View Single Post
Staro 11.01.2011, 13:16
Good Spirit's Avatar
Good Spirit Good Spirit je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: Bay Area, CA
YU lokacija: Belgrade
Nepromenjeno

Neki članovi su opet otišli u krajnosti koje ne oslikavaju pravu sliku. Možda pravite balans od ostalih tema gde se sve lepo piše uglavnom

Što ne porediti Srbiju? Svi smo mi krenuli iz Srbije, Bosne, Hrvatske, itd u SAD. Većina nas kreće sa ciljem da živi bolje nego ovde. Na ovo se oslanja sve ostalo.

Kada smo već tamo, gledamo da napredujemo konstantno i da u nekom razumnom roku stanemo na noge. Većina kada dođe radi za 10-20$ satnicu koja omogućava skroman život (bez vrtića, 3 auta, fakulteta, letovanja i zimovanja, itd ...)

To što D$D priča je po meni ok, ali u nekom realnom periodu da se očekuje i ostvari. Ako neko od novih očekuje da će samim dolaskom ovde imati takav život, u 99% slučajeva strašno greši.

Moj cilj koji smatram da je realan za moju porodicu je da u roku do ~5 godina od kada stignemo u SAD dostignemo taj neki "normaln" život. I ja mislim da stručne i visokoobrazovane osobe neće imati većih poteškoća da u većim gradovima dođu do te neke plate u tom periodu.

Ovo sve što pričam, ne mislim na izuzetke (pozitivne i negativne). Jer ako si ti stručan u nečemu i u roku od 5 godina ne uspeš da napreduješ do iole približne prosečne godišnje zarade za tu struku onda je problem samo u tebi a ne u sistemu.

Ako radiš kao viljuškar u LA, o kom normalnom životu možeš da pričaš? Možda ako si najbolji viljuškar na zapadnoj obali i imaš svoju emisiju na discovery channel. U poslovima tog tipa mislim da je nerealno očekivati život bez briga.

Ima naših ljudi koji su se dobro snašli u SAD jer su stručni i oni su u startu preskočili nekoliko stepenica. Sada ćete vi reći to su izuzeci, možda jesu, ali je verovatnije da stvarno malo ljudi iz Srbije dolazi stručno za poslove u SAD.

Zašto naši IT ljudi dobro prolaze u SAD? Pa zato što se posao ne razlikuje puno (ako se uopšte razlikuje) u ex YU zemljama i u SAD + ne zahtevaju se neke posebne radne dozvole i sertifikati (kao što je predpostavljam za lekare i slične).

Takođe, nemojte mešati posao u malim i u velikim mestima. U manjim mestima su plate manje ali uglavnom i troškovi, za veće ide kontra. Nije isto $15 u malom mestu i u gradu.

D$D je rekao jednu dobru stvar "Zaboravi Srbiju toga nema vise", ja bih je samo stavio u drugi kontekst, zaboravite taj način života i nemojte očekivati da ćete ovde živeti na isti način.
Reply With Quote