Buduci da sam se dosavsi u SAD ni kriv ni duzan obreo u ovim bankarskim vodama (brckam se u plicaku s ostalim sitnim ribama :grin:), moram da odgovorim na ovu temu. Svi su vec svjesni toga da su kriza, a i novi zakon koji regulise funkcionisanje potrosackih kreditnih kartica naglavacke okrenuli situaciju u odnosu na ono sto je bilo prije nekoliko godina. Kartice se vise ne dijele na sve strane, limit se drasticno skrese cak i za 5-6 dana kasnjenja s uplatom a banke su krajem prosle godine na skoro svim karticama podigle kamate da bi se dodatno obezbijedile i pokrile gubitke zbog novog zakona kojim se ukida overlimit fee, nacin distribucije uplata (do sada je bilo da ako na racunu imas vise bilansa s razlicitim kamatnim stopama, tvoja uplata bi se osim kamate primjenjivala na bilanse s najnizim stopama tako da bilansi koji stvaraju najvecu kamatu najduze ostanu na racunu) itd.
Dakle, nama koji smo jos uvijek friski u SAD ostaje da gradimo credit score ili onim karticama s najnepovoljnijim uslovima (ako ih dobijemo!) ili secured karticama, sto na neki srednji ili duzi rok- kako za koga- i nije losa ideja. Kazu da je secured karticu najlakse "unaprijediti" u unsecured ako mjesecno trosis 20-30% limita, odnosno iznosa depozita koji je polozen, a onda dug platis u cjelosti i na vrijeme. Znaci, nikako se ne priblizavati limitu i onda prenositi taj dug iz mjeseca u mjesec, a i nekoriscenje ili minimalno koriscenje kartice ne bi puno pomoglo credit scoreu.
Manje banke i kreditne zadruge zvuce kao dobra ideja, ali koliko sam cuo od ljudi koji znaju o cemu pricaju, u vecini slucajeva te manje banke i zadruge zbog nedostatka raznoraznih resursa servisiranje kartica prepustaju nekoj od velikih banaka koje to ne rade pod svojim imenom nego kao finansijska institucija/ servis XYZ.
Sto se tice cekovnih racuna, meni se cini da su te manje, lokalne banke pravi izbor jer im je stvarno stalo do svakog klijenta, vecina ih refundira koriscenje bankomata drugih banaka i administracija racuna je skoro uvijek besplatna. Kod nas je ovdje (Fargo, ND) jedna lokalna banka cak imala ponudu za potpuno besplatne racune, a ko zatvori racun u drugoj banci dodje kod njih dobije jos i $20 :grin:
@Dreamer
Prakticno isto iskustvo s Chase-om imam i ja- odem u Best Buy da apliciram za karticu kojom cu kupiti tv. To sam uradio koliko zbog tv-a toliko i zbog kredita. Kazu mi da je kartica odobrena, a onda kad ni poslije 2 sedmice nisam dobio nista- ni karticu ni odbijenicu- kad sam ih pozvao kazu mi da me nema u njihovom sistemu, sto znaci da sam odbijen!
A za kola bih obilazio dilere jer koliko sam cuo oni cesto nude bolje uslove finansiranja nego banke, a imam i neki osjecaj da bi tojota uskoro mogla davati bas dobre popuste :naughty:
Prva koverta poslana u KCC: 9.6.2008.
Prva koverta stigla u KCC: 12.6.2008.
Druga koverta: 6.2.2009.
Intervju u Sarajevu zakazan za 27.3.2009.
Ljekarski pregled obavljen 9.3.2009.
Intervju obavljen i viza odobrena 26.3.2009.
U USA od 25.9.2009.
|