View Single Post
Staro 04.07.2009, 15:38
stizeljeto's Avatar
stizeljeto stizeljeto je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2008
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Lucky Prikaz poruke
Ako vec dolazis u USA doci ces kod nekoga za pocetak, jel tako?
E pa taj neko ce najverovatnije imati auto sa automatskim menjacem.
On ce ti pokazati kako da ga postavis u polozaj D (drive) i pritisnes gas svojom desnom nogom i vozis, kad hoces da stanes ubacis menjac u P(parking).

To ti je cela mudrost. Verovali ili ne savlada se za 10ak minuta.
Upravo tako. Toliko je lako. Ko je znao vozit prije automatski svlada u snu. Ceste su fino oznacene, iako neka raskrsca znaju biti ubitacna. svako vece zna imati do 12 smjerova, naravno ima semafora ali toliko im ima da nekad ako raskrsce niej postavljeno ravno nego nekako vijugavo, neznas ni koji je semafor za tebe, koji trebas gledat. Neka takva zeznuta sam morala prvo proucit ili ic nekoliko puta s muzem da ih prokuzim, al jednom kad se nauci to je to.

Ovdje klinci od 15 godina od roditelja uce vozit, tako da stvarno rijetko ko uzima instruktora. Moja frendica koja nikad nije polagala u Hrvatskoj je morala uzet instruktora jer muz nije imao zivaca da ju uci. To je kostalo dosta, a vozila je s instruktorom samo tri puta. To se odma osjetilo na cesti jer nije bas siguran vozac, nema iskustva na cesti i u upravljanju vozilom (mislim da smo mi imali 30 sati voznje sa instruktorom) i malo je nesigurnija za volanom. Mislim da joj instruktor nije previse objasnio u vezi samog auta, sve nesto na brzinu i ona je morala sve to tako na brzinu pohvatati. No nije imala druge, nego da prode takvu obuku.

Testovi su macji kasalj, smjesni naspram onog sto smo mi ucili u Hrvatskoj i sjedili tamo neznam kolko sati priej ispita. U svakom dmv/u se uzme brosura od dvadesetak strana, prociita se onako temeljito za par sati i spreman si za ispit, ukoliko nisi tupav. E onda, brate, sjedi i uci. Voznja je isto lagana. Ja sam znala rutu koju je muz imao dan, dva prije mene pa sam s njim provozala sa svojom student drivers license (koja stize postom par dana nakon polozenog pismenog) tako da kad je doso dan da polazem sa instruktorom, vec sam znala na sto pripaziti na cesti. jako zezaju ako se potpuno ne zaustavljate na stop znaku, sto je nekad smjesno jer ta ulica kojom sam vozila ima sto znakica jer je residential area a nigdje zive duse i onda se zaboravis, stanes al ne dokraja. Nekad je to automatski pad. Bar je meni rekao da ce me pustit ali da inace radi toga ruse. Sve ostalo je bilo ok, iako sam taj auto vozila mozda par puta do tog dana jer smo ga tek kupili.

Isto nije tocno da vozacka koju nosite sa sobom iz svoje zemlje vrijedi sest mjeseci. To se isto mora provjeriti u lokalnom DMV/u. Kod nas vrijedi 30 ili 90 dana, ne sjecam se vise (sigurno sam napisala u nekmo ranije postu kad mi je bilo svjeze), znaci treba provjeriti i probat obavit to cim se dobije SSN jer bez njega nista.

Nas su trazili takoder da imamo dokaz da smo residents Colorada 90 dana ili da smo zaposleni. Mi nismo imali nista od toga i pustili nas. Tako da se treba pitati, mozda puste i bez toga. Ovisi gdje polazete.
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena
U Americi od 3.12.2008.
Reply With Quote