View Single Post
Staro 02.03.2010, 18:32
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Nemojte mi pocinjati sa tim kako su nasi ljudi cenjeni svuda u svetu i fakulteti. To su ciste gluposti. Nasi pojedinci su cenjeni u svetu...i to je tacno...ali ne zato sto su zavrsavali fakultet kod nas, nego zato sto su svojim radom i trudom to stekli. Fakultet moze imati ekstra dobar program, ali ako nema ko da ga predaje...sta ti vredi? Na mom faksu je 50% ljudi izaslo koji nisu znali ni e-mail da procitaju. Pogotovo najbolji studenti sa sve desetkama, uglavnom su bili najgori sto se prakticnog znanja tice (cast izuzecima...jednom u 2 generacije). Umesto da nauce nesto sto ce im trebati, studenti su bili mrcvareni godinama da uce kompletne budalastine. Oni koje je interesovalo to su ucili sa strane ono sto ih interesuje i tako stekli svoje znanje (sto naravno prouzrokuje da ces tesko biti ekstra dobar student na faksu). Kada je stigla ta bolonja, program je bio daaaleko bolji, ali jednostavno nema ko to da predaje. Profesori jednostavno nemaju dovoljno znanja, a neki od njih su preuzeli tonu predmeta da predaju (ne mozes biti strucnjak za 100 stvari). Uopste ne zelim da zalazim u detalje, ali je tuzno i jadno (cak gore nego pre 10 godina, iako je sam program bolji). E sada, da se taj faks lako zavrsava...bilo bi ok. NIsi nista naucio, nisi se ni namucio. Medjutim, to je daleko od istine...bubacenje teorema i dokaza napamet (na sta mi se ovde svi cude) i trosnje vremena, zivaca i novaca na gluposti...toga ima na pretek. Da se izadje na ispit i da od 140 studenata polozi 2-3 je bila redovna pojava. Sada su zbog Bolonje morali da zestoko smanje kriterijume, ali u moje vreme je jednostavno bilo tako. Jedino sto je stvarno dobro bilo na tom faksu je da su se ucile neke osnove, koje priuceni programeri uglavnom preskoce. Onog koga je interesovalo, mogao je iz toga nesto korisno da izvuce.
Gledao sam program na osrednjim faksovima u Americi (ne MIT, ali nije ni neki subi-dubi ko nas BK ili jos gore Sajam u Kamenici. U pitanju je IIT i UIC. Program je bajka u odnosu na bilo sta sto mi imamo. Mozes se usmeravati kako hoces. Imas jedno 300 predmeta da biras. Mozes biti specijalizovan game developer, ili pak IT admin (npr. kod nas na computer science se mreze ni ne pominju). Ono sto je bitno je da ti profesori iza sebe imaju redovne naucne radove i dostignuca. Da itekako znaju tematiku o kojoj pricaju. Grupe su daleko manje itd itd. Da ne govorim o tome da postoji i praksa i na kom je ona nivou u nekoj npr Motoroli ili u Srbiji kod pera soft-a.
Ja se u potpunosti slazem da je opste obrazovanje na koje smo mi navikli (pogotovo ono iz osnovne skole) daleko slabije u USA. Doduse, oni su vise okrenuti kreativnosti. Koliko ljudi je u osnovnoj naucilo da svira neki insturment kod nas? Ovde svaki amer kojeg znam svira nesto. Tako da...Amer iz neke ok osnovne kada izadje svira gitaru, Srbin zna koliko ima ovaca u Australiji. Sta je u zivotu bitnije...stvar prioriteta. Medjutim, fakulteti u uska specijalizacija....e tu su stvarno daleko ispred nas. A na faksu me zabole za sociologiju i opste price....dosao sam da ucim nauku koja me interesuje.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote