ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Osnovne informacije o dobijanju radne dozvole za USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=2005)

Nutelyca 09.05.2019 22:57

Osnovne informacije o dobijanju radne dozvole za USA
 
Prvo što ću Vas zamoliti je da mi ne odgovarate sa ''Imaš sve na forumu'' i sličnim odgovorima, jer zaista se trudim sve da pročitam i nađem, ali za nekoga ko je potpuno neupućen, ne uspevam da dođem do informacije i veoma je teško da se snađem u gomili tema, tekstova i knjiga.
Ne želim da mi neko reši problem samo mi je potrebna pomoć.
Pokušajte da se setite kada ste vi prvi put naišli na ovaj forum i generalno na ovu temu emigracije, sigurna sam da Vam nije bilo jednostavno.

Pitanje je kako naći posao u Americi, iz Srbije?
Naravno, obzirom da je odgovor na ovo pitanje u svakoj temi na forumu, teško mi je da se snađem.
Pored knjige koju je Uran preporučio - US Immigration Made Easy, nikakve druge osnovne informacije nisam našla, sve ostalo je nekako vezano za konkretne slučajeve.

Da li može neko da mi preporuči odakle da krenem, šta prvo da pročitam, gde da nađem najosnovnije informacije o nalaženju posla u Americi, bez predhodno dobijene vize? Da li neka firma može da nam obezbedi vizu? Da li postoji opcija apliciranja za neki posao u USA pre nego što dobijemo vizu, kao što funkcioniše u Evropskim državama (Norveška, Nemačka...)?

Moj momak je dispečer u jednoj Američkoj kompaniji, ima radno iskustvo godinu dana. Pošto je 100% posvećen svom poslu, i radi preko 12h dnevno, i zaista to voli i pronašao se potpuno u tome, već neko vreme razmišljamo koliko bi lepo bilo da taj posao može da radi u USA.
Ja sam student završne godine građevine na FTN.
Ove godine smo igrali DV, ali nismo izvučeni. Ogromna želja nam je da odemo u USA, kao i svima na forumu verovatno.

Možete li mi dati neki savet, knjigu, teme na ovom forum, yt kanal ili bilo šta slično odakle da počnem da se informišem?
Hvala puno svima. :1072:

uran 09.05.2019 23:13

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Nutelyca (Poruka 76683)
Prvo što ću Vas zamoliti je da mi ne odgovarate sa ''Imaš sve na forumu'' i sličnim odgovorima, jer zaista se trudim sve da pročitam i nađem, ali za nekoga ko je potpuno neupućen, ne uspevam da dođem do informacije i veoma je teško da se snađem u gomili tema, tekstova i knjiga.
Ne želim da mi neko reši problem samo mi je potrebna pomoć.
Pokušajte da se setite kada ste vi prvi put naišli na ovaj forum i generalno na ovu temu emigracije, sigurna sam da Vam nije bilo jednostavno.

Pitanje je kako naći posao u Americi, iz Srbije?
Naravno, obzirom da je odgovor na ovo pitanje u svakoj temi na forumu, teško mi je da se snađem.
Pored knjige koju je Uran preporučio - US Immigration Made Easy, nikakve druge osnovne informacije nisam našla, sve ostalo je nekako vezano za konkretne slučajeve.

Da li može neko da mi preporuči odakle da krenem, šta prvo da pročitam, gde da nađem najosnovnije informacije o nalaženju posla u Americi, bez predhodno dobijene vize? Da li neka firma može da nam obezbedi vizu? Da li postoji opcija apliciranja za neki posao u USA pre nego što dobijemo vizu, kao što funkcioniše u Evropskim državama (Norveška, Nemačka...)?

Moj momak je dispečer u jednoj Američkoj kompaniji, ima radno iskustvo godinu dana. Pošto je 100% posvećen svom poslu, i radi preko 12h dnevno, i zaista to voli i pronašao se potpuno u tome, već neko vreme razmišljamo koliko bi lepo bilo da taj posao može da radi u USA.
Ja sam student završne godine građevine na FTN.
Ove godine smo igrali DV, ali nismo izvučeni. Ogromna želja nam je da odemo u USA, kao i svima na forumu verovatno.

Možete li mi dati neki savet, knjigu, teme na ovom forum, yt kanal ili bilo šta slično odakle da počnem da se informišem?
Hvala puno svima. :1072:

a jesi li procitala tu knjigu sto sam preporucio ili si samo konstatovala da postoji ? U toj knjizi imas sve moguce savete i opcije, knjiga ima vec 17to izdanje. :obrva:

neus 09.05.2019 23:40

Carobno pitanje bez odgovora :==D:

Skracena varijanta - ako si visokostrucno tehnicko lice, mozda mozes da probas da nadjes poslodavca koji bi sponzorisao H1b. Prilicno je naucna fantastika uspjeti to sve iz kuce, al citao sam da ima ljudi kojima je polazilo za rukom.
Ono sto treba da znas jos vezano za ovaj tip vize je da je i ovo lutrija, odnosno ako vec grom udari pa nadjes ovako posao, moras imati i srece da te izvuku, a sanse za to su otprilike oko 33%.

Najsigurnija varijanta bi bila da se dodje u zemlju preko neke skole - upise se masters ili neki drugi degree, zavrsi, pa onda preko OPT-a koji se dobija po dobijenom degree-u, ganjati poslodavca i uz malo srece direktno sponzorstvo za GC i papire.

Dodatna varijanta je da ako ti momak radi kao dispecer za postojecu americku firmu, trazi od njih sponzorstvo, pa da tako dodjete.

Svaki od ovih puteva je dug, tezak i u konacnosti ne mora dovesti do papira, tako da se spremite na to.
Ili posaljite aplikaciju za Kanadu, oni su puno fleksibilniji :==D:

Nutelyca 10.05.2019 00:56

Hvala Vam puno na odgovorima, divni ste.
Uran - Nisam još pročitala knjigu, danas sam naišla na taj tvoj post, planiram što pre da je negde nađem/kupim i pročita.
Kad prostudiram ove informacije koje ste mi dali, ja ću pitati dalje ako negde zapnem (a zapeću) :blink:

Znam da je teško, nemoguće, da ti treba ludačka sreća i kontakti i novac... Ali trenutno imamo 25 godina, nemamo decu, veoma smo vredni i uporni i ništa nas ne košta da pokušamo.
Momkov rođeni brat je otišao preko studija u USA pre par godina, a nedavno se i oženio i u procesu je rešavanja papira. Ja takođe imam dosta rođaka u Americi. Ima ko da nam pomogne, ali prvo moram da znam kakva pomoć mi je potrebna :grin:

Hvala Vam još jednom :papa:

uran 10.05.2019 02:18

imas i na web USCIS sve detaljno i temeljno obradjeno za svaki moguci tip vize kao i komplet INA Act, samo je to sve napisano u malo sirovom obliku dok knjiga koju sam naveo obracuje to i sa primerima iz prakse, realnim sansama za neku vizu...

Nutelyca 10.05.2019 14:02

Informacije od značaja
 
Hvala puno Uran, pogledaću.
Odlučila sam da na ovoj temi pišem o osnovnim informacijama do kojih sam ja došla na zvaničnim i manje zvaničnim sajtovima.
Ukoliko naiđete na neke informacije koje su netačne, molim Vas da me ispravite. Ideja je da oni koji žele putem radnih dozvola da odu u Ameriku, ovde uspeju da nađu osnovne informacije, a na daljim temama da se informišu o konkretnim slučajevima. :mobile:

AMERIČKE VIZE

Strani državljanin koji želi da uđe u Sjedinjene Američke Države mora imati u pasošu vizu, koju mi izdaje zemlja čiji je državljanin. Samo u posebnim slučajevima viza nije potrebna, odnosno u Ameriku može da se otputuje putem WVP (Visa Waiver Program), odnosno putem ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Ovaj program omogućava da se u Ameriku ode poslovno ili privatno, izdaje se na 2 godine i dozvoljava da se u USA boravi do 90 dana.

Ovaj program je moguć samo za državljane određenih država, ali Srbija nije jedna od njih, tako da ovaj program u našoj zemlji nije moguć. Više o WVP možete naći na stranici https://travel.state.gov/content/tra...r-program.html

Američke vize mogu biti useljeničke i neuseljeničke.
Useljeničke vize su za ljude koji planiraju da trajno borave/žive u USA.
Neuseljeničke vize su za ljude koji privremeno planiraju da borave u USA (zaposlenje na određeno vreme, turistički, studiranje, razmena studenata, itd.)

Sve vrste viza možete pronaći na ovom linku (useljeničke i neuseljeničke) https://travel.state.gov/content/tra...ategories.html

USELjENIČKE VIZE
Stranog državljana koji želi da se trajno useli u USA po pravilu mora da sponzoriše državljanin USA - osoba sa stalnim boravkom u Americi ili budući poslodavac, ili da stalni boravak dobije putem ''Lutrije za zelenu kartu''.

Strani državljanin mora imati odobrenu peticiju pre nego što podnese zahtev za useljeničku vizu. Proces sponzorisanja počinje podnošenjem peticije za stranog državljanina Američkoj imigracionoj službi USCIS.
Zvanični sajt Američke imigracione službe https://www.uscis.gov/

Useljeničke vize mogu biti
- na osnovu srodstva
- vereničke vize (dozvoljavaju ulazak u Ameriku za verenika US državljana, koji mora da sklopi brak sa njim u roku od 90 dana)
- useljeničke na osnovu zaposlenja
- lutrijski DV program
- povratnici (strani državljanin sa dozvolom stalnog boravka u USA koji je prekršio više od godinu dana van USA)

Podnošenje zahteva može da uradi:

US državljanin za:
- bračnog partnera
- decu
- roditelje
- braću i sestre

US Lawful Permanent Resident (odnosno nosilac zelene karte koji još uvek nema državljanstvo) za:
- bračnog partnera
- nevenčanu decu

Za ovu vrstu dobijanja vize, popunjava se I-130 formular, i različit je za svaku vrstu odnosa, odnosno drugačiji je za bračnog partnera, decu, roditelje, itd.

Zahtev takođe može da podnese i poslodavac, u formi I-140.

Nakon što USCIC odobri molbu, i nakon zavšetka procesa u Nacionalnom centru za vize (NVC), odnosno ako se viza dobija putem Lutrije, onda u Konzularnom centru u Kentakiju (KCC) sledite uputstva koja ste primili.


NEUSELjENIČKE VIZE

Na gore pomenutom linku možete pogledati sve vrste viza i pronaći kojoj kategoriji pripadate i na koji način možete podneti zahtev za neuseljeničku vizu. Neke od najčešćih viza su:
RADNE
H1B (radna viza za zaposlenike sa visokim stepenom obrazovanja. Traje do 3 godine, a supružnik i deca ima pravo na H4 vizu, koja ne daje pravo na rad)
H2B ( radna sezonska viza, za kraći vremenski period, maksimalno na 10 meseci. Supružnik i deca imaju pravo na H4 vizu)
L1 (radna viza za zaposlenike kompanija čije sedište nije u Americi, ali postoje radna mesta u Americi. Traje 3 godine i vezana je za kompaniju. Sa gubitkom posla, gubi se i legalni status u roku od 3 meseca. Supružnik i deca dobijaju vizu L2, ima SSN broj i mogu da, uz dodatnu aplikaciju, steknu pravo na rad)
O (radna viza za zaposlenike sa izuzetnim (extraordinary) sposobnostima. O-1A u sportu, umetnosti i nauci, biznisu ili obrazovanju, a viza O-1B je za umetnost, film i televizijsku industriju. Traje 3 godine i može da se produžava. Vezana je za određenu kompaniju odnosno sponzora, ali može da se uz nadoknadu promeni kompanija za koju zaposlenik radi. Supružnik i deca dobijaju O3 vizu, bez prava na rad.
J (viza za AuPair, odnosno razmenu. Ovu vizu dobijaju često ljudi koji idu na određeno vreme u Ameriku da čuvaju decu)

STUDENTSKE
F1 (srednjoškolska ili studentska, za školovanje i edukaciju)
M (stručno, neakademsko obrazovanje)

TURISTIČKE I POSLOVNE
B1 (turistička, važi 10 godina)
B2 (poslovna, važi 10 godina)

OSTALE
A (diplomatska)
C (transzitna)
J (kratkoročna - praksa ili obuka)
E (za pokretanje posla u Americi - potrebno oko 100.000 $)
I (novinarska)

Više o vizama i životu u Americi može da se pročita i na ovom blogu koji vodi jedna devojka koja je otišla u Ameriku preko O vize. http://www.americkisan.com/

Nutelyca 10.05.2019 14:50

Viza simulator
 
Na ovom sajtu možete saznati dosta o radnim vizama i dobijanju posla u Americi https://usponsorme.com/en/us-jobs/
Takođe na ovom linku https://usponsorme.typeform.com/to/IFa2Ye možete uraditi viza simulator osmišljen da vam pruži smernice kolike su vam šanse za radnu vizu na osnovu vašeg godišta, države iz koje ste, radnog iskustva, školovanja, bračnog statusa itd.
Na e-mail vam nakon urađenog testa stignu vize koje bi za vas bile odgovarajuće, pa se nakon toga o njima možete više informisati. Simulator treba uzeti u obzir samo informativno, ne voditi se tim informacijama 100% jer sve naravno zavisi od slučaja do slučaja.

Naprimer nakon urađene simulacije i momak i ja smo dobili ovaj odgovor :
Regardin the information you provided, your chances can be better, but it's still possible for you.
Vize koje su odgovarajuće za nas su O-1, H-2B, A1/A2, J-1
Pošto imamo sličan status (fakultetski obrazovani, godinu dana radnog iskustva, isto godište i iz iste države, slično poznavanje engleskog jezika, nevenčani itd) dobili smo iste odgovore.

Možda će nekome ovo značiti kao olakšica za dalje informisanje o radnim vizama.

RiderHD 10.05.2019 15:51

Što se tiče useljenja preko poslodavca znam da ne ide baš tako lako,i ja radim kao dispečer već 5.godina za američku firmu i moj šef koji je u US je davno aplicirao za mene,ali evo još ništa od toga ,pa onda ja i supruga igramo lutriju.

Nutelyca 10.05.2019 16:47

Stvarno? Ja sam mislila da je taj način otprilike sigurica, ako radiš za Američku kompaniju, i ako je poslodavac tj. gazda voljan da podnese zahtev za tebe.
Nisam znala da je i sa tim toliko komplikovano..
Ništa, istraživaćemo pokušaćemo da nađemo neki način. Mislim nama je i ovde okej, on ima solidnu platu, više nego odličnu za naše standarde, ja sam na završnoj godini studija i struka mi je dosta perspektivna, tako da nam neće život propasti ako ne odemo.
Ali ipak nam je velika želja i potrudićemo se da nađemo način.

Ako ti nije problem pisaću ti u p.p. za neke informacije oko podnošenja zahteva od strane poslodavca, pa ako možeš odgovori mi :grin:
Hvala :1072:

Nutelyca 10.05.2019 17:01

Ova L1B viza mi je vrlo interesantna.
https://www.youtube.com/watch?v=OHk81-Y0FAs

Gledajući ovaj klip, i čitajući o vizama - posebno na ovom sajtu kada sam poredila https://workpermit.com/immigration/u...isa-comparison H1B i L1 vizu, u našoj (a i vašoj - RiderHD) situaciji zar nije bolja varijanta aplicirati za L1 vizu?

Čini mi se da su apsolutno svi uslovi isti, osim što za H1B moraš da radiš za vlasnika firme koji je US državljanin, a za L1 ne moraš. Ali moraš da dokažeš da si ''jako bitan i od velike koristi = nezamenljiv'' u firmi u kojoj radiš, i da si u njoj radio bar od godinu dana u poslednje 3 godine od ulaska.

I bonus ne postoji kvota (za H1B je trenutno oko 65.000 godišnje za strane državljane), za L1 ne postoji ograničen broj.

Jel neko zna nekoga ko je otišao preko ove, L1 vize?


Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 08:29.

Copyright ©2005 - 2019, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.