> - odličan izbor zdrave organic hrane
>> %običan covek sa običnim poslom ne može da kupuje ovu hranu
Nazalost, ovo je mit.
Jesti skupu zdravu i dobru hranu je znatno jeftinije u americi nego jesti jeftino a loše na duge staze jer troskovi zdravstva kada se razbolis od loše hrane (dijabetes, obesity, problemi sa srcem...) daleko premasuju bilo koju „ustedu” koju si do tada akumulirao. Problem je u glavi i shvatanju dugorocnog zivota (strategija) a ne u kratkrocnom obezbedjivanju novca (taktika).
Ta hrana nije mnogo skuplja ako imaš dobru dijetu (dosta povrca i voca, povremeno meso). Čak bi se usudio reći da spretan covek može jeftinije i zdravije da prođe u Whole Foods-u ili Trader Joe-u nego nespretan u Safeway-u i Albertson-u.
Slično je i sa vezbanjem (trcanje, teretana) koje se strahovito isplati finansijski na duge staze a bolje i izgledas.
O pusenju i da ne govorim -- no brainer jer paklo cigara se priblizava $5 tako da pre nego sto i pomislis o zdravlju pomislis o dzepu i odustanes...
Sistem te tera na dobre navike. To je isto dobro ovde. Naravno, ako si dovoljno pametan da uocis to.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
> (...) placas svaki mesec a oni ti vracaju 2-3% (ovo nema nigde još uvek samo u USA ovakve kartice postoje, pogledati AMEX BLUE kao i Capital One
> Cashback karticu)
>> hehehe, ovo jeste tačno ali mi je smesno za ovo zaradjivanje sa cashback
Prva poenta je da placas *svaki* mesec sve i da ne dozvolis da te uhvate da platis kamatu.
Druga poenta je da je to novac na koji se ne placa porez (jer porez na promet si već platio prilkom kupovine karticom a kupovao si svojim ličnim oporezovanim parama).
Treca poenta je opet biti strateski strpljiv. Smesno jeste na dnevnom i nedeljnom nivou. Međutim 15 godina ovde ja sam u proesku oko $800 svake godine dobijao ovako nazad i to je sada meni 15 x $800 = $12000 sto je skoro jedan nov auto.
Ja ne znam bolji finansijski deal od ovoga. Nazalost, ovo se bazira na tome da masa ljudi (99%) ne placa na vreme i onda firma koja izdaje kartice ima racun da drzi mene kao klijenta i da mi placa to jer drugi placaju za mene. Sa krizom se ovo možda promeni i te kartice se ukinu ali kako neko rece gore u međuvremenu nadji svaku malu rupu da iskoristis sistem...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dalje se preplice diskusija i razmena misljenja tako da to mozete citati na
http://www3.serbiancafe.com/lat/disk...eriku.html?103
Mislim da je ovo sve zgodno kao svojevrsni template.