Konislave,
paketi za nasu vojsku su pomenuti da ti otprilike docaraju koliko ja daleko mogu da idem kad je konekcija sa vojskom u pitanju.
Sto se tice razloga - to sto si ti otisao u ta podrucja zbog para ne znaci da svi idu zbog toga. Amerikanci zaista vole svoju zemlju - i ima ljudi koji se zbog toga i prijavljuju u vojsku. Tebi mozda americki patriotizam nije jasan - meni jeste. Meksikanci i Portorikanci mogu da idu zbog drzavljanstva, novca, beneficija ili stipendija za studiranje. Znaci razumem motivaciju ilegalaca da tako rese svoj problem. Ali mnogim amerikancima je u pitanju i porodicna tradicija i cast da sluze svojoj zemlji i da se bore za nju. Od tebe koji ne zivis ovde - patriotizam se i ne ocekuje. Od mene se ocekuje, a pogotovo od onih koji su rodjeni ovde. Ja svoj patriotizam ovoj zemlji iskazujem kroz gore pomenute pakete americkoj vojsci, kroz nedeljne donacije u lokalnoj radnji da i vojska ima praznicni rucak, kroz volontiranje u svom gradu. U vojsku ako ne moram - necu ni zbog para ni zbog patriotizma.
Ljudi koji se dosele ovde - da se ponovim, jer sam i ja jedna od njih, imaju raznog nacina da nadju posao. Ne verujem da je prijavljivanje u vojsku resenje njihovih problema. Ako hoces da i po tvom postu armiju definisem kao posao - niko od nas nikada nije rekao da bi prihvatio bas svaki posao. Dosta ljudi se doselilo ovde jer nema zveckanja oruzjem - dosta im je. Na to sad moze da se odgovori - i Amerika je u ratu, i to bi bilo tacno ali ne na svojoj teritoriji. Ja licno ne samo da nisam za to - svidja mi se jako plata mnogih pozicija ali to ne znaci niti da imam kvalifikacije da to radim a u mnogim slucajevima i necu da radim takve poslove.
Meni licno - ako ne moram, ne zelim da gledam ubijanja i bombardovanja (nikad vise). Ako me neko napadne na pragu kuce, branicu se kao i svi koji zive ovde. Ako se desi jos jedan draft - desice se. Umesto toga, gledam da se oduzim vojnicima na drugi nacin, i kao i mnogi drugi, bar u mojoj drzavi, nikad necu postaviti pitanje ni za jedan jedini dolar koji se izdvaja na pomoc veteranima.
Centri za prijavljivanje u Army su na svakom koraku - bar u mom gradu. U svakim novinama su pozivi - tako da mislim da su ljudi veoma obavesteni da vojska dobro placa. Mene vise brine ono posle vojske znaci posle tri sluzenja... Da me ne shvatis pogresno, sigurna sam da tvoje stavove oko tih poslova deli mnogo ljudi. Ne vidim nista lose u svemu tome - naprotiv. Samo mislim da nema mnogo ljudi koji su dosli ovde preko DV lottery a da su zainteresovani za tako nesto.
Sto se tice tvog komentara za prijatelja i Kanadu - kod mene je obrnuta situacija. Ja sam imala suprotno pitanje "Zasto hocu da odem iz Srbije" i ja sam rekla da se ne vezujem za kuce i drvece, vec mi je u pitanju sansa za kvalitetniji zivot i to ne samo po pitanju finansija. Ali, ovde mi je bas lepo. Ne bih otisla tako lako odavde.
Eto, mozda moje razmisljanje ti objasni zasto nijednog naseg coveka nisi sreo tamo. Nece ljudi u rat ni za kakve pare.
|