ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vaša strana (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=11)
-   -   A Kanada? (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=721)

zvercica 20.08.2010 14:24

A Kanada?

Znam, znam da je ovaj site posvećen samo USA i lutriji ali verujem da, mnogima koji želimo otići iz ove zemlje i to preko bare i nije nešto preterano bitno da li je to USA ili Canada. Iz te perspektive, možda ne bi bilo loše da se malo raspričamo i na ovu temu :)

Ja sam bila u Kanadi (Kitchner naravno :)) u poseti rodjacima nekih mesec dana 2007, i videla kako je divno živeti tamo. E sad, kako su mi tamo rekli, život amerikanaca i kanadjana se i ne razlikuje nešto preterano, osim nekoliko razlika koje se tiču obrazovnog sistema i zdravstvenog osiguranja koji pretežu na Kanada tasu.

Mi smo u početku bili više zainteresovani za Kanadu ali je čitav proces oko imigracije jako komplikovan, toliko da čak i lutrija za USA ima više šansi da upali.

Čula sam da je u poslednjih nekoliko godina bilo nekakvih promena tj da je skraćeno vreme potrebno za odobravanje iseljeničke vize ili nešto slično. Interesuje me da li je neko skoro prošao kroz ceo proces i kako to izgleda. Možda ne bi bilo loše da neko baci razmišljanja USA vs. Canada.

P.S. Izvin'te još jednom što počinjem priču oko Kanade, ali bi mi stvarno godila pomoć. Pretražila sam čitav net, ali nigde nema ni približno dobar forum. Bio je nekakav na krstarici.com i ljudi su se dopisivali nekoliko godina, a onda se svi isvadjali i izvredjali i thread locked.

Smith6000 20.08.2010 22:03

Kapiram da ti nitko neće dati iseljeničku vizu na lepe oči, ali mislim da je otići u Kanadu, Australiju ili Novi Zeland jednostavnije, nego otići u SAD, bar što se tiče papirologije. :suure:

Čuo sam dosta priča, tipa, završio "dobar" fax, ima nekoliko godina radnog iskustva, zna engleski... da možeš naći poslodavca i dobiti iseljeničku vizu. Sumnjam u verodostojnost svih tih priča, ali opet kapiram da ima ima nešto istine... još nikad nisam čuo da je netko na tu foru otišao u SAD. Priče da je netko dobio green card su uglavnom bile ili preko kao izbeglice, braka, ili preko lutrije, ili istekla mu B2 viza i nikad nije izašao. Moja fav story je nisu dobili US vizu, dobili Kanadsku, pa u gepeku usli u SAD. :grin:

Meni je Kanada uvek bila želja... ali eto, izgleda nista od toga :smrc:

Magelan 20.08.2010 23:22

Prostudiraj zvanicnu prezentaciju kanadskog imigracionog. Evo linka:
http://www.cic.gc.ca/english/index.asp

Ono sto ja znam vezano za kanadsku iseljenicku vizu je da se u proseku ceka malo jace od godinu dana. Za exYU prostore je zaduzena ambasada u Becu. Kanadski "Green Card" je lakse dobiti sa te strane sto postoji bodovni sistem i jasna pravila i zahtevi koje je neophodno ispostovati da bi se uslo u proces. 67 poena je minimum koji je neophodan kako bi te uopste uzeli u razmatranje. Takodje je jako vazno znanje engleskog i/ili francuskog. Na osnovu rezultata IELTS testa dobijas odredjeni broj bodova, a ako probas i TEF (test francuskog) mozes dobiti i dodatne poene sto svakako ne skodi. Boduju ti godine starosti, nivo obrazovanja... (imas sve na tom njihovom sajtu, malo je mozda konfuzno, ali ces se snaci).

Svakako treba pokusati, a lutriju za USA igrati svake godine, pa sta pre upali. Moje licno misljenje je da je USA bolja za zivot. Prvo zbog klimatskih faktora, a drugo sto u Kanadi bas i nemas neki preterani izbor mesta za zivot. Sve se na kraju svede na Toronto i Vankuver, a ostatak manje-vise nije vredan pomena (ne znam koliko bi te u USA usrecili Severna ili Juzna Dakota ili Nebraska kad bi te tu neko bacio npr. jer se Kanada van dva pomenuta "velika" grada moze uporediti sa ovim americkim zabitima).

steelers 21.08.2010 00:59

Ma kakva crna Kanada, tamo i pingvini padaju u nesvest. :smrc::smrc:

Sloba_Kg 21.08.2010 06:44

Magelan je sve lepo napisao.
67 BODOVA je minimum, sve se boduje a preko linka ces saznati i sta.
Salje se direkt u Austriju ali je moj kolega za oko 9 meseci prosao sve i samo otisao. Naravno pre toga se ozenio.
Kaze da procedura bas nije komplikovana.
Pre nekog vremena su dobili dete. Mislim da mi je rekao da su isli u bugarsku ili Rumuniju po pasos.
Price oko intervjua i da li ga je bilo ne mogu da se setim. Oba jezika ti daju vise poena I sl.
Ipak, posle 15 meseci zivota na jugoistoku USA tesko da bih se preselio na sever... Mozda bas ako ponudu ne bih mogao da odbijem. Zima brate, samo se setim price o onom sto cistio sneg i odmah mi ladno :)

TanjaMarjan 21.08.2010 07:35

zdravo :)

Ima odlichan forum za Canadu i sve oko imigracije i zivot tamo :)

http://forums.snapsolutions.ca/

pozdrav :)

lanas 22.08.2010 15:48

Da li je neko imao iskustva ili zna nekoga ko je otisao u Australiju? Na sajtu australijske ambasade sam videla da se moze otici, a da prednodno ljudi nemaju obezbedjne posao(sponzora).

Hvala unapred!

dreamerns 22.08.2010 21:49

Moj drugar je tako otisao u australiju. Procedura je trajala ukupno manje od 2 godine. Imas informacije na njihovom sajtu, koliko se secam isto se nesto boduje ko i za kanadu.

lanas 23.08.2010 19:43

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 17581)
Moj drugar je tako otisao u australiju. Procedura je trajala ukupno manje od 2 godine. Imas informacije na njihovom sajtu, koliko se secam isto se nesto boduje ko i za kanadu.

Hvala dreamerns

vesnicica 24.08.2010 09:49

S obzirom da smo moj muž i ja razmišljali o Kanadi mi smo se malo i raspitivali....Skratili su period čekanja sa 3 godine na max 1 godinu,tako kažu a ono što znam je da su neki naši poznanici preko neke Agencije iz Zemuna (advokatska kancelarija,mislim) za 6 meseci dobili iseljeničke vize,rasprodali sve i otišli.Ukoliko dođem do telefona,maila ili bilo koje informacije ja ću je postaviti.Uglavnom imaš da platiš da ti fiktivno nađu posao jer tako dobijaš poene i da platiš da ti nađu posao koji će te čekati.Ovi ljudi su izabrali varijantu fiktivno.Ali klima je definitivno nešto što te tera u depresiu tj nostalgiju.Prijatelji koji su tamo već nekih 7 godina,ona radi u državnoj službi,on za Nemce,super im je,putuju,često dolaze...ali kukaju...ubi ih klima i depresija.Razmišljaju da menjaju kontinent.
Procedura oko papira je skuplja,duže traje ali mislim da oni vraćaju neki novac ako dobiješ vizu.

Neverhood 24.08.2010 12:37

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vesnicica (Poruka 17632)
S obzirom da smo moj muž i ja razmišljali o Kanadi mi smo se malo i raspitivali....Skratili su period čekanja sa 3 godine na max 1 godinu,tako kažu a ono što znam je da su neki naši poznanici preko neke Agencije iz Zemuna (advokatska kancelarija,mislim) za 6 meseci dobili iseljeničke vize,rasprodali sve i otišli.Ukoliko dođem do telefona,maila ili bilo koje informacije ja ću je postaviti.Uglavnom imaš da platiš da ti fiktivno nađu posao jer tako dobijaš poene i da platiš da ti nađu posao koji će te čekati.Ovi ljudi su izabrali varijantu fiktivno.Ali klima je definitivno nešto što te tera u depresiu tj nostalgiju.Prijatelji koji su tamo već nekih 7 godina,ona radi u državnoj službi,on za Nemce,super im je,putuju,često dolaze...ali kukaju...ubi ih klima i depresija.Razmišljaju da menjaju kontinent.
Procedura oko papira je skuplja,duže traje ali mislim da oni vraćaju neki novac ako dobiješ vizu.

Ako imas informacije obavezno postavi. Hvala

Magelan 24.08.2010 14:49

Koga interesuje Australija, evo linka i njihovog imigracionog:

http://www.immi.gov.au/immigration/

zvercica 26.08.2010 10:47

I ja sam čula za nekakvu agenciju preko kojih je moguće otići. E sad, čula sam takođe da naplaćuju oko 2000 eura. U svakom slučaju ću otići da pričam sa njima - e da, prvi razgovor je 20 evra - pa šta bude... Možda je sve fora, a možda i nije.... Naravno, možda ne pričamo o istim ljudima, pa ako išta čuješ ti javi.

Što se tiče vremena, ja sam bila u septembru u mestu koje je južno od Toronta, a koje gografski zalazi jako puno u Ameriku. Tamo stvarno nije hladno, tj leta su vruća, zime hladne. Meni je to nekako i najidealnija varijanta, lepo je leto, ali volim i kad zazimi, pa onaj divni osećaj kad si ušuškan u svojoj dnevnoj sobi a napolju sneg...

U svakom slučaju, 80% stanovništva Kanade je u državi Ontario i verovatno to nije bez veze, sve ostalo je stvarno i da se pingvini smrznu.

No, ništa se ne bih bunila ni u Sidneju... Ipak je najbitnije imati pristojan život pa gde god to bilo.:da:

zvercica 26.08.2010 20:43

E da, TanjaMarjan, puno hvala na linku :), teme su prilično dobre i detaljno obrađene, ali ne znam makedonski i koliko god da se trudim suština mi promakne. U svakom slučaju, sigurna sam da će bar makedoncima, koji planiraju imigraciju u CA koristiti :)

botexag 20.04.2011 18:06

drugari,

ja odoh za kanadu na godinu dana.....:beer:
ali to nikako ne znaci da odustajem od gc i foruma....

kad se organizujem i skrasim, prenecu vam neka iskustva o emigraciji i zivotu uopste...
trenutno ne znam sta me ceka i da li ce mi se dopasti:wtf:

spectra 20.04.2011 22:49

Citat:

Prvobitno poslao korisnik botexag (Poruka 22147)
drugari,

kad se organizujem i skrasim, prenecu vam neka iskustva o emigraciji i zivotu uopste...

Puno srece botexag, i sve najbolje ti zelim! :1081:
PS. i naravno obogati nam ovu temu kad budes na onoj strani :;D:

Positive Vibe 20.04.2011 23:12

Citat:

drugari,

Odlicna odluka!
Bilo bi lepo da ne odustanes od foruma i da nam preneses svoja zapazanja.
Da li bi nam otkrila na koji tip vize ides u CAN?
Verujem da ce ti se dopasti...

Orange 20.04.2011 23:22

Citat:

drugari,

Sve najbolje!!:1081: Ovo je super vest :beer: mene mnogo privlaci Kanada :1072: kazu svi da je super, naravno tebi licno je bitno gde ides, da li imas posao i sl. ali generalno pripremi se na to da ce ti sve biti novo i drugacije - promena i neizvesnost sve su to lepi izazovi :bravo: :bravo:. Srecno!! :)

dare_ns 20.04.2011 23:27

putuj igumane!

Nego, imash vizu, posao, ideju? :)

botexag 21.04.2011 07:32

dobio sam Job Offer i LMO, po preporuci bivseg kolege iz firme
imao skype intervju i vrlo brzo se dogovorili o saradnji
...znaci koga interesuje kanada, svoje napore treba da usmeri na pronalazenje posla i poslodavca tamo
za razliku od amerike gde maltene nema sanse za radnu vizu (osim h2b), kanada zaposljava stranu radnu vizu razlicitog profila

u amasadi sam dobio privremenu radnu dozvolu na godinu dana (w1)
vrlo sam prijatno iznenadjen nacinom rada ambasade, sve zavrseno brzo i korektno

sto se tice samog odlaska, na znam sta me ceka, ali sam bar srecan sto sam dobio ovu priliku

dare_ns 21.04.2011 12:06

Odlichno. Imash posao u startu, shto ti uveliko olakshava snalazhenje u novoj sredini.

Srecjno :)

dobrad66 21.04.2011 21:47

moj se jedan poznanik vratio kući iz kanade 2004 kad i ja iz irske i sad čovjek prodao kuću i ode nazad kaže dosta mu ludila,samo on je u prednosti jer je dobio kanadsko državljanstvo 2002 dok djeca i žena nemaju ali pošto su tamo živjeli preko njega se mogu vratitiu bez problema.a ja ako uspijem sve dobro odraditi na PNP-ontario programu nadam se iduće godine prodam obje kuće-aute ,ženu djecu pod ruku i magla iz ovog ludila i više se ne vraćam kući ma koliko me srce vuklo nazad.a što se tiče green card usa sve je to toliko komplic.da sam već pomalo i odustao od tog.pozdrav

MsJazz 21.04.2011 23:06

Izvinjavam se unapred ako ovo pisem tamo gde mu nije mesto :inlove:
Imam oca u Kanadi koji je otisao 89' i ima njihovo drzavljanstvo. Pokusavala sam nekoliko puta da odem kod njega i kao turista, a kasnije sam probala i sa iseljenickom vizom. Odbili su me i samo su mi jednom naveli razlog odbijanja, koji je po meni banalan! Trazili su gomilu papira, ukljucujuci i izvod iz maticne knjige umrlih od moje mame, i dan danas mi nije jasan razlog tog izvoda, ali ajde, drzava trazi pa mora da se ispostuje. Da ne duzim, zanima me da li je neko imao slican problem, da su ga u ambasadi odbili iako ima roditelja tamo?
I pitanje nevezano za Kanadu, da li mogu da se prijavim za lutriju ako su me vec par puta odbili u Kanadskoj ambasadi? Da napomenem da nisam prekrsila ni jedan zakon do sad tj nisam imala problema sa dragom nam policijom, niti je moj otac imao problem sa drzavom, njihovom drzavom. :)
Hvala na odgovoru :1081:

kaneolopa 21.04.2011 23:32

Mislim da drzava Kanada ima svoje razloge za odbijanje pustanja tebe tamo, svaka drzava zadrzava svoja diskreciona prava u koja ne vredi ulaziti. Amerika takodje zadrzava pravo da te odbije u bilo kom momentu cak i kada imas pecat u pasosu i sleteo si na americko tlo.
Licno ne vidim razlog zasto bi te odbijali za zelenu kartu ali kao shto i sam naslov foruma kaze u pitanju je lutrija, pa ako te izvuku izvuku te... ako ne onda ne.

Positive Vibe 21.04.2011 23:39

Citat:

Prvobitno poslao korisnik botexag (Poruka 22176)
dobio sam Job Offer i LMO, po preporuci bivseg kolege iz firme
imao skype intervju i vrlo brzo se dogovorili o saradnji
...znaci koga interesuje kanada, svoje napore treba da usmeri na pronalazenje posla i poslodavca tamo
za razliku od amerike gde maltene nema sanse za radnu vizu (osim h2b), kanada zaposljava stranu radnu vizu razlicitog profila

u amasadi sam dobio privremenu radnu dozvolu na godinu dana (w1)
vrlo sam prijatno iznenadjen nacinom rada ambasade, sve zavrseno brzo i korektno

sto se tice samog odlaska, na znam sta me ceka, ali sam bar srecan sto sam dobio ovu priliku

Hvala puno na korisnim informacijama.
Inace, mnogi su mi preneli slicne utiske u vezi rada njihove ambasade :;D:
Sustina je upravo u prilici.
Verujem da ces je i iskoristiti.
Puno srece! :grin:

botexag 22.04.2011 07:52

..stvarno ne znam sta me ocekuje...
pozitivno je sto imam odmah posao, a za ve ostalo mislim da ce u pocetku biti tesko....

u svakom slucaju, javicu vam prve utiske kad se smestim i pocnem da radim:beer:

botexag 06.05.2011 07:06

pozdrav drugari....
evo prvih utisaka iz kanade..

s obizrom da sam u alberti, dosta je hladno, i kome to ne odgovara, bolje da ne dolazi ovde :smrc:

inace po sletanju sam za sat vremena dobio radnu dozvolu, sutradan za bukvalno 15 min sin (ekvivalent ssn-u)
za razliku od usa ovde je osnovno zdravstveno osiguranje mnogo bolje organizovano, obicno firma placa veliki deo troskova, mi samo particpaciju

sama zemlja, bar ovaj deo nije nesto sto bi mi nazvali turistickom destinacijom, ali verovatno se covek vremenom navikne.
kuce uglavnom drvene, papreno skupe.....

ja se nalazim u malom turistickom mestu, pa prenosim utiske odatle
prvo sto mozete primetiti u razlici nasih mentaliteta je na pr. dok idete ulicom pozdravljaju vas bukvalno svi, kao da se znate od ranije...:wtf:
na pesackom vam stanu kolima sa smeskom da predjete ulicu
sve je dosta skupo, tako da mora da se radi i zaradi :nene:
za automobil nam ne priznaju dozvolu, pa prakticno mora sve da se odradi od testova do voznje....
od bruto plate vam oduzmu nekih 20% raznih doprinosa, i obicno su isplate na 15 dana....
ima puno imigranata, narocito sa filipina.
takodje puno australijanaca dolazi da radi ovde.
jako je tesko naci posao (ako nisi resident) ako te neko ne preporuci.
cujem od nasim da pokusavaju da salju mailove za posao ...nem od toga nista
kod nas sef te meilove dobija na tone, ni ne pogleda ih...

eto toliko za pocetak
ako ima nekih pitanja...tu sam

Orange 06.05.2011 09:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik botexag (Poruka 22909)
pozdrav drugari....
evo prvih utisaka iz kanade..

Dobrodosao tamo! :bravo::bravo:

Zbog tog nepriznavanja vozackog staza tamo je nesto skuplje osiguranje za kola. Ali zato imaju normalan zdravstveni sistem to je super. Za Albertu sam cula da sto se klime tice ima suv vazduh pa je lakse podneti tu hladnocu. :grin:

Sve najbolje u novoj sredini!:beer::1081:

ivkodrg 09.05.2011 01:00

Ja sam trenutno u Corner Brook-u , Newfoundland.
Znci, sneg se otopio pre nedelju dana, vetar siba sa okeana, u jednom danu se promene tri godisnja doba...
Ali, veliko ALI fenomenalan standard, zdravstvo za medalju ( tako mi bar pricaju, hvala Bogu nisam licno proverio ).Apsolutna sigurnost bilo gde u bilo koje doba.
Ono sto bode oci je strasna skupoca, pogotovo kuca.Ja npr. mogu da uporedim sa Texasom i recimo da je svaka baraka i po tri puta skuplja.To je ono sto je meni neverovatno.
O kulturi i ponasanju ovih ljudi ne vredi ni govoriti, perfektni u svakom pogledu.
Pretpostavljam da veci centri nose nesto drugo sa sobom, ovo je mali grad - 30 000 ljudi, siguran sam da je potpuno druga slika u npr. Montrealu ili Torontu.

steficacvek 10.05.2011 19:44

Ako ima neko iz Hrvatske koga interesuje Kanada, evo:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/z...ka/551092.aspx

dreamerns 12.05.2011 22:06

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ivkodrg (Poruka 23030)
O kulturi i ponasanju ovih ljudi ne vredi ni govoriti, perfektni u svakom pogledu.
Pretpostavljam da veci centri nose nesto drugo sa sobom, ovo je mali grad - 30 000 ljudi, siguran sam da je potpuno druga slika u npr. Montrealu ili Torontu.

I u okolini od npr 3000 km ih ima mozda jos toliko :-)

Kako si ti tamo dospeo ako nije tajna? Oduvek sam zeleo videti Newfoundland (doduse samo turisticki).

botexag 13.05.2011 07:05

i ja sam u malom mestu...

apslolutno ce vas svako pozdraviti na ulici kada prolazi pored vas, naravno ne ako ima mnogo ljudi, nego ako se sretnete pokraj nekog usamljenijeg mesta

na pesackomce sa smeskom da vam se zaustave i propuste

u radnji, drzavnoj ustanovi...postovanje i ljubaznost

sto neki kazu smuci ti se od hi & hallo koliko puta izgovoris dnevno :;D:

ivkodrg 13.05.2011 17:55

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 23135)
I u okolini od npr 3000 km ih ima mozda jos toliko :-)

Kako si ti tamo dospeo ako nije tajna? Oduvek sam zeleo videti Newfoundland (doduse samo turisticki).

Nije nikakva tajna, radim sa njihovom decom u fudbalskom ( soccer ) klubu kao trener. Malo sam tu ( tri meseca ) , malo u Texasu, malo u Srbiji.
Newfoundland ? Ne znam sta da ti kazem, za dva sata imas tri godisnja doba ( leto naravno neces videti ),cim dune sa okeana, eto kise, temperatura padne za 10 stepeni.Stigao sam 15 aprila, jos je bio sneg koji se ponovio jos dva puta do kraja meseca.
Ko hoce da dodje da se odmori od ''urbanog'' sveta, ovo jeste pravo mesto.Apsolutni raj na zemlji, jednostavno ko je ljubitelj prirode , ovde je ima u izobilju.
Najveca srpska zabluda ? '' Srbija je bogata vodom ''. Treba doci ovde , pa videti kako to izgleda.Mi smo apsolutna Sahara poredeci se sa Newfoundland-om.
Ukratko, kome treba mir , odmor na kraci period, ovo jeste mesto za to.

zvercica 17.05.2011 11:02

Mi smo odlučili da započnemo proceduru oko dobijanja iseljeničke vize za Kanadu, a istovremeno učestvujemo i u GC. Pa da vidimo, valjda će upaliti jedna od ove dve opcije.

Što se tiče aplikacije za iseljeničku za Kanadu, odlučili smo se za opciju Skilled worker. Da bismo dobili vizu potrebno je da skupimo 67 bodova. Bodovi se sabiraju na osnovu različitih kriterijuma i sve je detaljno opisano na http://www.cic.gc.ca/english/immigra...lled/index.asp.

Mi smo trenutno u fazi prikupljanja dokumentacije i prevođenja. Ja sam prošle nedelje izašla na IELTS i test je bio vrlo ozbiljan. Inače radim u stranoj kompaniji i skoro čitava komunikacija (pisana i verbalna) mi je na engleskom i mislila sam da mi za sam test i ne treba puno pripreme. Sad vidim da sam se malo prevarila, pogotovo što se tiče Listening dela, koji je meni bio najteži...

Moj savet svima koji kreću ovim putem je da se dobro pripreme, da isključe titl na TV-u, da prebace na BBC i da se trude da što više slušaju. Za Reading deo, da krenu da rade otpozadi pošto poslednje vežbanje iz ko zna kog razloga nosi najviše poena. Za Writing deo, da prvo pišu duži tekst - esej a onda kraći - pismo, pošto esej nosi više poena. Da dobro izvežbaju način pisanja eseja tj, esej mora biti u formatu: uvod, postavljanje teze, za ili protiv i zaključak. Pismo mora biti u formatu: razlog obraćanja, razrada i molba.
Za speaking deo obavezno pripremiti: nešto o sebi, čime se bavite, šta radite, šta volite da radite, u kom gradu živite, nešto o gradu, nešto o zaštiti okoline i obavezno probajte da pripremite kraći tekst o jednoj osobi, pošto sam ja imal da opišem jednog komšiju, devojka do mene kolegu sa posla, jedan dečko člana svoje rodbine...

Dalje, čekamo 28. 06. i izlazak nove liste zanimanja, pa ukoliko mog zanimanja bude bilo, odmah apliciramo.

E da, bili smo i na konsultacijama u jednoj agenciji u Zemunu i dobili smo dosta zanimljivih saveta, ali smo za sada mišljenja da apliciramo sami, bez njih. Oni inače traže 2500 evra, ali stvarno nisam sigurna da će mi tih 2500 evra doneti nešto što ne možemo sami da završimo.

Eto, ako neko ima neko pitanje, ili je neko takođe u procesu bilo bi fino da razmenimo iskustva.

ivkodrg 17.05.2011 15:12

Citat:

Prvobitno poslao korisnik zvercica (Poruka 23298)
Mi smo odlučili da započnemo proceduru oko dobijanja iseljeničke vize za Kanadu, a istovremeno učestvujemo i u GC. Pa da vidimo, valjda će upaliti jedna od ove dve opcije.

Što se tiče aplikacije za iseljeničku za Kanadu, odlučili smo se za opciju Skilled worker. Da bismo dobili vizu potrebno je da skupimo 67 bodova. Bodovi se sabiraju na osnovu različitih kriterijuma i sve je detaljno opisano na http://www.cic.gc.ca/english/immigra...lled/index.asp.

Mi smo trenutno u fazi prikupljanja dokumentacije i prevođenja. Ja sam prošle nedelje izašla na IELTS i test je bio vrlo ozbiljan. Inače radim u stranoj kompaniji i skoro čitava komunikacija (pisana i verbalna) mi je na engleskom i mislila sam da mi za sam test i ne treba puno pripreme. Sad vidim da sam se malo prevarila, pogotovo što se tiče Listening dela, koji je meni bio najteži...

Moj savet svima koji kreću ovim putem je da se dobro pripreme, da isključe titl na TV-u, da prebace na BBC i da se trude da što više slušaju. Za Reading deo, da krenu da rade otpozadi pošto poslednje vežbanje iz ko zna kog razloga nosi najviše poena. Za Writing deo, da prvo pišu duži tekst - esej a onda kraći - pismo, pošto esej nosi više poena. Da dobro izvežbaju način pisanja eseja tj, esej mora biti u formatu: uvod, postavljanje teze, za ili protiv i zaključak. Pismo mora biti u formatu: razlog obraćanja, razrada i molba.
Za speaking deo obavezno pripremiti: nešto o sebi, čime se bavite, šta radite, šta volite da radite, u kom gradu živite, nešto o gradu, nešto o zaštiti okoline i obavezno probajte da pripremite kraći tekst o jednoj osobi, pošto sam ja imal da opišem jednog komšiju, devojka do mene kolegu sa posla, jedan dečko člana svoje rodbine...

Dalje, čekamo 28. 06. i izlazak nove liste zanimanja, pa ukoliko mog zanimanja bude bilo, odmah apliciramo.

E da, bili smo i na konsultacijama u jednoj agenciji u Zemunu i dobili smo dosta zanimljivih saveta, ali smo za sada mišljenja da apliciramo sami, bez njih. Oni inače traže 2500 evra, ali stvarno nisam sigurna da će mi tih 2500 evra doneti nešto što ne možemo sami da završimo.

Eto, ako neko ima neko pitanje, ili je neko takođe u procesu bilo bi fino da razmenimo iskustva.

Moses mi poslati PM, mislim da je za sve one koji su DEFINITIVNO odlucili da odu, bolje da pokusaju preko Province Nominee Program-a, sve se zavrsava za 10 meseci a i mnogo je, mnogo jeftinije.
Ja i sam planiram sebi da predam ove godine, tako da sam prilicno u toku.
Ovako kao sto ti planiras, je isuvise dugo i neizvesno i kosta , najvise zivaca.

botexag 17.05.2011 18:04

Citat:

Prvobitno poslao korisnik zvercica (Poruka 23298)

ja sam na Temporary Foreign Working Program-u (Skilled Worker)
vizu sam sredio za oko 5 nedelja, sto je trenutno najkraci moguci postupak za Kanadu
za ovaj vid vize, morate sami da nadjete poslodavca koji ce vas zaposliti

Milosdv 17.05.2011 23:11

Dobra je Kanada ALI samo da ima malo vise toplog vremena.:grin:

Imate na http://www.elitesecurity.org/ par tema o Kanadi pa prelistajte.

Vidim da su botexag i jos par ljudi u toku, pa najbolje da oni iz prve ruke daju jos neke informacije.

botexag kojim se poslom bavis tamo? IT ili ..?

ivkodrg 18.05.2011 00:58

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Milosdv (Poruka 23313)

Vidim da su botexag i jos par ljudi u toku, pa najbolje da oni iz prve ruke daju jos neke informacije.

Potpuno si u pravu sto se tice vremena.
U petak, 13. maja je ovde ( Corner Brook, NL) bio sneg i zadrzao se preko dana.
Dok je kod nas u Srbiji bilo prosecno nekih 25 stepeni.
Ali... Igraju i neke druge stvari.

botexag 18.05.2011 07:11

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Milosdv (Poruka 23313)

bavim se turizmom, radim u jednom nacionalnom parku u Alberti...
leta su lepa, cak i pristojne temperature, juce dok je bilo sunce temp je isla i do 20C, a danas je padala kisa i bilo je 6C.
snega ima samo na vrhovima planina i jezera su jos delimicno zaledjena...
zime su jako hladne, i ko to ne moze da podnese, bolje da ne dolazi...

nego da vam kazem nesto sto ce vas vise interesovati.
vecina ponuda za posao se oglasava preko lokalnih novina, oglasnih tabli koje imate pored svake prodavnice....cak mislim da sam nasao podatak da se svega 15% novih zaposlenih nadje putem interneta...
evo gledam lokalne novine, skoro svaki oglas... poslati cv na fax ili zvati direktno na tel....nijedne internet adrese...da ne verujes????
preporuka kanadjanina za posao....siguran dobitak!

na zalost, problem je sto oni traze samo odredjene profile radnika, o tome se mozete infomisati na nj. sajtu

ako nekog nesto konkretno interesuje neka pita, da ne razvlacim postove

botexag 26.05.2011 19:29

drugari...
evo par oglasa iz lokalnih novina u Alberti
ne garantujem za tacnost, samo kopiram iz novina :naughty:

clean light-duty..11 cad/hrs
sale/service za studente..(letnji posao)...16.26
sales repres....18
forlift operator.....16
kitchen helper...11.75
truck driver....23.65
food counter...11.30
retail saleperson...14.60
assist in store/supervising staff...21
cnc operator.....44
construction laborers....20
concrete finishers....19-29
machine operator....19.50
welder ....30

oni cesto kazu satnica ide i do.....dolara
zato neke od ovih oglasa treba uzeti sa rezervom....zavisi od vaseg radnog iskustva

u svakom slucaju, ako ste geolozi, varioci i bilo sta vezano za vadjenje i preradu nafte, ako podnosite zimu...pravac Alberta...zaradicete pare koje nikad necete videti u Srbiji..
ne bih bilo kome da dajem laznu nadu, ali za ta zanimanja, oglasi na svkom mestu....:wtf:

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 01:01.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.