Ja sam ovdje skoro dvije godine (2,5 ako cemo po datumu ulaska u zemlju).
Posao nasla nakon 12 sedmica trazenja.
Vrlo brzo skontala da se trebaju bataliti silni monster.com, careers.com ili kako se vec sada zovu jer su samo listing nepostojecih poslova ili poslovi gdje unovcavate "cek" za druge pa onda banka sjedne na vas racun i sve vam uzme. Treba znati procitati opis posla i prepoznati da je prevara - ovi poslovi sa radom od kuce su u vecini slucajeva nigerijske prevare (Dateline je bas pocetkom godine uradio pricu o tome - nigerijci iza toga, naravno).
Moja taktika je bila: prijavljivati se na poslove koji su izlistani na stranicama kompanija - tako sam i dobila posao na kojem sam i sad (skoro 2 godine).
Jos sam se prijavila na par agencija za uposljavanje i prosla njihove intervjue i testiranja ali sam imala tu srecu da sam sama nasla posao prije nego sto su oni imali zadatak za mene.
Ne, nisam znala vise od 2 osobe u Chicagu osim mog muza - sve sam sama odradila.
Za one kojima ne smeta administracija ici direktno na web stranice univerziteta i koledza i prijavljivati se za pozicije admin assistant, office assistant, program assistant. Imala sam ponudu sa University of Chicago koja je bila dooosta manja od trenutne place u privatnom sektoru (jeste mozda bio interesantniji posao ali sam morala odbiti).
I naravno, kako se u zivotu desava, cim sam prihvatila ovaj posao stiglo je jos 3 ponude i jos 3 poziva za intervjue...
|