Citat:
Prvobitno poslao korisnik srdjevic
OK, stvarno sam otišao da proverim, volim da naučim ako pogrešim...
Međutim, sve što sam našao, bila je hrvatska definicija na http://hr.wikipedia.org/wiki/Crtica_%28pravopis%29. Pretpostavljam da je kod nas u najmanju ruku slično...
Nažalost, ne vidim na prvu loptu gde sam pogrešio. Da li bi bio problem da dobijem pojašnjenje? 
|
Hajde kada smo već dovde došli da Vam odgovorim mada je ovo već dosta komplikovana tema koja će predstavljati ogromno opterećenje za mozak potomaka Rhesus Monkey-a koji su i na ovom forumu u ogromnoj većini.
O tome koliko je Wikipedia kvalitetan izvor referenci možete pitati Vašu dragu Žanu.
Na stranici za koju ste dali link se navode primeri upotrebe crte a u naslovu stoji crtica, pa me i ne čudi što ste baš ovaj primer pronašli jer se očigledno autor teksta na pomenutoj stranici zapleo u slične kučine kao i Vi.
Dakle, Vi koristite crticu u formi crte. Crtica je duplo kraća od crte i nikada se ne piše sa razmacima i kao takva se gotovo isključivo koristi u polusloženicama. Crta se koristi u svrhe navedene na onoj stranici, ali se ona piše sa dve crtice ukoliko na tastaturi ne postoji crta. U engleskom jeziku je ovo monogo jednostavnije za predstaviti, gde bi crticu nazivali hyphen i koristili u ovim slučajevima:
A hyphen is a short, single-character line which connects word parts.
The hyphen serves two primary functions:
1. to divide words that split at the end of a line
2. to join word parts into a single word.
a crtu bi nazivali dash i koristili:
A dash is a longer line—double the length of a hyphen—which indicates a break or an interruption in the thought.