[QUOTE=stizeljeto;10751]Nazalost, tako je. Iako smo bijelci, zim zines vec si im ''stranac''. Dosta je tesko, pogotovo u manjim sredinama, Ne osjeca se neka otvorena diskriminacija, ali brate vec mi je dosta odgovaranja na pitanja kakav mi je to accent. Ne mogu zamislit kako ce biti tesko nekome ko slabije zna engleski, dovoljno imamo prepreka kao imigranti i bez tog dosta velikog nedostatka.[/QUOTE]
e fala bogu da se konacno u necemu slozimo. oni cim cuju da imas akcenat, ili ako ne daj boze ne znas dobro jezik, automatski misle da su superiorni u odnosu na tebe. mozes biti i doktor nauka, ako ne znas dobro da se izrazavas, oni ce za tebe misliti da si glup. ne uzimaju u obzir to sto si dosao iz druge zemlje, to njih ne zanima previse.
sto se posla tice, ne znam sta si po struci, ali ako nisi neki strucnjak, a spretan si sa rukama, hvataj se ti brale nekog zanata! nemoj da ti je ispod casti, jer veruj mi u zanatu u Americi leze VELIKE pare! mozes da pocnes kao segrt, apprentice, za 10-15 dolara na sat u startu, i za 5 godina mozes da pravis 30-40 dolara na sat. bilo o kom zanatu da se radi. najcistiji i najgospodskiji je elektricar, ali jedan od najplacenih je vodoinstalater (plumber)....ali ni obicni painteri, moleri ne prolaze lose....ako si u sindikatu na primer, mozes bez ikakvih problema da zaradjujes 32-35 dolara na sat. i jos jedna stvar vezana za majstore....majstor ti je i u Americi isto kao i kod nas mali Bog. znaci kad ides ljudima u kucu da radis, oni ti titraju i ugadjaju, jer niko ne voli da naljuti majstora, pa da mu ovaj posle nesto zabrlja....znaci ako si majstor, nikada neces osetiti diskriminaciju, naprotiv, osetices strahopostovanje makar ne znao ni rec engleskog!
|