View Single Post
Staro 07.08.2010, 18:19
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Pozdrav i dobrodosao na forum.

Ti si Repsi sazeo ceo Forum u ovaj post :smrc:

Iz tvog uvoda u pitanja primecujem da malo znas o sistemu skolovanja u USA - bilo bi dobro da internetu procitas na sajtovima Departments of Education (za drzave za koje si zainteresovan) kako to funkcionise ovde. Mozda gresim (jer su se glavne promene na studijama desile kad ja nisam bila tamo), ali ti si u programu u kojem odmah dobijas Master? Ako je tako, toga nema ovde...

U principu, mozes da uradis transfer nakon zavrsenih 60 units studiranja - general education plus lower division of major. Ne znam za UF (mada je uglavnom princip isti na svim javnim univerzitetetima), ali to je uglavnom 40 units iz english, math, science, languages, social science kao i 20 units iz major.

Upis - opet zavisno od univerziteta, je sada u avgustu za spring semester 2011, u novembru za fall semester 2011.

Da ne zalazim previse u detalje (jer si jos uvek samo u razmisljanju a ne u procesu), cisto sumnjam da se predmeti koje si polagao usaglasavaju sa onim sto oni traze za transfer - da preciziram: strucni predmeti verovatno, general education pretpostavljam nikako.

Mozda je najbolje da pokusas upis na PhD program nakon sto dobijes Master u Zagrebu (sada bi mogao da se transferujes na BS program pa da onda zavrsavas Master). E sad, ne znam ni kako bi ti priznali taj Master... to je vec nesto sto moras da resis sa Univerzitetom na koji bi eventualno upisivao PhD.

Sto se stipendija tice, i tu je opet definicija ovde drugacija nego tamo - i international students nisu bas u dobroj situaciji.

Zelena Karta - teska za dobijanje kao i za svakog, diploma stecena ovde nema skoro pa nikakav direktan uticaj na to - jedino u slucaju da pocnes da radis za neku kompaniju nakon studija (jer imas pravo godinu dana), pa da ih ubedis da udju u proces za Green Card.

Btw, UF je za international students uklopio godisnje troskove studiranja i boravka u zemlji na $41,000...