View Single Post
Staro 11.12.2009, 19:24
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Znači, administracija otpada. Ja sam ionako razmišljao o sertifikatima nego ih za programiranje skoro da i nema, a znaju puno da znače kod poslodavca kada bira potencijal, zato sam počeo da razmišljam u tom smeru administracije. Tu opet imaš i Comptia, MS, Oracle... a šta će jedan programer da stavi na CV? Znam da sertifikati ne znače sve ali sigurno pomažu kada neko bira izmedju dva slična kandidata.
Ko sto sam napomenuo vec, nisam u M$ svetu, a koliko znam kod njih najvise ima tih sertifikata za programere. Ne bih se bas slozio da se nesto preterano cene u tom svetu. Vise se na to gleda kao neku dodatnu aktivnost i usavrsavanje...nista vise od toga. U zivotu sam upoznao neke od poznatijih programera i strucnjaka u svetu. Nijedan od njih nije imao nikakav sertifikat. Fakultet da, ali sertifikat stvarno nije neophodan. Ako vec gledamo sa strane onog koji zaposljava i neko mu predoci rezime sa nekoliko poznatijih opensource projekata i sta je sve na njima radio itd ili neko drugi sa kojekakvih sertifikatom (gde pise da on zna VB)....mislim da drugi kandidat ne bi imao sanse. Ako bi pak dao prednost ovom drugom (cest problem u komunjarskim drzavnim kompanijama u Srbiji), onda to i nije firma u koju zelis da radis, niti firma u kojoj ces bilo sta pametno nauciti.
Kod odabira firmi, barem meni, nije bitan samo novac, vec i sta ces ti tu raditi. Pogotovo na pocetku je to najbitnije.

Citat:
Nekako sam počeo sa .NET pa rekoh da nastavim a vidim da su .NET i Java programeri bolje plaćeni od PHP i ostalih.
Ne mozes to tako posmatrati. Ja ne verujem da je osrednji .NET programer placeniji bolje od lika koji pise php u kompaniji kao sto je npr. Facebook.
Kod programiranja se gleda poznavanje osnovnih principa i nacin razmisljanja, a programski jezik je samo alatka i nista vise od toga. Naravno, treba vremena i da se bilo koja alatka dobro izuci, ali ako nemas ono prvo....neces biti ni u onom drugom nesto extra. Pomenuo si PHP. Daleko ima vise poslova za njega nego za javu, ali je vecina tih poslova mnogo manje placeno, jer ne zahteva neku vestinu (vise su to mali sajtovi sa npr. 2 tabele u bazi, cisto da moze korisnik da se npr. registruje za mailing listu i sl). Mozda zato naizgled deluje da su oni manje placeni....ima vise poslova, ali ima i vise PHP programera nego npr C++ programera.
Sve u svemu, koji god od popularnijih jezika odaberes, ako si dobar, lepo ces zaraditi. Naravno, postoji i trend kada je jedan popularniji od drugog...ali to se iz godine u godinu menja. Ja bih vise se usmeravao u tome da li zelis web development ili server side development, ili embedded development i sl. Na osnovu toga onda odabiras i alate koje ces koristiti.

Citat:
Imam još jedno pitanje. Jesu zime stvarno teške u Chicagu? Ja bih najradije negde u Kaliforniju ali koliko vidim najviše IT poslova ima u New Yorku i Chicagu, a pošto je Chicago jeftinije mesto za život počeo sam da se zanimam za tu opciju ali ne podnosim ostre zime pa me zanima da li je stvarno tako kao što svi pričaju? Znači tamo -20, zimske oluje i to.
Ne znam gde si to cuo. Chicago ti bas i nije neka zona IT poslova. Jeste najpopularniji na mid-west, ali jako slabo u poredjenju sa obalama. U Kaliforniji ima daleko vise poslova (ali ne u LA, nego u silikonskoj dolini).
Bas juce smo imali -20. Zime jesu gadne u Chicago, ali meni licno to ne smeta. Najvise mi smeta prolece, gde neprestano pada kisa 2 meseca i sve je sivo i tmurno.

Chicago je jako lep grad za ziveti, ali mu je klima jako slaba strana.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote