Citat:
Prvobitno poslao korisnik Lucky
Jel si probala da se povezes sa nasima? Nemoguce je da nema bas nikakvog posla. Ovde je na primer mnogo manja sredina i nasih nema koliko i u Chi, pa opet moze po nesto da se nadje. Mora bre da ima nekog posla a narocito za tebe jer kapiram da si obrazovana i da jezik nije problem
|
Probali smo i to....mislim....mani... necu o tome ni da pricam :-(
Upravo ta tvoja zadnja recenica govori da kod nasih ona 100% nema sanse da nadje posao. Do sada od svih ljudi koje sam ja upoznao u chicago, 95% je dobilo posao preko neke veze (nije to uvek rodjacka veza i sl....pod veza podrazumevam da si znao nekoga u firmi...da nisi se tek tako prijavio na oglas).
Ajd kada je vec ovakva tema....da dam i neko svoje misljenje. Chicago je izuzetno lep grad. Jedine stvari koje mi se ne svidjaju su: klima koja je cist uzas, monotonija ravnice i uzasan commute. Takodje, zakon je ovde malo....ahmm...previse liberalan. U svakom slucaju, sam grad kao grad je izuzetno lep i ima sta da se vidi. On je americka prestonica sto se hrane i restorana tice...pa ono.....ko voli da jede (kao ja npr), ovde ima sve i svasta da proba. Ima 9k restorana i 21k pubova. Leti ima mnogo dogadjanja (festivala itd), dok je zima mrtva....da mrtvija ne moze biti.
Sto se poslova tice, ljudi to je ovde cista sreca. Fakat je da ako si fakultetski obrazovan i znas dobro engleski da imas manje sanse da nadjes "bilo kakav" posao, ali zato su ti vece sanse da ako ikada nadjes posao....u njemu i napredujes. Mozda cu zvucati kao rasista, ali po meni jedan belac koji se doseljava u ovu zemlju sa namerom da radi "bilo sta", trebao bi radije da bira gradove i drzave gde nema crnaca, meksikanaca, pakistanaca, indusa, azijata itd......jer upravo oni drze lobi "bilo sta" poslova. Takodje, lakse je dobiti bilo sta poslove ako si mlad (mislim na do 25 godina). Jedine konobare koje sam video preko 25 su oni u ekskluzivnim restoranima (a to su vec profesionalci). Manikir i pedikir npr. drze iskljucivo azijati....i neces videti nijednu radnju tog tipa da neko osim azijata radi u njoj. Pumpe i convenient store drze indusi. Liqueur store i tobacco store drze arapi itd. Jos na pumpama i ima drugih nacionalnosti, ali sef je uvek indus.
Sto se naseg lobija tice....ako si jedan od onih sto nosi Ratka Mladica na plecima....onda je ovo raj za tebe. Ko razume...shvatice.