Meni kao c++ programeru (mada ovo ne volim tako da kazem) amerika jako odgovara iz prostog razloga sto je industrija gde su C++ programeri potrebni dosta razvijena ovde (kod nas je dosta slaba, ali jaca). Takodje, najzanimljivije poslove ameri uglavnom ostavljaju kuci, a dosadne outsource-uju....pa se nekako ovde mnogo bolje stice iskustvo (naravno, sve zavisi u kakvoj si kompaniji).
I u Srbiji i u Americi ce ti ljudi traziti iskustvo.....sta si ti radio? Ako ne mozes da nadjes posao, moj savet ti je da se opredelis za neku oblast koja ti odgovara i u koju se najvise razumes i pocni da radis neke projekte. Imas puno opensource projekata na netu i mozes se prikljuciti na bilo koji od njih i raditi nesto. To volontiranje ce ti dati iskustvo koje se priznaje, a ako je neki od poznatih projekata doci ce ti cak i bolje nego da si radio za neku Srpsku firmu za koju niko nikada nije ni cuo.
Slazem se sa Landlordom da ti niko ovde ne moze reci kako ces proci. Posla ima, a oblasti su dosta rasporedjene po Americi. Kada budes trazio grad u koji ides, pogledaj kolicinu oglasa za poslove za koje si zainteresovan. Negde ce vise traziti php programere, negde Java (JBoss i sl), negde C++.....sve zavisi od toga u kom je gradu koja industrija razvijenija. U velikim gradovima uglavnom ima svega. Licno, gledajuci oglase....ameri dosta traze. Oglasi su dosta slicni nasim (tipa: trazimo kandidata koji na svetu ne postoji....da zna ovo i ono i da odlicno poznaje sistem nase firme, iako nikada nije radio u njoj). Naravno, idealnog kandidata tesko nalaze i zaposljavaju nesto najpribliznije. Ja sam se u Srbiji zaposlio u Kanadskoj firmi iako sam im rekao da za 5 meseci odlazim.....oni su mi kasnije i dali posao u USA. Tako da....nemoj odustajati ni od toga. Takodje, ako se za tri meseca selis, ne vidim razlog zasto se ne bi bacio u potragu posla u Americi (ne moze nista da te kosta, osim vremena....ali ces malo steci i iskustvo u tome i videti kakve su ti sanse).
Zelim ti sve najbolje u potrazi.
|