Citat:
Prvobitno poslao korisnik Žana
Gledam ti i drugi post: planiras li da ides u posetu ili da radis?
Ambasada ne trazi pozivno pismo, ali sam ga ja svaki put slala (svi su dobili vize na po tri godine, a bilo ih je dosta). Mislim da je to jedini nacin da dokazes da ce neko drugi da te izdrzava. Ako nemas posao, ne savetujem da kazes da ces da ostanes tri meseca... mozes da budes neodredjen: kao mesec-dva. Ako imas posao, onda vadis iz firme potvrdu o odmoru ili neplacenom odsustvu na tri meseca.
Ovde ti uglavnom udare pecat na 6 meseci osim ako im zbog neceg ne izazoves paznju, pa onda mozes da ostanes do tog vremena. Ako vizu dobijes na tri godine, ne bi trebalo da postavljaju pitanje zasto si ostajao duze nego sto si njima rekao...
|
Pa obe opcije su u igri. Da radim bi bila bolja, da idem turistički isto dobra.
Nemam posao u smislu da sam zvanično zaposlen u Srbiji, moj posao je od kuće (freelance) za uglavnom firme iz Severne Amerike.
Ali sam student koji redovno daje ispite, sa trenutno 5 ispita do kraja.
Nisam razumeo ovo za 6 meseci? Misliš u ambasadi daju uglavnom vizu na 6 meseci? Ako je tako to je super, i ja sam čuo doduše da u poslednje vreme daju na 3 godine ako si već bio u USA na nekoj vizi i uredno se vratio.
Prijatelje koje si ti zvala, na koliko su dolazili vremenski, odnosno šta su tražili u ambasadi? Jel ima neko da je tražio kao što meni treba?
Hvala puno!
PS. Što se tiče ovog tipa vize, nadao sam se tvojim odgovorima
Citat:
Prvobitno poslao korisnik petar.world
evo iz licnog iskustva:
o trajanju vize u potpunosti odlucuju u ambasadi, ti kada budes popunjavao aplikaciju za vizu, vidjeces polje u koje treba da upises koliko planiras da ostanes, tj. od kada do kada. tebi oni i da daju vizu na mjesec dana, kada budes pokazao pasos viza officer-u na prvom slijetanju u americi oni mogu da ti odobre boravak i do 6 mjeseci, tako da ti je viza samo period za koji mozes da udjes u zemlju
sto se tice garantog pisma, ako imas potvrdu iz banke o odredjenoj svoti novca (koja zavisi od toga koliko planias da ostanes) nije ti potrebno garantno pismo, ako radis, uzmi i potvrdu o radnom odnosu
srecno
|
Da to znam da na carini odlučuju da li će da me puste (iako imam vizu) u USA ili ne i na koliko.
Pa poenta za novac u banci je da za npr. 3 meseca to sigurno neće biti malo (pretpostavljam). Neko priča da ljudu polažu po 1000evra za put od 2-3 nedelje.
U mom slučaju bi bilo idealno da mi dovoljna garancija bude to što sam student (što se tiče veze sa srbijom), a da prijatelj pošalje neku garanciju mog izdržavanja tamo (što se tiče moje egzistencije)...
U svakom slučaju hvala na odgovoru