View Single Post
Staro 20.04.2010, 18:32
spectra's Avatar
spectra spectra je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.10.2009
US lokacija: California
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik barajevo31 Prikaz poruke
Objektivan i realan. Osvojiti zelenu kartu znači isto kao i upisati se na fakultet. To može svako da uradi ali ne može svako da završi fakultet. Dobiti zelenu kartu ne znači da te tamo čeka stan, posao i kvalitetan život. Pogotovo u ovo vreme sada, da sam igrao lutriju pre jedno 10 ili 5 godina pa ajde ali danas je tamo loše kao svuda po Evropi i svetu i u ekonomskim krizama uvek na površinu izbijaju socijalne tenzije. Ne kažem da tamo mlate imigrante nego da u ekonomskih krizama najviše ispaštaju imigranti koji su u većini primera otišli tamo da rade "sve i svašta". Kada se steže budžet onda to "sve i svašta" rade oni na višim pozicijama, a jeftina radna snaga ostaje bez posla. A ukoliko ste malo kvalifikovaniji onda se takmičite sa domaćom radnom snagom a uz to ne zaboravite da karieru počinjete od nule.

Ja mislim ovako. Svugde se može uspeti pa i u Srbiji, samo treba biti snalažljiv, uporan i vredan. Kao takav nema države ni grada u svetu gde ne možeš da uzmeš komad pite koji ti pripada ali ako digneš ruke onda ti ni Amerika neće pomoći. Ako se više usmeravate ka nekom "običnom" životu i sebe vidite kao nekog ko će ceo život da bude radnik u firmi i to vam je sve onda je normalno lakše postići takav život u zemlji koja više nudi običnom gradjaninu. Kao Amerika.

Meni novac ni neki status nisu prioriteti u životu, ja bih želeo da odem u Ameriku da vidim tu zemlju, da upoznam ljude i njihovu kulturu, da steknem neka životna iskustva. Meni je novac poslednji na spisku. Isto tako imam želju da živim i radim u nekoliko EU zemalja, da vidim svet, da naučim nešto novo. Zato ako osvojim GC ove godine ili ne, kako kaže Žika, isto mi se 'vata. Ne idem tamo da započinjem novi život zato mi se valjda i ne žuri pa sam verovatno zato toliko ravnodušan prema lutriji. Ako ne ove godine, onda sledeće. Ali po drugoj strani razumem ljude kojima je inostranstvo jedini spas i ovde ostavljaju sve kako bih tamo negde uspeli. Problem je samo u tome što većina misli da ih tamo negde sve čeka gotovo pa se onda vraćaju razočarani.

Ja imam rodbinu prosutu po svetu, najviše po Evropi, i bio sam van Srbije pre dok smo još morali da čekamo 2h u redovima za vize, a išao sam i sada i ići ću ako bog da i naučio sam da trava nije zelenija preko ograde, to je samo iluzija. Zato na sve ovo (lutriju i odlazak u SAD) gledam nekako sa distance, pažljivo i ravnodušno. Više kao na biznis nego na privatnu stvar i zbog toga ne dozvoljavam sebi mešanje emocija jer zbog emocija biznis propada.
Toliko slicno razmisljanje, da evo pitam co'eka da se to on nije registrovao!