![]() |
Prije iseljenja - stvari koje moramo uraditi
Poz,
evo reko da pokrenem temu na kojoj mozemo pricati o tome sta od stvari je neophodno uraditi prije iseljenja. Evo sta sam ja do sada uradio, a trudicu se svako malo da updateam ovaj post. - Medjunarodni rodni list - Medjunarodni vjencani list - Medjunarodna vozačka - Ocjene sa faksa + prevod ovjeren od sudskog tumaca - Program sa faksa + prevod ovjeren od sudskog tumaca - Diploma sa faksa + prevod ovjeren od sudskog tumaca - Diploma srednje skole + prevod ovjeren od sudskog tumaca - Otisli danas odjavili telefonsku liniju, posto stan izdajemo, fora je da se moze koristit ADSL iako nemas telefon - Ugovore o stanu odnijeli kod mojih roditelja (na sigurno) - Mobitel ne mogu odjaviti, posto sam potpisao ugovor na 2 godine i kupio mobitel na tu povlasticu. Sad mi traze da platim sve rate od mobitela plus pretplatu do januara. Pa nisu normalni. Pitanja: Treba li otici i odjaviti se sa mjesta u kojem zivimo? Sta ste radili sa racunima u banci? Ajd naborjite jos neke stvari koje sam ja zaboravii, a tako da imamo to na jednom mjestu. Poz. |
Ja se nisam odjavljivao...mislim da to nema potrebe. Sto se racuna u banci tice, ovlastio sam mamu :-)
|
ej dreameru.. to mi treba.. kako si je ovlastio isao kod notara ili?
Posto ja trebam ovlastiti sestru za rentanje stana i sl. |
Citat:
|
Ma jel to obavezno da se nose te overene kopije. Ja sam planirao da nosim ovakva dokumenta, kakva imam. tj. na nasem jeziku. Nama u ambasadi nisu nista napominjali za te prevode. Zar sve to nije sadrzano u zutim kovertama?
|
Pa nije ti potrebno za imigraciju, mislim da se to landlord sprema za trazenje posla. A u tom slucaju, ako vec hoces da potencijalnom poslodavcu pokazes diplomu, moras je pokazati na engleskom. Sto se tice ulaska u zemlju i imigracije, zuta koverta i pasos i nema da brigas!
|
odes samo u banku i kazes hocu da ovlastim tog i tog i to je to, napravice mu karticu... potpises i gotovo. to sam i ja uradila..
|
Citat:
Zavisi sta ces ti u US da radis |
Pa ja sam mislio generalno, dakle sta je svako od vas nosio od dokumenata i sta je pozavrsavao kuci prije nego sto je zakljucao vrata i dao nekome kljuc da mu zalijeva cvijece..:)
|
Marky10
Ne znam da li je Srbija potpisnik Haske Konvencije ali ako je svaki dokument treba izvadit s pecatom koji se zove apostil tek tada se takav dokument prevodi u sudskog tumaca ili u dipl. predstavnistvu (sto nekad zna bit zafrkancija).
Savjet za prekid pretplate bar koji funkcionira u RH. Ne platis racun oni ga iskljuce, kasnije platis zaostale rate (neplacene ne sve) ali ne i ponovno ukljucenje. |
Lande i ostali, punomoci za racune u bankama se rjesavaju u bankama: koliko znam nema potrebe da ides kod notara, ali zato kod notara ides za druga ovlascenja, punomoci, ovjere ugovora i sl. I ja mislim da nema potrebe da se odjavljujes sa sadasnje adrese, u stvari ja to ne planiram iz prakticnih a i psiholoskih razloga- bar dok ne steknem drugo, zaista stalno, mjesto boravka. Osim toga, u nasoj drzavi (sad nagadjam) mislim da bi to povuklo i gomilu drugih pitanja jer ti je mjesto boravka vezano za CIPS, a onda kad krene...
Mislim da ti ovaj apostil koji Marky spominje ti ne treba ako vadis sva ova medjunarodna uvjerenja, listove i ostalo. A sto se tice telekoma (mnozina), reci cu samo: :gun: PS Ako slucajno budes navracao u moje krajeve a jos uvijek ti budu trebali prevodi dokumenata- javi se! :;D: |
@Landlord
Kao sto je Gringo rekao, u banci sam to resio. Za ostale stvari nisam davao punomoc, nije trebalo. Nemam stan, nemam kola...sta reci...savrseni emigrant :-) |
Sto se Haske konvencije tice nama je maticar rekao da USA nije potpisnik i da nam internacionalni vencani list tamo ne vazi..!!!??
Postoje agencije koje rade nostrifikaciju a vi ponesite prevedene papire i to je to! |
Apropo ove priče o odjavljivanju sa adrese, ja mislim da to nije neophodno, ali ono što mislim da je čak i zakonski obavezno (ispravite me ako grešim) da ako će osoba biti više od 6 meseci van svog mesta prebivališta mora da u bilo kojoj policijskoj stanici da se prijavi. Tako da ako dođe eventualno do nekog poziva za nešto ili bilo čega nepredviđenog nadležni organi imaji informaciju gde se nalazite i kada (ako) se vraćate.
|
U Hrvatskoj se mora odjaviti mjesto prebivalista i u roku od 8 dana vratiti osobnu iskaznicu Policijskoj upravi, tj. nadleznom tijelu. To se odnosi na emigraciju, tj. bilo kakvo mijenjanje mjesta zivljenja u cilju trajnog nastanjenja. U protivnom slijedi novcana kazna.
|
Informacije za Srbiju:
1. boravak nije potrebno odjaviti u lokalnom MUP-u, ali po zakonu ste dužni da se u roku od 30 dana po sletanju prijavite lokalnom konzulatu/ambasadi. 2. vojni obveznici (ispod 27god) moraju da se prijave vojnom odseku i valjda da im tamo ostave vojnu knjižicu, jer je nelegalno iznositi je iz zemlje, što se nekim budalama desilo... :smil42d3::srbinsti: 3. ako možete, povadite nova dokumenta, jer u konzulatima se još ne zna ni kada će početi izdavanje novih pasoša. (ja vijam varijantu da odradim novi pasoš na frku kad dođem sad u junu, jer će mi ovaj nesretni plavi isteći u novembru a onda mogu se slikam ako ove naše kornjače nastave da se zajebavaju sa nama) Naravno, ovo valja pre intervjua obavit', da vam ne bi pravili problem jer vam je viza u starom (poništenom) pasošu... :dedica1: Konzulat/ambasada i prevod dokumenata: pošto naši pretpostavljaju da znate engleski kad ste već ovde, ovako radi prevod/overa: vi prevedete dokument, a njima odnesete original i prevod i date im $24 da vam lupe pečat. :bravo: Dakle, razmislite šta se više isplati. Iako mislim da će ovi ovde (ameri) ipak da vrednuju pečat ambasade, a ne Malog Perice - sudskog tumača. Možda da vidite sa prevodiocem da vam prevede po manjoj ceni pa ne lupa pečate.... Izvadite uverenje o državljanstvu i izvod iz matične što kasnije pred polazak, jer naši imaju čudan običaj da vam traže to i ovde, a ako nemate, možete izvaditi, je li, skuplje... Chicago Konzulat ima dosta informacija, valja proći malo to da znate šta vas čeka kad krenete u neke procedure odavde. Korisni linkovi: Bosanska ambasada Hrvatski konzulat Makedonska ambasada Ako se setim još koječega, utefteriću... |
Srdjevicu, nadero si. Burazer mi kaze da se po mesec dana ceka novi pasos...vijaj neke veze tamo pre nego sto sletis...pa onda odmah u SUP.
Ja se nikuda odjavio nisam...nisam znao da treba (vidis, toliko sam se raspitivao o USA, da sam zaboravio da se raspitam o sopstvenoj drzavi). Sta sada da radim, da se javim ovde u Chicago u konzulat? Sta im treba reci....ja stigo? :-) |
[kašlj-kašlj]Neki su se prijavili 2.5 godine kasnije, tek kad su napunili 27mu, pa su počeli da i' vijaju na staroj adresi za vojsku... :srbinsti: Niko, srećom, problem nije pravio. :clap:[/kašlj-kašlj]
A što se tiče pasoša, znam za to. Kažu da se čeka 30 dana, a da je NS u samom vrhu što se tiče gužvi. Srećom, piše im na sajtu da za "hitno putovanje" može da se traži (sa dokazom) da ti se izda za 48h. Tako da ću ja šefa za gušu da mi napiše nešto da imam neodložne sastanke ovde (a i nije da nemam)... Pasoš mi ističe u novembru, tako da ako do tad našima ne svane (a neće), ja bi' puko k'o zvečka. Ni u Mexico ne bi mogo da skočim. :smrc: Srećom, imam brutalne veze u MUPu, pa ne verujem da će biti trzavica... :clap: |
Citat:
Sto se odjavljivanja tice to kao treba da se radi ali ja ne vidim razlog za to. Sto se vojske tice toliko su azurni da se ja vodim na adresi (imenu ulice) koje je promenjeno 1996-e pa vi vidite. O pasosu preko konzulata znam ali su informacije malo bajate. Licno konzul u Chicagu mi je jos 2007 rekao da platis malo i dobijes pasos brzo. Mada posle slucaja Kovacevic verujem da je to malo poostreno posebno prema nasima koji nemaju papire (takav je bio status mog cimera tada ali je konzul rekao da se moze gledati kroz prste) |
Moja devojka je pre dve nedelje vadila pasoš. Bila je rano ujutru u MUP-u Voždovac, dobila je broj da dođe i preda dokumenta u 16sati istog dana i podigla je pasoš posle 7 radnih dana.
Sada se ubrzalo malo, mada su joj rekli da LK ne može u isto vreme da vadi, nego kada dođe po pasoš tada da podnese zahtev za novu?! |
Citat:
|
Neki od vas prilicno grese. S obzirom da smo supruga i ja i naravno beba vadili nove pasose krajem januara ove godine. Nismo uopste pominjali da nam ubrzaju i dobili smo ih za deset dana. Licne karte nove cipovane smo dobili posle 7 dana. Tako da nije tacna informacija da se cekajupo mesec dana. To je bilo ranije kada su penzioneri navalili u policiju kao mutav na telefon. Kao da sam citao misli sefu Srdjevicu izvadili smo pasose da se ne bi cimali u USA za nove. Nasi plavi pasosi su vazili do 2017. ali to vise nije bitno jer im zakonski rok vazenja istice 31.12.2009. godine jer obavezno stupaju na snagu novi crveni biometrijski pasosi. Tacno sto je neko rekao da se po urgentnoj proceduri dobijaju novi pasosi za 48 sati a verovatno i manje.
Sto se tice konzulata u Chicagu desko Nikitovic - nas konzul je veoma prijatan covek i verujem da ce svima pomoci. Sto se tice slucaja Miladin Kovacervic to je zavrsena prica. Danas je njujorski sud taj slucaj predao pravosudnim organima Srbije (citaj: Vlada Srbije platila milionsku odstetu) i slucaj zataskan. Kovacevic je proslost i ne verujem da ce to imati veze sa izdavanjem nasih pasosa u USA. |
Ne bih rekao da ljudi grese, samo su malo neinformisani. Ja cu u toku sledece nedelje ici da izvadim pasos, a nekoliko kolega ga je vadilo u proteklih mesec dana. Guzva i cekanje variraju od sup-a do sup-a, pa tako kad dodjete u sup Bezanijska kosa oni vam kazu da je upis iliti zakazivanje termina svakog radnog dana od 8h, ali vam isto tako ljubazno 'preporuce' da dodjete pre 5h, jer tada pocinje da se formira red:smrc:
Do prosle nedelje je guzva u manjim sup-ovima kao sto su Mladenovac i Grocka bila zanemarljiva, a sada je poprilicna. Poenta je ili poraniti kao sto je i napisao Good spirit ili imati neke vezice pa ubrzati proceduru. Cica mica i gotova prica:grin: |
Verovatno je tako. Mi smo menjali pasose u Obrenovcu, pa je zbog toga guzva manja. Vazno je na vreme prdati zahtev i stvar gotova ili ubrzati preko vezica.:;D:
|
Citat:
A ja sam im verovao, pa cu i obici rodbinu i resiti pasos:obrva: |
Citat:
Moj burazer je sada vadio pasos i cekao ga je mesec dana. U svakom SUP-u je drugacije. Nazalost, ne mozes (koliko je meni poznato) otici iz NS-a u Obrenovac da izvadis pasos. Jedan razlog zasto je u vecim mestima sranje....pa Novi Sad je jedna opstina.....a u tu opstinu spadaju i sva okolna sela. Pored toga, ima samo jedan SUP....i na samo jednom mestu se vade svi papiri. Rad naseg SUP-a je jedno od top 5 stvari zbog kojih sam se iselio u ameriku. |
Citat:
|
Sto se naslova teme tice, sada se supruga i ja nalazimo u onoj fazi pred polazak koja je po meni najzajebanija, prodali smo mnoge stvari koje nam sigurno ne trebaju a mogu se unovciti (kola, motor, racunari...) a kompletan namestaj smo ostavili da kuca u kojoj zivimo ne bude prazna (nije nasa kuca ali je sve u njoj nase, duga prica). Od racuna smo ugasili sve osim 2 na koja ce jos nesto para leci pa smo ovlastili roditelja da to podignu i zamene nam u $$$ koje ce nam doneti kada prvi put budu dolazili kod nas (to ce malo kompenzovati karte koje cemo im kupiti).
Odjavili postpaid mobilni, ADSL, fixnu identifikaciju... nigde nemamo ni jedan dug niti bilo koji kredit jer sam veliki protivnik istih oduvek bio. Pasose smo pre intervjua izvadili nove, promenili licnu kartu drage i vozacku koja je na isteku, necemo vaditi medjunarodne vozacke vec planiramo da polazemo ubrzo nakon stizanja SSN-a. Ovdasnji poslovi... ja sam odmah nakon dobijanja vize dobio otkaz a moja draga je dobila godinu dana neplacenog odsustva. Diplome i spiskove ocena drage prevodimo kod zvanicnog privatnog prevodioca a ne kod tumaca, cisto moje razmisljanje da ce istu vaznost u USA imati i jedan i drugi prevod a ova varijanta nas nece kostati nista jer poznajem coveka. Mozda ima jos necega sto sam zaboravio... |
Nisam imao nameru da bilo koga uvredim. U svakom slucaju sam mislio na neinformisanost. Jasno mi je da ljudi iz drugih gradova ne mogu dolaziti u Bgd po pasos vec u svojoj opstini moraju da to odrade. Vodio sam se situacijom u mojoj opstini.... pa sam se malo izleteo ne poznavajuci situaciju u drugim gradovima Srbije.
|
Xeg, hvala druze na konkretnom odgovoru.
|
Ne zaboravite da ponesete antibiotike, sta ja znam jedno par kutija ce vam dobro doci za ne daj boze, ovde da dodjes do antibijotika ima da se u*****
nema ih brate ne mozes da ih kupis, a ovi njihovi lekovi za prehlade sta ja znam meni nisu pomagali, znaci ne skodi da se ponese jer nece vam ovde imati ko to da da , da odes kod doktora ne mozes jer nemas sve papire a ni osiguranje, ko ima malu decu one sirupice za skidanje temperature i to sve spakujete u kofer koji ide u bunker aviona i niko vas nista nece pitati. |
Citat:
Uz preporuku o nosenju antibiotika- koju apsolutno podrzavam- mi planiramo da uzmemo i neko putno zdravstveno osiguranje. Zlu ne trebalo, pu-pu-pu, ali neka ga, bar za prvo vrijeme. Cini mi se da je na ovoj temi bilo i pitanje o vadjenju kopija razlicitih uvjerenja, rodnih listove i sl. ako vam zatrebaju dok ste u USA. Za kolege iz BiH moze biti korisna informacija da slanje dokumenata iz BH (federalne) poste, preko servisa EMS kosta nesto manje od 40 KM, dok je ista usluga kod drugih sluzbi (fedex, dhl...) otprilike dupla skuplja. Isporuka je u moja dva slucaja (tj, poslije 1. koverte i poslije vjencanja) bila u roku od 4-5 dana a imaju i mogucnost pracenja posiljke preko neta. Dakle, ako ste u USA negdje daleko od konzulata vjerovatno ce vam isplativije biti i u vremenu i u novcu da vam neko dokumente posalje od kuce. |
Gringo, hvala na napomeni. Ja sam se jednom raspitivala za EMS, ali glupe salteruse u posti su toliko odvratne, neinformisane, nepismene i neljubazne tako da sam odustala od toga.
Sta ste kontali za osiguranje? Ja sam nesto gledala za putno osiguranje i ako bih uzela na duzi period ispada jako skupo. Onda mi je bolje ponijeti tu lovu sa sobom i u USA uplatiti neko individualno. Jos cekam da odem pa da se raspitam malo vise oko toga. Ako imas neke detaljnije informacije oko uplate putnog osiguranja, molim te da ih podijelis :grin: |
@ Stefi
"Ja sam se jednom raspitivala za EMS, ali glupe salteruse u posti su toliko odvratne, neinformisane, nepismene i neljubazne tako da sam odustala od toga." Treba biti uporan :;D: Ja sam prvi put poslao iz treceg pokusaja (!!!), nakon sto u posti u Brckom i jednoj posti(ci) u Tuzli nisu znali o cemu im pricam poslao sam iz jedne malo vece poste u TZ. Drugi put sam vec poslao iz Brckog, iz iste one poste u kojoj nekoliko mjeseci ranije nisu znali sta je EMS. "Sta ste kontali za osiguranje? Ja sam nesto gledala za putno osiguranje i ako bih uzela na duzi period ispada jako skupo. Onda mi je bolje ponijeti tu lovu sa sobom i u USA uplatiti neko individualno. Jos cekam da odem pa da se raspitam malo vise oko toga." Ja za sada jos uvijek trazim samo po netu i samo sam kod ovih http://www.drina-osiguranje.com/osig..._zdravstvo.php pronasao cjenovnik. Ako malo bolje pogledas, ova opcija GP ne izgleda lose- cak izgleda suvise dobro pa mislim da postoji neka kvaka. U svakom slucaju, u narednim sedmicama cu se raspitivati "uzivo" pa cim nasdjem nesto korisno ostavljam poruku! |
Citat:
Dakle, moj brat se raspitao kod osobe koja radi u osiguranju iz linka: izgleda da je godisnja polisa koja vazi i za SAD 125 KM. To bi moglo biti to. |
Pa to je dobro, opcije koje sam ja nalazila nisu bile ispod 200-300 eura za 4-5 mjeseci!
Hvala Gringo! |
Pa da i ja pitam za to odjavljivanje.
Da li se ko iz Bosne odjavio i gdje? Samo u policijskoj stanici ili ono regulara papiri na zvanicnom salteru za Odjava/Prijava prebivalista....jer znam da sam ja morala da se odjavljujem/prijavljujem zvanicno samo zbog seljenja iz jednog grada u drugi (oba u Bosni)..:blink:a tek odlazak za USA? Da ne bude kakvih problema kasnije kad pozelim da dodjem u posjetu pa da me ne jure da im platim kakvu kaznu (kao u Hrvatskoj) a to ce i biti, garant:no: Hajde neka napise neko nesto ako zna o tome, hvala unaprijed:1081: |
Ja nemam namjeru da se odjavim, niti sam bilo sta odjavljivala. Jednostavno necu ni da razmisljam o tome ... :D
|
Ja cu se definitivno odjavit (sa dve godine zakasnjenja :( ) Sigurno ce me bit strah kad budem dolazila na taj salter da mi ne uvale neku kaznu, ali sto posto to zelim rijesit sa policijom da budem na cisto sa tim.
|
Ovo je sa web stranice usa embassy BiH, dio o braku...
Authentication of the Bosnian Marriage Certificate In order to use a Bosnian public document in the U.S. it must be certified with an apostille under the terms of the Hague Convention. You can obtain the apostille at the municipal court in the town (municipality) where the marriage certificate was issued. nisam uspjela pronaci da li ste apostillirali dokumente ili ne? mi smo vec na "brojim sitno" pa mi je ta info vrlo vazna..da uspijemo na vrijeme to pozavrsavati.. izvadili smo medjunarodne rodne i vjencani list.. osiguranje i medjunarodna vozacka su isto pred nama... tnx |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 19:15. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.