Bandzi,
Pokusala sam da pronadjem program tvog studiranja na BK – na zalost nemaju sajt (?!), ili ne radi ili ja ne umem da ga pronadjem… tako da ne mogu da ti napravim poredjenje izmedju programa ovde i tamo. Prosek ne mogu da ti kazem, jer agencije koje to rade uporede program, zakljuce koliko je units u pitanju i onda “prevedu” prosek. Sto se tice linka koji si postovao – to je za praksu u toku zavrsavanja programa ili nakon – ja nisam cula za taj University i nema ih na spisku rankiranih univerziteta. However, pronasla sam ih na google i na Wikipedia i iskreno nije nesto sto bi mene interesovalo (mada medijacije i ostale stvari dosta pomazu) no verovatno oni koji imaju iskustva studiranja tamo mogu vise i bolje sve da ti objasne.
Ako nemas zelenu kartu, znaci da ces biti international student i placaces vise nego ostali studenti (residents). UCLA ne nudi finansijsku pomoc za international students. Postoje opcije da pomognu oko kredita ako nekako dobijes SSN i ima ko da ti potpise za loan (to ti otprilike nece niko uciniti sem roda rodjenog, jer nije sigurno da ces dobiti dokumentaciju nakon zavrsetka programa a loan se vraca 20 godina).
Skolarina i sve ostale dazbine na
UCLA Anderson za 2009/2010 je $44,095.50. Na to dodaj $20,000 koje traze da prikazes za troskove zivota (stan, hrana etc). Posao kao international student mozes da dobijes preko skole, cini mi se do 24 sata nedeljno. Nakon zavrsetka studija (ovo treba jos da se proveri) dobices dozvolu da radis godinu dana (ovo bi trebalo da je dovoljno vremena da ubedis nekog da te zaposli i uradi radnu vizu). MBA program traje 21 mesec.
Skolarina i sve ostale dazbine na
USC Marshall za 2009/2010 je $49,000 plus $22,000 za troskove zivota. Da bi dobio vizu moras da prikazes dokaz o novcu. Troskovi zivota mogu da budu veci od pomenutog. Na USC international students mogu da dobiju full tuition scholarship – ali ne verujem da ispunjavas uslove (moze da se proveri). Program traje dve godine. Retko ko ko zavrsi ovaj program ne dobije posao i povrati sav ovaj novac preko regularne plate za nesto vise od godinu dana.
Dakle, ako ti sve gore pomenuto zvuci ok (imas resenje za finansijski deo) ti javi, pa onda mogu da ti objasnjavam dalje za upis i sve ostalo.