View Single Post
Staro 17.08.2010, 15:14
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

[QUOTE=Gold_Digger;17508]Pozdrav svima, prvi sam puta na ovom forumu i stvarno mi je drago da sam ga pronašao.

Imam jedan plan, odnosno ideju, pa bi me zanimalo da li je to moguće.

Naime, sljedeće godine se upisujem na fakultet, pa onda ću i ispunjavati sve uvjete za green card, imati ću 18 i završenu četverogodišnju strukovnu školu.
Mislio sam se onda prijaviti na lutiju i ako me izvuku na lutriji, otići u Ameriku tokom ljetnih praznika, ili tokom škole ako je baš potrebno pa da sredim te papire i sve što je potrebno kroz mjesec-dva boravka u SAD-u, pa da se onda vratim u HR i završim školovanje. Mislio sam također da bih tijekom ljetnih praznika odlazio u SAD i radio malo, kao konobar, dijelio letke i srodne poslove, pa da naučim jezik još bolje.

To bih napravio iz tog razloga da kada završim fakultet ovdje, imam Američko državljanstvo i da mogu otići tamo tražiti posao, a i usavršio bih jezik tokom tih povremenih odlazaka za vrijeme fakulteta?

Na tu ideju me natjeralo stanje u državi. Žalosno je da mladi ljudi sa završenim fakultetom ne mogu naći posao. I ako ga uspiju naći, nerijetko rade za plaće kojom se ne može pokriti niti stranarina, režije i namirnice, a kamoli što drugo. Znam da ni u SAD-u nije stanje bajno, da možda neću naći posao u struci odmah, ali i da radim kao konobar plaća bi mi bila veća nego hrvatski prosjek.

Naravno to je sve AKO me izvuku na zelenoj lutriji.

Zanima me što vi mislite o tome. Da li je to izvedivo?[/QUOTE]

Koliko ja znam, da bi zadrzao green card, ako je dobijes, moras biti u zemlji najmanje 180+ dana godisnje, a mislim da je to i uslov da posle pet godina mozes da trazis drzavljanstvo. Takodje ako si izvan US na duzi period moras traziti dozvolu za re-entry i ako je trazis precesto moze negativno uticati na tvoj status stalnog boravka u US. Ne znam koliko bi tvoj plan bio prakticno izvodljiv...