Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan
@ZeljkoUSA
F1 viza funkcionise po sledecem sistemu: Viza se dobija na osnovu programa za koji se prijavis. Skola ti izdaje I-20 obrazac sa kojim se ide u ambasadu. Takodje se placa i SEVIS fee u iznosu od $200. Sevis je baza sa podacima o stranim studentima koji se skoluju u USA. U odnosu na pocetak programa, ulazak u USA ti je omogucen 30 pre pocetka programa. Nakon zavrsetka programa imas 3 mogucnosti:
- da ostanes u istoj skoli pa da ti izdaju novi I-20 i tako produzavas status
- ukoliko ne ostajes u istoj skoli imas rok od 60 dana da predjes u drugu skolu (posle tih 60 dana ne mozes nazad u istu nego samo u neku drugu skolu)
- ukoliko si jedan od onih koji zeli nazad, nakon zavrsetka programa imas rok od 60 dana za odmor, putovanje tj. sta god u USA
Imas mogucnost da dodjes sa turistickom vizom, pa da imigracionom podneses zahtev za promenu statusa. Tu su troskovi malo veci jer je sam taj fee za promenu statusa $300, a u mojoj skoli toplo preporucuju i imigracionog advokata koji bi ispratio ceo taj proces i za to advokati uzimaju $1.500. Sa turistickom vizom imas pravo da u USA boravis 6 meseci. Minimum 45 dana pre isteka tih 6 meseci neophodno je da imigracionom posaljes popunjene formulare za promenu statusa. Na odgovor se ceka u proseku 2-3 meseca, ali dok god ne dobijes odgovor od imigracionog, iako ti mozda i istekne onih 6 meseci, ti si u USA legalno.
Kao sto sam vec napisao, ta potvrda za SSN se dobija ukoliko ti skola ponudi posao "on campus", tako da pre nego sto se upise skola, obavezno sa njima treba razgraniciti da li su voljni ili ne da daju posao tj. potvrdu. Super je ako vec imas SSN, ali ukoliko ga nemas, zivot u USA bez tog parceta papira na kom je tekst stampan najbudjavijim matricnim stampacem ume da bude nevidjeno nezgodan...
|
Pre svega cestitam novu godinu svim forumasima, sve najbolje u 2011. godini pa ako Bog da, da svi ostvarimo ove nase ne tako velike zelje (odlazak u USA)
Veliki pozdrav za tebe Magelan i stvarno se divim kada vidim da se jedna osoba toliko trudi da objasni, pomogne i izadje u susret tolikom broju ljudi sa razlicitim pitanjima.
Kao i svi na ovom forumu i ja imam par pitanja.
- Da li je uopste bitno koju skolu upisujes u USA, a koja se u potpunosti razlikuje od skole koju si zavrsio u Srbiji? Znaci da li je vezano za tvoju struku ili je totalno nebitno o kojoj se skoli radi?
- Ok, skontao sam proceduru online prijave za neku US skolu i sta sve treba da se plati unapred, ali me interesuje kada se placa kompletna skolarina? Video sam da se ta cifra krece od $3000 pa na gore?. Znaci nakon prijave dobijas onaj I-20 obrazac od skole, ides u ambasadu na razgovor i npr dobijes vizu, sta dalje? Javljas li nesto skoli, kada im i da li im odmah uplacujes pare ili sta vec?
- Sve prodje OK, dobijes vizu, odes u USA i javis gde treba. Unapred si dogovorio da ce ti obezbediti posao on campus i dobijes SSN. S obzirom da znam da taj SSN traje za ceo zivot i da se ne veze za poslodavca preko koga si ga i dobio, da li ga mogu iskorisititi i traziti posao na drugom mestu (znaci dati otkaz u campusu)? Jer F1 viza je studentska, pa ne znam kako na to gleda tamo neki poslodavac koji me prvi put vidi?
- Vidim da si par puta komentarisao IT struku, pa me interesuje da li nesto vise znas o tome kako se kotiraju Microsoft sertifikati? Da li je sa tim sertifikatima "lakse" dobiti posao? Pocevsi od MCSA pa na dalje... Ili bolje receno, kako se kotiraju sertifikati uopste? Adobe photoshop, Corel...
Nadam se da nisam ugnjavio pitanjima i da cu dobiti odgovor na iste.
Ako ti to ne predstavlja problem, dobro bi bilo da mi posaljes tvoj mejl putem PP-a, jer imao bih nekih pitanja koja nisu bas za forum.
Unapred zahvalan...