ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Lokacije u USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Gde je najbolje za porodicu sa malom decom? (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=58)

wingreen 20.05.2008 08:15

Gde je najbolje za porodicu sa malom decom?

Volela bih da mi neko kaze gde je najbolji zivot za porodicu? Ako bih dosla dosla bih sa suprugom i bebom od godinu dana, pa posto u Americi nemam nikoga, sem sto znam da rodjaci nekih ljudi otisli tamo, pa bih mozda to iskoristila za adresu za dobijanje gc. Ako neko moze da mi kaze gde je najbolje da se obratim, kako je u New Yorku, Chicagu, gde ima nasih ljudi i koliko su voljni da pomognu? Da li ima poslova koji mogu da se rade od kuce? Problem je sto nemam nikog ko bi mi cuvao bebu? Ima li neko iskustva? Da li u New Yorku i Chicagu i vecim gradovima ima mirnijih krajeva koji su dobri i sigurni za zivot sa porodicom?

V777 20.05.2008 20:29

Citat:

Prvobitno poslao korisnik wingreen (Poruka 2103)
Volela bih da mi neko kaze gde je najbolji zivot za porodicu? Ako bih dosla dosla bih sa suprugom i bebom od godinu dana, pa posto u Americi nemam nikoga, sem sto znam da rodjaci nekih ljudi otisli tamo, pa bih mozda to iskoristila za adresu za dobijanje gc. Ako neko moze da mi kaze gde je najbolje da se obratim, kako je u New Yorku, Chicagu, gde ima nasih ljudi i koliko su voljni da pomognu? Da li ima poslova koji mogu da se rade od kuce? Problem je sto nemam nikog ko bi mi cuvao bebu? Ima li neko iskustva? Da li u New Yorku i Chicagu i vecim gradovima ima mirnijih krajeva koji su dobri i sigurni za zivot sa porodicom?

Da li vi zelite da dodjete samo u ta dva grada ili ste otvoreni i za druge gradove i delove USA? Da li bi voleli da idete u toplije ili hladnije krajeve, manje ili vece gradove...sto se tice New Yorka i Chicaga, kao i svaki veliki grad, imaju i lose delove i bolje delove za stanovanje, s time sto u svakom boljem delu grada za zivot, cene stanova su mnogo vise...to bi bilo naplata za sigurni zivot...ja nisam ni u jednom od ovih gradova, tako da ne znam tacno koji su delovi dobri, ali bih vam predlozila da malo procesljate sajt http://www.city-data.com/city...tu cete naci podatke o zivotu u svakom gradu i gradicu u USA...imate i forume za svaki od tih gradova, te cete tu da vidite najbolje o sigurnim delovima za zivot...takodje se nadam da ce nasi ljudi koji zive u ova dva grada da ostave svoje odgovore na vasa pitanja ovde...

U svakom slucaju, puno pozdrava i srecno!:)

wingreen 21.05.2008 05:56

zivot sa porodicom

Ma ne, nije bitno samo za ova dva grada! Njih sam navela jer su mi rekli da je tu najveci procenat nasih ljudi! Neka mi napise svako svoje iskustvo. Ako ima porodica koje su otisle sa decom ili onih koji tek nameravaju, volela bih i da se oni jave da kazu svoje iskustvo. Zanima me i koliko treba mesecno za stan (za izdavanje i komunalije), hranu i koliko se zaradjuje na tim pocetnim poslovima(konobarisanje, ....) i koliko treba poneti novca iz Srbije za pocetak.
Da li postoje poslovi koji se mogu obavljati od kuce?

P. S. V777 moram posebno da ti se zahvalim sto izlazis u susret i iscrpno odgovaras na pitanja!

V777 21.05.2008 21:44

Nemas uopste potrebe da se zahvaljujes. Meni je Miloshev blog veoma mnogo pomogao u samoj pripremi za intervju, dokumentaciju, sam proces odlaska...tako da i ja hocu da pomognem sada drugima...to prvo. A drugo, od kad je blog prerastao u forum, ukazana mi je cast da budem super moderator foruma, te imam i moralnu obavezu prema funkciji koju obavljam da sam od pomoci svima na sajtu. Zato ti samo pitaj sta te interesuje, mi smo svi tu da pomognemo jedni drugima...

Sto se mog iskustva iz USA tice, ja sam prvo single, znaci nemam jos uvek razmisljanja sa te strane oko dece...ne znam da li imas negde nekoga od familije ili prijatelja koje znas i koji bi ti pomogli za pocetak..obicno ljudi idu tom logikom, dok malo ne stanu na noge, da se nadju kod nekoga ko je vec ovde duze...Koliki je procenat nasih ljudi po kojim gradovima, ja mislim da i nije mnogo bitno, vec je vaznije koliko taj procenat (koliki god da je) hoce da pomogne...Porodica sa decom ima koje su otisle, a mislim da se u zadnje vreme pojavilo veliki broj mladih porodica s jednim ili dva deteta koji tek treba da dodju (barem po posecenosti na sajtu bih tako rekla). Za stan sve zavisi od grada i od dela grada (preporucujem za zivot, pogotovo sa malom decom, OBAVEZNO, sigurniji i bolji deo grada), sto odmah znaci da ce biti par stotina dollara skuplji...hrana nije skupa, ali opet par stotina dollara za porodicu je minimum...na pocetnim poslovima, opet zavisi od grada do grada, ali neki minimum je 6-7 dollara po satu (konobarisanje se placa drugacije - tu se zivi od napojnica, jer je pocetna cena rada po satu mozda 3-4 dollara, ali je tip negde oko 10-15-20% od cene jela i to je ovde normalno da se ostavlja, praksa...ako neko ostavi vise to je jos bolje...e sad sve zavisi i da li bi gazda restorana trazio deo tih para ili ne?) Koliko novca poneti za pocetak - koliko mozes i koliko imas, ali neovisno od toga, trebalo bi da se nadje nesto da se radi, koliko god obicno bilo, jer ce da se novac otopi veoma brzo, koliko god da se ponese. Poslovi od kuce, mogu da se nadju, ali nisu sigurni (barem ja ne znam nikog ko je radio od kuce nesto obicno a da mu se isplatilo...) Drugo su poslovi od kuce kada firma posalje svog radnika kuci da radi, npr. tipa customer service ili nesto tako, ali to je radnik koji vec radi odredjeni vremenski period za stalno, te posle obuke, firma ga salje kuci da radi, obicno poslove gde radnik ima u kuci office sa svom potrebnom kompjuterskom opremom firme, te je faksticki kao u svom ofisu na poslu, samo je od kuce, ali je non stop povezan sa firmom...to postoji, ali to je nesto sasvim drugo od rada u kuci koji mi imamo u vidu kad to pomenemo...

Za rentanje stanova pogledaj www.rent.com kao i appartments.com, na sajtu http://www.apartmentratings.com/rate/ imas mogucnost pregleda stanova u odredjenim gradovima, da vidis sta kazu ljudi koji tamo zive, kakva je njihova preporuka...veoma dobar sajt, tu mozes da vidis i cene stanova takodje...

Porodica s malom decom ne znam kako moze da prodje u velikom gradu...Licno ja bih se pre odlucila za Floridu npr. onaj zapadni deo oko Tampe i St. Petersburga, bila nisam, ali imamo dosta clanova ovde koji kazu da je taj deo Floride miran i usporen i super za mlade porodice...plus je lepa klima (doduse malo je vise vlazno ali ok), lepo vreme, nisu veliki gradovi (oni okolo Tampe), u Tampi imate aerodrom za sve gde treba da se ide...e sad, mora da se ima auto za tamo, jer nema prevoza (kao sto je i u manje - vise svim gradovima USA, sem mozda samo u New Yorku, ali se zato putuje dugo, zatim mozda u Chicagu i San Franciscu - delimicno, mozda i L.A. - imamo ovde clanove iz L. A. koji mogu o transportu tamo da kazu iz prve ruke)...ali mislim da za svuda ostalo, bilo da je mali ili veliki grad, mora da se ima auto...ja sam zivela u Houstonu, TX prvih par meseci, iako je ogroman grad, 5. po velicini u celoj USA, mora da se ima auto, jer nema prevoza, pogotovo ako se zivi u nekom boljem delu grada, a mora da se zivi u boljem delu grada, jer je sigurniji; sada sam u Indianapolisu, IN, koji je mnogo manji grad, ali i ovde mora auto da se ima, jer nema prevoza...Sto se posla tice, u manjem gradu ce da se nadje teze, bice placen manje, minimalac ce sigurno biti manji...npr u Houstonu je bio oko 7 dollara, u Indianapolisu je oko 6,80 dollara, a u San Franciscu npr. prociltala sam da je oko 9 dollara po satu...Ali je zato npr. u Houstonu mnogo skuplje da se zivi nego u Indianapolisu, bas zbog cena rentanja stanova, a u San Franciscu npr. (a to mozes i sama da proveris na www.rent.com) je isti stan kao u Indianapolisu 3 puta skuplji da se renta...e pa sad ti vidi...dalje...sa ovim stalnim porastom cena goriva, ljudi se odlucuju da nalaze posao blize kuci...tako da ako vec moras da ides autom, kao sto moras, a onda bar da radis negde blize...a ako zivis u dobrom naselju, ta naselja su uglavnom neindustrijske oblasti, (stambene zone sa malo ili nimalo poslovnih ponuda), te se i izbor posla smanjuje....no dobro...najvaznije je da posla ima, te ako covek hoce da radi, moze da se nadje...e sad koliko je u struci ili koliko je daleko od struke, to nije vazno...bar ne na pocetku dok se ne stane na noge...

Kazi nam kad ti i tvoja porodica dolazite, cime ste se bavili do sada, tako neke detalje, cisto da vidimo, sigurno ce da jos neko od clanova da se javi da kaze svoje misljenje...

Puno pozdrava i samo napred.

wingreen 22.05.2008 19:53

zivot sa porodicom

Ja sam izgleda samo veliki entuzijasta! Od rodbine,blizih prijatelja apsolutno nemam nikoga, samo poznajem neke ljude koji imaju tamo rodjake i prijatelje. Koliko bi oni bili voljni da pomognu ne znam, ne raspitujem se jos dok ne stigne i druga koverta. Dobila sam prvu kovertu broj 23xxx ,ne znam da li cu dobiti drugu ,ne znam ni od cega zavisi. U Srbiji kao i mnogi koji pripadaju nesrecnoj generaciji 70 i neko, radila sam na crno po trafikama, knjizarama, buticima i sl. Kad sam zavrsila fakultet zaposlila sam se u jednoj firmi kao poslovna sekretarica i posle porodiljskog dobila otkaz (tako da te ne cudi moj entuzijazam da nesto promenim).Supug radi u jednoj privatnoj firmi ne u struci ,njemu nije lose al nije ni sjajno.
Sto se tice Floride verujem da je super ali moj suprug je asmaticar(nije bas nesto strasno ali vlaga bi mu smetala sigurno) tako da bi verovatno nesto severnije.
Bebac ce iduci mesec napuniti godinu dana.
Sto se tice rada od kuce bas sam na to mislila sto si mi i rekla, jer sam cula da neki ljudi tamo tako rade. Ovo me zanima zbog bebe jer nemam nikoga ko bi je cuvao a ne znam kako je to regulisano tamo.
Izgleda da ja imam samo veliku zelju a od realizacije tesko da ce biti sta :-(
Hvala jos jednom!

wingreen 22.05.2008 20:00

zivot sa porodicom

E, da jos bi htela da mi ispricas tvoje utiske o zivotu u Americi!
Smatras li da zaista bolje i kvalitenije zive od nas, ovde mislim na sve i obrazovanje i dr.
Pozdrav!

wingreen 26.05.2008 07:55

zivot sa porodicom

Mogao bi i neko drugi da mi odgovori, ako vas jos ima na ovom forumu?

srdjevic 26.05.2008 08:30

Ako vam se dolazi u Čikago, ovaj moj severozapadni deo grada (Jefferson Park) je dosta lep za porodice, ima dosta naših, blizu su prevozi...

Mada, kasnije kad imate auto, treba gađati predgrađa (ako se ima $$$, onda north shore, znači severna) jer je tamo školovanje kvalitetnije a sredine mirnije. Porodične, je li... :rolleyes:

Radi orijentacije:
- iz predgrađa - vozom/metroom 45 minuta, autom 20-30
- sa oboda grada (di sam ja) - vozom 30, autom 10-15

...do centra (downtown-a), naravno... :)

Homo sapiens 26.05.2008 13:53

Pozdravza sve na forumu, pratim vas, ali se nisam reg. do danas :)
anyway, voleo bi da vidim slike mesta gde zivite u am. bilo bi interesatno videti :)
pozdrav :)

wingreen 27.05.2008 10:19

zivot sa porodicom

Hvala puno na odgovorima!
Moze li neko da mi kaze kolko je potrebno dolara mesecno za porodicu sa bebom uljucujuci i placanje zdravstvenog (koliko sam razumela treba da se placa dodatno) i koliko je to moguce zaraditi radeci neki pocetni posao?
Posto smo i razmisljali da bi nam mozda Chikago najvise odgovarao zbog nasih ljudi i klime (shvatila sam da je slicna nasoj) mogu li dobiti spisak nasih crkava, ako imaju neka udruzenja nasih ljudi..

P.S. Srdjevicu mogao bi da kazes nesto vise o tom kraju kolike su cene stanova, kuca, ....a mogao bi i neke slike da okacis.

srdjevic 28.05.2008 23:50

Znam, mlogo sam lenj da okačim temu... Videh da su ljudi pominjali u drugoj temi dosta toga o Čikagu, ali iskreno ni to ne stigoh da pročitam... :o

Ev' obećavam da ću okačiti nešto uskoro. Ne bi mi verovali da se i dalje cimam oko podešavanja ovog sajta, onaj jedan vikend se pretvorio u evo mesec dana, a kontam da nisam ni na pola... :( Ima toliko tekstova i informacija da ćete se oduševiti kad kompletiramo prvu fazu. :D

P.S. Imate u mom potpisu link na blog koji predstavlja život u Čikagu iz malo ličnijeg ugla.

wingreen 30.05.2008 13:27

zivot sa porodicom

Ono sto sam citala na tvom blogu o Chikagu meni zvuci super! E sad da li si ti rodjen pod srecnom zvezdom ili je to tako...dace Bog da vidimo!
Imam utisak da se nasi tamo ok druze. Ipak bih volela ako si u mogucnosti da okacis neke slike lepih delova Chikaga (a moze i manje lepih).;)
I ako neko moze da mi odgovori koliko je dovoljno (znaci ni premalo ni previse) dolara za mesec dana za porodicu sa bebom od godinu dana.
p.s. nemoj biti lenj, tvoje su informacije od velikog znacaja!:)

V777 02.06.2008 08:32

Citat:

Prvobitno poslao korisnik wingreen (Poruka 2214)
Posto smo i razmisljali da bi nam mozda Chikago najvise odgovarao zbog nasih ljudi i klime (shvatila sam da je slicna nasoj) mogu li dobiti spisak nasih crkava, ako imaju neka udruzenja nasih ljudi...

Kontakt detalji o svim crkvama imate na sajtu SPC, te linkujete na Eparhije, Chicago je mitropolija srednje zapadno americka, te je sajt sledeci [url]http://www.sabornacrkva.org/

Pozdrav!

wingreen 08.06.2008 07:25

Da li na forumu ima ljudi koji zive i rade u Americi koji imaju decu,kakva su njihova iskustva sto se tice vrtica(cene,bezbednost,paznja koja se posvecuje deci), skolovanja, zivota uopste...?
Moze i neko drugi ko ima neke informacije o tome?

landlord 08.06.2008 10:48

Svaka cast za pitanje, wingreen.. Iako jos nemam djecu.. ovo me interesuje jako..

V777 09.06.2008 04:12

Evo sta ja znam o tome: u komsiluku se nalazi mladi bracni par (inace su rodjeni Amerikanci, s fakultetima i super poslovima i platama), oni daju njihovu malu bebu, koja ima 6 meseci, kod zene koja ima nesto tipa privatnog obdanista (inace ta zena cuva decu i drugih kolegenica sa posla majke bebe, znaci da ima preporuke), te posto je to privatno, onda uzima oko 130 - 150 US dollara za cuvanje deteta po nedelji dana...znaci za mesec dana oko 500 - 600 US dollara (oni su nam rekli da druga privatna obdanista uzimaju i preko 200 US dollara po nedelji dana). Takodje za cuvanje zivotinja (pasa, jer ovde svi imaju pse po kucama i stanovima), uzima se oko 200 US dollara nedeljno...Sto se tice odrzavanja trudnoce, kao i trudnickog odsustva, nakon rodjenja deteta, to ovde gotovo da i ne postoji...opet sve zavisi od kompanije do kompanije u kojoj se radi, ali odrzavanje trudnoce je na radu, (verovatno ako je veoma opasna trudnoca uz odobrenje lekara se dobijaju neke olaksice...), a nakon rodjenja deteta se dobija svega 2-3 meseca i vraca se na posao...Skole: kvalitet zavisi od kvaliteta dela grada gde se zivi...znaci ako hocete da vam dete ide u dobru i kvalitetnu skolu (gde bi trebalo da se i vodi racuna o djacima), treba da se zivi u sigurnom i kvalitetnom delu grada (koji je i skuplji)...ako se ima dovoljno novca, deca mogu da se daju i u privatne skole (koje mi se cine po programima skolovanja da su veoma slicne evropskom nacinu skolovanja)...sajt http://www.city-data.com/city/ poseduje izvanredne podatke o svim mogucim gradovima i gradicima u US, kao i odlican forum za svako mesto, gde se moze naci dosta o zivotu i radu, kao i skolovanju dece i svemu ostalom za svaki grad koji vam odgovara...

Pozdrav i srecno!

wingreen 09.06.2008 08:16

Hvala v777 puno! A znate li kako su se snasli nasi tamo sto se toga tice?

wingreen 10.06.2008 07:26

Mislim ovi Amerikanci iz primera su savrseni, em rodjeni Amerikanci em fakulteti,super poslovi i plate, ne verujem da je to tako cest slucaj kad su nasi ljudi u pitanju, zato pitam kako se nasi snlaze po tom pitanju?
Jesu li skupi vrtici,pretpostavljam da postoje i neki drzavni vrtici,ne znam kakav je kvalitet usluge u njima, mada sam na nekom forumu procitala da su kvalitetniji drzavni od privatnog? Ne znam, nije mi logicno, pa ako neko ima jos neku informaciju....Zar niko na forumu nema decu?

wingreen 10.06.2008 08:17

Procitala sam da U Kanadi deca primaju deciji dodatak do 18 godine kao i da se dobijaju pare za pelene i mleko do 6 godine!?
Zna li neko kako je to regulisano u USA?

Daca 10.06.2008 18:29

Citat:

Prvobitno poslao korisnik wingreen (Poruka 2389)
Mislim ovi Amerikanci iz primera su savrseni, em rodjeni Amerikanci em fakulteti,super poslovi i plate, ne verujem da je to tako cest slucaj kad su nasi ljudi u pitanju, zato pitam kako se nasi snlaze po tom pitanju?
Jesu li skupi vrtici,pretpostavljam da postoje i neki drzavni vrtici,ne znam kakav je kvalitet usluge u njima, mada sam na nekom forumu procitala da su kvalitetniji drzavni od privatnog? Ne znam, nije mi logicno, pa ako neko ima jos neku informaciju....Zar niko na forumu nema decu?

Ne znam da li sam na pravom mestu započela razgovor ali sam htela da te utešim da ima još nekog ko ima decu, a aplicirao je za zeleni karton. Do sada nisam htela da se uključujem u razgovor jer koliko vidim, svi ste vi mlađi ljudi i možda nemate šta da izgubite. Moj suprug već više godina unazad aplicira za GC i mi u maju dobismo tu famoznu kovertu. Prvo smo se silno obradovali a onda nas je uhvatila panika. Mi imamo po 40 god. i dvoje dece od 7.5 i 10.5 god. U San Diegu imamo jako dobrog druga koji bi nam na početku pomogao, mada kaže da je život u tom gradu dosta skup i da bismo na početku morali da se zadovoljimo nekim manje plaćenim poslovima. Moj suprug je IT manager a ja arhitektonski tehničar. Imamo svoj ne tako veliki stan a suprug ima relativno dobru platu za naše uslove. Ja ne radim. Kao i tebe, i mene muči mnogo toga što na forumu nisam saznala. Kako će se deca snaći tamo, kakve su škole, da li se plaćaju. Koliko čujem, u Americi deca ne smeju da ostaju sama kod kuće kao kod nas... Drugar nam je u podugačkom mail-u dao razloge za i protiv dolaska i između ostalog kaže: "gledajte da se ne razboljevate, jer je lečenje ovde veoma skupo." Spomenula si Kanadu. Čula sam da je tamo sve malo bolje organizovano. Mislim da je između ostalog za decu besplatno lečenje...

landlord 10.06.2008 19:51

Daco, sto se djece tice za njih se uopste ne brinite oni ce se jako brzo uklopiti i snaci tamo. Bilo bi super da mozete ici kada oni ovde vec zavrse razrede i sl. Ali to zavisi i od vaseg broja i kada ce biti intervju.

Jasno da ce vama biti dosta teze da se snadjete, a pogotovo surugu koji ce sa dobrog posla koji ima ovde morati dosta da zapne da se tamo dokaze.. Jasno da je to malo frustrirajuci i sl. ali ja mislim da vi imate jos i veci motiv da idete bas zbog djece kojoj svakako obezbjedjujete time puno bolji zivot sa mnogo vise opcija.

Nakon godinu dana boravka u USA mozete aplicirati da predjete u Kanadu, i taj zahtjev se rijesi u samo par mjeseci. Tako da vam ni to nije losa opcija.

Supruga i ja imamo ovde super poslove i jako dobre plate, stan smo kupili koji jos otplacujemo, i naravno u velikoj panici i dilemi smo sta raditi isto kao i vi.

Jako se tesko odluciti na odlazak, pogotovo kada se ovde ima malo iznad prosjecna plata..

wingreen 11.06.2008 06:30

Konacno neko ko ima decu!:)
Potpuno ista stvar, mi smo nesto mladji od vas imamo bebu od godinu dana, isto smo u maju primili kovertu i potpuno isto reagovali! Nas jos veci problem je sto mi tamo nemamo nikoga, sem sto znamo neke ljude kojima je neko tamo otisao i pitanje je koliko bi ti ljudi izasli u susret s obzirom da se ne poznajemo. Nije mi svejedno jer ne idemo sami vec imamo bebu koju ne mogu izlagati avanturi, bilo bi neozbiljno.
Inace moj muz je gradjevinski tehnicar i zaposlen je ali ne u struci a ja sam ekonomista koja je posle trudnickog ostala bez posla.:mad:
I razumem ja to sve za i protiv i meni je frka potpuna, sve mi je apsolutno nepoznato ali pogledaj niko od njih se ne vraca! I jos nesto: zavisi ko sta ostavlja ovde-mozda neko ima svoj stan, dobra kola, dobar posao, putuje-logicno je da je njemu bolje ovde, mi to nemamo sem polovnih kola, tako da....
A sto se tice zdravstvenog-pa verovatno je to najveci problem, meni to uopste nije jasno, nemas para i ne lece te? V777 je pomenula negde da postoje bolnice koje lece besplatno kao i da postoji posebna nega za decu i majke takodje besplatno, a kakva je usluga u njima ne znam, mozda neko ima informaciju?
U svakom slucaju hvala ti sto si se javila, taman sam pomislila da sam ja jedina koja hoce da ode sa detetom!:confused: Nadam se da ces se sada cesce javljati da razmenjujemo iskustva! Pozdrav!:)
P.S. Landlord hvala ti puno sto ucestvujes u diskusiji s obzirom da nemas decu. Sve informacije su dragocene a i pozitivno utices na nas!:-)Pozdrav!

srdjevic 11.06.2008 08:08

Bolnice koje je V777 navela su "državne" iliti javne, i kao takve dužne su da leče sve koji dođu. Kada se zaposlite, onda Vam (svaka ozbiljnija) firma uplaćuje zdravstveno koje je ili vezano za uniju bolnica, ili je "idi kod koga 'oćeš" (PPO, HMO, itd). U tim bolnicama osiguranje pokriva većinu ili sve (i još dobijate "povlašćenu cenu"), a na vas otpada ostatak računa. ;) Takođe, oni u zavisnosti od osiguranja određuju tretman pacijentu, dakle ne dobija svako istu uslugu, jer ako osiguranje nešto ne pokriva, je li, ne mogu da vam urade.

(ne bih da plašim, već samo da naglasim važnost) : Pre 2 godine (neosigurana) žena u pedesetim iz Sent Luisa dobila srčani napad (heart attack). Bolje da ne spominjem totalan iznos, ali recimo samo da su ambulantna kola koja su došla po nju ispostavila račun na 800 (i slovima: osam stotina) dolara...
Osiguranje bi pokrilo gro, ovako sve mora ona jer je bilo urgentno pa su morali da spašavaju, dakle trošili sredstva, ne pitaju da li ćeš dobiti novi kad vidiš račun... :(

Kada stignete i dok se ne zaposlite, moj je savet raspitati se za sledeće:
-naša osiguranja koja nude osiguranja za preko grane (neko negde pomenu Zepter?)
-pronaći osiguranja preko Googleta insurance agencies (ja nađoh sad na frku http://www.ehealthinsurance.com/ , deluje ok; kod firme ja imam Blue Cross) i videti da se odmah po dolasku obavi sva papirologija i počne uplaćivati svoj insurance; dok se ne zaposlite.

Ja bih (iako sam samac) ljudima sa malom decom predložio varijantu: od naših uzeti osiguranje za prvih mesec-dva (dok ne stignu papiri), a onda prebačaj na američke (što je sigurno, sigurno je). Meni to nekako deluje najlogičnije... :o

Nadam se da će da nam naleti neko s iskustvom.... :rolleyes:

Daca 11.06.2008 11:50

Ovaj forum je fenomenalan i mnogo mi zanači! Moje oduševljenje je tim veće, pošto se prvi put uključujem u razgovore ove vrste(mislim preko foruma).Potrudiću se da od prijatelja koji su u Americi saznam što više. Još jednom, hvala što postojite!

wingreen 11.06.2008 11:51

Koliko se mesecno placa zdravstveno po osobi i sta ono pokriva?

srdjevic 11.06.2008 16:33

Ajd da probam da objasnim: postoje dve bitne stavke u vezi sa ovim.

1. mesečna rata - dakle, koliko se mesečno uplaćuje da bi neko bio osiguran. Kako se u USA plata računa bruto (digresija: inače, cene kad kupujete se gledaju neto, pa morate da dodajete porez ručno te nešto ne košta $9.99, nego $10.x, zavisno od sales tax-e... oni to da mislite da je jeftinije, sunce li im... :D), pa se oduzimaju porezi, socijalno, zdravstveno, dental i ostalo, što onda nije oporezovano. Dakle, kad dobijete ček na kraju meseca/nedelje, on izgleda ovako:
broj sati rada * satnica - svi gorenavedeni troškovi = vaša plata koja legne na račun
Dakle, vasa godisnja primanja (na šta plaćate porez) je ono neto. Dakle, zdravstveno je odbijeno od poreza (kad plaćate sami, plaćate iz svog džepa, je li).

E sad: firma kaže "mi uplaćujemo za vas x% svakog meseca". Dakle, firma će od svojih novaca uplatiti jedan procenat rate, a ostatak će biti na vašoj plati u ovoj gore formuli (vi plaćate ostatak mesečne rate od plate, je li, ali je pre-tax, dakle neoporezovano, odnosno vaša primanja se umanjuju u startu za tu razliku).

Toliko vas košta osiguranje. Kada sami uplaćujete, vi onda, dakle, plaćate svih 100% mesečne rate osiguranja....

2. paket, iliti šta/koliko pokriva - ovo je ono što dobijate od osiguranja. Dakle, u paketu ste da osiguranje pokriva 80% troškova, dakle kad završite u bolnici, a oni ispostave (srceparajući) račun, vi calujete 20%.
U paketima se još gleda koliko je "standardna poseta doci", i obično je recimo 20 dolara...

Postoje različiti paketi, dakle, i od toga vam zavisi stavka 1, iliti kolika vam je rata...

Nažalost, tu se moja pomoć završava... :(
Moj slučaj:
Firma uplaćuje svih 100% rate (stavka 1), tako da mi se ništa ne oduzima od bruto plate za tu stavku, pa na čeku ni ne vidim koliko se stvarno skida. (dakle, sa većim beneficijama raste i plata, takoreći) Nemam pojma koliko stvarno plaćaju mesečno osiguranju... Da ja moram da plaćam bar 1%, imao bih neku cifru na čeku, pa bih znao izračunati... Ovako ne'am pojma. I bolje mi tako. :D
Osiguranje koje imam pokriva 100% troškove u bolnici za mene i 50% za dependant-e (žena, deca...), odlazak kod lekara je 10$.

I da, imam i dental osiguranje koje je pokriveno 80% (stavka 2), isto firma uplaćuje svih 100% rate (stavka 1) pa ne bih znao kasti cene.

wingreen 13.06.2008 06:57

Da li se podrazumeva da gde god se zaposlos da ti placaju zdravstveno? Prvenstveno mislim na te pocetne poslove konobarisanje, rad u prodavnici i sl.?
I zanimala me je cifra okvirno da li je 1000$ ili 100$ mesecno, mislim jeli moguce pokriti zdravstveno mesecno od prosecne plate a da ti ostane za stan, hranu i ostalo? Toliko ste me prepali sa tim zdravstvenim da sticem utisak da cu samo raditi za zdravstveno!:)

Lucky 14.06.2008 04:21

Tesko da ce ti neka prodavnica ili kafic recimo platiti osiguranje.Ovde,kod mene u masi kompanija posle tri meseca stices pravo na beneficije sto podrazumeva i zdravstveno osiguranje.E sad tu ima boljih i losijih paketa,nekad je prava nauka protumaciti sta ti pokrivaju i koji je najbolji paket za tebe.Uglavnom paket koji moja kompanija nudi je prilicno los....tako da za sebe i suprugu placam oko $220 mesecno("before tax dollars").I pored toga svaki odlazak lekaru je oko $30,ali npr neki nedajboze hitan slucaj je pokriven kompletno itd.

Moj ti je savet nevezano za ovo da ne razmisljas o prodavnicama i restoranima jer prodavnice slabo placaju a za konobarisanje ti treba bas dobar engleski.Za pocetak uvek mozes naci neki posao u nekim firmicama(cak i u ovo doba recesije)

wingreen 14.06.2008 06:05

Hvala puno na konkretnom odgovoru!:)

pence 03.10.2008 11:44

San diego

Evo konacno i mene, dugo sam na forumu ali nikako mi ne uspeva da se ubacim u diskusiju do sada. I ja sam majka dve bebe (sin 2 god i cerka 4 meseca). Mi krajem meseca krecemo u obecanu (?) zemlju, u San diego. Mi u Bg lepo zivimo ali moj muz misli da bi nam tamo bilo bolje (on je tamo zavrsio studije i ziveo dve godine (Njujork). Hvata me opsta panika (da nemamo decu pa ajde da se upustimo u pustolovinu ovako potpuni haos). U USA nemamo nikoga nego prijatelje nasih prijatelja i tako... Nas plan je da odemo na tri meseca da vidimo mozemo li sta uraditi ako ne uspemo (u sta ja sumnjam) vracamo se. Tamo cu iskoristiti da obidjemo neka mesta i eto bili smo kao turisti. U slucaju da uspemo, super. Meni su potrebne sve informacije u vezi zivota u San digu (sta nam je ciniti cim stignemo) tako da mi je svaka info bitna.
Hvala TI Milose, i naravno svima vama koji mesecima se nesebicno javljate na ovaj forum, sto ste mi zivot ucinili laksim! Srecno svima!!!!!!!!!!:)

bibi 20.12.2008 21:19

Dugo se nije pisalo u ovoj temi...
I sama sam je tek sada detaljno citala, iako imam malo dete sa kojim bih otisla u USA 2010. (naravno, prvo treba da dobijemo na lutriji...)

Licno me je zainteresovala Landlordova recenica da "nakon godinu dana u USA mozes da apliciras da predjes u Kanadu", pa ako bi neko mogao to malo detaljnije da objasni, bilo bi lepo.

landlord 21.12.2008 03:01

Citat:

Prvobitno poslao korisnik bibi (Poruka 6268)

Licno me je zainteresovala Landlordova recenica da "nakon godinu dana u USA mozes da apliciras da predjes u Kanadu", pa ako bi neko mogao to malo detaljnije da objasni, bilo bi lepo.

E ovako, to je bilo do 27.2.2008. godine. Svi koji su aplicirali do tada.. su mogli to da urade. Sada se imigracioni zakon Kanade promijenio.. doduse oni su to tek objavili prije nekih mjesec dana.. ali se primjenjuje na ove nesretnmike koji su aplicirali poslije 27.2.

Dakle, koliko sam uspio vidjeti ne postoji opcija da aplicirate za Kanadu ako ste legalno zivjeli u USA godinu dana. Sada se pika samo ako ste godinu dana zivjeli legalno u Kanadi na nekoj od viza tipa poslovna, studentska ili sl.

Takodjer promjena koju su uveli pored tih 67 famoznih bodova, je i lista zanimanja koja potreazuju. Ta zanimanja su:

0111: Financial Managers
0213: Computer and Information Systems Managers
0311: Managers in Health Care
0631: Restaurant and Food Service Managers
0632: Accommodation Service Managers
0711: Construction Managers
1111: Financial Auditors and Accountants
2113: Geologists, Geochemists and Geophysicists
2143: Mining Engineers
2144: Geological Engineers
2145: Petroleum Engineers
3111: Specialist Physicians
3112: General Practitioners and Family Physicians
3141: Audiologists and Speech Language Pathologists
3143: Occupational Therapists
3142: Physiotherapists
3151: Head Nurses and Supervisors
3152: Registered Nurses
3215: Medical Radiation Technologists
3233: Licensed Practical Nurses
4121: University Professors
4131: College and Other Vocational Instructors
6241: Chefs
6242: Cooks
7213: Contractors and Supervisors, Pipefitting Trades
7215: Contractors and Supervisors, Carpentry Trades
7217: Contractors and Supervisors, Heavy Construction Equipment Crews
7241: Electricians (Except Industrial and Power System)
7242: Industrial Electricians
7251: Plumbers
7252: Steamfitters, Pipe fitters and Sprinkler System Installers
7265: Welders and Related Machine Operators
7312: Heavy-Duty Equipment Mechanics
7371: Crane Operators
7372: Drillers and Blasters – Surface Mining, Quarrying and Construction
8221: Supervisors, Mining and Quarrying
8222: Supervisors, Oil and Gas Drilling and Service
9212: Supervisors, Petroleum, Gas and Chemical Processing and Utilities

Ako ne pripadate ni jednom od ovih zanimanja, onda bi trebalo da imate ugovoren posao u Kanadi (sto je jako tesko postici preko Neta)
a ako ovo imte onda je najbolje aplicirati za PNP (odlucite se da aplicirate za provinciju u kojoj imate obezbjedjen posao.. dosta brza procedura)

Nadam se da sam bar malo pomogao.. Odavno ne pratim zakon o imigraciji u Kanadu.. ako nesto bas bude trebalo mogu se angazovati.
Imate dosta informacija na siteu cic.gc.ca

Mislim da je sada mozda lakse (i brze) iseliti za Australiju nego za Kanadu.
U svakom slucaju racunajte na proceduru koja moze da traje od 1,5 godinu pa navise..

Macedonia Ohrid 21.12.2008 20:31

Pozdrav svima i od nama. I mi smo mlad (33 godine mlad!?) par sa 4 godisnju kcer. Ovde imamo dobre poslove, topli dom, auto i kup prijatelja.
Znam da sve nas ocekuje tezak period u inostranstvo, uostalom svaka promena, makar i na bolje je svakako teska.Ali jedno znam, da ako ne odemo ne znamo sta gubimo ili sta dobijamo. Ako ne ide, natrag. Ako ide, natrag opet ali malo sutra.
Majka Makedonija ke me primi sekako...

Macedonia Ohrid 21.12.2008 20:34

Sve nase rodjake i prijatelje su u Chicago. Zive vec dugih godina tamo. Ne pitam ih kako im je jer znam, ako im je lose do sad bi dosle tu u Makedoniju. Ovde su zivele lepo, a tamo?
Ljepse...

lenhi 05.08.2009 08:01

Pozdrav svima!
Znam da je moje pitanje širok pojam, može li neko da mi kaže iz ličnog iskustva gdje je najbolje otići sa malom djecom?
Postoje li uopšte neka pravila vezano za to?

Imam dvoje male djece, imao bih nešto novca za početak tamo.
Imam prijatelja u NY, ali koliko vidim tamo je skup život pa ne znam da li bi tu opstao.
Nemam neke zahtjeve, samo da se za početak opstane i da se koliko-toliko bolje proživi nego ovde (BiH).

Leona 05.08.2009 10:28

Lenhi mislim da od mjesta tvog odlaska (potencijalnog), zavisi i to da li ces prije toga uspjeti naci neki posao preko interneta, da li ces naci nekog prijatelja, rodjaka, isl. koji bi te mogao primiti odredjeno vrijeme na pocetku.
Tako da ljudi uglavnom tu i zapocnu zivot.
A ako nemas nikoga bas i nikakvih solucija onda je bolje bar po mom misljenju za porodice sa malom djecom ganjati neke manje sredine.
Ima i veliki grad svojih prednosti, ali kako te sta zapadne.
Vidjeces i sam sta ti je raditi ako dobijes.

dreamerns 05.08.2009 17:16

Slazem se sa Leonom. Medjutim, ako ti i zapadne veliki grad...uvek imas predgradja. Ne moras bas u gradu ziveti. A mislim i da svaki grad ima i deo koji je mirniji i bolji za decu.

landlord 05.08.2009 17:25

Najboolje je tamo gdje mozes dobit posao, ili imas rodjake, prijatelje ili enkoga ko0 ce ti pomoci na pocetku.

Manji grad ima svoje prednosti u smislu sporiji zivot, ne treba ti odma auto,
manje guzve, jeftiniji zivot..itd.. Ali velika mana je sto je u manjem gradu i manji izbor poslova.

Veci grad, vise poslova, ali su i vece guzve, skuplji stanovi, vise losih kvartova itd.

dreadnot 06.08.2009 08:07

Sa americke tacke gledista, sta se smatra manjim gradom?

stizeljeto 06.08.2009 16:05

Prema CNNMOney.com koji rade liste najboljih gradova, gradica za zivot oni svoje liste dijele na male gradice (small towns) populacije od 8.500 do 50.000. Male gradove (small cities) sa populacijom od 50.000-300.000. Veliki gradovi su po njima nad 300.000 pa sve do multimilionskih gradova.

Kad smo istrazivali gdje zelimo ici sa malim djetetom, gledali smo takvu i slicne liste koji sortiraju gradove prema parametrima koji su nama bitni, a to je kvaliteta zivota, sigurnost, mogucnost zaposlenja, edukacija, klima, kultura...

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 22:46.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.