Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan
@Boris_Bgd
- Job-on-campus neces tako lako ugovoriti iz Srbije. Jedino da vidis da kontaktiras sve ove skole ciji su linkovi postavljeni u postovima na ovoj temi pa ti se mozda i posreci. Ja u prvoj skoli nisam uspeo da dobijem posao. Tek sam u drugoj uspeo da se izborim za te potvrde i to je bilo 5 meseci posle ulaska u USA, pa dok je SSN stigao, pa dok sam povadio vozacku i ID u zbiru ispade 6 meseci (bilo je poprilicno cupavo). Ti mozes otkaz na tom poslu da das kad hoces, to tebi niko ne brani, samo sto trazenje svakog posla van kampusa, a bez dozvole imigracionog zvanicno nije dozvoljeno i predstavlja kresenje zakona... Kao i svakom non-imigrant-u, i na tvojoj kartici socijalnog broja ce pisati da ti je rad dozvoljen samo uz autorizaciju DHS-a (Department of Homeland Security). Neki poslodavci na to nece obratiti paznju, mada uvek imas mogucnost da samo napises u prijavi socijalni broj pa onda oni sami rade proveru da li se broj poklapa sa tvojim imenom i prezimenom...
-
Veliki pozdrav 
|
Magelan, pre svega hvala na odgovoru.
Imam samo jos neko pitanje vezano za SSN.
Ako sam dobro shvatio, pravo da radis sa F1 vizom ti je dozvoljeno SAMO za taj posao u kampusu? Kada odes da trazis posao na drugom mestu uz prikazivanje SSN-a poslodavcu, trazice ti i dokaz koju vizu trenutno posedujes. Jesam li dobro shvatio? Odnosno da li je autorizacija DHS-a to ili je u pitanju nesto drugo?
Sve te ovo pitam u vezi SSN-a, zato sto sam na dosta foruma citao o iskustvima ljudi kojima je bilo bitno da dok im traje ta prva legalna viza koja im dozvoljava vadjenje SSN-a, svi preporucuju da to prvo urade (uz vadjenje ID i DL), a posle i kada istekne viza KAO bas ih briga niko te vise nista ne pita. Malo mi je to cudno da niko ne vrsi proveru.
A i mislio sam da upisem neku skolu za ucenje jezika, jer sve ostalo odudara od moje struke (nije IT).
Hvala jos jednom.
P.S. Jos ovo.

Da li je upis u te USA skole i predaja papira u ambasadi (predaja za F1 vizu) ogranicena u toku godine (tipa septembar i april recimo) ili je upis u toku cele godine?