradi upgrade of Master iz Hrvatske i Srbije. Bez ozbira na to, accounting mozes da radis samo sa evaluacijom svoje BS diplome, i sa njom mozes da se spremis za CPA exam... i onda pravis novce... ja za par godina trebam partner in business :grin: so there you go :1081: :1081: Pozdrav!!!! |
Dogovoreno Zana
|
Kao prvo - ovu temu moramo premestiti u Vodic za emigrante.
Paralelno sa ekonomistima i difovcima pokrenucu pricu o dipl. pravnicima. Ja to nisam ali zivim sa jednim:1072: Naime zelja mi je da moja draga u States uradi neko strucno doskolavanje i iskoristi silne godine truda i ucenjem:book: stecenu diplomu dipl. pravnika ali nemamo mi vremena za sve od pocetka. Ja ne volim da krijem od drugih ono sto saznam a moze biti nekome korisno, samim tim ocekujem i od svih vas koji mozete nekako pomoci (informacije, kontakti, primeri...) da isto to ucinite:suure: Pravo (LLB, dipl. pravnik) se studira 3 godine, ali tek nakon sto se prethodno zavrsi neki drugi fakultet (filozofija, istorija, biznis, ...). Nakon 3 godine i polozenog advokatskog ispita mogu raditi kao advokati/pomocnici a mogu i nastaviti (odmah ili kasnije) master studije (LLM, traju najcesce 1 godinu). Na doktorske studije (JDS) obicno retko idu, posto one traju najmanje jos 3 godine i mnogo kostaju a advokat LLB i LLM najcesce zaradjuje par stotina hiljada USD godisnje. Diplomirani pravnici sa nasih prostora jedinu sansu za kakvo-takvo priznavanje diplome imaju u Californiji i drzavi New York ali to sto uspeju tamo mogu samo u ove 2 drzave i koristiti. Put do advokata za strance u US najcesce vodi preko master studija (LLM) koje traju 1 godinu i to na prestiznim univerzitetima (prvih 10-15). Nakon toga se prijavljuje advokatski ispit (znam podatak da ta priprema na Duke University traje cca 4 meseca i kosta ~$4k). U drugim americkim drzavama za sve ovo je potrebno drzavljanstvo a u Ca i NY advokatski ispit mogu da polazu i nerezidenti. E sada, osim tog uslova da se bar nesto zavrsi u Ca ili NY (npr. master - LLM koji sam gore spomenuo) postoji i jedna potvrda koja ce u USA biti potrebna. Tu informaciju od mene dobijate gratis a za neku godinu ce je moja draga opako naplacivati u $$$$:grin: Znaci ovako - svi koji ste zavrsili pravni fakultet i idete za USA uzmite potvrdu iz svoje advokatske komore da nemate zapreke da u maticnoj zemlji postanete advokat. Drugim recima potvrdu o potrebnom (ne dovoljnom) uslovu da u nasem slucaju u Srbiji budete advokat. To je kod nas samo zavrsen Pravni fakultet (ne mora i par godina prakse kod advokata sto se trazi u Srbiji i polozen pravosudni ispit). Jos nemam informaciju dal' ima razlike izmedju drzavnih fakulteta i nedrzavnih akademija/univerziteta. Aj' sada ko ima neki info neka me ispravi, dopuni, doda nesto... Zana, na tebe polazem veeelike nade jer si dobro informisana, snalazljiva i u jednoj si od navedenih drzava:grin: (da te ne hvalim previse... uobrazices se jos vise:belj:):;D: |
Jaoooo, zar ne vidis da vec rastem kao krofna hihihihi :1060: Ce se raspitamo, ne brini!!!! Mora da padne povezivanje sa V777 jer na njoj vec radimo... tj. radimo da je osposobimo da nas pravno zastupa zlu ne trebalo :no:
|
Jao ja ne mogu vise da tupim jedno te isto - a mozda sam i uneravnotezena jer zagibosmo na forumu last night do sitnih sati ali NE MERI SE DIPLOMA U USA PO SEMESTRIMA jer neko moze da studira part time a neko i full, nego po units koji su razliciti od predmeta do predmeta i razliciti majors imaju drugacije requirements za potreban broj units za diplomiranje... i programi su drugaciji jer ovde recimo postoji pre law, pre med, pre dental i ostale stvari a tamo ne... Isto tako ako im knjiga nije u spisku iz koje ste polagili i program profesora ne odgovara njihovom nece vam priznati ispit... Pa se onda vidi koliko units imate of lower division a koliko od upper i sve se to izracuna...ali da ja vise ne duzim, lepo se diploma posalje na evaluation u akreditovane agencije - i oni vam lepo sve uporede i izracunaju bodove na osnovu programa koji ste zavrsili... Postoje programi koji oni priznaju i koji su istovetni ovde i tamo i postoje oni koji su dijametralno razliciti - kako onda tu mogu da se racunaju semestri... A i kakve veze ima Bologna process i US?
Dodatak Oooops - ovaj post je bio kao odgovor na predhodni post koji je obrisan... e tek sad kad neko ovo procita ima da kaze da sam odlepila nacisto - sad sve izgubi smisao hihihihi |
Zana ajd napisi kako se zovu te agencije.Ako imas link jos bolje.
|
Nisam Zana al' evo ti jednog linka dok ona ne sakupi snagu da ti odgovori:;D:
Nece to biti skoro... dernecila je sinoc do jutros:grin: Josef Silny & Associates |
Nasao sam jos jedan tekst iz 2005. koji potkrepljuje u potpunosti pricu koju sam naveo za naseg dipl. pravnika u USA, mora da tu ima necega :suure:
Citat:
|
He He, evo malo sam se povratila :grin: taman da nastavim sa zakeranjem hahaha:woohoo:
Stanford kazes a? First - good luck with application, moze da se prsne za 0.00007 boda kolika je konkurencija... e ako to uspe, onda ja obecavam organizujem dobrotvorno vece za sakupljanje para za skolarinu... pa ako se svaki aktivni clan ucipi sa po 800 bucks onda mozemo nasu Sunshine da pratimo u skolicu :1072: :1072: a ovi programeri bi mogli i sa malo vise hihihihi E sad ozbiljno - onda se odluci na koju ces stranu... i daj bar 2 months notice da se organizujemo u ovoj osuncanoj state... i da skupim kintu za zeleni tepih :grin: da, ovo je bas bilo ozbiljno... kind of se jos nisam povratila od last night! :grin: |
Eeeee... da mozemo na Stanford...
Nije u tome fora nego dal' to stvarno moze? A sta ako godinu dana boravimo u Ca ili NY pa dobijemo povoljniju cenu skolarine (ili se varam?), a za tih godinu dana nadjemo solidne poslove pa sakupimo $$$$$ i mozda neki mali kreditcic pa nam ne bude sve tako nerealno kao sada? Vidim da je godina oko $30K ali ako je samo to ono sto moze dosta vislje da je odbaci onda se isplati. Ako je to samo jedna godina i onda par meseci sprema onaj advokatski... a ako posle toga moze da bije par stotina $ godisnje... pa isplati se:bravo: Ja sam ti optimista i stvarno se nadam lepim stvarima:1072: |
I sama sam optimist i to je dobro al sam i realana ,a neki buduci emigranti bas i nisu, pa bolje da se spuste na zemlju,sto prije ,tako kad se tamo dode da spustanje ne bude prebolno.
Nije to bas tako sa pravnicima koji nisu skolovani u Usa (isto kao ni sa lijecnicima) ,pitala sam malo frendicu ,amerikanku i odvjetnicu ,koja je skupo platila svoje skolovanje i odlicna je odvjetnica pa ne mlati $ samo tako i jos se bori za svoj polozaj , a konkurencija je bolno jaka i nemilosrdna ... |
Naravno, realnost je nekada bolna...
A znas li ti koje su nam sanse bile pre godinu dana da dobijemo GC za USA - sigurno oko 1:10.000.000!!! Zar ne? A sada su mnogooo vece, ali o tom potom. Koje su nam sada sanse za skupo skolovanje u USA - skoro nikakve, a za godinu dana? E to cu vam reci tada. Ako tvoja prijateljica ne mlati $ onda ona, moram ti reci, nije bas odlican advokat ili joj je takav splet okolnosti pa je u slaboj firmi, ili su joj merila vrednosti porasla pa joj prihod od par stotina K/yearly nije neki ili... whatever, to je njena prica. Neka ode negde drugde jer valjda zna da su advokati skolovani u Americi svuda u svetu jos placeniji nego u States. Prenecu ti jednu anegdotu koju sam skoro cuo a strasno je poucna: Dolazi advokat-sin sa rasprave kuci i kaze advokatu-ocu da je uspesno okoncao neki spor koji traje vec godinama, a kojeg je nasledio od oca. Odgovara advokat-otac: Tako se ne radi! Na tom predmetu sam iskolovao i tebe i sestru! :papa: |
@xeg-hvala na ovim informacijama za pravnike:grin:
Trenutno sam druga godina, i ako me izvuku znaci otici cu tamo sa zavrsene dvije godine, znal neko imal sanse da se to ista prizna? A i ako ne izvuku sada, onda bih cekala da zavrsim fakultet pa isla kao diplomirani pravnik. Jako sam obradovana vijescu da se u NY i CA priznaju koliko-toliko diplome sa nasih prostora:grin: A vidim da treba jos dosta truda da se postane advokat u USA:book::book::book::book: :==D: |
@xeg: sumnjam da biste uopste mogli da izvadite kredit od 30k$ (po godini) posle prve godine..... jel zna neko ovo za sigurno?
Mislim, s obzirom da studentarija ovde nema isto kreditnu istoriju kad krece na fax....ali verovatno roditelji garantuju... A nama? Ko bi nama? Mi sami? :( |
Citat:
Kao prvo da mi frendica nije odlicna pravnica nebi bila najmladi suradnik bijele kuce i nebi se trazili njezini intervijui. ,svjeti itd...I ima love koje je svojim trudom (koji je velik) i zasluzila ,poanta je bila da $ ne padaju s neba ...kako se nekima cini ...i da u tim zvanjima emigrantima nije lako... |
Veronika, ne vidim razloga za ovakvu poruku, stvarno... Jeste, xeg je mozda upotrebio rec "neka ode" umesto "mozda da ode", ali opet... meni je njegova konstatacija na mestu, jer advokat ne zaradjuje malo, moze da zaradjuje samo manje od ostalih advokata... u tom slucaju ovo (tj. deo toga) sto xeg kaze stoji. advokati ovde obrcu veliku kintu, to je cinjenica. niko ne osporava njihov trud, da se razumemo. ubedjen sam da se xeg slaze sa ovim...
ajde, ovaj deo "neka ode" je mozda malo prejak, ako zelis tako da ga rastumacis.... :smrc: u pravu si i ti, ne treba izletati se sa izjavama tipa "ja cu ti kazem sta ti treba da radis", pogotovo ako se ne zna situacija, i savet nije trazen.... ali ovo tvoje pominjanje grada meni nije bas najjasnije, te bih te molio da pojasnis vezu izmedju xeg-ove izjave i tvoje konstatacije, ako nije problem... :blink: |
zdravo zana moja sopruga je zavrsila fakultet za odbranu na filozofskom fakultetu u skoplje kao profesor po odbranu zelim te ptati jeli ta diploma uopste nesto znaci u usa i dali moze da se nostrifikuje ?pozdrav zoki skopje
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Samo jedno malo podsecanje... juna meseca si se prijavila na ovaj forum i postavila pitanje tako sto si ga upisala u svoj potpis i bez ikakvog postovanja danima cekala da ti neko odgovori. Ja sam to video slucajno kada sam gledao profile i poslao ti PM dobrodoslice i objasnjenje kako se na forumu postuje. Drago mi je da si savladala tu lekciju jer vidim da sada postujes i sta treba i sta ne treba. Posto te je krenulo evo jos jednog hinta - idi u kontrolnu tablu pa edituj Ignore List i upisi x-e-g jer cu i ja tebe tu da stavim ako zelis da nastavljas raspravu. U suprotnom, sto se mene tice, mozemo da zaboravimo sve i nastavimo normalno. :pozz: |
Ako smem samo nesto da dodam :blink:
- Samo dva radna mesta su neophodna SVAKOJ kompaniji i kolika god da je kriza ova dva radna mesta (bilo po contract ili full time) NIKADA nece biti ukinuta: 1. RACUNOVODJA 2. ADVOKAT Toliko o tome neka bude receno, ja se nadam da se razumemo... DOKTORI - oni koji poloze za licencu (ispit iz 4 dela koju nasi lekari polazu na zavrsnoj godini, dakle nije to nista ekstra "samo za imigrante" kao sto neki pokusavaju da prikazu nakon sto ne poloze...hmmmm sta li je problem, etika ili dijagnostika?????? :blink:) dobijaju posao odmah, minimum 100k... nego mojoj jetrvi pedijatru nikako da ocistim glavu od ovih sto pobegose glavom bez obzira od "ovog uzasnog health sistema ovde", gde ih izmaltretirase, teraju ih da imaju po 50 pacijenata na dan :smrc:, ucenjuju ih da rade u nekim zabacenim sumama, bedne plate, "sta da ti kazem uzas"... a pokusavam da je razuverim evo 3-ca godina... E pa stvarno dokle vise... da li ja zivim u zemlji o kojoj se prica? Mora da sam pala sa tresnje... @ZokiPoki - ne verujem da nesto sa tim moze da se uradi... Sorry!!!! |
Citat:
|
hvala ti zana mnogo
nema zasto sorry to je to pozdrav tebi,reci mi sta je sa masinski tehnicari dali se ta profesija trazi i kako je placena |
Zoki poki znam za jednog lika koji je u Kanadi i radi kao masinski tehnicar.. tj. naravno zavrsio je dodatne certifikate.. i radi kao auto cad crtac (nadam se da se to ovako kaze)
i imao jako pristojan posao.. Ako znas auto cad usavrsi ga prije dolaska svaako.. poz. |
Citat:
ali nisam uspio shvatiti kakve su sanse za lijecnike i pravnike u tim drzavama.. a koji nisu iz tih drzava.. sorry Koja je poenta? |
Hey Landlord - da, to je dobra ideja za AutoCAD... mi placamo za office furniture interior design $45 na sat po contract... Nisam sigurna za salary people, ali na contract prave lepe novce pogotovu sad oko Bozica zato sto sve velike kompanije placaju dosta (budget i taxation thing, ako probiju limit za income za odredjeni procenat da vise placaju tax onda daju novce na improvement i to se odbija). Vecina njih radi od kuce, nas senior designer sedi kod kuce sa detetom i radi, pojavljuje se jednom nedeljno... E sad, ovde kad dodjes, i dobijes posao u firmi oni ce ti platiti license za kucni kompjuter - u suprotnom to moras sam.... a nije jeftino veruj mi, ja sad uplatila renewal za design department za 2009. Skupoooooooooo.... ali i isplativo!
|
Citat:
Uh sto se zakuha na ovoj temi.. ja odavde navijam Jerry, Jerry... Springer show... Oyeaaahhh babe... |
Ne ni meni se ne raspravlja jer mi se neda gubit vrijeme na to...Priznajem pretjerla sam .Javno se ispricavam xeg .Sorry:pozz:
|
Izvinjenje prihvaceno i ja se izvinjavam tebi Veronika za ono sto je tebe pogodilo:)
http://img.photobucket.com/albums/v1...s/beerchug.gif Not now Jerry, not now:grin: |
Hmmm, kome li ja sad pisem ovaj post? To Xeg or ArtistFormerlyKnownAsXeg?
No, da mi ovde naravimo financial plan kako se ispunjava a dream… I have a dream that one day every valley shall be exalted, every hill and mountain shall be made low, the rough places will be made plain, and the crooked places will be made straight, and the glory of the Lord shall be revealed, and all flesh shall see it together. Vidis, ja truly believe da postoji reason zasto je svako od nas dobio chance za novi pocetak… Neko ga vidi i uhvati sansu, neko ne… ja znam da cu je uhvatiti cim se pojavi u videokrugu i zato drzim oketa sirom otvorena (ili bar ovo jedno sto cika Doca kaze da mu ne treba remont). Da li sam ovde da nekom spasem zivot, pomognem da zivot mnogih postane bolji, napravim svoju iscasenu porodicu proud, pronadjem novi smisao zivota, napravim veliki novac, pronadjem soulmate – ja jos uvek ne znam, a verujem ni ti i Sunshine… A ti vidi sad sta ces sa ovim, jer evo ti timeline i opcije – a da ne generalisem mnogo pa da moram da stavljam granicnike na razlicitosti u sistemu – ja ti dajem UCLA a ti posle trazi dalje…. I pre nego sto pocnem: community service, community service… and again: community service… Ask not what your country can do for you, but what you can do for your country! U zivotu mozes da budes veliki ili mali covek. Veliki su svesni da prvo moraju da plate their dues – pitaj Obamu koliko je tesko kad maxiras credit kartu da bi platio put i smestaj i stigao na konvenciju, ostavis zenu i dvoje dece sa $20 u novcaniku… i najvise vremena provedes u community service – i posle 8 godina udjes u istoriju. Dakle – budes veliki ili budes mali, nema izmedju. There is more to this life than just living. Sad, neko sve ovo nece moci da shvati ali sta da se radi, i ne bi bilo interesantno kad bi smo svi isto razmisljali… Nego… Michelle Dubois: Listen very carefully, I shall say this only once. René: Well, in that case, could you please speak slowly? Hahahah The Master of Laws (LL.M.) Program je jednogodisnji program za studente iz US i strane studente. Program nudi specijalizacije u Business Law, Entertainment and Media Law and Policy, International and Comparative Law, a moguce je i dizajnirati specijalizaciju po sopstvenim potrebama. LL.M. studenti studiraju full time tokom 9 meseci u toku godine. Program pocinje polovinom avgusta i traje 15 nedelja. Pocinje se nedelju dana ranije sa predavanjem Introduction to American Law zbog studenata koji su se skolovali izvan US. Testiranje je u decembru i predavanja se nastavljaju u januaru. To je jos dodatnih 15 nedelja do sredine maja, i nakon toga je program zavrsen. Potrebno je sakupiti 22 units da bi se dobila LL.M diploma. Moze da se studira i part time sto produzava vreme studiranja ali i pomaze da se bolje raspodeli budzet i isto tako pomaze ukoliko postoji problem sa jezikom pa je sporiji tempo prihvatljiviji. Minimum je 8 units po semestru. Studenti sami prave raspored, i uzimaju ih zajedno sa studentima koji su upisali JD program. Pri pravljenju rasporeda ispita, treba imati u vidu da se neki kursevi ne nude svakog semestra. Postoji i mogucnost specijalizacije tokom LL.M studija: 1. Entertainment and Media Law and Policy 2. International and Comparative Law 3. Four separate Business-related tracks: a. BankruptcyKrajnji rok da se preda aplikacija za program je February 1st. Potrebna dokumenta: 1. $75.00 Application Fee 2. Current Résumé or Curriculum Vitae: standardni resume koji navodi kvalifikacije i radon iskustvo. Moze da bude i detaljniji od standardnog. 3. Personal Statement: ovo je najvazniji deo aplikacije na UCLA. Treba da se opisu zivotni planovi i ciljevi, i da se objasne razlozi zasto je kandidat prava osoba za ovaj program i kako se vidi sopstveni uspeh u zakonodavstvu… takodje treba objasniti i svoja interesovanja, iskustva u community services. Statement ne treba da bude duzi od 3 strane, dupli razmak, velicina slova 12. 4. Official Transcripts: svedocanstva koja dokazuju zavrseno studiranje u drugoj zemlji. Takodje i za ostale diplome ili kurseve koji nisu povezani sa studiranjem prava. U dokumentu treba da budu navedeni svi ispiti i testovi. Svedocanstva moraju biti prevedena na engleski jezik. Prihvatljivo je svedocanstvo na engleskom jeziku izdato od strane skole ili prevedeno i overeno kod ovlascenog prevodioca. 5. Two Letters of Recommendation: preporuke treba da budu od osoba koje se bave zakonodavstvom i koje su upoznate sa kvalifikacijama i sposobnostima studenta. Preporuke su za Graduate Studies Committee, koji odlucuje o prihvatanju ili ne prihvatanju studenta u program. Pozeljno je da bar jedna preporuka bude od univerzitetskog profesora. Prihvatljiva je i preporuka od poslodavca ali akademska preporka nosi vise bodova tokom razmatranja aplikacije. 6. Official TOEFL or LSAT Score: test treba da se odradi na vreme kako bi rezultati bili dostupni pre February 1st kada je krajnji rok za podnosenje aplikacije. Imati u vidu da je za rezultate nekad potrebno cekati nekoliko nedelja ili meseci. Na testu se navodi School Code 4837 i Department Code 03 kako bi rezultati bili poslani direktno u UCLA. Za informacije za TOEFL ici na sajt http://www.ets.org ili pozvati 609.921.9000. Aplikanti koji su zavrsili skolovanje u US ne polazu TOEFL vec treba da daju na uvid LSAT rezultate. I sada dolazi na red zasto ja ne preporucujem ovaj program vec JD. Ukupna skolarina za LL.M program je $41,500 i naravno preracun je da je potrebno dodatnih $19,725 za zivljenje, plus knjige i sve drugo sto je neophodno za studiranje. Takodje, i dodatan iznos je potreban i za one “ne-neophodne” stvari u zivotu bez kojih bi ljudi totalno odlepili… Polovina ovog iznosa se placa na pocetku prvog semestra i ostatak na pocetku drugog semestra. Ne postoji razlika u ceni za non-resident i resident. Finansijska pomoc je veoma limitirana. Tokom godine dodeljuje se nekoliko Dean's Tuition Fellowship awards. Ne postoji posebna aplikacija, nego se odlucuje na osnovu aplikacije za upis. Moguce je uneti i dodatne podatke u Finance section u aplikaciji koje mogu da pomognu da komisija donese odluku da dodeli ovu pomoc. Ipak, sanse su male ukoliko resume nije odlican i zaista postoji velika financial need. Kao vid pomoci je moguce i dobiti zaposlenje u Law Library na poziciji Research Assistant. Maksimalni broj sati je 15 nedeljno i placa se $15 na sat. Opcija je i konkurisanje za privatne loans, koji se daleko teze dobijaju nego federal. Svaki univerzitet ima spisak finansijskih ustanova kod kojih mozete da aplicirate. I jos jedan razlog – ujedno i najbitniji: ovo je sa njihove zvanicne FAQ strane: Will I get a job in the U.S. after earning my LL.M. degree? Our foreign applicants should be aware that the LL.M. degree, obtained through a one-year Master's program, does not serve as a substitute for the three-year American J.D. on the U.S. job market. If you are committed to finding long-term employment as a lawyer in the U.S., you might consider a J.D. program. Throughout the U.S., most LL.M. students are unable to find permanent employment in the country after graduation. Many more find internships, pursue positions at home, or find employment in a third country. That said, we offer our foreign and American LL.M. students outstanding services designed to improve your success in pursuing the career path you choose. I sad - ovo je sve trebalo da bude ubaceno kao pdf doc i odmah posle toga jos jedan ali o JD programu... ali zahvaljujuci onom kojeg necu da prozivam u ovo doba - na to mora da se ceka... Pa kad ja to budem sve lepo sredila onda cu da udarim jedan edit... |
Zana ti si genije!!!:bravo:
|
U vezi s onim što je Žana rekla:"I pre nego sto pocnem: community service, community service… and again: community service… [b][i]..."
Da li je iko imao iskustva s community service? Ma koliko to suludo izgledalo, Mr. Dida i ja, bismo najradije (ukoliko ne nađemo posao odmah - a po svoj prilici nećemo :) ) za početak ganjali nešto tako...čini nam se kao dobar način integracije u društvo... i ostvarivanje inicijalnih kontakata sa "domorocima"... Zanima nas ustvari da li mi kao "zeleni" možemo učestvovati u takvim programima/aktivnostima? |
911
Da se razumemo, nije da mastam da postanem policajac ili vatrogasac ali zlu ne trebalo da se ja ipak malo raspitam kave su sanse za jednog Srbina sa Greenom.
Posto vidim da je kriza i bla, bla, bla... da ne davim o tome, a s obzirom da je drzavni posao najbolji posao ( bar je tako u Srbiji i cvrsto stojim iza toga), a da je plata jednog USA policajca oko 45000 $, da li mi uopste mozemo da pozavrsavamo te njihove akademije (koliko sam video za police officera akademija traje od 12 nedelja pa do nekoliko meseci) i da li postoje neke realne sanse da stranac odnosno naturalizovani Amerikanac sa sve naglaskom napreduje u sluzbi. Ako nista drugo, hvala vam sto ste barem procitali moje pitanje! :grin: |
Ne znam za druge gradove, ali ovo ti je za LA. Ovo ce biti prebaceno u drugu temu....najverovatnije u vezi sa Government jobs.
Zeleni decace, dobrodosao na Forum :) Pozdrav, Z |
Ne znam sto se tice iskljucivo policajaca, ali mislim da se to odnosi i na njih i na sve ostale poslove u samoj policiji, mora da se ima drzavljanstvo, jer je i aplikacija za posao takva da se naglasava da mora da se ima drzavljanstvo, u suprotnom, nece ni da prihvate prijavu. Na sajmovima poslova, standovi Policije, Marinaca, Vojske, uvek su veoma dobro poseceni, odlicno su organizovani, uvek imaju puno ponuda poslova, ali znam da sam bas pricala s jednom od njihovih HR, te da mi je receno da sa GC ne mogu da radim kod njih. S GC moze da se aplicira za rad u biblioteci i u posti. U biblioteci je entry level pozicija veoma slabo placena (malo preko minimalca), ali je posao laganeza i moze da se napreduje, da ne pominjem da su biblioteke kao svemirski centri opremljeni. Posta je dobra, ali se tesko ulazi, cak i na entry level poziciju, mora da se rade dodatni testovi, koji se opet polazu samo nekoliko puta godisnje etc, da ne gnjavim tim ako te ne interesuje, ima dosta agencija koje vrbuju za pomoc pri pripremi testova, etc....sve je to teorija uglavnom, jer s ovom krizom, praksa je sasvim drugacija sada nego sto je bila... I da, sto ti pomenu vatrogasce, e sorry, za njih se nisam raspitivala...lol...
Sve plate mogu da se provere na sajtu www.salary.com. Pozdrav! |
911
Zana, hvala na ultra brzom odgovoru, a i na dobrodoslici.
Vec neko vreme sam na sajtu ali nisam imao sta da pitam, pa rekoh da se ne mesam :-) a i jos uvek nisam izvucen za Green card ali ima vremena, tek mi je 20 i neka. :;D: Bitno je da sam aplicirao. |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 01:06. |
|
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.