[QUOTE=dragance;16036]hmm kako ovo može biti da kada nemamo prava glasa[/QUOTE]
Pitanje se odnosi na gradjane - residents, a ne citizens - drzavljane, te je stoga odgovor "da". Ukoliko se aplicira za turisticku vizu - ja bih onda rekla da je odgovor "ne"... nisam upoznata sa formularom, ali definitivno mislim da odgovor zavisi od tipa vize.
[QUOTE=milena_ns;16034]- Koja je najniza satnica u USA? - 7,25$
- Da li imamo ista prava kao i americki gradjani? - Da.
To su odgovori za prva dva pitanja. Za trece treba samo da se odabere od ponudjenih sta nije human trafficking, a cetvrto ne znam koje je. :([/QUOTE]
Federalni minimum jeste $7.25, ali se ne primenjuje na svakog zaposlenog. Ovo pojasnjavam da buduci residenti (:)) ne bi dosli u zabludu da poslodavac krsi zakon ukoliko dobiju manju satnicu od ovog. Naime, federalni zakon o satnici se primenjuje na firme koje imaju veci godisnji prihod od $500,000 godisnje, na manje firme koje se bave trgovinom izmedju drzava, kao i na sve zaposlene u drzavnim ustanovama. Ukoliko zaposleni podleze i drzavnom i federalnom zakonu - obracunava se veca od ove dve. Razlicita satnica je odredjena federalnim zakonom za zaposlene koji dobijaju baksis, studente, invalide i mladje od 18. Zakon se takodje ne odnosi na farmere, ribare, radnike u prodaji koji rade na procenat, itd. Neke drzave imaju manju satnicu od $7.25, neke znatno vecu, a u Nevadi minimalna satnica zavisi od toga da li poslodavac placa osiguranje zaposlenom ili ne (dolar po satu razlike)... Ja ovo cisto da ne bude zabune :)
|