ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Stare teme (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=22)
-   -   Dreamerns Chicago - pocetak zivota u USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=364)

dreamerns 17.10.2008 04:20

Dreamerns Chicago - pocetak zivota u USA

Ehey....pozdrav svima...evo mog prvog posta iz grada Chicaga :-)

Kao prvo, neizmerno se zahvaljujem Srdjevicu sto nas je docekao i dobacio do stana. Svaka ti cast. Nemas pojma koliko si nam pomogao.
Bili su nas, inace, zadrzali na granici oko sat i po, jer je bila uzasna guzva ljudi koji se useljuju.
U svakom slucaju, prvi utisci....hteo sam da pokrenem blog, ali dok se to ne desi...evo kratkog uvoda.
Sto se prvog utiska tice....moram priznati da je bilo zanimljivo. Ovde je sve totalno drugacije nego u evropi, ali totalno...od brava na vratima do svega. Malo sam juce bio uplasen (i jos sam) od svega toga....ali se polako smirujem. Moram priznati da su ovde i mirisi i ukusi skroz drugaciji od onih na koje smo navikli. Citav grad ko da ima neki miris....na svu srecu taj miris nije odbojan, samo nekako...cudan. Zgrada u kojoj smo ima hodinke ofarbane u crvenu boju i neke cudne lustere (nisam jos slikao, ali uskoro cu)...tako da izgleda malo spooky :-) Zato je roofdeck i lobby jako lep.
Ovde je inace dosta skupo (recimo da je ovde 100 dolara kao u srbiji 1000 din). Ima stvari koje stvarno jesu jeftine, ali hrana (ona stvar za koju kazu bas da je jeftina) je skupa, a pogotovo kucne potrebstine (tipa pasta za zube 4-5$ i sl :-) Kreveti i sl. stvari ubijaju od cene, a ikea se nalazi u tri lepe materine. Videcu sutra da nesto iskombinujem. Sto se bacanja stvari tice, tu su ljudi u pravu. Evo jutros sam naisao na predivan krevet sa sve dusekom pored kontejnera u mojoj zgradi. Pazi dusek je 80% beo ko sneg. Jedini problem je sto je juce padala kisa i skroz je jedna stana mokra i propala....jbg....zato se u ameriku seli leti, a ne u jesen.
Izbor hrane i svega je ovde ogroman....ali bas ogroman. Sta god da smislis....ima da se kupi. Takodje, tacno je i to da je sve ogromno.....prosto neverovatno. Mislim da je to stvar koja me je ovde najvise i uplasila :-)
Bili smo u jednom parkicu 150 metara odavde gde smo susretali veverice i patke. Veoma je lepo...a te veverice bukvalno skakucu oko tebe :-) stvarno su slatke.
Jos jedna stvar koju ljudi pricaju u srbiji, a nije tacna je hrana. Stalno sam slusao price kako je americka hrana grozna i bezukusna....to su gluposti. Sve do sada sto sam jeo ovde je bilo izuzetno. Jeste tacno da su im jela sa drugacijim ukusima koji nama nisu poznati (sto je i lepota svega, ako mene pitas), ali to ne znaci da je lose ili bezukusno. Takodje imaju specijalizovane radnje za stvari o kojima mi ne mozemo ni da sanjamo. Danas smo bili u nekoj specijalizovanoj radnji za kokice, gde spremaju kokice na 1001 nacin u nekim specijalizovanim pecima. Bili smo i u nekom lancu milksheak-a....koji sve pravi prirodno. Pred tobom ti cedi voce, blendira sa sladoledom itd....stvar je preterana (tnx Srdjevicu za tip). Takodje, imaju i neke preterane sendvice (i za ovo tnx Srdjevicu za tip :)).....ma milina.
Inace, kao sto se da videti...amerika jos nije propala, sto znaci da ima neke sanse za mene :-)

Inace, mozete videti slike prvog dana ovde

Zana 17.10.2008 05:13

Dobro nam dosli!!!
Bez brige, pronacicete sve po gradu - i povoljne cene, i omiljene radnje... sto se tice mirisa, u LA je toliko suv vazduh da mi neopisivo nedostaje miris nase trave, cveca i lisca posle kise... ruze ne mirisu isto... i nemogu da nadjem bagrem... i vrbu... ah, sta ces! Ikea je uvek nekako daleko... i nama je dan jahanja od stana i nesto nisam videla da ima stanova oko njih, uvek je to neka industrijska zona - ali obavezno idite imaju strava dilove i pre toga proverite specials online!
Obavezno slikajte zgradu - umirem od znatizelje da vidim crvene zidove xo xo
Pokusajte da upamtite svaki trenutak ovoga sto vam se desava na pocetku - osecaj je priceless, zar ne?
Jos jednom dobrodosli i srecno!
Zana

xeg 17.10.2008 06:57

Bravo dreamer!
Nemate pojma koliko vam zavidim:grin:
Zelim vam puno srece u svim tim novim mirisima, ukusima... uzivajte, cula tome i sluze:pozz:

moni 17.10.2008 07:28

Divno!:da:
Hvala ti sto si nam se tako brzo javio i preneo svoje prve utiske cak i osecanja.
Nego ako mozes opisi nam stan, otkud ti tako brzo net...
Srecno u novom zivotu.

srdjevic 17.10.2008 07:43

hahahaha, e baš mi je drago da su vam se svidele preporuke (voćni šejkovi Jamba Juice i sendviči Potbelly)! Ma dobra je klopa... :obrva:

nego, gledam slike, 'ladno ste mi prošli pored firme (Michigan&Randolph), mogli ste me viknuti da sletim "na duvan".... :grin:

I slušaj Zanu, osećaj jeste priceless! Odlična ti je ideja za blog, lakše ćeš komunicirati sa domovinom, a i mi ćemo gledati i kako se razvija amerikanizam na delu... hehehe

@Zana: da znaš da sam uživao posmatrajući ih. :grin:

steficacvek 17.10.2008 12:15

e drimeru svaka cast! od srca vam zelim sve sve najbolje u novom zivotu! hvala ti za slike, chicago djeluje predivno ... vjerujem da ce vam donijeti puno puno predivnih momenata!

i nemoj sad da nas zaboravis, ok! :D

V777 17.10.2008 13:41

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 4701)
Ehey....pozdrav svima...evo mog prvog posta iz grada Chicaga :-)

Kao prvo, neizmerno se zahvaljujem Srdjevicu sto nas je docekao i dobacio do stana. Svaka ti cast. Nemas pojma koliko si nam pomogao.
Bili su nas, inace, zadrzali na granici oko sat i po, jer je bila uzasna guzva ljudi koji se useljuju.
U svakom slucaju, prvi utisci....hteo sam da pokrenem blog, ali dok se to ne desi...evo kratkog uvoda.
Sto se prvog utiska tice....moram priznati da je bilo zanimljivo. Ovde je sve totalno drugacije nego u evropi, ali totalno...od brava na vratima do svega. Malo sam juce bio uplasen (i jos sam) od svega toga....ali se polako smirujem. Moram priznati da su ovde i mirisi i ukusi skroz drugaciji od onih na koje smo navikli. Citav grad ko da ima neki miris....na svu srecu taj miris nije odbojan, samo nekako...cudan. Zgrada u kojoj smo ima hodinke ofarbane u crvenu boju i neke cudne lustere (nisam jos slikao, ali uskoro cu)...tako da izgleda malo spooky :-) Zato je roofdeck i lobby jako lep.
Ovde je inace dosta skupo (recimo da je ovde 100 dolara kao u srbiji 1000 din). Ima stvari koje stvarno jesu jeftine, ali hrana (ona stvar za koju kazu bas da je jeftina) je skupa, a pogotovo kucne potrebstine (tipa pasta za zube 4-5$ i sl :-) Kreveti i sl. stvari ubijaju od cene, a ikea se nalazi u tri lepe materine. Videcu sutra da nesto iskombinujem. Sto se bacanja stvari tice, tu su ljudi u pravu. Evo jutros sam naisao na predivan krevet sa sve dusekom pored kontejnera u mojoj zgradi. Pazi dusek je 80% beo ko sneg. Jedini problem je sto je juce padala kisa i skroz je jedna stana mokra i propala....jbg....zato se u ameriku seli leti, a ne u jesen.
Izbor hrane i svega je ovde ogroman....ali bas ogroman. Sta god da smislis....ima da se kupi. Takodje, tacno je i to da je sve ogromno.....prosto neverovatno. Mislim da je to stvar koja me je ovde najvise i uplasila :-)
Bili smo u jednom parkicu 150 metara odavde gde smo susretali veverice i patke. Veoma je lepo...a te veverice bukvalno skakucu oko tebe :-) stvarno su slatke.
Jos jedna stvar koju ljudi pricaju u srbiji, a nije tacna je hrana. Stalno sam slusao price kako je americka hrana grozna i bezukusna....to su gluposti. Sve do sada sto sam jeo ovde je bilo izuzetno. Jeste tacno da su im jela sa drugacijim ukusima koji nama nisu poznati (sto je i lepota svega, ako mene pitas), ali to ne znaci da je lose ili bezukusno. Takodje imaju specijalizovane radnje za stvari o kojima mi ne mozemo ni da sanjamo. Danas smo bili u nekoj specijalizovanoj radnji za kokice, gde spremaju kokice na 1001 nacin u nekim specijalizovanim pecima. Bili smo i u nekom lancu milksheak-a....koji sve pravi prirodno. Pred tobom ti cedi voce, blendira sa sladoledom itd....stvar je preterana (tnx Srdjevicu za tip). Takodje, imaju i neke preterane sendvice (i za ovo tnx Srdjevicu za tip :)).....ma milina.
Inace, kao sto se da videti...amerika jos nije propala, sto znaci da ima neke sanse za mene :-)

Inace, mozete videti slike prvog dana ovde

Dobro nam dosli u novi svet i puno srece i zdravlja!

Miloshu svaka cast sto vas je docekao, ne znate koliko vam je to pomoglo, na samom pocetku, kad ima ko da vas doceka, nakon toliko sati puta po prvi put, kad ste mrtvi umorni, a idete u sasvim nepoznatom pravcu...to cekanje u DHS-u jeste gnajvaza, ali vazno da ste odradili to odmah, da vam ide vreme za cekanje GC...

Koliko mi se cini, Milosh nam rece da vam je stan u prelepom delu grada, znaci i sigurnom, te onda apsolutno nemate potrebe da se plasite nicega. ... Samo opusteno, i naspavajte se dobro, da se odmorite od puta, zatim ce sve na svoje da dodje...

Sigurno da je sve drugacije od Srbije, ali treba vam samo malo vremena da se aklimatizujete...Mislim da vi niste prvi koji tako reaguju, pogotovo ako vam je ovo prvi put da idete da zivite u nekoj drugoj zemlji. Ja sam imala priliku da zivim pre par godina oko 2 godine u Atini, kod brata. Pre toga sam isla vise puta na odmor u isti grad, te sam znala kako je in real; Kad sam dosla da zivim, bilo je super, naravno, totalno drugacije nego u Srbiji, ali ja sam to i volela. Tako da kad sam dosla u US, pa jos s aerodroma u sred decembra, uletela u toliku vlaznost vazduha na Houstonskom aerodromu (Zana ti si presrecna zena sto udises taj suv vazduh u CA), mogla sam gotovo da plivam po njemu (ali dobro bilo je toplo)... Sve su to stvari na koje se vremenom naviknete...Mnogo znaci i koga znate u gradu gde ste, pogotovo na pocetku, ali posto vi znate Milosha, nemate sta da brinete, u to smo svi na forumu sigurni.

Mozda malo treba da se naviknete na sve te cene, ali veruj mi, pa mi zene uvek gledamo i uporedjujemo cene, te kako je tamo, te onamo, evo i ja ti kazem, kad se lepo sve proceni, te cene su jos i jeftinije nego nase u Srbiji (plus u Srbiji imas mnogo manji izbor svega, a ta pasta za zube od 4-5 dollara je sigurna sam vece pakovanje - family size - neke malo bolje, proizvedene ili u CA ili US, right?) U Chicagu imas i puno srpskih prodavnica, ako zelis nesto da kupis s te strane (ja ovde u Indiani nemam UOPSTE, ali narucim on line ako mi nesto treba, stigne za dva dana na kucnu adresu, www.eurofoodmart.com ); IKEA je, kao sto Zana rece, uvek negde u PM (znas vec sta to znaci, :grin:), ja se secam da je i u Atini trebalo da se vozi do nje vise od dva sata u jednom pravcu, a ovde je,naravno, i nemam u IN, nego mi se cini u OH je najbliza, ali znam da imaju super stvari s dobrim cenama, proveri prvo na netu sta imaju i kakve su cene, da li imaju neki special price, rollback, rebate ili sta vec, proveri i ovaj sajt, na yahoo answersima sam ga nasla sa dobrim cenama, http://www.vcf.com/ , a imaju i prodavnice svuda redom, CAK i kod mene (ha ha ha)...evo store locator za blizu tebe http://www.vcf.com/webapp/wcs/stores...2=50&x=51&y=13 (plus ti ces da stavis tvoju adresu kad trazis, mozda izadje jos neka prodavnica)...Wallmart ima dobre cene takodje (ja sam kad sam se selila vecinu stvari kupila tamo, ukljucujuci i ogroman air bad, koji je stvarnoooooooo odlican, kostao je 80 dollara i super je, pola metra od zemlje)...

Ove sitne zivotinjice, veverice (mi imamo ovde i guske koje lete toliko nisko i toliko bucno da moze da te probude iz sna, ha ha ha... zatim one male rakune koji prelaze ulicu kao da imaju prvenstvo, polako pa natenane, zeceve, raznorazne vrste ptica etc)...da svega toga ce te se nagledati ovde...

Hrana, nije tacno da je bez ukusa, to mogu da kazu samo ljudi koji nisu isli u drugu zemlju da zive nikad, a i ne zele da se otvore in real za druge kulture i kuhinje...u Atini sam imala priliku da probam razne kuhinje koje nemaju veze s nasom, i sve mi se svidelo veoma - da ne pricam da je i sama Grcka kuhinja apsolutno drugacija od Srpske); ovde takodje - pa valjda je i normalno da bude drugacija kuhinja, kad zivi mnostvo naroda iz celog sveta, svako sa svojom kulturom dodje ovde, nastani se, i naravno, nakon nekog vremena, kad pocnu te kulture i da se mesaju, te da imas i mesane brakove, naravno da ce i kuhinje biti izmesane...ha ha ha...svaka kultura ima svoje zacine, svoje ukuse, koje donosi sa svojih podneblja...a svako od nas u svojoj kuci moze da sprema kuhinju koja mu se god svidja...zar ne???

Idite u supermarkete gde zelite da kupujete hranu etc, aplicirajte za njihove kartice za popust na kupovinu robe, (te su kartice besplatne za dobijanje, a imate ih svuda, ne samo u supermarketima, dobijaju se gotovo odmah, a ustedecete mnogo verujte mi, pogotovo kad kupujete robu firme cija je prodavnica - onda mozda i ta pasta za zube nece kostati 4-5 nego mozda 2-3 dollara...).

Specijalizovane prodavnice svega i svacega naravno, sta god vam se svidi, organski, neorganski, vegetarian, non vegetarian etc...nije US propala to je sigurno....

Slike su vam prelepe, da ste zivi i zdravi sto godina!

Ja vam zelim jos jednom sve najlepse i najbolje, srecan dolazak i jos bolji ostanak i da se tipkamo jos, za sve sto treba, vi pustite rec ovde, svi cemo da pomognemo koliko god znamo i mozemo...

Veliki pozdrav!:pozz::pozz::pozz:

wingreen 17.10.2008 19:15

Drago mi je da si dobro i da si nam tako verno i detaljno preneo svoje utiske! Jedva cekam blog!
:pozz:

Seekimo 17.10.2008 23:01

Pridruzujem se cestitkama,puno srece,opisi nam malo samu proceduru na aerodromu kad stignes,bice interesantna mnogima verujem.

Misa 18.10.2008 07:54

Cestitke i od Milice i mene. Jos jedno Veliko hvala za korisne savete i za upucivanje na ovaj forum...Srecno!

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 17:16.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.