View Single Post
Staro 24.02.2010, 21:54
Itmatrna Itmatrna je offline
Član

Datum prijave: 22.02.2010
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik srdjevic Prikaz poruke
OK, stvarno sam otišao da proverim, volim da naučim ako pogrešim...

Međutim, sve što sam našao, bila je hrvatska definicija na http://hr.wikipedia.org/wiki/Crtica_%28pravopis%29. Pretpostavljam da je kod nas u najmanju ruku slično...

Nažalost, ne vidim na prvu loptu gde sam pogrešio. Da li bi bio problem da dobijem pojašnjenje?
Hajde kada smo već dovde došli da Vam odgovorim mada je ovo već dosta komplikovana tema koja će predstavljati ogromno opterećenje za mozak potomaka Rhesus Monkey-a koji su i na ovom forumu u ogromnoj većini.

O tome koliko je Wikipedia kvalitetan izvor referenci možete pitati Vašu dragu Žanu.

Na stranici za koju ste dali link se navode primeri upotrebe crte a u naslovu stoji crtica, pa me i ne čudi što ste baš ovaj primer pronašli jer se očigledno autor teksta na pomenutoj stranici zapleo u slične kučine kao i Vi.

Dakle, Vi koristite crticu u formi crte. Crtica je duplo kraća od crte i nikada se ne piše sa razmacima i kao takva se gotovo isključivo koristi u polusloženicama. Crta se koristi u svrhe navedene na onoj stranici, ali se ona piše sa dve crtice ukoliko na tastaturi ne postoji crta. U engleskom jeziku je ovo monogo jednostavnije za predstaviti, gde bi crticu nazivali hyphen i koristili u ovim slučajevima:

A hyphen is a short, single-character line which connects word parts.

The hyphen serves two primary functions:

1. to divide words that split at the end of a line
2. to join word parts into a single word.

a crtu bi nazivali dash i koristili:

A dash is a longer line—double the length of a hyphen—which indicates a break or an interruption in the thought.