![]() |
A kad ostarim?
Voleo bih da cujem kako razmisljaju drugari clanovi koji su vec emigrirali i proveli deo zivota u Americi.
Zivot brzo prolazi,moje pitanje je gde planirate da provedete penzionerske dane, u rodnom kraju ili u Americi? |
Citat:
Costa Rica ili Santa Catarina, Brazil... Za sada, po nekim mojim istrazivanjima, to su odlicne lokacije za "povlacenje"... Videcemo kako ce se stvari razvijati u narednih par decenija :;D: Jedno je sigurno, USA je "extremely retirement unfriendly place", a prosto ne zelim da ovde zavsim u nekom nursing home-u :grin: |
Pa ja mislim da vecina planira da se vrati nazad u domovinu. Ali uvijek ima ono ALI :)
Kad dobijes djecu i kad oni krenu svojim putem zelis da si pored njih i vjerovatno zbog njih ostanes. |
ма
....само Ajvar City или околина! :==D: А ако никада не остаримо? :naughty:
|
Vrlo tesko pitanje Ivane. Sadasnje razmisljanje mi govori da treba matematicki izracunati i biti racionalan ali znajuci sebe i videci kako stariji ljudi razmisljaju obicno to bude srcem.
Sta je bitno kad si mator (60+ godina): - zdravstvena zastita - troskovi - gde su ljudi koje volis - jezik okruzenja Troskovi bi bili cista matematika, nemas para za Bahame pa ides u Grcku, nemas za Grcku ides u rodnu grudu. Onda na to nakalemis da li mozes da imas pristojan zivot i ako ti nesto ne bude ok da ides kod doktora ili da te pokupi hitna. Na to samo dodas jel blizu ljudi koji ti trebaju (ako ti treba iko) i da li ces se snaci sa lokalcima u radnji i na ulici. |
Citat:
|
ma USA naravno samo treba misliti o problematici penzije do tada :)
- Za emigrante koji su u 20tim najbolje je da pocnu odmah da uplacuju Americku penziju tj 401k. - Za emigrante koji su u 30tim to moze da bude prilican problem jer ako vec imaju radni staz u Srbiji onda je bolje da nastave da ga uplacuju u Srbiji nego da zapocinju 401k u US. Samo sto je veliko pitanje kakva ce penzija da bude za 25+ godina. To je bukvalno kockanje. Ja sam odlucio da uplacujem u Srbiji a zivecu u US. :) - Za emigrante koji su u 40tim je tek poseban problem i zavisi od toga koliko su i sta uplacivali do sada. Naravno uvek zavisi od slucaja do slucaja ali treba misliti o buducnosti :) Opet tu je pored penzije pitanje i zdravstvene zastite tj socijalnog. Vidim ja da ce tek nasa deca da se nauzivaju :) |
Pa zar ne mozemo da uplacujemo u Srbiji penziono i pored toga sto nam poslodavac uplacuje u americi ?
U svakom slucaju sad ima i u SRB privatni penzioni i zdravstveno/stedni fondovi |
primer rodjaka moc oca-otisli u US pocetkom 50-ih,tamo dobili decu,deca odrasla,dobila svoju decu,vec treca tj,cetvrta generacija(imaju i praunuke tamo) zivi i radi tamo.Ovi matori i jedan sin se vratili pre jedno 10 godina u Srbiju,oni su penzioneri,sin isto tako(on ima 54 god i u penziji je,nisam nikada pitala kako i zbog cega).Povratak planiraju i drugo dvoje dece kada budu penzioneri.
|
Citat:
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 16:01. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.