Evo i ja sam malopre video tu temu na serbiancafe-u:
http://www3.serbiancafe.com/lat/disk...eriku.html?103
Lenhi ako nemas nista protiv samo bih se nadovezao na copy-paste, mislim da je korisno i vrlo detaljno vidjenje, pa neka bude i na ovom forumu.
> Šta se podrazumeva pod tim pojmom „dobar posao” u USA?
Po meni, dakle ovo je moje mišljenje samo, dobar posao u usa treba da ima sledeće osobine:
PRVO I OSNOVNO je da MORATE da radite u SVOJOJ struci. Sto pre pocnete da gradite rezime i ime u struci iz koje ste obrazovani to ćete pre dostici bolje plate i bolje krugove ljudi i firme. Inzenjer koji raznosi pice ili doktor koji radi kao medicinski brat bez namere da nostrifikuje BOLJE DA SE VRATE. Imate jednu kartu, to je vase obrazovanje i MORATE da igrate na nju od početka maksimalno.
Kada smo ovo shvatili, posao dalje mora da je:
Dobar za fizicko zdravlje
- „white collar” (znaci, kancelarijski rad)
- tu spada masa usluznih delatnosti, ali i programiranje, lekari, advokati, prosvetni radnici
- da ne moras da nosis teske terete
- da ne moras da radis *skoro stalno* nocu, vikendima, praznicima (svuda ocekuj da ponekad moras)
- da ne moras da vozis daleko da bi radio (kola se habaju, benzin se trosi, mogućnost nesrece raste eksponencijalno sa miljazom)
Dobar za phsihicko zdravlje:
- da radis sa ljudima koji su slični tebi
- da idete zajedno na rucak i da se zezate i pricate o svemu
- da ima dosta pravih amerikanaca od kojih možeš dosta nauciti engleski ali i ponasanje, body language i kulturoloske stvari koje ne znaš kao emigrant
- da ti je sef OK, da se uklapate
- da ne moras *stalno* da budes u pripravnosti i da te neko aka (nosenje pagera, stalno te zovu… ovo je ok ako radis u smenama ali ne sme stalno da bude)
Da ima minimalne beneficije:
- zdravstveno osiguranje (sa mogućnoscu osiguravanja cele familije a ne samo zaposlenog). Zatim,
- penzioni 401K plan u kome ti firma procentualno „match”-uje tvoja ulaganja (sto vise to bolje).
- barem 10 radnih dana odmora (sa mogućnosti povecanja broja dana sa rastom staza)
- minimum 7 dana placenih praznika (2 4th July, 2 Thanksgiving, 3 Christmas & New Year)
- dobar maternity plan ako si zensko i hoćeš da rodis dok si u toj firmi
- sve preko ovoga ako imate znajte da vam je firma ODLICNA
PLATA DOLAZI NA SAMOM KRAJU. Ako je sve ovo gore ovako prihvatite posao sa bilo kojom platom (trziste je definisalo minimalnu platu ionako ispod koje necete dobiti i koja nije deal-breaker ako je sve ostalo OK POGOTOVU ako vam je PRVI posao u pitanju; kasnije ćete već sami iz početnog posla i proucavanja prica i ponasanja drugih ljudi i sami nauciti da pregovarate i da se prodate (body language, znanje idioma jezika... ono sto nas covek zove „prodavanje muda za bubrege” a ovde to zovu „negotiating skills”)).
Ako je firma korektna a platila vas je malo, to će brzo biti ispravljeno. Ako je firma nekorektna steci ćete mnoga iskustva u lepom okruzenju i sami već naći nešto bolje kada dodje trenutak.