Vecina sluzbenika iz ambasade su drzavljani zemlje u kojoj je ambasada. Znaju vrlo dobro principe skolovanja zemlje u kojoj su ziveli i skolovali se. Takodje, vrlo dobro znaju sta se uci u trogodisnjoj skoli, a takodje i sta se polaze kad se zavrsava cetvrti stepen vanredno.
Na diplomi trogodisnje skole pise: ime, godina rodjenja, drzavljanstvo koje drzave - i onda kaze "polozio/la zavrsni ispit iz" sa "uspehom" pa ocena., a onda kaze "ucenik je zavrsio/la treci stepen strucne spreme za podrucje rada-struku" pa ime struke - i na kraju "obrazovnog profila-zanimanja" pa onda pise koje je zanimanje. Tu je i datum/delovidni broj pa valjda sluzbenik ambasade zna koliko je osoba imala godina kad je diplomirala i da li je to 11 ili 12 godina.
Na diplomi nakon zavrsenog cetvrtog stepenapise sve ovo isto (podaci ucenika), a onda da je ucenik "u skolskoj toj i toj godini zavrsio/la" cetvrti razred obrazovnog profila" pa naveden profil, "polozio/la maturski ispit u ispitnom roku" pa naveden semestar i skolska godina, onda su navedeni ispiti i ocene, kao i tema maturskog rada, pa na kraju datum.
Ja ove diplome gledam ispred sebe, i tako pise. Jedino ako u medjuvremenu nisu poceli da izdaju diplome samo sa imenom, bez drugih podataka. Mom dragom nisu dali zelenu kartu na osnovu ovih diploma, vec [B]na osnovu radnog iskustva[/B]. Njega su zaveli kao "Electrical Engineer", kao training su mu zaveli skolovanje i i izvesno vreme na poslu, kao i radno iskustvo na tom poslu koje se zavrsilo dva meseca nakon sto je pocelo odbrojavanje perioda od 5 godina do trenutka intervjua. Potvrda koju je imao sa posla je obuhvatala vise od 80% stavki sa [URL="http://online.onetcenter.org/link/summary/17-2071.00"]Onet opisa ovog posla [/URL](a to sam ukapirala sad kad sam pogledala svu dokumentaciju). Znaci, ako idete na osnovu posla na to treba obratiti paznju.
Takodje, prosle godine kada smo imali ovakvu raspravu (tako je uvek u ovo vreme pred prijavljivanje), [B]pozvala sam Kentucky Consular Center[/B], objasnila situaciju i trazila razjasnjenje. Zena mi je odgovorila da [B]oni u centru ne poznaju pravila skolovanja u svakoj zemlji i da je to posao sluzbenika koji sortiraju dokumentaciju i da oni porede da li skolovanje maticne zemlje odgovara uslovima programa. Takodje je rekla da se "skolovanje" koje je drugacije od "redovnog svakodnevnog pohadjanja nastave, redovnim testiranjem i evaluacijom znanja" ne podudara sa americkim skolovanjem, ali da je diskreciono pravo sluzbenika ambasade da li ce priznati diplomu srednje skole ili fakulteta u toj zemlji. [/B]To su meni rekli. A ko god bi hteo vise informacija, neka ih sam pozove na [B]606.526.7500 [/B]i zatrazi razjasnjenje. Vrlo su raspolozni za razgovor.
Na kraju, samo da podsetim - tri clana foruma koji su vanredno zavrsili cetvrti stepen su odbijeni za vize. Svacije je pravo da se nada da ce u njegovom slucaju biti drugacije.
|