View Single Post
Staro 03.12.2010, 02:58
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

[QUOTE=tina14_4;19895]@Magelan: hvala ti puno, ja sam u bostonu, prvi puta čujem za te škole, jel ti se da to malo bolje objasniti, meni vrijeme istječe viza mi je do 1 .mjeseca.. :(
stvar je u tome što nemam od nikoga za posuditi te novce, već sam ja mislila na to... ali jednostavno ne ide... turistička viza bi mi samo kupila vrijeme dok ja ne nađem neko riješenje... a daj mi reci jel moguće ostat ilegalno i onda kada skupim novce otić u Kanadu i tamo tražiti vizu za studiranje? ili je i to malo vjerojatno?... hvala ti...[/QUOTE]

Sve je moguce - niko tebi ne brani da ostanes ilegalno (ako je to odgovor koji bi volela da cujes). Cak, mozda ti nista ne fali ko zna koliko godina (ili decenija). Posle 179 dana ilegalnog boravka - nacin da predjes iz ilegalnog u legalni status je gotovo nemoguc (osim ako nisi neki neotkriveni genije koji je potreban drzavi, a da jesi - vec bi znali za tebe). Ako se vencas za US drzavljanina, mogu da ti izdaju pardon za kratak period ilegalnog boravka (uz ekstra advokate). Amnestija nece da se desi (bar ne skoro, ako ikada ponovo).

S obzirom da nemas novca, znaci nemas ni za advokate. Nisi upoznata sa studentskim vizama, znaci ni to ti ne bi pomoglo. A i za to ti treba novac, koji kazes nemas. Stipendiju kao international student ne mozes da dobijes a da zaradis tesko mozes osim ako nisi u struci koja je vrlo trazena sada (a vala sem medicine mi nista ne pada na pamet da je i dalje "hot" i pored ovolike stope nezaposlenosti). Decko ti je ilegalac, ni on ne moze da ti pomogne. Trazis li razlicite vrste viza u kratkom vremenskom razdoblju (w&t, student, tourist) - drzava zna da neces kuci i da hoces da ostanes (prevod: potencijalni ilegalac). I jos jedan prevod -odbice te.

I da, nije mi jasno to pitanje sa Kanadom? Jesi li mozda njihov drzavljanin pa mislis da ce tako da bude lakse? Mislila si iz Kanade da trazis vizu za studiranje u USA? Ako je to, isto ti se hvata odakle apliciras jer fizicko mesto gde predas zahtev nema veze sa onim sto oni gledaju.

Da ne duzim, ostanes li dan ilegalno - odredila si sebi put u US koji nije nimalo jednostavan i lak. Prvi put kad izadjes iz zemlje nakon toga, bice ti i poslednji. Ako te bilo ko posavetuje da ovde predas zahtev za produzetak ili drugu vrstu vize poslednjeg dana vazenja ove vize (kako bi, je li, ostala u "statusu" za vreme razmatranja zahteva), da ti unapred kazem - ta fora ne radi. Dobices obavestenje da si odbijena i da imas 7 dana da izadjes iz US. Naredni zahtev za vizu ce ti biti odbijen.