Citat:
Prvobitno poslao korisnik lenhi
Pominjete taj primjer čovjeka viljuškariste i navodite da je to realno za početak ali govorite da je nakon 5 godina provedenih u USA to nula.
Svakako da nema univerzalne formule ali hajde napištite šta je po Vama koji ste tamo vidjeli razne ličnosti i situacije pravilan način funkcionisanja u prvih 5 godina za nekog forumaša koji bude izvučen i ode u USA?
Recimo u prvih 5 godina usavršiš jezik, eventualno se doškoluješ, upoznaš prenosti i nedostatke sistema u kom živiš, itd.
Kako živjeti i nakon 5 godina zarađivati više novca, i ne raditi više kao viljuškarista?
Pozdav svima.
|
Ma svi smo uzeli primer viljuškara jer je neko spomenuo to prvo. Ako je neko viljuškar u Srbiji, realno je za njega da bude viljuškar i u SAD. Za mene nije realno da budem viljuškar jer ga u životu nisam video
Poenta je da stalno napreduješ, bar u prvim godinama, jer realno kada stigneš u SAD često ćeš startovati sa niže pozicije nego što si u Srbiji bio.
Ja ne znam koja je perspektiva viljuškara za napredak, možda postoji neki glavni viljuškarista ili prelazak u veću kompaniju ili je samo povećanje plate u zavisnosti na staž. Možda na kraju i osnuje svoju firmu za pružanje tih usluga
Sve je individualno i zavisi od ambicija, mogućnosti i sreće.
Ako ovde radim kao programer realno je da to radim i u SAD, ili da bar u nekoj perspektivi nađem posao u toj branši.
Ja sam hteo da kažem da nisu sve profesije isto plaćane, stoga nije realno ali ne i nemoguće očekivati da svi sa svojim poslom mogu da žive isti američki život.
Odgovor na tvoje pitanje je da je realno očekivati da se u roku od 5 godina, smestiš, skućiš, naučiš jezik, promeniš nekoliko poslova/pozicija u smeru ka boljem i da kada se osvrneš unazad vidiš napredak.
Nekome će taj napredak da bude što je kupio auto ili 3 auta, nekome što radi šta voli, neko da može da ide more i zimovanje ...
Citat:
|
D$D je rekao da se Srbija treba zaboraviti u ovoj priči... slažem se, ali treba uvek da stoji jedan mali čikica u pozadini naših glava koji nas podseća šta smo sve ovde doživeli i kako smo "zarađivali".
|
Slažem se