View Single Post
Staro 07.01.2011, 18:50
boris_bgd boris_bgd je offline
Član

Datum prijave: 05.01.2011
Post Ssn

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
@Boris_Bgd

- Job-on-campus neces tako lako ugovoriti iz Srbije. Jedino da vidis da kontaktiras sve ove skole ciji su linkovi postavljeni u postovima na ovoj temi pa ti se mozda i posreci. Ja u prvoj skoli nisam uspeo da dobijem posao. Tek sam u drugoj uspeo da se izborim za te potvrde i to je bilo 5 meseci posle ulaska u USA, pa dok je SSN stigao, pa dok sam povadio vozacku i ID u zbiru ispade 6 meseci (bilo je poprilicno cupavo). Ti mozes otkaz na tom poslu da das kad hoces, to tebi niko ne brani, samo sto trazenje svakog posla van kampusa, a bez dozvole imigracionog zvanicno nije dozvoljeno i predstavlja kresenje zakona... Kao i svakom non-imigrant-u, i na tvojoj kartici socijalnog broja ce pisati da ti je rad dozvoljen samo uz autorizaciju DHS-a (Department of Homeland Security). Neki poslodavci na to nece obratiti paznju, mada uvek imas mogucnost da samo napises u prijavi socijalni broj pa onda oni sami rade proveru da li se broj poklapa sa tvojim imenom i prezimenom...

-
Veliki pozdrav
Magelan, pre svega hvala na odgovoru.

Imam samo jos neko pitanje vezano za SSN.

Ako sam dobro shvatio, pravo da radis sa F1 vizom ti je dozvoljeno SAMO za taj posao u kampusu? Kada odes da trazis posao na drugom mestu uz prikazivanje SSN-a poslodavcu, trazice ti i dokaz koju vizu trenutno posedujes. Jesam li dobro shvatio? Odnosno da li je autorizacija DHS-a to ili je u pitanju nesto drugo?

Sve te ovo pitam u vezi SSN-a, zato sto sam na dosta foruma citao o iskustvima ljudi kojima je bilo bitno da dok im traje ta prva legalna viza koja im dozvoljava vadjenje SSN-a, svi preporucuju da to prvo urade (uz vadjenje ID i DL), a posle i kada istekne viza KAO bas ih briga niko te vise nista ne pita. Malo mi je to cudno da niko ne vrsi proveru.

A i mislio sam da upisem neku skolu za ucenje jezika, jer sve ostalo odudara od moje struke (nije IT).

Hvala jos jednom.

P.S. Jos ovo. Da li je upis u te USA skole i predaja papira u ambasadi (predaja za F1 vizu) ogranicena u toku godine (tipa septembar i april recimo) ili je upis u toku cele godine?